Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kolumny + amplituner do pokoju 40 m2

Guiness

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim forumowiczom!

Zdaję sobie sprawę, że takich tematów były już miliony i mogą one być męczące, ale po spędzeniu wielu godzin na poszukiwaniach doszedłem do wniosku, ze jako, że cena zestawu miałaby zamykać się w około 2 tysiącach złotych wolę się z kimś skonsultować przed zakupem.

Szukam dobrego amplitunera, z wejściem MM Phono oraz AUX pod komputer (Asus Xonar D2). Chciałbym aby współpracowała z nim para kolumn lub ewentualnie 2 pary jeśli zajdzie taka potrzeba (pokój duży ma raptem około 40 m2 z otwartym przejściem na korytarz o powierzchni około 15 m2).

Szukam zestawu bardzo dynamicznego, który poradzi sobie równie dobrze z muzyką metalową, rockową jak i z rozrywkową (blues, jazz) czy też dyskotekową. Stąd moja konsternacja czy uda mi się znaleźć na tyle "elastyczny" zestaw, który gdy zajdzie taka potrzeba będzie potrafił przytłoczyć mocą, a kiedy indziej świetnie spisze się z muzyką klasycyzmu. (może to dość dziwne, ale nie mam jakiegoś określonego gustu muzycznego i po prostu dostosowuję gatunek słuchanych utworów do własnego samopoczucia i pragnienia usłyszenia właśnie tego na co mam ochotę).

Obecnie jakoś służyły mi Altony 110 i Space '86, ale nie wiem co mogę o nich sądzić ze względu na amplituner z jakim próbowały współpracować (AT-9100). Słyszałem już równie wiele opinii co kropel wody w morzu, ale szukam jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy do czegoś się one jeszcze nadadzą czy jako, że w końcu znalazłem fundusze na inwestycję w sprzęt audio warto je wymienić mieszcząc się jednocześnie w zadanym budżecie.

Nie mam żadnego zmysłu audiofilskiego, ale słyszę, że w tym zestawie po prostu nie mogłem nawet liczyć na czystość i klarowność dźwięku przy łagodnych tonach skąd finalna decyzja o zmianie sprzętu grającego.

Co do kolumn zastanawiałem się nad markami takimi jak: Wharfedale, JBL, starsze Harmany czy cat. Jeśli chodzi o modele to po prostu się poddałem ze względu na ich mnogość i przytłaczająca ilość specyfikacji, które i tak nie oddadzą rzeczywistego wrażenia z odsłuchu.

Taka sama sytuacja dotyczy amplitunera. Myślałem nad propozycjami takimi jak: yamaha seria AX lub A, seria sony es, pioneer seria a, denon seria 80 i 60

Najbardziej w tym wątku zależy mi na opinii użytkowników, którzy używali/używają już zestawów z podobnym przeznaczeniem i mogą mi je ze szczerego serca polecić, ale szukam też zestawów skomponowanych przez doświadczonych audio maniaków :), których wybór będzie poparty jakimiś racjonalnymi argumentami. Co do funduszy to kwota 2 tysięcy nie jest obligatoryjna. Jeśli będzie taka potrzeba mogę się po prostu wstrzymać z zakupem na jeszcze jakiś czas, dozbierać pieniądze i wtedy zastanowić się nad zakupem.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Czy to musi być amplituner ? Wzmacniacz i tuner zagrają lepiej.

Dokładnie o takie odpowiedzi mi chodziło :) Nie nie musi to być amplituner, może być również połączenie wzmacniacza i tunera jeśli będzie to na korzyść dla ucha. Zapewne 2 tysiące to może być mało do nagłośnienia takiej przestrzeni więc jeśli dopłata miałaby być znacznie wyższa, aby to jakoś zagrało mam możliwość przełożenia sprzętu do pokoju o powierzchni około 15 m2.

Ja konsekwentnie jak w innych wątkach polecam w tych pieniądzach ampli Harman Kardon 3490 z racji dość dużej mocy, wbudowanego DAC-a, tunera, wyjść na 2 aktywne suby, wyjątkowego minimalistycznego wyglądu no i przede wszystkim dźwięku. Yamaha jest dla mnie za ostra, harman zaś ciepły z dużym wykopem.

Co do głośników na ten metraż proponuję JBL es 80, 90 lub trochę dołożyć na 100.

Wydaje mi się że spokojnie zadowoli Twoje ucho na dłuższy czas.

nie znam sprzętu znalezione przypadkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tutaj same kolumny dobra cena moim zdaniem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ma być czystko i klarownie to zrezygnuj z pomysłu 2 par kolumn, bo to bez sensu, 40 metrów to sporo ale bez przesady. Sugeruję poszukać jakiegoś nowego, ale używanego wzmacniacza pokroju Yamahy AS500 i w miarę efektywnych kolumn up 89dB.

Sprzedaj te co masz, za cirka po 200zł, za wzmacniacz as500 dasz koło tysiaka i kolumny pokroju tych JBL e90, lub es 90 też tysiak starczy, chociaż innych lepszych głośnych kolumn też nie brakuje .

Hmmmm.... Yamaha oferuje pięć wejść liniowych, pozwala odłączyć głośniki, 85W x2 i co najfajniejsze regulowany loudness. Ciekawy jest ten przełącznik dopasowujący wyjście do impedancji kolumn. Opinie przemawiają na jego korzyść. HK z kolei ma 120W x2, jest to amplituner, a nie wzmacniacz (kolega wcześniej polecał kombinację wzmacniacza i tunera osobno), wejścia cyfrowe (nie grają takiej ważnej roli, ale do Xonar'a jak znalazł). Znalazłem opinie o HK, w których amplituner jest dość krytykowany za nieradzenie sobie z basem i dobrym wysterowaniem kolumn. Polecane są do niego Paradigm'y ktoś coś mógłby o nich powiedzieć? Co do znalezionego Marantza na naszym forum znalazłem opinię "krew z uszu nie tylko prawdopodobna, ale po paru godzinach wręcz pewna, jako że ostro i klinicznie. Za tą kase jest rzeczywiście sporo lepszych i plastyczniejszych konstrukcji." Dość mocne słowa i nie wiem jak się do nich odnieść póki co jeśli chodzi o opinie na temat odsłuchu jestem za Yamahą natomiast jeśli chodzi o mnogość możliwości i wejście Phono (dobry przedwzmacniacz gramofonowy) obstawiałbym HK. Oczywiście po wytypowaniu swoich faworytów chciałbym gdzieś ich posłuchać więc nie będzie to wybór tylko z opinii, a potwierdzony własnym doznaniem.

Idąc za poradą justas32 znalazłyby się jeszcze jakieś propozycje zestawu wzmacniacz, tuner + CD (mile widziana zmieniarka)? Tutaj liczę się już z przekroczeniem budżetu, jednak chciałbym poznać alternatywę dla HK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.