Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa TL do Scana 18W8545K00

zboruch

Rekomendowane odpowiedzi

opis jest na stronie 50 Kolumny-wasze konstrukcje DIY, ale zdjęć i pomiarów juz niema a naprawde super to było zrobione przemyslane i dopracowane w najdrobniejszych szczegółach

Dzięki za info. Może jeszcze właściciel ma te zdjęcia?

Wysłane z mojego LG-H955

obudowa nie była w zasadzie TL yulko bardziej przerośniętą BR o długim przewodzie i tłumieniu

Moglbys rozwinac te mysl? Niebardzo rozumiem gdzie tam widzisz rezonator helmholtza.

Dwie duże miski na bas, przewód TL cos około 4m długosci i wychodził z tego jakis Quadral Titan.

Titan mial jeden glosnik na bas, tunel dlugi ale nie 4 m tylko okolo 3-3.2m oraz duza efektywnosc promieniowania portu, poniewaz jego przekroj nie byl calkowicie wytlumiony.

Titan mial jeden glosnik na bas, tunel dlugi ale nie 4 m tylko okolo 3-3.2m

Arku podał link do Platinum stąd skojarzenie z dwoma glosnikami

TL cos około 4m długosci

i jak widzisz napisał "około"

jesli juz chcesz byc tak precyzyjny to podaj dokładną dlugość bo 3-3.2 to tez jest "około"

opis jest na stronie 50 Kolumny-wasze konstrukcje DIY, ale zdjęć i pomiarów juz niema a naprawde super to było zrobione przemyslane i dopracowane w najdrobniejszych szczegółach

166

dwa wykresy są w temacie: Obudowa TL do Scana 18W8545K00

Witek czy to sa kolumny na których cały czas grasz?

Tak, cały czas.

pozdrawiam prawdziwych miłośników TL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moglbys rozwinac te mysl? Niebardzo rozumiem gdzie tam widzisz rezonator helmholtza.

Titan mial jeden glosnik na bas, tunel dlugi ale nie 4 m tylko okolo 3-3.2m oraz duza efektywnosc promieniowania portu, poniewaz jego przekroj nie byl calkowicie wytlumiony.

Po co mam tobie cokolwiek tłumaczyć skoro pławisz sie we własnej mądrości. Nie wszystko co ma długi przewód wydzelony deską w obudowie odpowiada teorii działania TL dla fali akustycznej.

Po co mam tobie cokolwiek tłumaczyć skoro pławisz sie we własnej mądrości. Nie wszystko co ma długi przewód wydzelony deską w obudowie odpowiada teorii działania TL dla fali akustycznej.

Chce sie dowiedziec, gdzie tam widzisz rezonator helmholtza, bo z tego co widac na projekcie jest tam dlugi tunel cwiercfalowy. Tutaj wlasnie lezy roznica miedzy BR, TL. Rezonator cwiercfalowy to nie to samo, co rezonator helmholtza.

Tylko nie głosujcie na PiS.

Spokojna glowa.

Może się najpierw dowiedz jak nalezy czytac wypowiedzi ze zrozumieniem. Albo pokaż gdzie pisałem że Event ma rezonator hemholtza.

Wczesniej juz o tym pisałem, mozna uzyskac podobny efekt z BR robic odpowiednio długi przewód o duzej masie akustycznej trafiajacy w rezonans przypadajacy jednoczesnie na ćwierć fali z obudową. Albo tak ustawic geometrzie przewodu TL by otrzymać komorę z podpieta masa akustyczną trafiąaca strojeniem w rezonans ćwierćfalowy TL

I nie będzie to typowy TL.

Tylko nie głosujcie na PiS.

Po tym wpisie w pierwszej kolejnosci zagłosuje na PIS.

Bo dla 18W8535 był takis jakiś projekt w obudowie TL o nazwie Scan Speak Event.

Tylko ze zastosowany tam głosnik miał inne parametry, obudowa nie była w zasadzie TL yulko bardziej przerośniętą BR o długim przewodzie i tłumieniu

Może się najpierw dowiedz jak nalezy czytac wypowiedzi ze zrozumieniem. Albo pokaż gdzie pisałem że Event ma rezonator hemholtza.

Ty juz sam nie wiesz co piszesz arwas :) Skoro piszesz ze obudowa nie byla w zasadzie TL tylko bardziej przerosnieta BR, to znaczy ze event posiada rezonator helmholtza, bo obudowa BR opiera sie na takim wlasnie rezonansie. Nawet jak zastosujesz komore i doczepisz do niej dlugi tunel, to nie bedzie to BR, tylko linia transmisyjną, rezonatorem cwiercfalowym, poniewaz rezonans fundamentalny tej obudowy, bedzie generowany przez dzialanie rezonansu cwiercfalowego, a nie rezonatora helmholtza.

No to taki mezalians raczej, bo kopulka to SS d2604-833000, ale da sie to zgrac jako tako. Specjalnie nad zwrotnica sie nie skupiam, bo finalnie tweeter bedzie zupelnie inny.

Musze zaprosic Zborucha do siebie, zeby troche posluchal, czy mu taki dzwiek odpowiada, bo mam jeszcze inne warianty to przetestowania. Niskiego basu jest dosc sporo. Teraz chcialbym jeszcze dodac troche wiecej dynamiki.

No to taki mezalians raczej, bo kopulka to SS d2604-833000, ale da sie to zgrac jako tako. Specjalnie nad zwrotnica sie nie skupiam, bo finalnie tweeter bedzie zupelnie inny.

Musze zaprosic Zborucha do siebie, zeby troche posluchal, czy mu taki dzwiek odpowiada, bo mam jeszcze inne warianty to przetestowania. Niskiego basu jest dosc sporo. Teraz chcialbym jeszcze dodac troche wiecej dynamiki.

To wołaj go do siebie bo w przyszłym tygodniu wyjeżdża, a już się nie może doczekać odsłuchu:D

Wysłane z mojego LG-H955

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.