Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa jakości filmu - oryginał spłonął

adamfreliszka

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nieszczęśliwym posiadaczem zewnętrznego dysku twardego WD My Passport, 2.5 cala.

Od kilku lat gromadziłem na nim najważniejsze dane: zdjęcia, filmy dużo ważące oraz rozmaite zmontowane przeze mnie video.

Któregoś razu dysk zewnętrzny, który był akurat nie włączony, upadł z wysokości około 30 cm. Obecnie po podłączeniu dysk próbuje ruszyć, ale po chwili słychać charakterystyczne pykanie, po czym dysk zwalnia i nie widać go na komputerze. Widać tylko, że coś jest podłączone, ale brak podglądu plików.

W związku z tym, że naprawa pewnie będzie kosztowała około 3000 zł, a najważniejszym tam plikiem jest plik, który znajduje się i tak na YT, postanowiłem, że łątwiesze i na pewno znacznie tańsze będzie podrasowanie jakości pliku z YT, a nie płacenie za odzysk danych gdzie jest oryginalny plik.

Film jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potrzebuję go w jak najlepszej jakości.

Czy ktoś ma pomysł co mogę zrobić?

Jedyny program do polepszania jakości jaki znalazłem jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Ktoś zna?

Nie wiem czy działał link: tu jest SPRAWNY:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytaj ostatni komentarz do tego programu. Są pod jego opisem. Program robiący faktyczną poprawę jakości oglądanego materiału kosztuje kupę kasy. Darmowym nic nie zrobisz.

Materiały na YT są tak marnej jakości, nie mówiąc o ścieżce dzękowej, że nie warto nim zaprzątac sobie głowy.

Sam program nic sobą nie reprezentuje natomiast z dodatkowymi kodekami, skalerami, filtrami, m.inn z z Infognition SuperResolution plugin już zrobi niezłą poprawę. Niestety doszedłem tylko na stronę skąd można dowiedzieć się co nieco o nich i pobrać triale.

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy trialem zrobisz tak długi filmik to raz, jeśli to ma być , jeśli to robi porządną poprawę o jakiej piszą na stronie z linku to zapewne trwa to bardzo długo. Chciałem kiedyś zmniejszyć wielkość filmu z 30-tu kilku na kilka giga z frame rate w okolicach 2000 oraz z zostawiając oryginalną ścieżkę dziękowa to program wyskoczył mi z czasem dwadziescia kilka godzin. Ciekawe ile czasu tutaj by to trwało.

Ukryta Zawartość

poprawa jakości - w takim filmie jak ten z jutuba - może troche ostrość podkręcisz - kontrast -

ale inne błędy (deinterlacji) to raczej nie ma szans...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Idź na elektroda.pl i szukaj ratunku w podniesieniu dysku. Jeśli nie urwało głowic, które zryły talerze,

to może jest szansa na uratowanie danych przez tryb serwisowy i kopię posektorową. Grzecznie poproś

o pomoc, to może ktoś tam coś poradzi. Tam siedzą mózgi z branży - jak nie tam, to nigdzie więcej ! :)

BoDrX, twardziel nie był podłączony do napięcia kiedy spadł a zatem głowice były poza zasięgiem dysków i dlatego myślę że pierwotnie po upadku dyski z danymi były sprawne, inna sprawa że po upadku i podłączeniu oberwane głowice mogły uszkodzić dyski.

Do autora tematu: trzeba otworzyć i przekonać się czy nie są ryśnięte. (oczywiście trzeba zachować ostrożność aby nie pomylić dysków i stron na nich)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.