Skocz do zawartości
IGNORED

Stary DAC a może, gra a nie powinien ;-)

Gość jarokar

Rekomendowane odpowiedzi

To jest tak zwany efekt pamięci nie słyszałeś o tym :-)

Tak, to tzw. Prawo Van Den Hooya. Elektrony mają dobrą pamięć, lecz mikroskopijną. Gwałtownie poruszone dostają jej zaniku. Dlatego kable audio powinny być bardzo sztywne.

• 5 miesięcy później...
Gość jarokar

(Konto usunięte)

Napiszę tutaj może się komuś przyda.

Potrzebowałem podłączyć trzecie źródło do mojego DACa i wynikł problem bo pozostało wejście w formacie AES/EBU niestety nie kompatybilne z wyjściem w moich urządzeniach. Pomyślałem czy nie ma czasem jakiś przejściówek z coaxiala na XLR no i okazało się że może być z tym kłopot bo sygnały nie są ze sobą kompatybilne, inna impedancja 75 a 110 ohm no i wartość sygnału też. Zacząłem drążyć temat i bingo znalazłem przejściówkę z transformatorem dopasowującym firmy Canare, o symbolu BCJ-XP-TRB-Digital-Audio-Format-Converter-Balun-XLR-Male-to-BNC-Female zamówienie poszło na Ebayu i mam ją w domu, koszt niewielki bo zakupiłem używaną. Działa, ale zdaję sobie sprawę, że nie jest to może audiofilskie rozwiązanie ale potrzebne mi było do dekodera telewizyjnego i w tej roli sprawdza się doskonale.

Jeżeli ktoś ma podobny problem to polecam to rozwiązanie, wklejam zdjęcie jak to wygląda.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.