Skocz do zawartości
IGNORED

Audio 7.1 cyfrowo i dźwięk Dolby Digital plus i TrueHD w grach

johnyvonmises

Rekomendowane odpowiedzi

Googluje i nie znalazłem odpowiedzi,

Mianowice chcę uzyskać w grach Pełne Dolby Digital 7.1 (nie 5.1)

Jak uzyskać mając podłączenie przez HDMI do amplitunera 7.1 dźwięk w grach z efektami przestrzenny, czy to wogole jest możliwe,

aby ścieżka była 7.1?

W filmach do tego używam ffdshow MCP HC playera, amplituner wykrywa TRUE HD i DolbyDigital plus, filmy ogląda się świetnie.

Ale jak za pomocą podłączenia HDMI uzyskać takie efekty w grach, niestety nie wykrywa mi DD DD+ i innych, tylko PCM,

a na PCM efekty mizerne są, porównując podłączenie z kartą dźwiękową z obsługą dolby Digital LIVE np SoundBlaster Z 5.1.

Ale to jest niedobre rozwiązanie ciągłe przełączanie kart, poza tym na SPDIF tylko leci 5.1 w grach co prawda efekty świetne, ale problematyczne przełączanie jest

drażniące, szukam rozwiązania aby wszystko leciało do amplitunera tylko przez HDMI, bo obecnie aby właczyć film czy gre cała procedura przełaczania i przekonfigurowywania amplitunera

dla domownika jest za skomplikowana.

Czy wogole jakies super nowe karty graficzne mają możliwość kodowania w Locie Dolby Digital LIVE?, bo z PCM nie da się uzyskać takich efektów niestety.

Sporo pogrzebałem na ten temat i chyba realnie jedyne rozwiąznie aby przez HDMI do amplitunera ozyskiwać dźwięk przestrzeny DD+ TRUEHD itp

oraz jednoczesnie w grach też przez HDMI to zakup karty XONAR HDMI, jedyna na świecie karta z HDMI IN i HDMI OUT,

a może jest coś o czym nie doczytałem i ktoś oświeci mnie jak w grach uzyskać DolbyDigital przez podłączenie HDMI do amplitunera?

(amplituner to Onkyo 7.2 HT660)

Dodam tylko jeszcze, że podłączając NC+ przez HDMI do amplitunera przez HDMI amplituner wykrywa bez problemu DolbyDigital.

wydaje mi się na tę chwile że jedyna możliwość to zakup karty muzycznej z HDMI, niesamowicie zastanawiające dla mnie jest to, że wychodza gry z audio 7.1,

a na rynku jest tylko jedna karta muzyczna co potrafi obsługiwać przez cyfrowe złącze taki dźwięk czyli XONAR HDMI i to w zasadzie już cięzko dostępna.

przez HDMI np.: w wiedźminie na PCM są efekty np rozmów z tyłu głośników, ale same ekekty dźwiękowe są już przez PCM znacznie gorsze niż

podłączając kartę muzyczną SoundBlaster Z z obsługą DolbyDigital LIve, jakość efektów znacznie lepszą daje SB Live+, ale niestety tylko 5.1,

a jednak filmy z ścieżką 7.1 przez bitstream przez HDMI z TRUE HD ogląda się o niebo lepiej niż 5.1 Dolby Digital,

a jak wspomniałem całe przełączanie to jakaś masakra.

czy jest ktoś na forum obyty w tym temacie?

pozdrawiam

DD

Ciężki temat....

Sam z tym walczyłem i dałem sobie spokój. Na to jest tylko jedna rada konsola i po sprawie. Albo dobra płyta główna i wyjścia analogowe podczas grania na amplituner.

Mialem kiedys taka plyte glowna od ASUSA ktora miala funkcje karty dzwiekowej "DTS Connect" polegalo to na tym ze dzwiek PCM byl zakodowywany do DTSa, ale to bylo dawano temu i nie pamietam dokladnie jak to bylo w grach. W grach to jednak sluchawki rzadza.

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Gdy nie korzystają z DD / DTS

musisz mieć dd live albo dts connect ale one i tak kompresują wszystko jak leci i efekt nie musi być zadowalający. Dobry dźwięk w grach to rarytas.

• 2 tygodnie później...

ruszyłem ten temat trochę:-)

Onkoy TX SR 805 dźwięk mam puszczony z karty graficznej zintegrowanej do amplitunera. idzie dźwięk 5.1 ale nie we wszystkich grach

Za parę dni zobaczę parę gier

link do czytania:-) Miłej lektury po ang w chrome jest możliwość tłumaczenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj ostatnio był analogiczny temat. Niestety bez pozytywnych wniosków.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.