Skocz do zawartości
IGNORED

OPA1632 jako preamp do GC

jarekt

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładajac że sie niebędzie wzbudzał[czyli od wiedzy autora] to gra bardzo zrównowazonym dzwiekiem.

I to dzwiekiem przez duże D!W tym przypadku średnie wzmaki zdegraduja to co z niego wychodzi ..powiedzmy hm..soniczność.. aurę...precyzję i srednicę i takie tam.GC napewno jest zacienki...

Temat już jest przećwiczony...

Dobre żródło i końcówki..i głośniki.

BB wiedzieli co robia.. i poraz pierwszy właśnie ten scalak preferują jako H-E ,maja racje.

Rozumiesz jarekt, OPA bedzie podawał za szybko dźwieki do Gainclona a ten nie będzie nadążał z ich przetworzeniem. Efekt: mezalians. Zbyt mocne hamowanie OPA może doprowadzić czasami do wzdęcia:-)

e tam, nie bidujcie, na wyjściu cedeków montują ludziska wzmacniacze operacyjne o szybkości od parudziesięciu do dobrze ponad tysiąca V/uS ( niektóre nawet 3000V/uS ). Sam Darkul dajesz wzmacniaczyki operacyjne których nie "dogoni" żadna końcówka ( ani nie wyhamuje równie szybko, bo obok slew rate jeszcze settling time mamy ), głośniki tym bardziej nadążać nie będą...

A tak na boku, ile średnio seria Overture może mieć szybkości, 20V/uS ?

W okolicach 18..22V/us..wszycho!

Owszem czasem daje szybkie ale je kompensuje..i SR zdycha i to znacznie.

SR należy wybrać optymalnie do przewidywanych [cenowo]segmentów jako całego systemu.Cały tor bedzie zaszybki lub zawolny i bedzie kicha... to moje spostrzeżenia.

ale tak na serio to dlaczego nie spróbować z czymś takim jak 2604 czy 2134 - układ będzie tani, prosty i dobry. Fajną koncepcję zastosował Bodo, gdzie preamp to układ mocno podobny do części wstępnej wzmaka i to razem pasuje co maiałem przyjemnośc odsłuchać po własnoręcznym złożeniu :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Też mam pre na OPA2604 i jest nieźle, ale stosuję go raczej nie do GC. Z GC lepiej gra sam potek. Mam wrażenie, że pre trochę 'upraszcza' dźwięk. Jest bardziej sterylnie i bez emocji. Pracuję w wolnych chwilach nad tym. Podejrzewam trochę jakość (nie najlepszą) zastosowanych elementów. Sam pre jest dziecinnie prosty. To gotowiec - w sensie schematu z:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rekin - zrobiłeś do tego płytkę w wersji elektronicznej (zastanawiam się nad kolejnym układem doświadczalnym z WO) ? Sam mam inną rzecz i dośc dobrą ale na elementach dyskretnych.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

gdybyś miał "na zbyciu" jakiś plik elektroniczny, który można by było wrzucić na "kredę" to bym się pisał. Jakość jest drugorzędna, bo to by było do testów z GC. Interesuje mnie raczej rozwiązanie na podwójnych WO, bo mam dużo kostek 2604 a z pojedynczych to tylko 637. No i jeszcze są Nationale, tu powinny dobrze zapracować. Poza tym jestem ciekawy czy takie coś dorównae porządnemu preampowi na dyskretnych.

I może jeszcze dajesz mu niesymetryczne wejście? To po co używać OPA1632. Zwsze możesz do GC podłączyć tylko jedno wyjście 1632, a drugie dać do masy przez rezystor równy rezystancji wejściowej GC.

• 2 tygodnie później...

Może to jest marnotrawstwo takiego opampa symetrycznego, używając go do celów niesymetrycznych, ale do rzeczy.

Złożyłem dziś Pre na OPA1632 i podłączyłem go do GC przez PGA2310 no i jestem ... no właśnie - jestem zadowolony, nawet bardzo - choć są pewne niedogodności które może da się jeszcze poprawić. Dźwięk jest czysty, ładne wysokie, szybki basik dość mocny (sam gc takiego nie ma). W porównaniu do BLS-a brakuje mu ciepłej średnicy, scena dzwiękowa jest dość płaska. Może da się to poprawić dając osobny zasilacz - na razie gra z pre-pga. Gra kilka godzin - ale faktycznie tkwi potencjał w tym scalaku. Może lepiej dobierając parametry pracy , da się go dopasować bardziej optymalnie do pracy z GC.

Patrząc na schematy które wrzuciłeś na forum mam następująco: na wejściu 6uF radziecke olejówki - pozniej mam 10k, w sprzężeniu 22k, 100 ohm na wejściu opampa i 22 na jego wyjściu, póżniej już nic.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.