Skocz do zawartości
IGNORED

Od odtwarzacza CD do transportu CD...

Piotr_DA

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Często odtwarzacze CD chcemy wykorzystać jako transporty CD podłączając je do przetwornika C/A. Jak większości wiadomo wyjście elektryczne daje lepszy jakościowo dźwięk od wyjścia optycznego. Polityka firm produkujących odtwarzacze CD jest niestety zdominowana przez ekonomistów i dlatego w większosci odtwarzaczy popularnych marek takiego wyjścia po prostu nie ma. Ponizej znajduje się schemat, według którego każdy może zbudować wyjście cyfrowe coaxialne samemu we własnym zakresie.

[obrazekLUKASZ-196869_1.gif]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/12340-od-odtwarzacza-cd-do-transportu-cd/

Piotr_DA: Pierwsze pytanie: jakie sa wymagania odnosnie trafa? Chodzi o parametry. Czy moze olać to i poszukać specjalizowanych traf specjalnie do tego celu i nie martrwic sie o parametry?

Specjalne rafa produkuje firma w stanach,ale to mija się z celem,zeby sciagać jedną sztukę, bo wystarczy ze starego radia wymontować taki transformator i też będzie działac. Wazne,żeby był zaekranowany. Pozniej trochę posiedzę nad tym i postaram sie opracować taki transformator we własnym zakresie. Myślę,ze to ciekawe zajęcie.

takie trafka robi np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z Gdańska; sam mam 3 szt. 1:1; ok 15W; małe i funkcjonalne; robią je seryjnie, do jakowyś radarów dla Radmora.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Takie trafa są do kupienia w elfie - zamieściłem ich zdjęcia w temacie 11866.

Jego parametry podaję poniżej - nie wiem, czy robiąc je ręcznie będzie można je zachować :

Przekładnia: 1:1

Indukcyjność, pierw.: 2,5 mH

Pasmo: 100 kHz–55 MHz ±3 dB

Prędkość transmisji: 1–7 Mb/s

Czas narast.: 25 ns (max)

Tłumienie

100 kHz: 75 dB

1 MHz: 70 dB

3 MHz: 60 dB

6 MHz: 50 dB

10 MHz: 40 dB

30 MHz: 25 dB

Wytrzym. izol., rms: 2000 V

Z tego, co wiem to akurat ten jest raczej klasy ekonomicznej - nie ma ekranu:-))

Pozdr.

Trafko z Elfy firmy Pulse coś tam jest ok, miałem jeszcze SHOTTa za coś 20DM (kupowane w Schurichcie...Disterlec to chyba to samo??) ale praktycznie bez różnicy,

w Gliwicach dobrze zapytać w www.jm.com.pl w JM Elektroniku ... mają trafa firmy Newport nawet z magazynu cena powinna być niska ale jeszcze nie sprawdzałem,

Poco się męczyć skoro można sobie .... kupić?

Właśnie dziśiaj słuchałem... i niepytajcie kto to ma... ja nie.

Życzę każdemu,można sie zestresować.

Dżwięk ?Moim zdaniem poza jakąkolwiek konkurencją.

W warunkach domowych niedozrobienia.... niestety.

[obrazekLUKASZ-197170_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spoko dzis w nocy juz sie objadłem.....

Nagra Kudelski studyjny DAC wieloformatowy...słuchałem w dobrym systemie...niedziwi mnie cena.

Mielismy kilka DAC audiofylskych z najwyzszej półki i sie osrały...klęska...maja Szwajcary podejscie i tyle.

Na wyjsciach pracuja "BB"PCM1804.24 bitowce.

teraz nikt mi niepowie ze stare PCM63 sa The best..bo to bzdura.

Poprosty 24bit DAC'ki sa bardziej wymagajace od ukladow sterowania ,zasilania i jakosci projektu...wiedzy.

A cholera wie?

Osobiśćie bym sie niezdziwił jak od nagrywarki komputrowej....

Juz o tym sie przekonałem i niedam sie naciągnąc na jakis niby wypasiony transport..bo wszystko zalezy od software.

darkul -> najnowszy DAC Nagry ma jedna osoba w Olsztynie (i do tego jeszcze pre i monobloki Nagry) ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Darkul, tak się zastanawiam nad tym co napisałeś,że nie jest ważna jakosc transportu tylko "robaczków". To dlaczego w 99,9% przypadków dociążanie mechanizmów, różne krążki dociskowe, zawieszenia olejowe i inne wodotryski tak wiele zmieniają w dźwięku? Weżmy na przykład zwykły CD za powiedzmy 3000zł. Wystarczy na nim położyć coś bardzo ciężkiego,a pod nóżki jakiś absorberek i od razu lepiej zagra. Przeciez z elektroniką to raczej nie bedzie miało za wiele wspólnego... Ciekaw jestem co o tym myślisz.

Jest cos w tym co napisałes prawdy, tylko dlaczego transport komputerowy mamy z góry uznawac za badziewie ?

Przecież wszyscy je mamy?

A jaki transport w tej nagrze siedzi ???Niewiem bo jak słuchałem to jakoś zapomniałem ...o syndromie Łasicy...

W takim razie zamiast sie tak zastanawiać to niedługo będę miał okazję sprawdzic to w praktyce. Zdecydowałem sie sam zrobic cay mechanizm i zobaczę jak "zagada". Co do CD-ROM to najwięcej w nich siedzi CDM 12.10/51 i to jest straszna tandeta. Obudowa z plastiku tak miękkiego,ze pewnie zostałby dopuszczony do produkcji młotków do zabawy dla malych dzieci. Nic dziwnego, w końcu najtanszy CD-ROM kosztuje coś około 70 zł...

• 4 tygodnie później...

->Piotr_DA

Nie przesadzajmy, na gieldzie juz po 25zł (noweczki OEM) ;))))

Na upartego mozna sprobowac podlaczyc CD-Rom do zewnetrznego przetwornika. Kiedys sie nad tym zastanawialem (mozna zrobic proste sterowanie na mikrokontrolerze po IDE do CD-ROM'u i wykorzystac go jako zewnetrzny naped + np. wyswietlacz, przyciski, pilot...).

->Uki

Starsze Yamahy sa fajnie wykonane, tylko optyka lubi siadac :]

Witam

Robiłem kiedyś taki eksperyment.

Wymontowałem z mojego komputera CD-ROM LG 52x (nie wiem jaki model, około 200PLN w sklepie) i zasilacz.

CD-ROM ma dwa klawisze, jeden open/stop, drugi play/next (dzięki temu można bez zewnętrznego softu go wystarować do odtwarzania płyt). Pod zasilacz podłączyłem CD-ROM.

CD-ROM ma wyjście cyfrowe, pod które podłączyłem przetwornik Audiolaba.

Audiolab ma pare wejść cyfrowych, które przełączamy przełącznikiem więc pod drugie podłączyłem także

mojego CD357 Luxmana jako transport.

Wrażenia odsłuchowe?

CD-ROM zagrał fatalnie. Jak szybko go podłączyłem tak szybko go wyłączyłem.

I tyle po eksperymentach.

Może jakieś lepsze CD-ROMy potrafią być dobrymi transportami ale w tym przypadku było fatalnie.

Jeszcze jedno spostrzeżenie z tegoż eksperymentu:

Po umieszczeniu płyty w CD-ROMie i zapuszczeniu play czyli podzczas pracy normalnej CD_ROM drgał

niemiłosiernie. Sprawdzałem na kilku płytach bo myślałem, że może jakaś jest niewyważona ale okazało się,

że na wszystkich drgania były takie same.

Czy takie drgania dobrze wpływają na odczyt to nie wiem ale wydaje mi się, że nie bardzo.

Pozdrowienia

Drgania były spowodowane tym że to... LG, niestety w środku jest kupa g... Poza tym trzeba by było popracować nad softem, zablokować z poziomu biosu prędkość do hmm x4? Myślę że korzystanie z wyjścia SPDIF napędu komputerowego to też nie najlepszy pomysł. Warto by było zastosować rozwiązanie które jest na początku tego tematu.

Dyskusja "troszkę" zwolniła,wiec czas na nowe wpisy.

Wielu zastanawia się jak wielką rolę ma mechanizm, jedni twierdzą,że dużą, inni, że małą. Zdecydowanie zaliczam się do tych pierwszych. Od wielu lat firmami rządzą ekonomiści,a nie konstruktorzy i potem otrzymujemy takie produkty jak kompletny DVD z dekoderami i wszystkimi funkcjami i nawet masowaniem stóp:))) za niecałe 300zł. Te urządzenia nie grają, choć działają... Wiele osób rozpisuje się na temat mechanizmów philipsa, jakie są super cudowne itd... Tam też zastosowano ogromne cięcia budżetowe. Chcąc dbać o brzmienie odtwarzacza CD postanowiłem zbudować własny mechanizm, który miałby to,czego nie ma większość z tych na rynku, nawet tych uważanych za najlepsze...

Najważniejsze jest tłumienie drgań. Uważany za jeden z lepszych mechanizmów na rynku, philips CDM9 zbudowany jest prawie całkiem z metalu, co niestety jest rzadkoscią. Ale nawet tam na tym samym kawałku blachy znajduje się silnik wywołujący lwią częsć drgań działających na laser. Wyjściem z tego jest napęd paskowy. Drugą ważną rzeczą jest obecność kółeczek zębatych. CDM9 ich nie ma, ale na przykład mechanizm CEC z odtwarzacza TL5100 takie kółeczka posiada i zamontowane są bezpośrednio przy laserze. Postanowiłem więc te drgania też wyeliminować. OK koniec gadania, mechanizm jest jeszcze w fazie prób,wiec nie będę się rozpisywał. Jakby ktoś miał jakieś pytania to odpowiem, a teraz zdjecia.

Zdjecie 1 - napęd CDM12.10 czyli popularny CD-ROM.

Zdjęcie 2 - napęd CDM9

kolejne zdjecia - prototyp mojego mechanizmu

[obrazekLUKASZ-217884_1.jpg] [obrazekLUKASZ-217884_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3153-100001444 1170261877_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to prototyp:

[obrazekLUKASZ-217887_1.jpg] [obrazekLUKASZ-217887_2.jpg] [obrazekLUKASZ-217887_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3153-100001441 1170261883_thumb.jpg

post-3153-100001442 1170261881_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Piotr_DA

GRATULACJE ZA WYTRWAŁOŚĆ !!

Ciekawe jak zagra ??

Co do wpływu napędów na dźwięk to możemy podac sobie ręce...

Przeniesienie napędu płyty przez pasek ma swoje zalety. Ale zębatki przy laserze - nigdy. Nie ma to jak poduszka magnetyczna :-)))

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.