Skocz do zawartości
IGNORED

STX Electrino jaka elektronika?

Nautilius XII

Rekomendowane odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem za te pieniążki to STX mają dużą szansę nadgryźć / ugryźć Pylona . Pod względem brzmienia nawet z denonem za niewiele ponad 1 000 zł za komponent i wykonania jako całości jest to baaardzo ciekawa propozycja dla mających mniejszy portfel .

Gość numik

(Konto usunięte)

przecie to nowizna, kto może wiedzieć jaka elektronika.

Ja myślałem, że STX to jakiś syf, tłum w ich pokoju i coś dobrze gra, nie że gra, dobrze gra. Słucham i się dziwię i dziwię....pytam o cenę....to poraziło.

Zdałem sobie sprawę ile kosztują naprawdę Diapazony, pewnie 3-4 tysiące, a po włoskich i polskich pośrednikach, salonie - wychodzi 7.000 po negocjacjach. Taka prawda pewnie.

Myślałem, że to syf, dziś mam ochotę kupić 250 - wprawdzie podobno za duża na 20m2, ale 150 nie wiem czy wystarczy. Pylony wypadły przy nich jak pukające pierdziawki - niepotrzebnie dali Diamond 28 i Sapphire 31 w Fezz Audio mając Diamond 25 oraz Sapphire 25 i...NOWOŚĆ Sapphire 23.....której nie promowali i nie dało się posłuchać choć warunki w Sobieskim o to prosiły

Jak znajomy składał

przecie to nowizna, kto może wiedzieć jaka elektronika.

Ja myślałem, że STX to jakiś syf, tłum w ich pokoju i coś dobrze gra, nie że gra, dobrze gra. Słucham i się dziwię i dziwię....pytam o cenę....to poraziło.

Zdałem sobie sprawę ile kosztują naprawdę Diapazony, pewnie 3-4 tysiące, a po włoskich i polskich pośrednikach, salonie - wychodzi 7.000 po negocjacjach. Taka prawda pewnie.

Myślałem, że to syf, dziś mam ochotę kupić 250 - wprawdzie podobno za duża na 20m2, ale 150 nie wiem czy wystarczy. Pylony wypadły przy nich jak pukające pierdziawki - niepotrzebnie dali Diamond 28 i Sapphire 31 w Fezz Audio mając Diamond 25 oraz Sapphire 25 i...NOWOŚĆ Sapphire 23.....której nie promowali i nie dało się posłuchać choć warunki w Sobieskim o to prosiły

Jak znajomy składał kopię AudioSolutions Euphony 90, w czarnym błyszczącym lakierze, to wyszło go niecałe 2000. W innym wykończeniu, pewnie co najmniej 20% mniej by to kosztowało. Natomiast oryginalne Euphony kosztują 8500. Chcę zauważyć, że to mała manufaktura i kolumny z dużej firmy, tak grające pewnie kosztują z 12 tys.

Gość numik

(Konto usunięte)

Jak znajomy składał

Jak znajomy składał kopię AudioSolutions Euphony 90, w czarnym błyszczącym lakierze, to wyszło go niecałe 2000. W innym wykończeniu, pewnie co najmniej 20% mniej by to kosztowało. Natomiast oryginalne Euphony kosztują 8500. Chcę zauważyć, że to mała manufaktura i kolumny z dużej firmy, tak grające pewnie kosztują z 12 tys.

o to to - o to się rozchodzi, ale taktyka STX to miecz obusieczny, bo gdzieś ta cena wywołuje podświadomy rynkowy strach, że to musi być tandeta jakaś, że gdzieś jest haczyk. Jutro to sprawdzę w ich fabryce, w każdym razie myślę, że część osób ta niska cena...wystraszy.

Ja się nastawiłem na kolumny niszowe, nie wiem czy STX, niestety nie Inaudio bo w rocku TRAGEDIA, ale AudioSolutions i Rebel bardzo bardzo, a będą podłogówki.

Diapasony? Dobre, Aresy bym wziął, ale za drogie

o to to - o to się rozchodzi, ale taktyka STX to miecz obusieczny, bo gdzieś ta cena wywołuje podświadomy rynkowy strach, że to musi być tandeta jakaś, że gdzieś jest haczyk. Jutro to sprawdzę w ich fabryce, w każdym razie myślę, że część osób ta niska cena...wystraszy.

Ja się nastawiłem na kolumny niszowe, nie wiem czy STX, niestety nie Inaudio bo w rocku TRAGEDIA, ale AudioSolutions i Rebel bardzo bardzo, a będą podłogówki.

Diapasony? Dobre, Aresy bym wziął, ale za drogie

Nie wiem, ile chcesz przeznaczyć ale zwróć uwagę też na Audio Academy , jak budżet pozwoli RHEA.Nie wymieniłeś ich podając marki, a też są warte uwagi. Jeśli kupować kolumny, to tylko z małych manufaktur albo z dobrą ceną jeśli duża firma, jak np. kef r 700 były za około 6 tys w q21 w wyprzedaży, czy Tannoy precision 6.2 za 800 funtów w UK.
Gość numik

(Konto usunięte)

Nie wiem, ile chcesz przeznaczyć ale zwróć uwagę też na Audio Academy , jak budżet pozwoli RHEA.Nie wymieniłeś ich podając marki, a też są warte uwagi. Jeśli kupować kolumny, to tylko z małych manufaktur albo z dobrą ceną jeśli duża firma, jak np. kef r 700 były za około 6 tys w q21 w wyprzedaży, czy Tannoy precision 6.2 za 800 funtów w UK.

przegapiłem wyprz r700? shit, świetne granie

Tak AA to raczej Rhea, ale jakoś zestawienie nie powaliło na AS, choć warunki nie sprzyjały. Minasy z 2 ręki też warte uwagi

przegapiłem wyprz r700? shit, świetne granie

Tak AA to raczej Rhea, ale jakoś zestawienie nie powaliło na AS, choć warunki nie sprzyjały. Minasy z 2 ręki też warte uwagi

Były jakoś w maju chyba, nie wiem, czy dobrze pamiętam. Sam się czaiłem ale wziąłem preciosion 6.2 bo był praktycznie 2 tys tańszy.

Gość numik

(Konto usunięte)

Były jakoś w maju chyba, nie wiem, czy dobrze pamiętam. Sam się czaiłem ale wziąłem preciosion 6.2 bo był praktycznie 2 tys tańszy.

no to też rewelacyjna cena!!, wow. Podłogówki Rebela będą za miesiąc, AudioSolutions chyba nie tylko mnie zachwyciły na AS, mają być w Planecie Dźwięku, pewnie na ten czas kupię Elektrino 150 by mieć jakiś punkt odniesienia i móc czegoś posłuchać do połowy grudnia, niewiele stracę, a będę trzymać rękę na pulsie ;p, może jakieś wyprzedaże się powtórzą

Witam. Również słuchałem na AS stx electrino 150. Były jednymi z najładniej grających kolumn- plastyczny, przyjemny dźwięk. Bardzo ładny, zaskakująco głęboki bas, jak na zestaw dwugłośnikowy z 1x180 nisko- średniotonowym. Dla mnie- jedno z odkryć tegorocznego AS.

Te głośniki naprawdę dobrze grały, jak zapytałem o cenę to szczęka mi opadłą. Słuchałem 150-ki i 250-ki obydwie konstrukcje gary z kompletem Denona 720, przyjemny i dynamiczny dźwięk za rozsądne pieniążki.

Te głośniki naprawdę dobrze grały, jak zapytałem o cenę to szczęka mi opadłą. Słuchałem 150-ki i 250-ki obydwie konstrukcje gary z kompletem Denona 720, przyjemny i dynamiczny dźwięk za rozsądne pieniążki.

Jakie zauważyłeś różnice w dźwięku między 150 a 250?

Dźwięk pełniejszy, bardziej dociążony, więcej basu.

Kolumny te grają bardzo dobrze jak na swoją cenę, dźwięk był przyjemny, dynamiczny, pełny ale nie jakiś wybitny ani jeden z najlepszych na AS. Poprostu zaskakiwała cena na tle konkurencji a jakość grania nie odbiegała mocno od większości.

Niestety, przełomu nie ma.

Porównując eletrino 250 a 150 to, zdecydowanie lepsze są te drugie. 250-tki mają za dużo basów, są nimi przeciążone. Pewnie jest to produkt kierowany do współczesnego master-ingu (kompresja dynamiki) utworów.

W modelu 150 dudni bas - choć o wiele mniej niż w 250, średnie pasmo i wysokie jest przyjemne, gdyby tylko zdjąć trochę basu to mielibyśmy niezłe kolumny. Cena + wygląd = przyzwoity produkt dla niewymagającego słuchacza.

Neutrino to najlepszy, do tej pory, produkt firmy STX. Nie bez wad. Góra jest czasami za metaliczna, kująca w uszy. Średnica, rewelacja. Dół, czasami go brakuje.

73 dla was,

error-404

STX Electrino 150 i 250 były zjawiskiem na tej wystawie, jest to moje oraz wielu znajomych zdanie. Jestem fanem tej marki i tego rodzaju brzmienia, uważam że ten model Electrino 150 jest wyjątkowym, przepięknie wyglądające i świetnie grające kolumny za cenę? Kiedy podwyżka:)

Ta aluminiowa z Neutrino była warta czekania, EXCELENT. Jest to do kupienia w STX? Jeżeli tak to czy to ten jedyny model aluminiowego tweetera?

Electrino super jakość do ceny. Jest w tym spory pontencjał, ciekawe jak zagrają z elektroniką "ciekawszą" niż Denon? Za denonem nie przepadam ale mimo to grało to więcej niż poprawnie.

mysle nad tymi stx, tylko czy nie lepiej można zainwetowac 1200 zł np. inne w używane ?

Jak masz za dużo kasy i czasu to eksperymentuj. Jak znajdziesz używane za 5tyś. to i tak śmiem twierdzić że STX Electrino będzie lepsze w każdym z detali, wygląd oraz jakość dzwięku i wykonania obudowy.

STX zrobił niesamowity strzał z tymi Electrino. Byłem świadkiem jak ludzie pytali na ostatnim Audio Show a gdzie jest brakujące zero w cenie? Wychodzili zdumieni. Ja znam bardzo dobrze kilka produktów STX, są na najwyższym poziomie ale jak zwykle brakuje im reklamy. Ten film z produkcji pokazywany na wystawie robi wrażenie, oni naprawdę nie wiedzą jak sprzedać swoją jakość, przydałby się im zwykły marketingowiec....ale nie ja,sorry. Może przeczytają i ktoś znajdzie prace :-)

Ta aluminiowa z Neutrino była warta czekania, EXCELENT. Jest to do kupienia w STX? Jeżeli tak to czy to ten jedyny model aluminiowego tweetera?

Pytałem się o midwoofer i odpowiedź była taka, że z nowych konstrukcji, głośniki nie są sprzedawane w detalu.

Nie mniej, zawsze możesz zobaczyć tego aluminiaka z ich oferty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie kosztuje dużo, aby nie warto było go sprawdzić.

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Wyświetl postUżytkownik komorowski dnia 22.11.2015 - 22:13 napisał

Pytałem się o midwoofer i odpowiedź była taka, że z nowych konstrukcji, głośniki nie są sprzedawane w detalu.

Nie mniej, zawsze możesz zobaczyć tego aluminiaka z ich oferty:

Ukryta Zawartość

Nie kosztuje dużo, aby nie warto było go sprawdzić.

Sprawdzę, tym bardziej, że grał jak "niemetalowiec" o ile to ten sam głośnik co w Neutrino. Jak potestuję to zdam relację.

Ukryta Zawartość

że grał jak "niemetalowiec" - głośniki "trwarde" z reguły grają dźwiękiem łagodniejszym i milszym od tekstylnych. Wydaje mi się że mit o metaliczności metalowych głośników powstał przez słuchanie źle filtrowanych głośników.

• 2 tygodnie później...

Na wystawie Electrino grały zjawiskowo, wydawaćby się mogło że nawet tak wyjątkowo jak na sterydach :) Obydwie konstrukcje grały bardzo dobrze, ,mniejsze electrino 150 z nieco spójniejszym przekazem ale 250 z większą skalą, pewnie za sprawą podwójnego woofera i trzech dróg.

Wreszcie STX zaczął produkować kolumny kompletne, to znaczy bardzo dobrze grające z bardzo atrakcyjnym wyglądem. Moje FX-300 to klasyczne proste wykonanie aczkolwiek bardzo solidne. Trochę żałuję że nie poczekałem bo na Audioshow pokazali nową wersję FX-300 w pięknej obudowie, front połysk czarny z fornirem na bokach, piękny jasny dębowy fornir, piękne polorowane ramki głośników, cudo.

Stx graly przecietnie, zachwyt tylko cena bo zdziwko ze graja u przyzwyczajonych wysokimi cenami audiofili.Maja glosniki to graja, proste:)

Uwiedziony postami pełnymi ochów i achów zakupiłem Electrino 150

(bez stresu, ponieważ do 14 dni mogłem przecież zwrócić)

i mogę tylko potwierdzić że grają, bo mają głośniki ;)

Inna sprawa, że 1200 polskich złotych, to śmieszna kwota za nowe kolumny,

ale nie przeginajmy z tymi zachwytami.

Za 1200 można nabyć wiele o niebo lepszych używek.

Oczywiście kolumny zwróciłem, obsługa klienta po stronie STX bez zarzutu i za to duży plusik.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.