Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny JBL 290 czy Klipsch Reference, amplituner czy wzmacniacz, ? + gramofon + odtwarzacz

losmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pragne zlozyc sobie zestaw składający sie z 2 kolumn podłogowych, amplitunera badz wzmacniacza, gramofonu i odtwarzacza.

Jestem laikiem w sprawach sprzętu audio, stąd prośba do fachowców o konkretną pomoc. w gre wchodzi tylko nowy sprzęt, ma służyć w salonie 21 m kw. Do zestawu dołączą TV Sony 50 cali + Playstation 3. Zestaw ma służyć przede wszystkim do filmów i słuchania muzyki (rock, pop, hip-hop, troche jazzu), techno i muzyki elektronicznej nie słucham.

Wybrałem kilka konkretnych modeli i prosze o pomoc w konkretnym wyborze:

kolumny:

Kolumny JBL Studio 290

czy

KLIPSCH Reference R-26F (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

ewentualnie

Dali lektor 8

czy kupić wzmacniacz, czy amplituner?

propozycja jesli chodzi o amplituner :

YAMAHA R-N301 (

Ukryta Zawartość

odtwarzacz:

YAMAHA CD-S300 (

Ukryta Zawartość

lub

DENON DCD-520AE (

Ukryta Zawartość

do tego gramofon

PIONEER PL-990 (

Ukryta Zawartość

Nie orientuje sie na jakie parametry zwracac szczegolna uwage, a chcialbym zestaw

kolumny + odtwarzacz + amplituner/wzmacniacz + gramofon + TV + PS 3polaczyc w jedna wspolgrajaca calosc.

Prosze o pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę , że Klipsch . Ale model 260-280. Jest to nowsza wersja seri RF 62II-82II .

Z Yamaha może być za ostro . Może jakiś amplituner Onkyo , Harman Kardon ?

Mam na sprzedaż Klipsch RF 62II , zapraszam na PW .

Pozdrawiam .

Maciej

Witaj,

Wybór 26tek jest tu trafniejszy. Te JBL beda za duze zbyt basowe.

Jako amplituner model RN301 lub RN500 to dobre wybory. Jako alternatywę podam jeszcze Onkyo 8130.

Co do odtwarzacza w zupełności wystarczy model CDS 300.

W tych pieniądzach ten Pioneer jest na prawdę przyzwoity.

W razie pytań lub wycen zapraszam.

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia odsłuchowego oraz Twoje preferencje brzmieniowe, z mojego doświadczenia zasugerowałbym Ci trochę inne konfiguracje.

Jeśli zalezy Ci na tunerze radiowym i funkcjach sieciowych, spojrz proszę na zestaw Yamaha R-N500 z CD-S300 lub Onkyo TX-8130 z DX-7355. Pewną alternatywą jest system trzyczęściowy, składający się z elektroniki Denon - wzmacniacza PMA-720AE, odtwarzacza DCD-720AE oraz odtwarzacza strumieniowego DNP-730AE (w takim zestawie odtwarzacz kupujesz za pół ceny).

Jeśli natomiast tuner radiowy i funkcje sieciowe nie są niezbędne, lepiej brzmieniowo zagrają systemy, zbudowane na klasycznym wzmacniaczu dwukanałowym. Pierwszą i niedrogą opcją jest system Onkyo, oparty na wzmacniaczu A-9377 lub A-9050 oraz odtwarzaczu DX-7355. Na pewno lepszą opcją będzie już prawdziwe hi-fi, czyli NAD C326 BEE (ewentualnie znacznie lepszy C356 BEE) i odtwarzacz C546 BEE. Spójrz także na francuską elektronikę BC Acoustique. Można także rozważyć urządzenia Marantz (najlepiej seria 6005).

Kwestia kolumn - jeśli marka Klipsch, to zwróć uwagę na najnowszą linię Reference Premiere. To znacznie lepsze kolumny, niż poprzednia seria R-26F. W Twoim pomieszczeniu idealnie sprawdzą się RP-250F. Posłuchałbym także kolumny Dali Zensor 7 (trochę cieplejsze, lepiej wypełnione brzmienie) oraz Indiana Line Tesi 560. Połączenie świetnej dynamiki ze spójnością, muzykalnością uzyskamy przy wykorzystaniu polskiej konstrukcji Pylon Audio Sapphire 25. Natomiast jeśli podejdziemy najbardziej audiofilsko, stawiamy na naturalność, warto przesłuchać także polskie kolumny Audio Academy Phoebe III.

Ostatni temat - gramofon. Zdecydowanie odradzam zaproponowany przez Ciebie model, to niestety plastikowa zabawka (przepraszam za tak mocne słowa, jeśli jednak będziesz miał przyjemność zobaczyć na żywo urządzenie, wspomnisz moje słowa). Jeśli możesz trochę zwiększyć budżet, to zdecydowanie polecam dwa gramofony - Rega RP1 lub Pro-Ject Debut Carbon DC. To prawdziwe, porządne konstrukcje, które dadzą dużo frajdy z odsłuchu czarnej płyty. Jeśli natomiast jest to zbyt duży wydatek, spójrz na Pro-Ject Elemental lub Thorens TD158. To znacznie lepsze konstrukcje niż wspomniany Pioneer.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Wszystkie urządzenia i kolumny są dostępne, wszystko można komfortowo posłuchać, porównać i dokonać wyboru, który zapewni Ci przez długie lata mnóstwo przyjemności z odsłuchu muzyki.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

do tego gramofon

PIONEER PL-990 (

Ukryta Zawartość

A po co Ci gramofon ?

Do tego gównia.y gramofon ?

Ukryta Zawartość

Gramofonu poszukał bym używanego z czasów świetności czarnej płyty i dokupił dobrą wkładkę . Myślę że w dziale analog chłopaki Ci dobrze doradzą . Miałem budżetowe jbl o podobnych gabarytach do 290 i byłem zadowolony . Pomieszczenie mam 23m2 więc podobne . JBL albo się lubi albo się nie lubi grają specyficznie nawet te budżetówki .A i nie miałem najmniejszych kłopotów ze sprzedażą :) Zdecydowanie odradzam tego pionka nawet na zdjęciu wygląda jak zabawka

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Że tak przy okazji dodam swoje 2 grosze do tematu

Kolega ma na myśli JBL studio290 i Klipsch r26f. Klipsch z nowymi modelami zmienił trochę nazewnictwo. To co wcześniej nazywało się Reference II teraz nazywa się Klipsch Premiere, a to co wcześniej nazwali Synergy potem Icon to teraz nazywa się Reference. Mianowicie aktualnie Klipsch Reference to niższa półka, a Klipsch Premiere wyższa. Koledze najwyraźniej chodzi o tę niższą półkę.

R26f spokojnie do Yamahy można podłączyć, bo brzmi to całkiem ciemnawo. Natomiast trochę nie wyrównana walka bo JBL ma 20cm głośniki niskotonowe, a Klipsch 16,5 cm. Jak ma być sprawiedliwie to klipsch to r28f, miałem okazje odsłuchać je pod wzmacniaczem CA 651a w zeszłym tygodniu. Klipsch r25f co najwyżej na 21m

P.S. Po co ci ten amplituner jak Yamahę as301/501 można tanio kupić, a i tak ma wejścia cyfrowe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.