Skocz do zawartości
IGNORED

Romulus - Jolida 502B. Jakie różnice?

hajle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o kilka opinii jakie różnice w brzmieniu prezentują obydwa wzmacniacze? Odsłuchiwałem Romulusa i jestem zadowolony z tego jak gra. Nie mam natomiast możliwości odsłuchu Jolidy, chyba że nowej no ale ta kaucja...

Będzie to grało z Jmlab PS 5.1 i Meridianem 506.20.

Pozdrowienia!

Witam,

Poczytaj na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może na coś się przyda. Artykuł powstał w 2001. Od tamtego czasu moja opinia n/t 502B się nie zmieniła , natomiast zwrócono mi uwagę, że Romulusów były chyba ze 3 wersje , podobno różniące się brzmieniem.

pozdr.

Arkadix

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wiele tutaj nie wniosę chociaż z wymienionych sprzętów to nie znam właściwie tylko Jolidy 502. Elektroniki i głośników nigdy nie słyszałem grających razem ale tak czy inaczej fajny zestaw się szykuje. Kulturalne źródło, prawdomówne głośniki i dynamiczny wzmacniacz (Romulus) - oj posłuchałoby się.

Sluchalem Romulusa i Jolide 202.

Dla mnie Romulus gra za malo dynamiczenie i o stopien za bardzo cieplo (prawie misiowato). Ma tez wysoki poziom szumow i przydzwieku.

Jolida 202 grala duzo dynamiczniej z lepszym basem i bardziej neutralnie. Delikatny przydzwiek slyszalny dopiero 5cm od membrany. Sluchalem tez 202 z jakims drogim CD Meridiana w Audioforte, rewelacja!

nygus-Mam zupełnie odwrotne spostrzeżenia.Początkowo to byl jeden z kandydatów do kupna.

Brzmieniowo byl raczej bliższy do minimalnie ocieplonych tranzystorów niż do lamp.

Pamiętam dość dużą dynamikę i spory bas,o przydzwiękach nie bylo mowy.

Polegl dopiero przy Audiolabie,ale bylo to wynikiem preferencji brzmieniowych ,a nie jakości dzwięku.

Mój wpis dotyczy wersji Romulusa z 97 roku.ale nie sądzę by ta firma tak zdecydowanie zmienila brzmienie swego wyrobu.

Natomiast zupelnym koszmarem byl ich wzmacniacz nazwany Calypso-unikać jak ognia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Romulus dobrze skonfigurowany to bardzo dobry wzmacniacz,napewno nie gorszy od przereklamowanej(stosunek jakość-cena) Jolidy.

Jako obecny jeszcze właściciel doskonałego Romulusa (do sprzedania w okazyjnej i negocjowalnej cenie)chciałbym zdementować tezę, iż Romulus gra misiowiato. Wzmacniacz ten ma zalety i wady, ale nie stwierdziłem u niego "misiowatości" - jest to jeden z bardziej przejrzystych i niemulących wzmaków na rynku!

Jeżeli Romulus jest misiem, to 502-ka jest ciepłą, rozlazlą kluchą gra w drugim pokoju ;-))))

nygus

PS. Szumy i przydźwięk wbrew pozorom nie są wyższe, niż u konkurencji. Wiele pomaga dobre uziemienie wzmacniacza. U mnie szum i przydźwięk był lepiej, niż dobry dla wzmacniaczy lampowych.

Po drugie, bardziej dynamicznie grającego lampowca od Romulusa do 10 tys. zł nie słyszałem!

Mam pytanie: czy Ty go słuchałeś naprawdę, czy tylko znasz z opowieści, bo przytoczyłeś akurat nie ukrywam - dziwne dla mnie jako użytkownika Romulusa przez ponad dwa lata - informacje?

Pzdr

Witam ponownie. Mam okazję testować teraz Romulusa kolegi broya. Podlaczone do wspomnianych wyzej PS 5.1 i na razie CD NAD-a (Meridian dojedzie w przyszlym tyg.).

Absolutnie nie stwierdzilem żadnego zamulenia ani kluchowatosci. Wzmacniacz gra czysto, dynamicznie i miło dla ucha. Zaczynam się poważnie nad nim zastanawiać chociaż chcę jeszcze sprawdzić co się będzie działo gdy wepnę Meridiana.

Coz romulusow bylo chyba kilka wersji...

Ja sluchalem w salonie uzywanego, ktory byl w komisie. Byc moze lampy mial nie najnowsze...

Moze po prostu z kolumanmi, z ktorymi sluchalem lepiej zagrala Jolida... ktora miala na pokladzie nowe Sveltalany.

Jolida jesli chodzi o jakosc czesci w srodku to rzeczywiscie jest sporo za droga.

Z drugiej strony za duzo lampowcow w zyciu nie sluchalem.

nygus

Mój stoi w Audioforte (tel.22 64 66 999), jako komis. Umów się na odsłuch to zmienisz zdanie, jestem pewien!

Pzdr

Przepraszam za kryptoreklamę, ale to było zamierzone. Proszę o nieprzysyłanie kondolencji tudzież konstruktywnego op....

:-))))

Chyba wlasnie jego sluchalem...

Jak przeczytalem na stronie CR develompents, romulus ma tylko jeden odczep na 8 omow.

A ja sluchalem na 4 omowych kolumanch ADAM compact...

Tu Jolida ma przewage, ma odczepy 4 i 8.

...a jak dojedzie ten Meridian to będzie dopiero jazda. Ja miałem krótko 506.20 z moimi Grand Coupe i dość podobnym do Romulusa Delta Studio 6L6 było genialnie - różnica duża nawet w porównaniu z CD17II (nie mowiąc o NADzie - jak sądzę)

:):):) Gdyby nie Romulus, to bym nie kupił pewnie .... kolumn. Tak mnie "rozpalił", ze traca głowe poczyniłem zakup. Nawiasem mówiąc była to pierwsza lampa "audiofilska" (o korzeniach) jaką słuchałem. Dynamit i wulkan. Az się nie chce wierzyć podanej mocy:):):)

• 1 rok później...

Sprawdziłem dziś na allegro, że Kolega Hejle sprzedaje całość - PS 5.1 z subem, Meridiana 506.20 no i Romulusa.

Proszę zatem twórcę wątku o komentarz, gdyż taka wyprzedaż jest, powiem co myślę, nieco kontrowersyjna, zwłaszcza po tak krótkim czasie (nie mam niby podstaw do podejrzeń, ale ponieważ jestem zainteresowany tak źródłem, jak i kolumnami, nie chciałbym np. zostać nabity w butelkę).

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.