Skocz do zawartości
IGNORED

Rozwój zestawu stereo

rybaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo,

po długich poszukiwaniach i wielu kompromisach skompletowałem zestaw stereo. Gra to u mnie już ponad rok. Niestety, jak już się wdepnie w temat i kocha muzykę to... sami wiecie :) :) W związku z tym, marzy mi się rozwój zestawu.

OBECNY ZESTAW STEREO:

1. Żródło: DVD Philips 9000s

2. Wzmacniacz: Amplituner Stereo NAD C740 ( połączenie integry NAD C340 (moc ciągła 2x35W) + Tuner C420)

3. Kolumny: Kef iQ7

4. Interconnect - Monster Cable Interlink 400

5. Kable głosnikowe - Klotz Twinax

Powyższy zestaw nie był dobierany przypadkowo, tylko był to mój świadomy wybór.

POMIESZCZENIE:

Pokój 18m2, nieduży, ale wysoki - tzw. "otwarty" salon (2 kondygnacja w górę na schody). Kolumny zlokalizowane przy ścianie w odległości ok. 2,5-3m od siebie.

SPOSÓB UŻYTKOWANIA:

Sprzęt wykorzystywany na co dzień, do odtwarzania dość cicho i w "tle" radia (Trójka) oraz płyt. Podłączony również do TV i DVD (kablówka, filmy DVD). Wieczory, weekendy do głośniejszego przesłuchiwania CD w fotelu.

Preferowana muzyka: jazz (Cassandra Wilson, Erykah Badu, Rosenberg Trio, Siestowanie, itp. itd.), instrumental, folk, Sting, rock i coś mocniejszego. Mało elektroniki i łupanki.

STAN OBECNY:

Generalnie z zestawu byłem zadowolony. Przejrzyście, lekko i naturalnie. Średnica piękna. Wysokie i średnie tony - niczego nie brakuje. Wysokie w tle dogrywają średnicy, ale to jak najbardziej mi odpowiada. Scena zdecydowanie wszerz niż wgłąb.

Bas? Krótki, dobrze kontrolowany, ale zbyt delikatny. Mocno w tle, również "dogrywa" średnicy. Tutaj jest niedosyt.

OCZEKIWANIA:

Sama kultura "dogrywania" skrajów pasma do średnicy prezentowania przez NAD i KEF mi jak najbardziej odpowiada (wybór tych producentów był jak najbardziej celowy), jednakże brakuje mi energii w pewnych momentach. Dynamiki. Większej sceny "wgłąb", bo wszerz i stereoofonicznie jest ok. Siły przekazu, aczkolwiek zdecydowanie nie o moc i łupankę mi chodzi.

Jest delikatnie i przejrzyście, szeroko (ale nie jasno), chciałbym, żeby było trochę masywniej. Nawet niewiele więcej - i będzie miód :)

Proszę o pomoc - podpowiedzi - które elementy zmienić, a najistotniejsze - na co?

Raczej nie do ruszenia są tylko kolumny iQ7 i Kabelki.

Budżet jeszcze nie ustalony. Czekam na Wasze propozycje. Myślałem wstępnie ok. 1000 zł wzmacniacz, 500 zł CD...

Z góry uprzejmie Wam dziękuję !

https://www.audiostereo.pl/topic/123029-rozw%C3%B3j-zestawu-stereo/
Gość numik

(Konto usunięte)

cd to już za 300 zł kupisz, na wzmaka lepiej dać te 1200 zł, ale wielkiej rewelki tu nie będzie, to znaczy wielkiego przeskoku

http://allegro.pl/exposure-amp1010-licytacja-od-1zl-i5739279318.html

http://allegro.pl/harman-kardon-hk-670-pilot-polecam-eisa-i5747659853.html

poszukaj też wzmaka thule spirit, może któryś z nich da Ci to coś. Może jakiś mocniejszy NAD

Druga opcja - przyczyną jest to dvd, nie znam go, może ktoś się wypowie. Wtedy w cenie 1500 zł znajdziesz już sporo cd, które mogą "dociążyć" o to "ciut" ten dźwięk. Oczywiście są inne możliwości i zaraz możesz tu mieć cała listę, ale skoro kolumny i kable nie do ruszenia to tego się trzymajmy

Twoje dvd jak zapewne wiesz oceniane było bardzo wysoko jako odtwarzacz cd, chociaż w miarę upływu czasu mówiono o sporej awaryjności. Więc na tą chwilę źródła bym nie zmieniał. Miałem podobny problem ze swoim systemem, niby wszystko dobrze ale niestety trochę płasko słaba i nienaturalna loklizacja instrumentów. Taką prezentację miał mój Cambridge 740c. Problem rozwiązał się po zakupie daca (audionemesis dc-1). Scena dostała kilka metrów na głebokość, instrumenty znalazły właściwe miejsce, wielkość/masę. Pojawiło się coś co w muzyce jest najważniejsze - emocje. Jeżeli nie chcesz zmieniać kolumn spróbuj takiego rozwiązania. Na temat wzmacniacza się nie wypowiem nie mam dużego doświadczenia.

Dziękuję za odpowiedzi.

Rzeczywiście, dvd philips było ocenianie dobrze do odsłuchu CD w stereo. Analizując sytuacje, który element toru jest najsłabszy - dvd chyba jest ok, bo podobny dźwięk o podobnej charakterystyce otrzymuję z tunera NAD. Stąd chyba pierwszy "na odstrzał" poszedłby wzmacniacz.

numik: dzięki za typy. Rzeczywiście wszystkie wzmaki które podałeś opisywane są jako dobre pod względem dynamiki. Zainteresował mnie HK670. Szczególnie, że rzeczywiście stosunek cena/jakość/moc wydaje się korzystny. Pytanie - czy przy przejściu z NADa na harmana nie "cofnę się"? czy nie uciekną szczegóły i scena?

Do tej pory HK kojarzył mi nieco mniej "audiofilsko" a bardziej marketowo, duży bas, muzyka elektroniczna i mięso... czy jest to błędne skojarzenie?

EXPOSURE również mnie zainteresował... I to na poważnie. Ma dobre recenzje i wydaje się być nieco bardziej "audiofilski" (nie-marketowy). Znów cena tutaj będzie wyższa (pewnie ok. 1500 zł czyli 2x HK670), ale jeśli będzie się wiązać z tym bardzo znaczny skok jakości, to pisałbym się na to. Tylko czy moc exposure nie będzie za mała, by spokojnie napędzić kefy iq7? Możecie napisać coś więcej na temat tego wzmacniacza?

justatas32: NAD370? Jak ten nad wypada w porównaniu z powyższymi? Czy jest znaczna różnica między Nadem 350 a 370? (C340 i C350 osłuchiwałem dość długo)

A co myślicie Państwo nad takim rozwiązaniem: zakup Nad 320/320Bee i modyfikacja np. Mudy? (koszt łącznie poniżej 1000 zł) Czy będzie to grało lepiej niż w/w wzmaki?

Szczerze to jakoś HK 670 do mnie przemówił.... choć mam pewne obawy

Jeśli chodzi o źródło, to również planuję zmianę. Od dłuższego czasu mam na myśli CD Nada C541i/C542. Czy sądzicie, że będzie wyczuwalny wzrost jakości w stosunku do mojego DVD Philipsa (podobno zachwalanego co CD, ale na ile ono się może również z typowo dobrymi CD typu np. ten NAD?)

Może jakieś inne propozycje CD?

Rozwiązanie z DAC'em jakoś do mnie nie przemawia na tym etapie przygody z Audio... tym bardziej, że podane wyżej typu są znacznie poza budżetem (>2000 zł sam DAC).

Może w pierwszej kolejności skupić się na wymianie wzmacniacza? ew. wzm + CD?

Z góry dziękuje za pomoc, prośba o dalsze podpowiedzi:)

A próbowałeś z mniejszym rozstawem głośników ... ?

Były próby. Nie usłyszałem znaczącej zmiany. Ponadto umeblowanie pokoju nie pozwala na zostawienie mniejszego rozstawu na dłużej.

Dziękuję za odpowiedzi.

Rzeczywiście, dvd philips było ocenianie dobrze do odsłuchu CD w stereo. Analizując sytuacje, który element toru jest najsłabszy - dvd chyba jest ok, bo podobny dźwięk o podobnej charakterystyce otrzymuję z tunera NAD. Stąd chyba pierwszy "na odstrzał" poszedłby wzmacniacz.

numik: dzięki za typy. Rzeczywiście wszystkie wzmaki które podałeś opisywane są jako dobre pod względem dynamiki. Zainteresował mnie HK670. Szczególnie, że rzeczywiście stosunek cena/jakość/moc wydaje się korzystny. Pytanie - czy przy przejściu z NADa na harmana nie "cofnę się"? czy nie uciekną szczegóły i scena?

Do tej pory HK kojarzył mi nieco mniej "audiofilsko" a bardziej marketowo, duży bas, muzyka elektroniczna i mięso... czy jest to błędne skojarzenie?

EXPOSURE również mnie zainteresował... I to na poważnie. Ma dobre recenzje i wydaje się być nieco bardziej "audiofilski" (nie-marketowy). Znów cena tutaj będzie wyższa (pewnie ok. 1500 zł czyli 2x HK670), ale jeśli będzie się wiązać z tym bardzo znaczny skok jakości, to pisałbym się na to. Tylko czy moc exposure nie będzie za mała, by spokojnie napędzić kefy iq7? Możecie napisać coś więcej na temat tego wzmacniacza?

justatas32: NAD370? Jak ten nad wypada w porównaniu z powyższymi? Czy jest znaczna różnica między Nadem 350 a 370? (C340 i C350 osłuchiwałem dość długo)

A co myślicie Państwo nad takim rozwiązaniem: zakup Nad 320/320Bee i modyfikacja np. Mudy? (koszt łącznie poniżej 1000 zł) Czy będzie to grało lepiej niż w/w wzmaki?

Szczerze to jakoś HK 670 do mnie przemówił.... choć mam pewne obawy

Jeśli chodzi o źródło, to również planuję zmianę. Od dłuższego czasu mam na myśli CD Nada C541i/C542. Czy sądzicie, że będzie wyczuwalny wzrost jakości w stosunku do mojego DVD Philipsa (podobno zachwalanego co CD, ale na ile ono się może również z typowo dobrymi CD typu np. ten NAD?)

Może jakieś inne propozycje CD?

Rozwiązanie z DAC'em jakoś do mnie nie przemawia na tym etapie przygody z Audio... tym bardziej, że podane wyżej typu są znacznie poza budżetem (>2000 zł sam DAC).

Może w pierwszej kolejności skupić się na wymianie wzmacniacza? ew. wzm + CD?

Z góry dziękuje za pomoc, prośba o dalsze podpowiedzi:)

Szanowni Forumowicze, liczę na Wasze podpowiedzi :)

najprościej zacząć od próby zmiany ustawienia kolumn - mój obecny zestaw po przeprowadzce zyskał nowe życie ogromnej poprawie uległa scena i niski środek/bas - nowe pomieszczenie jest zdecydowanie większe i lepsze akustycznie - dużo miękkich powierzchni dywan na podłodze i grube zasłony. Zwłaszcza ten ostatni element daje ogromne zmiany po odsłonięciu okien diametralnie pogarsza się brzmienie zestawu. Może jakaś zmiana w pokoju - gruby dywan, zasłony itp?

Dopiero jeśli to nie pomoże szukał bym raczej nowych kolumn. Nie są one jakoś szczególnie wybitne - słuchałem ich przy okazji poszukiwania obecnego zestawu i nie zachwyciły. Zwłaszcza zakres basowy (podbity w zakresie 100Hz lekko dudniący i lekko stłumione wysokie ale znowu z tendencją do syczenia na skraju pasma.

najprościej zacząć od próby zmiany ustawienia kolumn - mój obecny zestaw po przeprowadzce zyskał nowe życie ogromnej poprawie uległa scena i niski środek/bas - nowe pomieszczenie jest zdecydowanie większe i lepsze akustycznie - dużo miękkich powierzchni dywan na podłodze i grube zasłony. Zwłaszcza ten ostatni element daje ogromne zmiany po odsłonięciu okien diametralnie pogarsza się brzmienie zestawu. Może jakaś zmiana w pokoju - gruby dywan, zasłony itp?

Dopiero jeśli to nie pomoże szukał bym raczej nowych kolumn. Nie są one jakoś szczególnie wybitne - słuchałem ich przy okazji poszukiwania obecnego zestawu i nie zachwyciły. Zwłaszcza zakres basowy (podbity w zakresie 100Hz lekko dudniący i lekko stłumione wysokie ale znowu z tendencją do syczenia na skraju pasma.

Dziękuję za odpowiedź. Jednakże tak jak już napisałem powyżej - z ustawieniem kolumn były próby, bez lepszych rezultatów. Na podłodze jest również gruby włochaty dywan, przy oknach zasłony itd. Więc nie szedłbym ta drogą. Ponadto kolumny jako jedyne, z różnych względów chciałbym zostawić. Pozostałe klocki do wymiany.

Zaskoczyłeś mnie Twoją opinią o iQ7. Podczas moich odsłuchów kolumny były najlepsze w swoim przedziale cenowym (kupowałem używki), jak również położyły na łopatki pod różnymi względami znacznie droższe konstrukcje. W wielu testach i opiniach mają bardzo dobre recenzje. W cenie do 1700 zł za komplet wydają mi się nawet wybitne pod wzgl. jakość/cena. Chyba, że moja wiedza jest nieaktualna, czy wg Państwa w tej cenie mogę kupić znacznie lepsze kolumny?

Prośba o pomoc i odpowiedzi na mój post z 27.10.2015 - 23:43.

Aktualnie myślę nad zakupem: źródła CD NAD C542 + integra HK 670. Co Państwo o tym myślicie?

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Panowie prośba o pomoc,

sami wiecie - decyzja musi być szybka :) Pewnie znacie temat gdy małżonce zaraz włączy się lampeczka z opcją poszukiwania "lepszego" pomysłu wydania pieniążków typu: remont, wymiana mebli i tak dalej....... :)))

zerknij tu zaczerpnięte z audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na potwierdzenie - bas podbity a wysokie dość mocno zafalowanie - to widać i słychać.

A eksperymentowałeś z przytykaniem bass-reflexu?

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Koledzy,

DVD Philipsa zamieniłem na CD NAD C542... Słychać różnicę, NAD gra "bliżej", cieplej, żywiej choć mniej szczegółowo. Na plus, choć trzeba przyznać, że DVD Philipsa niezłym źródłem jest.

Teraz pozostaje temat zmiany wzmacniacza - bardzo proszę o pomoc.

Obecny tor:

CD NAD C542

AMPLILTUNER NAD C740 (do zmiany!!!)

KOLUMNY KEF iQ7

kabelki Klotz Twinax + IC Monster Cable Interlink 400

Prośba o sugestie wzmacniacza dla powyższej konfiguracji w przedziale do 1500 zł.

OCZEKIWANIA? BEZ ZMIAN - brakuje energii w pewnych momentach, dynamiki, masy, wielkości instrumentów

Z góry dziękuję za pomoc!

OCZEKIWANIA? BEZ ZMIAN - brakuje energii w pewnych momentach, dynamiki, masy, wielkości instrumentów

Moze NAD C356 z modyfikacja mudy, musialbys tylko jego zapytac czy 356 po modzie to bedzie ten sam charakter grania co twoj obecny nad.

Koledzy, a możecie powiedzieć coś więcej nt. tego Cairna? Jaka charakterystyka brzmienia? Będzie grał z KEFAMI? Jak z dynamiką u Cairnie?

A jak wygląda Cairn np. w porównaniu z Marantzem PM7000? Będzie słychać różnice na korzyść tego pierwszego?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie porównuj budżetowego Marantza za dwójkę do wzmacniacza za 5 tysi , choć nie jest to mocarz 50 Wat na kanał przy 8 Ohm , przy 4 gdzieś koło 70-80 , jest to wzmacniacz do słuchania muzyki / nie robienia łomotu .

Albo taki zestaw poniżej , jeżeli nie boisz się trochę zaawansowanego wiekowo sprzętu .

Nie musisz szukać lampy , wystarczy zanurzyć się w fotelu słuchając muzyki i zapomnieć o Bożym świecie .

Serwisowanie tego sprzętu też nie powinno przysparzać trudności .

http://allegro.pl/zestaw-stereo-quad-34-306-koncowka-preamp-i5937183700.html#

Chcesz coś z budżetówki z przyzwoitym brzmieniem i mocą za niewielkie pieniądze , zerknij na tą aukcję .

Masz wzmacniacz HK z CD na drugiej aukcji , jeżeli jeszcze ma do tego papiery / pudła / jest pierwszym właścicielem , brać .

http://allegro.pl/harman-kardon-hk-670-wzmacniacz-i5933711945.html

Ps . pamiętaj ! kontaktuj się poprzez E-mail / telefonicznie , i negocjuj ceny !

Pozdrówko .

Nie porównuj budżetowego Marantza za dwójkę do wzmacniacza za 5 tysi , choć nie jest to mocarz 50 Wat na kanał przy 8 Ohm , przy 4 gdzieś koło 70-80 , jest to wzmacniacz do słuchania muzyki / nie robienia łomotu .

Albo taki zestaw poniżej , jeżeli nie boisz się trochę zaawansowanego wiekowo sprzętu .

Nie musisz szukać lampy , wystarczy zanurzyć się w fotelu słuchając muzyki i zapomnieć o Bożym świecie .

Serwisowanie tego sprzętu też nie powinno przysparzać trudności .

Ukryta Zawartość

Chcesz coś z budżetówki z przyzwoitym brzmieniem i mocą za niewielkie pieniądze , zerknij na tą aukcję .

Masz wzmacniacz HK z CD na drugiej aukcji , jeżeli jeszcze ma do tego papiery / pudła / jest pierwszym właścicielem , brać .

Ukryta Zawartość

Ps . pamiętaj ! kontaktuj się poprzez E-mail / telefonicznie , i negocjuj ceny !

Pozdrówko .

Dziekuje za podpowiedź. Powiedzcie jeszcze koledzy jedno - obiektywnie - jak wygląda Cairn w porównaniu z HK 680? Czy jest między nimi tak wielka różnica, że jest sens dopłacić drugie tyle, czy różnica może być niewyczuwalna??

Nad HK 680 się już wcześniej zastanawiałem ze względu na dobrą dynamikę i bas (czego mi brakuję) oraz dobrą cene (ok 700 zł)?

Choć kusi ewentualne wyrafinowanie wzmacniacza droższego...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, prośba o ostateczną podpowiedź- mam propozycję kilku graczy:

FAWORYCI

1. Harman Kardon HK 680 (2x tańszy od pozostałych)

2. Cairn 4808 SL (kusi, kiedys wysoka półka, ale czy gra jak z wysokiej półki? bardzo mało opinii na jego temat)

3. Naim Nait 3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (przeczytałem recenzje i skłaniałbym się ku temu wzmacniaczowi, ale czy poruszy on KEFy iQ7? Jak bas w tym wzmaku? Wzmacniacz ma tylko 30W, nie będzie się grzał?)

4. ARCAM A80

Ukryta Zawartość

Koledzy pomóżcie, bo już jestem na końcówce drogi do zakupu:)!!

Ewentualnie, ale nie wiem za dużo na temat tych wzmacniaczy:

4. VINCENT SV-121?

Ukryta Zawartość

5. SUDGEN A48 MKIII

Ukryta Zawartość

6. SUDGEN SF60

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co prawda nie mam jakiegoś specjalnie wielkiego doświadczenia, ale polecę pewną wciąż wybrzmiewającą urban legend tego forum - Marantza pm75. Mam głośniki z serii oczko niższej od Twoich czyli Kef c7, gra to w 35m2. Zgrywa się to razem tak kapitalnie, że nie mam specjalnego ciśnienia na zmianę kolumn. Energii jest pod dostatkiem, masa, głębia, a bas bywa sejsmiczny (np początek Vangelis Direct Esoteric remaster). Do tego zdecydowanie ciepła strona dzwięku. Wcześniej z wysokim Denonem oraz ampli Sony było za dużo góry i za cienki charakter dzwięku. Podobny efekt do Marantza, tylko jeszcze lepszy był z równie znanego i cenionego Grundiga a-9000 (przepiękna maszyna!).

Nie wiem jak to się może zgrać z serią iq, ale w sumie to kefy więc jest szansa na analogiczną synergię.

Z całym szacunkiem, wydaje mi się, że np. Naim Nait 3 jest to klasa wyżej od Marantza PM75....

Choć być może tylko mi się wydaje?

Cały czas poszukuje informacji, czy ktoś próbował konfiguracji Naim Nait3 + KEF iQ7. Czy wzmacniacz nie będzie przeciążony?

Hasło "klasa wyżej" to trochę pusty slogan. Pm75 i a-9000 to topowe maszyny z tamtych lat, a nait 3 z 30W to był początek oferty. Rzeczywiście są to zupełnie różne maszyny: naim ma 30 W dla 8 ohm, Marantz 100W a Grundig 120W. Marantz na rynku wtórnym jest raczej droższy od tego naima. Nic jednak nie zastąpi odsłuchu, ja naima nie znam. 30W do dużych kolumn bym sobie jednak darował.

Tego Naima to bym sobie na starcie darowal, w srodku pustka, nie ma szans zeby poprowadzil Kefy

Bardziej bym stawial na Arcama, ale nie wiem jak zagra z tymi kolumnami, odsluch wskazany

Tego Naima to bym sobie na starcie darowal, w srodku pustka, nie ma szans zeby poprowadzil Kefy

Bardziej bym stawial na Arcama, ale nie wiem jak zagra z tymi kolumnami, odsluch wskazany

Możesz rozwinąć " w środku pustka" ? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.