Skocz do zawartości
IGNORED

Rozwój zestawu stereo

rybaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy bardzo dziękuję za propozycje powyżej, ale w grę wchodzą kolumny podłogowe ze względu na wymiary pomieszczenia (salon ok 20m2, wysoki, otwarty na schody i drugą kondygnację

Możesz jakieś dalsze propozycje? Audio Physic Tempo 3 są nieco poza budżetem

Cóż , musiałbyś się wybrać osobiście zabierając Cairn,a .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rydz, czytasz mi w myślach:) ps. dzięki za typy

dzisiaj rozważałem nad tymi Dali... Jest duża szansa, że to by zagrało. Hulało na dłuższy czas.

Jednakże akurat ten egzemplarz z allegro ma parę minusów - brak maskownicy (a u mnie drugie dziecko w drodze) no i stan "dobry" stąd mniemam, że sporo zadrapań ma... no i dodatkowo kilometry spod Warszawy do Krakowa - nie szukam "idealnych" używek, ale chyba muszę ten egzmeplarz odpuścić.

Szukam dalej... prośba dalej o pomoc

PS2. Rydzu, Dali które podrzuciłeś mają tunel BR z tyłu... Czy nie uważasz, że w przypadku gdy postawię kolumny 30-50 cm od ściany (lub od mebla/meblościanki) może to źle wpływać na dźwięk? Czy niekoniecznie?

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

PS2. Rydzu, Dali które podrzuciłeś mają tunel BR z tyłu... Czy nie uważasz, że w przypadku gdy postawię kolumny 30-50 cm od ściany (lub od mebla/meblościanki)

Wybacz mi niepamięć , kiedy nie możesz ustawić inaczej kolumn to ja stary grzyb rydz nie doradzę już .

może to źle wpływać na dźwięk? Czy niekoniecznie?

Moje zdanie takie , czy ta rura z tylu czy z przodu , w ustawieniach blisko ścian / meblościanek , tracisz zbyt wiele dobrego grania .

Może pozostań z tym co jest ?

Pozdrawiam .

Wybacz mi niepamięć , kiedy nie możesz ustawić inaczej kolumn to ja stary grzyb rydz nie doradzę już .

Moje zdanie takie , czy ta rura z tylu czy z przodu , w ustawieniach blisko ścian / meblościanek , tracisz zbyt wiele dobrego grania .

Może pozostań z tym co jest ?

Pozdrawiam .

Cholera, postaram się odsunąć je od ścian. OK. Ale pomóżcie wybrać sensowne kolumny, by walka z żoną i ryzyko zmielenia kolumn przez dzieci nie poszły na marne :))))

• 1 miesiąc później...

Koledzy, wracam po długiej nieobecności i 2,5 miesięcznym remoncie.

W linku macie fotografie mojego systemu - aktualnego ustawienia.

Ukryta Zawartość

Zdjęcie poglądowe, podłączone wszystko na szybko no i jak to po remoncie ciągle bałagan :) Ustawienie kolumn do dopracowania po ich wymianie oraz zakupie nowych dłuższych kabli. Ale poglądowo wygląda to mniej więcej tak.

Zgodnie z waszymi wskazówkami udało mi się je rozsunąć i oddalić je od ściany, obecnie są tak około 65 cm od ściany do tylnej ścianki kolumn i rozstaw 225 cm pomiędzy kolumnami. Już słuchać różnicę na plus, ale wiem też, że więcej już z obecnej konfiguracji nie wycisnę. Jest max. W związku z tym czas na zmiany.

OBECNY ZESTAW STEREO:

1. Żródło: CD NAD C542, DVD Philips 9000s

2. Interconnect - IC Oyaide PA-02TR

3. Wzmacniacz: Cairn 4808 SL

4. Kolumny: Kef iQ7

5. Kable głosnikowe - 2x9m Klotz Twinax 2x2,5mm2 single-wire [chwilowo 2x2m kable 4mm2 AURORA made in germany (?) do zmiany bo za krótkie]

Proszę Was o pomoc w doborze elementów do wymiany:

1. Kolumny KEF iQ7 - na używane podłogówki do 4-5 tys

2. Kable głośnikowe - na używki 2x3m - rząd wielkości 300 zł

3. Kabel zasilający wzmacniacza (obecnie no name)- używka rząd wielkości 150 zł

Pozostałby wzmacniacz oraz interkonekty, cd do zmiany ale w późniejszym czasie, na innym etapie.

Całość opisuję w nowym temacie - odsyłam do linka

Ukryta Zawartość

Można tam odpowiadać, bo analizując obecny temat jest tu dużo bałaganu i część pytań jest przedawniona, linki i opisy sprzętu nieaktualne, stąd założyłem nowy.

Jednakże nie ma problemu odpowiadać również tutaj - szczególnie Ci, którzy wcześniej tu pisali.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przedwczoraj wraz z kuzynem postawiliśmy jego system w pokoju na razie prowizorycznie, u mnie wcześniej w mniejszym pokoju ale jednak z pewnymi zasadami ustawienia kolumn i miejsca odsłuchowego w pomieszczeniu była scena muzyczna z dość dobrze lokalizowanymi źródłami i z gradacją planów. U kuzyna w pokoju bez symetrii ustawienia kolumn wedle środka pokoju, odpowiedniego odsunięcia zagrało to bez sceny, po prostu dzwięk z lewej kolumny i z prawej. Dlatego widząc Twoje zdjęcia zadbałbym o ustawienie kolumn, kombinację a jeśli pomieszczenie tego nie pozwala to chociaż przeniesienie systemu do innego i spróbowanie bo warto. Chyba że masz farta i Ci to gra, ale wątpie. Pozdrawiam

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Przedwczoraj wraz z kuzynem postawiliśmy jego system w pokoju na razie prowizorycznie, u mnie wcześniej w mniejszym pokoju ale jednak z pewnymi zasadami ustawienia kolumn i miejsca odsłuchowego w pomieszczeniu była scena muzyczna z dość dobrze lokalizowanymi źródłami i z gradacją planów. U kuzyna w pokoju bez symetrii ustawienia kolumn wedle środka pokoju, odpowiedniego odsunięcia zagrało to bez sceny, po prostu dzwięk z lewej kolumny i z prawej. Dlatego widząc Twoje zdjęcia zadbałbym o ustawienie kolumn, kombinację a jeśli pomieszczenie tego nie pozwala to chociaż przeniesienie systemu do innego i spróbowanie bo warto. Chyba że masz farta i Ci to gra, ale wątpie. Pozdrawiam

Tak jak napisałem - zdjęcie jest nieco poglądowe, kolumny są na kablach które są za krótkie w obecnym nowym ustawieniu po remoncie i dlatego są w bałaganie. Poza tym, nowe kolumny ustawię indywidualnie. Obecne są do wymiany, więcej z nich nie wykrzesam, zdecydowanie.

• 7 miesięcy później...

Witam, na sprzedaż idzie mój Cairn 4808 SL. Stan - primo, gabinetowy. Pilot, komplet. Więcej info na priv. Szczegóły również w ogłoszeniu na giełdzie audiostereo.

Zabrakło trochę pieniędzy w budżecie i muszę się go niestety sprzedać.

TOTALNIE POLECAM.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.