Skocz do zawartości
IGNORED

jaki interkonekt do 250 zł

kubi

Rekomendowane odpowiedzi

hmm, gdy ja wpinalem tzw. zwykly drut (z MM) to basu w zasadzie wogole nie bylo, po wpieciu b-techa za 20zl roznica byla bardzo konkretna, z gothamem jeszcze lepiej wogole jest. takze z tymi zwyklymi drutami lepiej ostroznie, rozsadniej juz wpiac chocby b-tech, w swojej cenie naprawde kabelek ok.

Chciałem wtrącić swoje 3 grosze na temat tych osławionych Gothamów. Zachęcony nieziemsko przychylnymi opinaimi, zadzwoniłem, zamówiełem i po 2-3 dniach przyszła paczuszka. Niesamowicie podniecony :) wziąłem sie do roboty, wszystko zlutowałem i wpiałem. Usiadłem, nastawiłem sie psychicznie i PLAY. Już po paru sekundach...moje rozczarowanie sięgneło zenitu, dzwięk był okropny. Pokolei może: Bas - jakiś taki sztuczny i podbity, jednostajny i męczący, wyzszy bas dominował nad resztą, a kontrola była taka że rozłaził sie po całym pokoju:) a o najnizszym mogłem sobie tylko pomarzyć. Średnica - wycofana i ogólnie jakaś matowa, szczególy uleciały gdzieś bezpowrotnie. Wysokie - prawie ich brak, tylko od czasu jakieś tam sykniecia, niesamowity bałagam na scenie o zródłach pozornych nie wspomne. Byłem tak rozczarowany że aż zły i wściekły. Spodziewałem sie odwrotnego efektu szczególnie że mój system gra czasem trochę analitycznie (B&W 602 S3). Po tygodniu zapomniałem o sprawie, lecz przechodząc obok sklepu muzycznego coś mnie podkorciło i weszłem. Kupiłem Schulz'a za 4 złocisze, po złożeniu go do kupy włączyłem i.....powiem szczerze że niesamowicie się zaskoczyłem. Ogólnie każdy aspekt brzmienia się poprawił, bas ładny konturowy i nawet kontrolowany:) więcej szczególów i powietrza ogólnie wiecej życia i dynamiki jest w dzwięku. To było chyba moje najlepiej wydane 4zł w życiu:-)

Najlepiej 4zł. to się wydaje na piwo :)))

Gothamy sa lepsze od całej - tej taniochy ładnie opakowanej i sprzedawanej po kilkaset złotych. Czasem coś nie wyjdzie jak np. w Taskerze i słychaś stłumienie góry. Ale akurat GAC4 sprawdza się w taniej elektronice dając i natężenie i barwy i wyrazistość w całym paśmie. GAC2 "gra" mniej zauwazalnie i ciszej a GAC1 tak samo ale z większą twardością góry i wokali żeńskich, podobnie Scheller gitarowy.

NeC => zgadza się te kable różnie grają w różnych systemach, ogólnie w droższych wydajniejszych prądowo lepiej.

Ja dziś testowalem interkonekt na XLRach za ok. 800 - 900 $ za 0.5m ,a może to było euro sam nie wiem.

Gruby wąż nazywał się Venustas.

Oczywiście, że był lepszy od mojego Gothama, Cordiala czy Supry microfonowej, ale różnice były śmiesznie suptelne na pograniczu percepcji i chyba mnie wyleczyły z poszukiwań, a jeśli jeszcze dodam ,że wysokie dźwięki w mojej Suprze wypadły lepiej to chyba nie ma co dalej komentować.

I padła słuszna uwaga. Gothamy potęgują kopa, który już musi być obecny. Miałem kiedyś B&W 602, później cieszyłem się jak dziecko będąc ich szczęśliwym sprzedawcą:) Odtwarzanie przez nie basu przypomina mi głośne i powolne wypowiadanie słowa BUŁKA. Sprzęt mam nienajgorszy i pokusiłbym się nawet o stwierdzenie,że Gothamy poradzą sobie z większością konkurencji nawet do 1000zł (w cenach sklepowych oczywiście) - w moim systemie zadziałały jak panaceum na wszystkie niedociagłosci. Z kablami to już chyba zawsze tak będzie, jednym przypasuje jedno, innym coś zupełnie przeciwnego. Podobną sytuacje zauważyłem z kablami Velum, czasem dają bardzo wiele, a czasem psują... Zauważyłem jeszcze cos ciekawego. Na gothamach ( w moim przypadku)uwypukliła się wrazliwość źródła na sposób jego ustawienia. Wcześniej miałem kabel srebrny i najlepiej grało, gdy transport stał na miękkich podkładkach. Na gothamie CD stoi bezpośrednio na podłożu, bez wibroizolatorów. Gdy włożyłem wspomniane podkładki rozleciała sie selekcja, coś jak w opisie wyzej. Nie spodziewałem sie aż tak wielkiej róznicy, a tu takie cos...

>rafko

Co do kopa w moim systemie to rzeczywiscie mam wrazenie, ze jest go troche za malo, a moze za cicho gram. Zawsze sluchalem muzyki na srednich poziomach glosnosci tak robie i teraz. Moja ostrozna opinia o kablu Gotham wziela sie stad, ze wpiolem go jako trzeci w kolejnosci.Gdybym wpil go jako drugi po standardowym interkonekcie od mojego cd to odrazu bym stwierdzil ze jest ogromny postep, natomiast w obecnej sytuacji moje odczucia sa tzw. mieszane, jednak ze wskazaniem na mojego koncentryka. A czy to jest zwykly drut to jeszcze nie wiem, ale postaram sie to ustalic w najblizszym czasie. Problem bierze sie stad, ze moje oczekiwania byly pewnie za duze, na ale to taka moja przypadlosc, ze wymagania mam zawsze wieksze niz mozliwosci.

Nie znam kabelkó Gothama - czy jak mu tam ;). Z opisów trudno zorientować się jak to gra - niestety trzeba posłuchać. Ja bawiłem się trochę interkonektami. Teraz też mam zrobione. Najpierw zrobiłem sobie sam IXOSA 103 - dokładnie tak kabel był jeszcze osiągalny na metry (chyba do subwooferów aktywnych) po 20!!! zl za metr - parka wtedy kosztowała ok 300 zł. Nadal go mam jak za 60 zl z wtykami to super kabel - ale niestety są lepsze. Potem stwierdziłem że zrobię kabel z VanDerHula głośnikowego - nieporozumienie niestety chociaż był droższy od Ixosa. Wpadł mi w ręce Nordost Gold - bach na IC - całkiem całkiem zagrał ładnie. Kolumny mam na Mogami Blue Rocket. Wyczytałem gdzieś w sieci ze z tego samego kabla Mogami robi Blue Diamond - IC. To siekierka do ręki - mam bi-wiring i jeden komplet był dużo dłuższy- i ciach ciach. W jednym mam ftyki ;) Nordost w drugim Eichmann bullet - nie należą do tanich kabel tez (nowka 120) używany ciężko dorwać (ok 80zl). Ale powiem szczerze - ze i nodrost i ixos poszły na inne urządzenia (gramofon i dvd). Aha mam dwa komplety bo mam przedwzmaka - ale teraz mam cała linię blue ;) Właśnie słucham Shangari Laa Knopflera - ciężko mi było wstać do kompa od tej muzyczki? Ktoś eksperymentował z Mogami? Z chęcią posłucham opinii.

Witam

Gadalem z ludzmi z neopty i niestety nie ma mozliwosci dokonania przedplaty, wiec przesylka wyniosla by mnie

13zl co jest troche bez sensu gdyz potrzebuje 2m.

Mam w zwiazku z tym prosbe do kogos kto ma na zbyciu 2m Gotham GAC-2 lub GAC2 V1 zeby mi wyslal po wczesniejszej

wplacie na konto, prosze o info na maila...

Dzieki

Dołożę swoje 3 grosze, jako że wykonałem już kilkanaście interkonektów i mam trochę doświadczenia. Ostatnio słucham na srebrze. Znalazłem złotnika, który za przysłowiowe grosze wyciągnął mi drut o średnicy 0,4 ze srebra, które pozyskuje ponoć ze złomu styków elektrycznych. Każdą żyłę wetknąłem w koszulkę po przewodzie np Kimbet 4PR. Uzyskałem w ten sposób przewód nieekranowany dwużłowy solid core. Gra moim zdaniem cudnie. Deklasując np Cable Talk Studio2 czy też Audioquest Emerald. Ostatnio dokonałem modyfikacji i żyłę "gorącą" wsadziłem w izolację z żyły koncentryka antenowego. Jest lepiej. Izolacja koncentryka antenowego jest lepsza niż z taniego Kimbera. Nie powiem jak to by zagrało w innych systemach. Piszę ten post w celu pokazania innej drogi budowania IC. Dodam jeszcze, że w CD-ku wlutowałem go na wyjściu. Wtyk jest tylko od strony wzmacniacza (pozyskany z Cable Talk) a kabelek ma 25 cm długości.

:) przyznaje ze jestem pod wrazeniem rozmiarow tego watku. moze nie zauwazylem, nie doczytalem... ale czy moze znalazl sie ktos odwazny kto wyprobowal drut zloty??? ciesze sie, ze padly powyzej informacje nt drutu srebrnego. ja sam rowniez mam za soba takie doswiadczenia choc wspominam je chlodno... nie sadze aby drut nawet z najczystszego srebra zagral super jesli nie dobierze sie optymalnej grubosci czy wtykow don. niestety do experymentow ze zlotem nie dotarlem. zniechecilem sie po probach ze srebrem... stad moja ciekawosc w temacie zlota w IC...

a swoja droga zadziwia mnie iz szeroko popularne sa doswiadczenia takie jak lutowanie np resona do pierwszych lepszych wtykow mosieznych... droszych czy tanszych... niewazne... sam gram nadal na budzetowym zestawie i... dosc wyrazna jest dla mnie roznica w odtwarzaniu dzwiekow przez resona standartowegolub w bullecie a na wtyczkach np ixos, czy 'no name'...

Złoto ponoć się nie sprawdza. Średnica przewodu powinna być mniejsza niż 0,4. Myślę, że coś ok 0,35. Mój to trochę poniżej 0,4, ale nie wiem ile bo nie mam super dokładnej suwmiarki. Kluczową rolę spełnia między innymi stała dielektryczna użytej izolacji. No i nie każdy system lubi srebro i solid core. Mogą być problemy ze zbyt ostrą górą. Wtyki napewno degardują dźwięk i dlatego pozbyłem się ich z jednej strony. Ten ruch był od razu słyszalny.

wlasnie. skad ta cala moda na wlasne konfekcjonowanie kabli?? mnie osobiscie pewien konstruktor IC wg wlasnego patentu po dluzszych dywagacjach [nt jego pracy, dokonan, odlsuchu jakiejs probki w kluczowej tu cenie 250 zl] doradzil na koniec wlasnie cos takiego: lutowanie drutu bezposrenio do sciezki na plytce. nawet nie do gniazd. oczywiscie polecal jako referencyjne polaczenie drut zloty.

Ostatnio kupiłem nowy system harmana 750 i 670 i JBL n30 miałem do tego interconekt ultralink MACH 1 i głośnikowe XXXX po wygrzaniu systemu zrobiłem interconekt z GAC 2V1 i Neutrick pro zmiana super czytelna i jasna góra (chyba zbyt), przestrzeń, czytelność , detaliczność nie taki bas jak bym chciał.

Kupiłem KLOTZ La Grange GY107 góra spokojniejsza piękny Bas , kontrola ,muzykalność delikatność ,czytelność super. pożyczyłem koledze a miał Coperhead i został u niego . Teraz muszę zrobić sobie nowy.

>georg

" Kupiłem KLOTZ La Grange GY107 " - to jest dwu czy czterozylowy ?

Ja rowniez zrobilem z GAC 2V1 i mam rowniez przewod Klotz SQ 450 - 4 zylowy, ale jak na razie nie mialem czasu zrobic z niego IC.

Ma ktos jakies doswiadczenia co do IC z przewodow 2 i 4 zylowych jesli chodzi o brzmienie ?

KLOTZ o którym pisałem Jest przewodem koncentrycznym przy czym żyła centralna to skrętka z paru drutów

GY107..

Kabel gitarowy (LA GRANGE)

Konstrukcja: 7 x 0,20 mm bare CU (0,22 mm2)

Koszulka zewnętrzna: PVC matt

Kolory: SW

Doszły mnie słuchy iż jest kilku chętnych na gothamy :) - jako, iż było to też kilka osób, które załapały się na "podróbki" to można by to załatwić za jednym razem i wysłać wtyki i kable. Tyle tylko że kabla nie mam ale można zamówić z neopty. Jeśli znajdzie się kilku chętnych na rozsądną ilość kabla (pamiętajcie że to jest za pobraniem więc koszt dodany to chyba 10zł (?) więc jak będzie tego np. 20m to wyjdzie na osobę normalna cena za metr + 50gr ). Zainteresowanych wtykami zapytam mailem - jeśli nie chcą czekać wyślę tak jak mówiłem w poniedziałek. Jeśli zainteresowanie będzie spore to podejmę się zakupu.

P.S. - zostały mi ostatnie dwie pary złotych wtyków - ktoś się zaopiekuje :) ?

->josef zobacz tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cordial CSF 250 po 7zl i wiele innych też znajdziesz...

Ukryta Zawartość

Szanowni Przedmowcy. czy ktorys z Was doswiadczyl dzialania przewodu GOERTZ [model MICRO PURLE]?

mozna go obecnie nabyc z okazji w oryginalnej konfekcji lub w AKKUSIE z metra [cena 160 zl - wersja miedziana]. po zamontowaniu wtykow nawet i najtanszych po 6 zl sztuka... no wlasnie... czy moze juz 'przerabialiscie' ten kabelek?

sadze, ze w watku o tytulowym zapytaniu: jaki kabelek do 250 zl nie wypada nie podjac tematu tego 'druta'... dlaczego? najlepiej posluchac osobiscie. trudno opisac jego dzialanie bo w kazdym systemie uczyni mniej lub wiecej, niemniej poobcowanie z nim polecam kazdemu. nawet jesli ostatecznie nie zostanie w systemie...

dla tych co jeszcze sie z nim nie zetnkneli: dosc trudno go konfekcjonowac z uwagi na delikatna konstrukcje [to typ solid core'a w postaci sandwicha zlozonego z 3 cienkich plaskich tasiemek miedzianych gdzie srodkowa to izolacja pomiedzy zyla sygnalowa a masa, calosc skrecona jak lancuszek DNA :) ].

tych ktorzy znaja ow 'drucik' poprosze o wrazenia [wraz z podaniem systemu w jakim go poznawali].

• Redaktorzy

Tomato - czy oprócz strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można gdzieś jeszcze ten IC (Goertz Micro Purl Copper ) zakonfekcjonowany znależć (najlepiej na terenie Wa-wy)?

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

ano wlasnie, jest tak jak myslalem... :( zatem nie tylko ja nosze zalobe audiofilska... z oferty Akkusa wyglada na to, ze wycofal sie ze sprzedazy IC goertza konfekcjonowanych [choc wygladalo na to, ze oni sami na wzor ars fono kompletowali na miejscu owe kable... ale moze sie myle...]. moje zapytania mailowe nt wlasnie 'skonczonych' fabrycznie kabli pozostaly bez odpowiedzi... :( .

obawiam sie wiec, ze wszytkim zainteresowanym tymi kabelkami z firmowymi wtykami pozostaje czatowac na jakas okazje allegro czy tez inna, moze ebay... z drugiej zas strony w swietle niniejszego watku i popularnej w naszym kraju na mase 'oszczedzologii wymuszanej' [okolicznosciami najczesciej] mozna bawic sie jeszcze w konfekcjonowanie wlasnoreczne co daje jak widac olbrzymie pole do popisu dla kazdego audiofilskiego szalenca.

ja niegdys przy zmianie wzmaka pozbylem sie nierozwaznie tego kabelka - micro purle'a wlasnie [orygianlie owtyczkowanego i w ladnym okraglym pudeleczku] myslac, ze takie cuda w razie co z rynku nie znikna... ale sie mylilem... ostatecznie zakupilem po jakims czasie 'glodu gercowego' jakas resztke [tak napisal mi pan Albecki z Akkusa] wlasnie golego micro purle'a wprost od dystrybutora... na razie owtyczkowalem go ni mniej ni wiecej tylko Bulletem i... i nie wiem czy nie gra toto lepiej niz na firmowych ciezkich mosieznych wtykach samego alpha core'a [cena za wtyki oryginalne oraz za bullety jak policzylem wychodzila ta sama!]. znam tez wlasnorecznie 'skladany' TQ2 na tak samo drogim Neutricu i... nie polecam... brzmi powolnie, i jakos tak malo 'cudu gercowego' w nim... cienki, szybki, zywy micro purle powinien obok resona [koniecznie rowniez na bullecie] spoczywac zawsze pod reka tak na wszelki wypadek... jak dla mnie oba te druty stanowia swoisty kanon... i to w rozsadnych jeszcze cenach... wszak cena micro purle'a oryginalnie pakowanego wynosila niemal kluczowa w tym watku kwote - 276 zl!

pocieszam sie ze w ogole mozna go jeszcze gdizes nabyc... ciekawe jak dlugo...

popatrzylem jeszcze w siec... wydaje mi sie jednak, ze jedynym zrodlem kabelkow goertz jest sklep akkusa...

www.akkus.com.pl

niedawno przy okazji rozmowy w elektornicznej pomaranczy w Lodzi sprzedawca przyznal ze chcialby sprzedawac goertza i zabiega o to. nie wyjawil jednak z jakiego zrodla stara sie pozyskiwac te kabelki.

Witam

Chcę zmontować kabel 2xcinch z jack 3.5 (wzmacniacz z kartą dźwiękową). Mam pytanie, chce to zrobić na kablu gothama. Ilu zyłowy kabel mam kupić ?? dwu czy cztero, i ilu ekranowany (pojedynczo czy każdy z osobna).??

Z góry Dzięki za odpowieź.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.