Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacnicz słuchawkowy+ słuchawki

mer

Rekomendowane odpowiedzi

...zacznę od początku,więc witam wszystkich forumowiczów! Moje pytanie bedzie dotyczyło wzmacniacza słuchawkowego.Aktualnie moje stereo ( wzmacniacz),niestety nie posiada wejscia na słuchawki ( Rega Brio-r + Cambridge Audio Stream Magic 6 v1).Przegladając sklepy i fora natknełem sie na wzmacniacz słuchawkowy Rega Ear.Wszystko pięknie i wspaniale,ta sama firma ,ten sam kolocek co Rega Brio-r,ale pojawił sie problem,jak to wszystko ze soba połączyć?Mianowicie połączyłbym Cambridge Audio Stream Magic 6 ,ze wzmacniaczem słuchawkowy Rega Ear.Problem polega na tym ze tylko jedno jest wyjscie RCA,które podłączone jest teraz do wzmacniacza ( Rega Brio-r).Niby jest jeszcze jedno wyjscie typu XLR - zbalansowane,ale niestety wzmacniacz sluchawkowy takiegoż nie posiada,wiec mam zagryche,co zrobić? Jesli dałoby sie ominąć te problemy, to mam jeszcze jedno pytanie,jakie słuchawki by się do tego nadawały? Kwota jaką bym chcial przeznaczyć ,wzmacnicz + słuchawki to okolice 2000zł.Słucham raczej spokojnieszej muzyki;akustyczna ,wokalna,lekkie odmiany rocka czy jazzu.Chyba że macie inne rozwiazania, czy propozycje?Pozdrawiam i dziekuje za porady....

Witaj,

wzmacniacz słuchawkowy Rega Ear posiada wejście INPUT oraz wyjście LINK, tak więc podłączasz CA SM6 do wzmacniacza słuchawkowego poprzez gniazda oznaczone INPUT, a następnie łączysz gniazda LINK ze wzmacniaczem BRIO-R. W takiej konfiguracji wzmacniacz słuchawkowy przepuszcza sygnał do wzmacniacza Brio-R.

Jeśli lubisz raczej spokojniejsze klimaty, zwróć uwagę na słuchawki Beyerdynamic DT880 w wersji 250 omowej, to bardzo dobre połączenie z Rega Ear. Ewentualnie jeśli możesz trochę zwiększyć budżet, najnowsze HiFiMan HE-400S, to konstrukcja planarna.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A ja się dołączam do tematu. Tez mnie interesuje wzmacniacz słuchawkowy. Problem jak to połączyć ze Stream Magic 6 oraz wzmacniacz Mingda MC-845 ?

Czy w ogóle istnieje taka możliwość ?

Jeśli tak to jaki wzmacniacz słuchawkowy do 1500 zł ?

Większość wzmacniaczy słuchawkowych ma wejście i wyjście, tak więc podłączamy je pomiędzy źródłem a wzmacniaczem. Dzięki temu nie ogranicza nam to pełnej funkcjonalności systemu.

Zapytałeś o wzmacniacz słuchawkowy do 1500 zł., aby zaproponować Ci konkretne rozwiązania, podaj więcej szczegółów. Przede wszystkim, co będzie źródłem dźwięku (czy także np. komputer, czyli wtedy będziemy szukali wzmacniacza z USB DAC), z jakimi słuchawkami wzmacniacz będzie współpracował, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Większość wzmacniaczy słuchawkowych ma wejście i wyjście, tak więc podłączamy je pomiędzy źródłem a wzmacniaczem. Dzięki temu nie ogranicza nam to pełnej funkcjonalności systemu.

Zapytałeś o wzmacniacz słuchawkowy do 1500 zł., aby zaproponować Ci konkretne rozwiązania, podaj więcej szczegółów. Przede wszystkim, co będzie źródłem dźwięku (czy także np. komputer, czyli wtedy będziemy szukali wzmacniacza z USB DAC), z jakimi słuchawkami wzmacniacz będzie współpracował, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie.

Słuchać będę na słuchawkach SENNHEISER HD 650. Źrodłem ma być głownie SM6. Mój wzmacniacz mingda ma tylko 2 wejścia RCA wiec nie wiem jak to połączyć wszystko do kupy.

Zależy mi na ogromnej przestrzeni. Sceny wzdłuż i wszerz ale o w głąb, dobrze kontrolowanym basie , detalach i nie kłujących wysokich.

Słucham Jazzu, Blusa, Rocka Progresywnego, czasem wokali.

Słuchać będę na słuchawkach SENNHEISER HD 650. Źrodłem ma być głownie SM6. Mój wzmacniacz mingda ma tylko 2 wejścia RCA wiec nie wiem jak to połączyć wszystko do kupy.

Zależy mi na ogromnej przestrzeni. Sceny wzdłuż i wszerz ale o w głąb, dobrze kontrolowanym basie , detalach i nie kłujących wysokich.

Na HD650 góra nigdy nie będzie kłująca, ale też nie osiągnie się ogromnej przestrzeni i dużej ilości detali. Nie pomoże tu żaden wzmacniacz, one po prostu są do słuchania muzyki bez rozbierania jej na czynniki pierwsze.

Na HD650 góra nigdy nie będzie kłująca, ale też nie osiągnie się ogromnej przestrzeni i dużej ilości detali. Nie pomoże tu żaden wzmacniacz, one po prostu są do słuchania muzyki bez rozbierania jej na czynniki pierwsze.

Skoro tak mówisz......

Podaj więc, proszę jakie słuchawki spełnią moje oczekiwania w rozsądnej cenie ?

To znaczy że np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie podłączę bo jest tylko input

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W kwestii kabli do systemu Rega i CA to już kwestia indywidualnych preferencji. Tak naprawdę kable mogą subtelnie zmienić brzmienie, tak więc musimy je dobrać pod nasze wymagania. Z mojego doświadczenia zastosowałbym ten sam kabel do połączenia odtwarzacza ze wzmacniaczem słuchawkowym oraz wzmacniacz słuchawkowy ze wzmacniaczem do kolumn.

Konkrety - dobrze i niedrogo to będzie Qed Performancem Audio 2 lub świetny Van den Hul The Name. Jeśli mamy trochę wyższy budżet, spójrz na kable Rega Couple lub Chord Cibra VEE3.

W kwestii wzmacniacza do Sennheiser HD650 - to słuchawki które nie są ostre, raczej stawiają na spokojniejszy przekaz z dobra średnica, świetna spójnością. Mają pewne ograniczenia w kwestii sceny, przestrzeni, jednak moim zdaniem lista zalet i tak przemawia za wyborem tego modelu. To konstrukcja mająca już wiele lat, nadal jednak bardzo wysoko oceniana i doceniana przez użytkowników.

Od razu nasuwa mi się jeden wzmacniacz słuchawkowy - Musical Fidelity MX-HPA. To niestety powyżej budżetu, jednak to urzadżenie, które moim zdaniem jest w stanie w pełni wykorzystać potencjał HD650, a uwierz mi, potencjał jest ogromny. Też niestety trochę ponad budżet, spójrz na najnowszy wzmacniacz Audeze Deckard. To potężne urządzenie, potrafiące prawidłowo zasilić nawet mega wymagające planary.

Na koniec pewniak w swoim budżecie, hybrydowy wzmacniacz Schiit Lyr 2.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą i zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

To znaczy że np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie podłączę bo jest tylko input

Ten wzmacniacz ma podwójne wejście, przez 2xRCA i jack 3,5mm, który jest między tymi gniazdami. Można to wykorzystać i podłączyć do takiego celu jaki jest opisany, ponieważ te gniazda są połączone równolegle. i np. podłączyć kable 2x chinch z dac-a do Valentine i dalej kablem minijack 3,5mm-2xchinch dalej do wzmacniacza, i tym sposobem wszystko jest podłączone i gra to co włączysz w danej chwili.

Ukryta Zawartość

@ q21.....dzieki za wyczerpującą odpowiedz.Zgadzam sie z tym, że powinno się mieć ,kable z tej samej ,,stajni" Wiadomo ,nic sie nie kłóci ,ni gryzie.Na koniec chciałbym dopytać,bo to co Panowie z q21 proponują jest jak najbardziej wartosciowe i w dobrym kierunku idące.No wiec o co mi chodzi?Czy jak podłącze tak;Rega Ear-CA-Rega brio czy nie mija sie to z celem?Bo jak muzyki bede słuchał przez słuchawki, to pod prądem mam dwa klocki i bedzie ok , no ale jak bede chciał słuchac na kolumnach to muszą być włączone trzy klocki !!!.....i teraz pytanie.Czy nie da sie ominąc tej niedogodności? W koncu CA ma wyjscie XLR ,Rega brio i Rega Ear wejscia RCA.Czy nie ma takiego kabla XLR (żeński) + RCA ( męski)...no bo wtedy wszystko graloby jakbym chcial,to znaczy zawsze musialbym miec włączone dwa klocki ,a nie jak w przykladzie jak wyżej.Jesli jest takie rozwiązanie to prosze o namiar.Obecnie mam interkonekt Supra dual RCA....Pozdrawiam

Dzięki Wszystkim za odpowiedz.

Tam się najwięcej dowiesz w tym temacie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja propozycja to wzmacniacz Ear Stream

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) GS/P lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . On ma wyjście liniowe, więc sygnał ze źródła może iść przez wzmacniacz słuchawkowy na kolumnowy kablami RCA. Posiadanym słuchawkom mimo wszystko dałbym szansę przed przesiadką na coś innego pod warunkiem dobrania wzmacniacza, który nie przymuli, nie wyokrągli i nie podkoloruje dźwięku do stopnia, który z HD650 może wywołać przesyt. Dobrym sposobem na poprawę walorów brzmieniowych HD650 jest też wymiana ich fabrycznego kabla.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten wzmacniacz ma podwójne wejście, przez 2xRCA i jack 3,5mm, który jest między tymi gniazdami. Można to wykorzystać i podłączyć do takiego celu jaki jest opisany, ponieważ te gniazda są połączone równolegle. i np. podłączyć kable 2x chinch z dac-a do Valentine i dalej kablem minijack 3,5mm-2xchinch dalej do wzmacniacza, i tym sposobem wszystko jest podłączone i gra to co włączysz w danej chwili.

A jak podłączę tylko Kablami chinch SM 6 z Valentine

Z tego co widzę to exposure 1010 ma wejście i wyjście Tape, więc prawdopodobnie wystarczą 2 komplety interkonektów i wzmacniacz słuchawkowy podłączyć do tape i na samym wzmacniaczu sterować co się słucha.

Z tego co widzę to exposure 1010 ma wejście i wyjście Tape, więc prawdopodobnie wystarczą 2 komplety interkonektów i wzmacniacz słuchawkowy podłączyć do tape i na samym wzmacniaczu sterować co się słucha.

Dwa komplety tzn wzmacniacz słuchawkowy podłączyc do tapete a drugi interkonekt gdzie podłączyć bo jest tape play i rec

SM6 podłączasz do wzmacniacza interkonektami do np. AUX, a Valentine innymi interkonektami do TAPE i powinno grać jedno i drugie czyli exposure i valentine. Exposure powinien na TAPE przepuszczać dźwięk z dowolnego wejścia, w tym z AUX, czy play czy rec, to trzeba sprawdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.