Skocz do zawartości
IGNORED

Mój pierwszy raz - zestaw hi-fi dla początkującego

emillo83

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

W kwestii formalnej, 2x 6" :)

Czyli odpowiednik 8-8,5" - to w sumie nie aż tak źle.

U mnie basu nie brakuje co sąsiad z dołu może zaświadczyć :D

U mnie sąsiad z góry... ;-)

Witam Wszystkich.

Po kilku dniach przegladania przeroznych forum i czytania setek komentarzy i opin w koncu zakupikem wzmacniacz do swoich kolumn Tannoy DC6T SE.

Jest nim Cambridge Audio Azur 640A.

Kupilem go bo natrafila mi sie dobra okazja cenowa. Opinie o nim sa podzielone. Mam dziwne przeczucie ze bede musial go wymienic na jakis inny ale wszystko okaze sie w praniu.

Wybralem CA rowniez dlatego ze autor tego postu jest moim bratem i posiada on wzmacniacz NAD C350. Dlatego chcialem cos innego zeby miec porownanie. Podobno CA cechuje sie lepszym jakosciowo dzwiekiem jednak brakuje mu takiej dynamiki i basu jak posiada NAD. Jesli chodzi o niskie tony w NAD to gdy je testowalem na swoich DC6T SE to dla mnie bylo go troche za duzo (mowa o bass).

Mam nadzieje ze jednak nie bede musial wymieniac CA a efekty i moje zadowolenia opisze tutaj gdy tylko poddam go testa.

Dziekuje wszytskim :)

Witam ponownie.

Mam pytanie dotyczace konwenterow cyfrowo-analogowych typu DAC.

Dla przykladu takie urzadzenie ktore brat posiada SMSL Sanskrit 6th 32bit/192kHz USB Optical Coaxial to Conventer Decoder

Wracajac do pytania czy posiadajac laptop z karta dzwiekowa Realtek ktory juz na pokladzie posiada sterownik DAC ma jakis sens zebym osobno dokupowal do niego w/w konwenter???

Pasmo jakie wytwarza moj laptop to:

16 bit - 44100hz

16 bit - 48000hz

16 bit - 96000hz

16 bit - 192000hz

24 bit - 44100hz

24 bit - 48000hz

24 bit - 96000hz

24 bit - 192000hz

Wiem ze ten w/w model DAC moze wytwarzac do 32bit przy 192khz ale czytalem ze roznica 24 a 32 bitow chyba jest w praktyce nie zauwazalna dla ucha ale moge sie mylic.

Skoro posiadam takie specyfikacje karty dzwiekowej w laptopie co by zmienilo zakup takie konwentera???

Jesli nic by nie zmienilo czy jest cos co powinienem zrobic w laptopie zeby np cale pasmo dzwieku puscic na wysjcie jack???

Lub czy zainstalowac jakies specjalne sterowniki lub oprogramowanie????

To chyba wszystko w temacie dziekuje i licze na wasza pomoc :)

Witam odnośnie CA 640A, wydaje mi się, że (Amadeusz Zdonowski) będziesz zadowolony. Tak jak pisałem wcześniej mój kolega ma 640A z Tannoy DC6T SE i jest bardzo zadowolony, a do tego wzmacniacza naprawdę trudno jest dobrać kolumny. Odnośnie dac-a SMSL proponuję najpierw posłuchaj sobie i zrób test na dobrych plikach flac 24/96 lub 24/192 (np z tej strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) jak nie zauważysz różnicy to oczywiście nie ma sensu wydawać, ale wydaje mi się, że powinieneś poczuć różnicę, choć te różnice nie są tak spektakularne jak pomiędzy rożnymi kolumnami czy wzmacniaczami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam wszystkich.

Wzmacniacz dotarl juz do mnie w piatek.

I jestem szczesliwym posiadaczem Cambridge Audio.

Dlaczego szczesliwym?? Otoz okazalo sie ze zakupiony wzmacniacz to nie zwykly CA Azur 640A tylko Azur 640A V2.0 co mi szczeka opadla gdy go rozpakowalem ;)

Jakie wrazenia?? Porownujac go na krotka chwile do NAD C350 nie ustepuje ani dynamika ani niskimi tonami. Gra cieplej i cieplo stereofonia jest znakomita a szczegolowosc dzwieku jest naprawde zadowalajaca.

Sa opinie o pokretlach ze niby dopiero pokretlo od godziny 9 zaczyna grac ale wedlug mnie to mit. Wszytsko ladnie pieknie gra. Jedyny minus jaki kazdy mu daje to zbyt blisko siebie zamontowane pokretla na kable.

Niestety jestem zmuszony do zakupu DAC. Moj laptop wytwarza dosyc dobra jakosc dzwieku, ale w porownaniu do DAC wypada mizernie. Glownie chodzi mi o dynamike stereofonie scene i niskie tony. Nie jest w stanie tego tak dobrze odwzorowac jak DAC. Po za tym DAC jest wstanie wytworzyc moc na poziomie ponad 120db moj laptop tylko 24db. I to widac gdy podwyzsze niskie tony wtedy znika moc i zanikaja rozne tony.

Wiec zestaw Tannoy DC6T SE i Cambridge Audio 640A V2.0 to jest moj jak narazie najepszy zakup jak dotad.

Naprawde potrafi niezle przywalic i malo nie brakuje zeby znokautowac choc wole tak bardzo tego nie sprawdzac mimo ze wciaz moge bo nie wykorzystuje ich potencjalu w 100%.

Jednak jak juz wspomnialem bez DAC sie nie obejdzie.

Zastanawia mnie czy gdybym zakupil jakis odtwarzacz CD to czy roznica miedzy nim a DAC byla by lepsza czy gorsza (dla DAC) i jak wyglada sprawa np w niskich tonach?? Czy taki odtwarzacz jest wstanie tak jak ktos to ladnie gdzies opisal "trzymac bass za morde" ;) ??

Pytam bo chetnie bym zakupil jakis odtwarzacz ze zwgledow estetycznych i dla wygody ;)

Chetnie bym cos powedzial wiecej o samym wzmacniaczu czy kolumnach ale jest to moj pierwszy taki zestaw i nie jestem w stanie okreslic szczegulowo jak naprawde gra ;)

Bynajmniej Ja jestem bardzo zadowolony ze swojego zestawu choc moi sasiedzi juz nie tak bardzo ;)

Dziekuje wszystkim :)

Super, że Ci pasuje, ogólnie możesz sobie spróbować kupić cd CA Azur 640C całkiem dobre cd oparte na przetworniku WM 8740, gra naprawdę dobrze. Daca możesz spróbować CA Dacmagic plus, albo np SMSL Sanskrit Pro na AK4490 uważam, ze bardzo udany przetwornik. Możesz poszukać sobie coś z chińszczyzny ale polecam coś na AK 4490 do CA Azur będzie pasował.

• 2 miesiące później...

Witam wszystkich po raz kolejny.

Z racji tego, że tutaj zazwyczaj otrzymuję konkretne i dobre rady, postanowiłem znów uderzyć do Was chłopaki z zapytaniem.

Potrzebuję wzmacniacz na już :)

Mój wyjściowy zestaw jaki mi doradziliście na początku to: nad c350 + tannoy dc6t, taki też kupiłem i byłem bardzo zadowolony, do chwili kiedy mój brat do swoich głośników (Tannoy DC6T SE) kupił inny wzmacniacz, Cambridge Audio Azur 640A. Pewnego dnia postanowiliśmy się wymienić wzmacniaczami na tydzień czasu, tak dla zwykłej ciekawości. Mam teraz porównanie tych dwóch urządzeń i już trochę zrozumiałem czego potrzebuję od wzmacniacza. Chciałbym mieć taką stereofonię i szczegółowość jak w CA, natomiast niskie tony i wokal jak w NAD. W CA stereofonia jest lepiej rozłożona, dobrze poukładana, słyszę w nim więcej szczegółów niż w przypadku NAD'a. Niestety w CA niskie tony nie są tak dynamiczne, a wokal jak dla mnie jest za bardzo w tyle, jakby trochę nie domagał do reszty. Natomiast NAD wprowadzał drażniący chaos, wiem że akustyka pomieszczenia też dawała wiele do życzenia, ale CA dawał więcej porządku. Nad uderzał dobrym basem a wokal był na tym miejscu, gdzie właśnie chciałem go słyszeć.

I tutaj nadchodzi moje pytanie, jaki wzmacniacz mógłby spełnić moje oczekiwania, kwota około 250 funtów. Wspomnę że mój NADzik został sprzedany i szlak mnie trafia bez muzyki w domu. Uparłem się na Roksan'a kandy ka-1 mkI lub mkIII, Niestety dwie aukcje przegrałem (a tak nie wiele brakło:), a od kilku dni nie pojawia się żaden inny w moim przedziale cenowym. Myślałem też o Marantz PM-6005 ale nie jestem pewien czy da radę moim głośnikom i czy będzie grał tak jak oczekuję, dodam że nie słuchałem tych wzmacniaczy.

Proszę podajcie jakieś propozycję bo jestem bez pomysłu.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Emil

Spróbuj może CA 651, jest też w twojej cenie 740A, jak chcesz to na PW podeślę ci linki. Odnosnie Nad cC350 to jakbyś był w Polsce to polecam mod kolegi Mudy44 naprawdę poprawia stereofonię i szczegółowość. Miałem równocześnie zwykłą C350 i po modzie i różnica jest zauważalna. Sam obecnie gram też na c356 po modzie. Tannoy serii dc6 grają po ciemnej stronie mocy i z CA się fajnie zgrywają mam np CA851A i i jak u sąsiada podłączaliśmy do Tannoy DC6T SE grał super a on też ma CA640av2.Marantz nie wniesie Ci dużej poprawy (ten model, dopiero 8005 zagra znacznie lepiej - dostępny w UK za 439GBP)

jak chcesz to na PW podeślę ci linki

Bym był bardzo wdzięczny za linki. Niestety swojego NAD'a już nie zmodze, ponieważ jak już wspomniałem, został sprzedany. Sprawdzałem na szybko CA 740A i trochę przekracza mój budżet, natomiast 651A jak najbardziej do wzięcia. Myślisz że będzie poprawa między 640A a 651A?

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.