Skocz do zawartości
IGNORED

nietypowe obudowy głośnikowe

przemo_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar zbudować kolumny głośnikowe – dwie drogi basreflex z przodu (nie zdecydowałem jeszcze czy podstawkowe, czy podłogowe). Proszę o podzielenie się własnymi pomysłami na nietypowe skrzynki. Interesuje mnie tylko nietypowy kształt (kula,elipsa, jajo,inne).

Kształt skrzynek : 90% stawiam na uzyskanie możliwie najlepszej emisji dźwięku ,10% na wygląd.

Będę wykorzystywał głośniki founteka. Po wykonaniu „moim zdaniem ”udanych i nietypowych monitorów ( www.youtube.com/watch?v=iKeeiY99dEc ) postanowiłem zbudować kolejne lecz z obudowami jeszcze bardziej nietypowymi. Czekam na Wasze koncepcje i pomysły obudów.

pewna firma, pewnego razu podjęła próbę zrobienia obudowy nietypowej oraz niemal doskonałej akustycznie :)

7531325200_1322846431.jpg

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

B&W Nautilus -Dziękuję za podpowiedź lecz to konstrukcja typu linia transmisyjna.

Mimo tego pokazałem stolarzowi i temat zakończył się chwilą ciszy.

Inny człowiek z dostępem do frezarki CNC podał astronomiczną cenę wykonania.

• Użytkownicy+

Obudowa nautilusa nie jest linią transmisyjną. Kształt obudowy musi być dobrze przemyślany, ma to ścisły związek z uzyskanym efektem dźwiękowym.

Dziękuję za poprawienie błędu ,zaczerpnąłem złe informacje rzeczywiście nautilus to obudowa zamknięta-choć

istnieją informacje że miała być w założeniach projektowych linią transmisyjną.

Obudowa nautilusa nie jest linią transmisyjną. Kształt obudowy musi być dobrze przemyślany, ma to ścisły związek z uzyskanym efektem dźwiękowym.

Oczywiście to mowi doswiadczony audiofil,a ja znam tka jedna niezwykle przemyslaną konstrukcję z niej jest podobno takie basisko,ze ho,ho!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.