Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające?

greg_04

Rekomendowane odpowiedzi

dudivan - Ja już bardzo dawno temu poprowadziłem sobie oddzielny kabelek ( Audioqesta ) bezpośrednio od licznika do sprzętu ( pomimo tego , że cała instalacja w domu poprowadzona jest kablami miedziannymi ) :)

BTW. Nie wiem jakiego typu masz licznik ale przypomnialy mi sie dyskusje na temat radykalnej poprawy dzwieku w starodawnych gramofonach, z ktorych usunieto regulacje obrotow oparta, podobnie jak niektore liczniki na tarczy, w ktorej wzbudzane sa prady wirowe. Czy taki licznik to nie jest z punktu widzenia jakosciowego problem ?

Ale to takie protezy. Dzialanie podobne jak w przypadku kompandorow, najpierw pogarszamy, zeby opzniej polepszyc i niby ma wyjsc lepiej. Tyle, ze pojawia sie mnostwo nowych problemow.

To brzmi mrocznie. Dekadencko. Ja wprawdzie lubie ponura muzyke ale taka konstatacja mi ciarkami po plecach. W zakladce "Bocznica" jozwa pisze jak sie goni kroliczki mikrowiezami. Mikrowiezami ? A nic to, chodzi o to by gonic jeno.

• Redaktorzy

Rewelacja... Gonienie króliczka mikrowieżami... Np. na szachownicy, a ten króliczek ucieka i ucieka... Dopóki go Czarna Królowa nie dopadnie i nie rozmaże na czarno-białych kwadratach...

Najciekawsze w tym wszystkim jest to że na bardzo wysokiej jakośći systemach kondycjonery wszelkiej maśći sie wykładaja.

Owszem wazna jest solidność instalacji sieci w domu[w scianach]..ale istotniejsza jest poza domem!

Jak na zewnatrz jest kiepski rozdzielacz to nic niepomoze..niestety.

Grube sieciówki..dobrze.

Ekranowane[madrze]...dobrze.

I podstawa ..STYKI czyli łacza.

Więkrzość klocków ma schrzaniona elektronike jeszcze przed trafolem..i bez ingerencji z zewnatrz ...pupcia blada.

Siec wychodzaca ze "sciany"ma jakies tam parametry .. i podłaczanie dodatkowych klamotów typu "kondycjonery',"dławiki"coraz bardziej degraduje parametry przesyłowe linii zasilajacej.

Co zrobic?

Najpierw sciagnac "fachoiwca"od sieci..by sprawdził uziemienie..fazy[i k.... nie neonówka bo tak to pseudofachmany robia]i pole rozproszenia kabli zasilajacych[czyli gosc musi miec niezła pomiarówke].

Pózniej zkompletowac solidne okablowanie sieciowe zaopatrzone w dobre złacza[najlepiej te z duża ilośćia znaków certyfikacyjnych]..co do ekranowania i izolacji robionych własnym sumptem kabli sieciowych to naprawde robic to z rozwaga.Albo komuś madremu zlecic.

Reszta..no to juz zalezy od indywidualnej wiedzy w temacie.

A i pamietac nalezy by urzadzenia z zasilaczami impulsowymi/przetwornicami miały wrecz oddzielna gałaz zasilania sieciowego ,w miare mozliwości [koniecznosc]separowana np.transformatorem [galwaniczna separacja].

Trafol taki mozna praktycznie wszedzie zamówic..powinien miec przekładnie 1 / 1 czyli 230VAC/230VAC.

powinien byc spory i na wyrost im grubszy drut na nim tym mniejsze straty i jeszcze pare innych parametrów zyska na wartośći.

Niby nic ..a jednak.

Jeżeli siec od zródła zasilania aż po dom jest dobrze pedzona to róznice w okablowaniu sa żadne badz znikome.

darkul jeśli chodzi o kable zasilające (kondycjonery skłaniał bym się chyba że odseparujesz sąsiadom siejące źródła od sieci) to nikt nie mówi o polepszeniu dźwięku (rzecz względna) ale o zmianie i dopasowania do gustu słuchającego

greg_04 => kupowanie drogich sieciowek do sprzętu budżetowego to kompletna bzdura, ja przez to z swoimi znajomymi audio-maniakami przechodziłem.

To wyrzucone pieniądze.

Wydając na sieciówki ok.800-1200zł. czy nawet na kable głośnikowe-sygnałowe , panowie to prosty rachunek,

wystarczy te pieniążki dołożyć do wzmaka czy kolumn (stare sprzedać) i nastąpi duży skok jakościowy.

A teraz zakładadając ,że tych sieciowek mamy np.2 i inne kable to robi się poważna suma na konkretne inwestycje-możliwość manewru - budowania systemu.

Klocki muszą bardzo dobrze zagrać na drucie, a dopiero wtedy można coś poprawiać,ale to subtelności.

Kable owszem ,gdy mamy system który nas satysfakcjonuje i wtedy małe korekty i to głównie kablami glośnikowymi (największy,słyszalny efekt)

-> namelessclub

> nikt nie mówi o polepszeniu dźwięku (rzecz względna) ale o zmianie i dopasowania do gustu słuchającego

Czyli nie chodzi o wiernosc ? Zatem audiofilem jest i posiadacz boomboxa czy mikrowiezy. On mogl po wielu odsluchach i przemysleniach dojsc do wniosku, ze najbardziej dopasowane do jego gustu jest wlasnie brzmienie mikrowiezy.

darkul jak ma się twoje motto

Im mniej elementów w torze fonicznym tym lepszy dzwięk!!!

do kabli zasilających

gdzie początek a gdzie koniec toru fonicznego

od węgla wsypywanego w elektrowni do operacji plastycznej małżowiny - powiedz?!

Ja z orientacja nie mam problemu a ty?

Chyba musisz przemyslec zagadnienie skoro sie pytasz.

Ale o jakośći węgla i jego wpływie na sound niepomyślałem...

Zaczynamy ocierac sie o Danikena?

dudivan ile znasz osób porówujących swój sprzęt do muzyki na żywo sala koncertowa, czy też wierność to jest zbliżenie się do systemu który najbardzie przypadł ci do gustu?

darkul to jak z torem powiesz czy sie wymigujesz pomijam kwestię pomieszczenia bo to temat o zasilaniu czyli gniazdko w ścianie a tylna ścianka uerządzenia czyż nie tak

> dudivan ile znasz osób porówujących swój sprzęt do muzyki na żywo sala koncertowa

Conajmniej jedna. Zreszta niewazne ile osob sadzi tak czy inaczej, wazne jest czy ma sie racje.

> czy też wierność to jest zbliżenie się do systemu który najbardzie przypadł ci do gustu?

Do jakiegos hipotetycznego, nieistniejacego systemu ? Czy do systemu realnie istniejacego, niedoskonalego lecz dopasowanego do gustu zblizanie sie ?

dudivan

>Conajmniej jedna. Zreszta niewazne ile osob sadzi tak czy inaczej, wazne jest czy ma sie racje.

znaczy masz swoje zdanie i się z nim zgadzasz można i tak

>Do jakiegos hipotetycznego, nieistniejacego systemu ? Czy do systemu realnie istniejacego, niedoskonalego lecz dopasowanego do gustu zblizanie sie ?

nie do systemu który słyszałeś i marzysz by we własnym kącie mieć tak grające zabawki

------------chyba że mikrowieża styka

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.