Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD,jaki wybrać?

Sławo1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pewnie nie będę oryginalny,że znowu ktoś zakłada ten temat ma te same nurtujące pytania. Obecnie jestem w trakcie poszukiwania odtwarzacza CD. Na uwadze mam tylko raczej odtwarzacze Sony z serii ES. Jednak dotychczas przeglądając różne opinie,testy,itd nie natrafiłem na żadne konkretne wypowiedzi na temat żywotności laserów,jakich odtwarzaczy należy unikać,aby później nie okazało się,że,np. laser"padł",albo coś innego,a na wymianę nie ma,bo nie można już go kupić! Przecież wielu z Was ma takie odtwarzacze,a jakoś nie zauważyłem wielu ogłoszeń,że ktoś poszukuje,takiego,a takiego lasera. Chyba,że Wasze odtwarzacze,np,właśnie Sony ES,stoją już tylko jako dekoracja. Jaka jest prawda? Niech już ktoś w końcu napisze jaka jest sytuacja z tymi częściami,jak coś wie. Na uwadze mam Sony CDP-X555ES. Może niższy ,model? Może macie jakieś inne propozycje. Może oczywiście odbiegać dżwiękiem od tych najwyższych modeli,nie będę płacił za małe poprawienie dźwięku,wiele więcej kasy!To tak jakby kupować tuner Sony ST-S 770 es,zamiast ,np.ST-S 590ES. Zdążyłem to sprawdzić,różnica niewielka w dźwięku,a kasy kosztuje dwa razy tyle.(większa tylko w wyglądzie) Posumowując,ma brzmieć,wyglądać i muszą być do niego częsci zamienne. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/124113-odtwarzacz-cdjaki-wybra%C4%87/

Jeśli można, by nie śmiecić - podpinam się pod pytanie, przy czym dodam od siebie coś jeszcze: mogą być również dobre używki, do których dostanie się LASER bez większego problemu.

Mam do Was pytanie - lepiej kupić CD'ka, który na pokładzie ma lasery Sony (KSS) czy może SF-P101? Zastanawiam się nad NAD'em bo i pasowałby mi do wzmacniacza, ale czytając wątki to teraz oryginalnych KSS już nie ma, same zamienniki po 30 zł, a widzę, że ich jakość jest "średnia". SF-101 na Allegro są, kosztują 2-3x więcej od KSS'ów (na myśli mam NAD C520 itp. ma SF-101 vs NAD C542 właśnie na KSS).

Kupując laser masz jakąś tam gwarancję ale fakt że KSS 213C nie wszystkie chcą działać i czasem trzeba się pobawić .

Na szczęście są tanie a co do

na myśli mam NAD C520

Szkoda kasy na ten odtwarzacz.

Co innego

NAD C542

Z ciekawości - co w 520 jest słabe?

NAD 542 można kupić, ale nie mają pilota - ciekaw jestem czy mój od wzmacniacza C350 działałby poprawnie z nim, bo cd player bez pilota, to jak smartfon bez dotyku.

Widać,że temat odtwarzaczy CD jest trochę zaniedbany. Tyle wpisów już było na tematy związane z audio. Pewnie też coraz bardziej CD zatępowany jest też innymi urządzeniami,np. karty muzyczne,przetworniki,itp. No i oczywiście temat się już "przejadł",bo wiadomo jak jest z laserami do nich. Tylko jak wytłumaczyć,że przeglądając ogłoszenia audio,gdzie wystawione są odtwarzacze CD,często właśnie modele do których brakuje właśnie laserów. Chetnych do ich wylicytowania jest wielu! Ciągle są nowe ogłoszenia,a licytujących nie ubywa. To oni ryzykują kupno odtwarzacza,który,np.będzie kosztował 200 euro. Za parę miesięcy się okaże,że laser padł i wtedy co postawią go nieczynnego jako mebel jak juz wcześniej pisałem? No nie chce mi się wierzyć. Macie jakieś rady? A i czy jest jakiś model wyższy,lepiej też wygladający odtwarzacz niż x202 ES i x222 ES,do którego oczywiście sa dostępne lasery? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi,które przysłużą mam nadzieję,także wielu innym w podejmowaniu trafnych decyzji kupna sprzętu.

Z ciekawości - co w 520 jest słabe?

Wsz

Wszytko . Od zasilania do wyjścia .

NAD 542 można kupić, ale nie mają pilota - ciekaw jestem czy mój od wzmacniacza C350 działałby poprawnie z nim, bo cd player bez pilota, to jak smartfon bez dotyku.

Nie sprawdzałem ale powinien .

Widać,że temat odtwarzaczy CD jest trochę zaniedbany.

Temat jest wałkowany od lat , wystarczy trochę chęci i skorzystania z wyszukiwarki .

Temat jest wałkowany od lat , wystarczy trochę chęci i skorzystania z wyszukiwarki .

Wierz mi, że tak właśnie robię od 2 tygodni...na kilku portalach, a im więcej czytam, tym mniej wiem :E

2 tygodnie to za mało żeby przejrzeć chociaż cząstkę .

Kieruj się opiniami tych co mieli dużo klocków z różnych przedziałów cenowych i mogą mieć jakieś pojęcie o tym o czym piszą .

Zakup to i tak loteria .

A tu masz listę laserów - resztę google pomoże .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno - 1420 na tabliczce ma 220V, u nas obecnie jest 230V, z tolerancją w górę. On u nas działa bez problemów?

Mam na oku Marantz 52MK2 oraz Denona DCD 695. Ten pierwszy ma CDM 4/19 Philipsa i tego nigdzie nie kupię, ten drugi ma KSS'a popularniejszego i do dostania. Marantz jest w stanie salonowym za 350 z pudłem, papierami i pilotem, a Denon za 240 z pilotem, ale już bez pudła, również jednak zadbany i to bardzo. Macie może jakiś typ? Szczerze mówiąc, boję się CDM'a bo tego nigdzie nie kupie.

Zapomniałbym napisać - temat do zamknięcia. Oczekuję już na przesyłkę. Miałem na oku 1420 oraz 755AR. Niestety, część sprzedawców (mam dziwne wrażenie, że to osoby handlujące tym, ale aby zachować pozory, nie wystawiają tony sprzętu od razu) dziwnie robiły łaskę, gdy pytałem o szczegóły (głównie techniczne, które dla mnie są rzeczą istotną, nie mówiąc już o pilocie). Kupiłem Denona DC735. Miałem możłiwość zakupu idealnego Marantza 52MKII ze wszystkim, łącznie z kartonem, ale...KSS dostanę, gdyby coś się stało, CDM'a praktycznie już nie. Sprawdzałem parametry 735 względem 755AR i one mają ten sam PCM. Miałbym 755AR, również w świetnym stanie, ale email przyszedł do mnie 10 minut po zakupie 735.

BTW - jeden to w ogóle z pretensjami wyskoczył, gdy zapytałem o napięcie z tabliczki znamionowej...a zdjęcie z oddali i bez makro...eh, ludzie, ludzie - żyją z tego i robią łaskę, a tego "szrotu" jest od groma, więc można przebierać.

755AR ma PCM1702 a 735 ma PCM61P, to raz. Dwa ze same kosci nie graja, a trzy ze te KSS-213 na necie to dziadostwo. Nie dawno wymienialem to odsylalem 3 razy zanim dobry trafiłem.

?👈

755AR ma PCM1702 a 735 ma PCM61P, to raz. Dwa ze same kosci nie graja, a trzy ze te KSS-213 na necie to dziadostwo. Nie dawno wymienialem to odsylalem 3 razy zanim dobry trafiłem.

Wymieniałeś, wiadoma sprawa - to są wszystko chińskie podróbki z napisem na kartonie "made in Japan"...Same kości nie grają, we wszystkim, a wertowałem temat CD ponad 2 tygodnie, od rana do wieczora (urlop) więc miałem czas. Większość ludzi polecała w sumie te same modele: 725, 735, 755AR (do 500), 1015, 1290, 1420, 1450AR (za te handlarze już krzyczą śmieszne kwoty - najtaniej widziałem 1290 bez pilota, biały, za 420).

Nie dam za sprzęt 10-15 letni kwoty, w jakiej mogę dostać w sumie dobrego Pioneera N30, to jest odtwarzacz sieciowy znacznie bardziej funkcjonalny niż CD, więc nie martwi mnie to, że nie mam 755AR, bo akurat na aukcji miałem wyjątek - niestety sprzedawca miał mi dać informację i...zbierał się do tego cały dzień, więc zalicytowałem co innego. Nie będę zabijać się o starego CD'ka, nie zapłacę za to >500 znając czas pracy tych urządzeń, dostępność oryginalnych laserów, pochodzenie sprzętu od handlarzy, brak pilotów, czy fatalny wygląd niektórych. To pewnie nawet zbyt często nie będzie używane, biorąc pod uwagę to, że udało mi się (ucząc w sumie 2 dni) poprawnie skonfigurować mpd, który mogę obsługiwać smartfonem, a pc robi jako serwer muzyczny w tym momencie. Wolę przeznaczyć kasę na dobry DAC, niż...starego CD'ka z tego względu, że dobry DAC zostanie, a tory analogowo-cyfrowe w CD'kach można wywalać i zmieniać. Oby tylko mechanikę miał dobrą. Za 735 z pilotem i w dobrym stanie, dałem 299 więc ujdzie. Względem modeli 1xxx, zaoszczędziłem ze 2x tyle...czyli cenę praktycznie Nostromo H5...

299 za 735 niezla przesada. Za tyle bys kupil 1015, lepszy napęd i laser.

Za tyle to handlarze nie sprzedają. Zrozumcie - ceny z 2009 to już dawno niebyt. Wówczas takie CD'ki, gdy m. in. dolar stał niżej, kosztowały w okolicy 150-180 zł. Większość tego sprzętu ściągana jest zza naszej zachodniej granicy...Dziś sprzęt w stanie bardziej zadbanym, niż porysowany, obity, rozpadający się, bez pilota, nie kosztuje 100 zł. Ten Marantz ściągany jest z Belgii.

Ukryta Zawartość

1 jest w kwocie 500 zł.

1 jest na licytacji od 1 zł, dopiero co wystawiony

1 kończy się licytacja, kwota już wynosi 370 zł, a sprzedający nie odda tego od ręki nawet za 420 bo korespondowałem.

To jest REAL. 735 bez pilota, w słabym stanie da się trafić w przedziale 150-200.

Zrobiłeś błąd z tym Marantzem. Mozesz mi na PW podać namiary na sprzedawcę ?

PW poszło.

Ukryta Zawartość

Obejrzales alegro dwa dni i juz znawca. Sprzedalem troche takich CDekow i wiem ile sa warte, ale zawsze można złapać takiego firekage zeby przpelacil. Po to wlasnie wisza takie CDeki w takich cenach od tygodni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Obejrzales alegro dwa dni i juz znawca. Sprzedalem troche takich CDekow i wiem ile sa warte, ale zawsze można złapać takiego firekage zeby przpelacil. Po to wlasnie wisza takie CDeki w takich cenach od tygodni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prosiłbym zachować wycieczki osobiste - po pierwsze: nie rozmawiasz z dzieckiem. Pod drugie: na Allegro jestem od 2006/2007. Po trzecie: orientuje się w sprzęcie RTV i to, co mi pokazujesz, to aukcje, które udało Ci się wyłowić z wielu, wielu innych. To samo mógłbym napisać odnośnie mojej C350 bo zamiast płacić średnio 700-800, zapłaciłem za stan salonowy 500...mając fuksa, rozumiesz? Czy to, żę uda Ci się znaleźć akcję, sporadycznie, z ceną niższą, niż średnia danego produktu oznacza, z automatu, że każdy tyle będzie kosztować? Nie. Celowo dam Ci przykład, ten sam sprzedawca, z Twojego linka:

Grundig 303

Ukryta Zawartość

- ma go za 199, widziałem te Grundigi za 99. Więc?

Dual:

Ukryta Zawartość

-ma go za 465. Widziałem je u siebie z 300.

Czy to z automatu oznacza, że każdy będzie mieć identyczny próg cenowy? Nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu mamy poki co 370zl za dcd-1015, ciekawe na ilu sie skonczy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu mamy poki co 370zl za dcd-1015, ciekawe na ilu sie skonczy

Ukryta Zawartość

Pisałem o tym wcześniej. On nie chciał go oddać za 420 - a cenę sam zaproponował w korespondencji email'owej. Po całym dniu email (bo w przeciwieństwie do wielu, nie bawię się w podbijania o 1 zł bo zwyczajnie szkoda mi czasu, a pytam od razu o konkretną cenę), na dzień następny stwierdził, że.."blablabla, to nie fair, zaczekam". Więc pisanie, że "coś można" za mniej...jest nie na miejscu. Popyt, podać, proste prawo. Równie dobrze mógłbym napisać, że w ogóle domaganie się więcej, jak 100, za sprzęt blisko 15 letni, jest żartem...ale to fakt w obliczu chłamu, jaki produkuje się dzisiaj.

Ukryta Zawartość

Nie ma co dyskutować ze znawca.

Wybacz, ale dyskutować można w oparciu o rzeczowe argumenty, a nie wycieczki osobiste - tak kończą ludzie, którzy merytorycznie nie mają wiele do powiedzenia. Dostałeś wyżej przykłady, a Twoje odniesienie się do nich jest wręcz wzorcowe. Kto tutaj udaje znawcę? Ja, który podaje konkrety w oparciu o cenniki m. in. Allegro (jak i OLX, Sprzedajemy.pl) czy Ty, któremu udało się wyrwać 2 lepsze okazje na allegro z blisko 1100 aukcji z CD?

Mnie nie boli to, że...dałem za 735 dokładnie 300...mając sprzęt zadbany i z pilotem. Nie będzie mi się podobać? To w tej samej cenie poleci ponownie na Allegro...Z całą pewnością nie będę bawić się w poszukiwanie CD'ka 50 zł taniej przez następne miesiące...czekając na "okazję życia".

A ja ci powiem tyle ze sprzedałem po 5szt kazdego playera denona jakie w ogóle na oczy widziałeś i wiem ile co jest warte. A jak jesteś w gorącej wodzie kompany i kupujesz pierwszy lepszy z brzegu to co ja poradzę?

Przyklady to ja ci podałem, a ty wrzuciles pierwsze lepsze aukcje z brzegu.

?👈

A ja ci powiem tyle ze sprzedałem po 5szt kazdego playera denona jakie w ogóle na oczy widziałeś i wiem ile co jest warte. A jak jesteś w gorącej wodzie kompany i kupujesz pierwszy lepszy z brzegu to co ja poradzę?

Przyklady to ja ci podałem, a ty wrzuciles pierwsze lepsze aukcje z brzegu.

Ty na poważnie nie rozumiesz tego co się pisze - to ile jest coś warte faktycznie, niewiele wnosi...z tego powodu niektórzy na tym forum kupują audiofilskie kable za parę tysięcy, czy...audiofilskie skarpetki. Sprzedałeś? Mógłbym napisać - słaby z Ciebie sprzedawca skoro nie potrafiłeś podpicować, jak każdy. W gorącej? Po mniej więcej miesięcznej lekturze m. in. tego portalu, mam wypisane wszystkie modele, które tutaj najczęściej poleca się...Ciebie to bardziej boli niż mnie - zastanawiąjące bo to tylko kawałek starego złomu. Nie bierz tego do siebie, ale masz zaiste, dość dziwne podejście do tematu. Według Ciebie, w momencie, gdy nie ma się na czym słuchać, mam "czaić" się na "super okazję"? To samo jest z totolotkiem...wygrać przecież można. Prędzej sprzedam coś, co nie będzie mi pasować, niż zostawie to na dłużej, proste. Pisałem, że...u mnie głównym źródłem będzie streamer...a nie cd'ek.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.