Skocz do zawartości
IGNORED

Jak złodzieje podmieniaja nr kont do przelewu internetowego...czyli jak stracic kase

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

A mi oszuści przysłali dzisiaj coś takiego a konta w tym banku nie posiadam :

"Data: 11.05.2016 r.

Dostęp do Twojego konta BZWBK został zablokowany!

W trosce o bezpieczeństwo naszych klientów zablokowaliśmy konto w systemie BZWBK24 internet, powodem jest nieautoryzowany dostęp do konta.

W celu odzyskania dostępu prosimy o weryfikację właściciela rachunku, logując się na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Serdecznie pozdrawiamy,

Zespół Bank Zachodni WBK S.A.

W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt z Infolinia 1 9999

Ten e-mail został wygenerowany automatycznie. Prosimy na niego nie odpowiadać. Bank Zachodni WBK S. A. z siedzibą we Wrocławiu, ul. Rynek 9/11, 50-950 Wrocław, zarejestrowany w Sądzie Rejonowym dla Wrocławia - Fabrycznej, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000008723, REGON 930041341, NIP 896 000 56 73, kapitał zakładowy i wpłacony 992.345.340 zł."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem, wirus został przez przypadek uruchomiony przez gościa - jak żyję nigdy nie wierzę w maile typu:

- wygrałeś telefon

- wygrałeś 10000 zł

- jesteś wylosowany, wybierz nagrodę

- kliknij na link - prezent czeka

Raz zostałem oszukany - przyszedł mi mail z allegro, na który numer konta mam wysłać kasę - od tamtej pory wszystko sprawdzam i weryfikuję. Mam LiveBoxa 2.0 na standardowych ustawieniach, Windowsa 10, Widnows Defendera i od parudziesięciu lat zero wirusów. Przeważnie to użytkownik odpala dany program, klika na link i to on powinien się czasem popukać w głowę. Znam sporo ludzi, którzy sami sobie szkodzą.

Np. Microsoft wprowadził funkcję raportowania problemów, błędów systemu/aplikacji. I co? Wszyscy oni narzekają na system, ale żeby wspomóc Microsoft, by system był lepszy - nie, nie wysyłam raportów i tak się nic nie zmieni, a poza tym i tak mnie to wkurza. Ok.

Kolejny przykład. Kontrola konta użytkownika. Świetna funkcja - parę razu uratowała mnie przed uruchomieniem jakiegoś gówna. Napisałem, że to użytkownik odpala program - faktycznie tak jest. Ale są też programy, które próbują same się uaktywnić. Dzięki tej funkcji taki program się nie odpali, bo użytkownik na to nie zezwoli. A ludzie co? Wyłączam tą funkcję, bo.... mnie wkurza... Ok.

Oczywiście, pewnie i to można obejść, ale lepiej chyba być zabezpieczonym, niż totalnie to olać. Ludzie nie wiedzą jak się zabezpieczyć, a wszelkie rozwiązania, które są dostępne wyłączają, bo ich wkurza... No comments...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A mi drugi co do wielkości bank w Polsce ukradł 18 zł za realizację płatności w jakimś sklepie...

Przepraszali i oddali... jak Żona zauważyła to obciążenie...

Sprawdzajcie obroty na swoich kontach a nie fantazjujcie o przelewach przez Internet.

Banki kroją klientów permanentnie i nie potrzebują do tego trojanów...

Fakt, to druga strona medalu... Ta cała Bankowość to też nieźli złodzieje i naciągacze. To samo fundusze inwestycyjne.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Moim zdaniem, wirus został przez przypadek uruchomiony przez gościa - jak żyję nigdy nie wierzę w maile typu:

- wygrałeś telefon

- wygrałeś 10000 zł

- jesteś wylosowany, wybierz nagrodę

- kliknij na link - prezent czeka

żeby paść ofiarą tego typu oszustw chciwość musi zagłuszyć zdrowy rozsądek...

brzmi jak slogan, czy frazes ???

otóż zapewniam iż sam oczy przecierałem widząc jak zdawałoby się rozsądni ludzie łykali takie informacje...

@Tadeo - jak chcesz spokoju sumienia to skrobnij to tego banku maila z załączonym mailem którego dostałeś... Może ktoś dzięki temu kasy nie straci...

O jakości banków działających w Polsce nie napiszę - bo to co bym chciał napisać podpada pod paragrafy ;P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.