Skocz do zawartości
IGNORED

Rozszerzenie systemu KD o stereo - kilka ważnych pytań

KANSAS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tym razem piszę w swoim imieniu:)

Mam ochotę/zamiar dokupić coś do swojego systemu KD (pewnie bedzię to wzmacniacz stereo), lecz mam kilka pytań co do sprzętu i jego funkcjonowania, który mam obecnie.

Jest to :

ONKYO 636 ( wiem, nie ma PRE OUT)

Monitor Audio BX6 , BX1, BXCenter - fronty podłączone w - bi-ampingu WIREWORLD LUNA 7

VELODYNE IMPACT 12

Mede8er med800x3d + WD 4T

O co chodzi!? Zacznę od stereo:

1) ONK 636 przy dwóch kanałach mają jakieś 95W na jeden, wiec dlaczego przy odsłuchu stereo przy volume na poziomie 50 ( z 80 ) głośniki przy basie dostają zadyszki ? BX6 w/g specyfikacji 150W

2) W ampli mogę ustawić impedancję na 4ohm lub 6ohm czyli jak? skoro MA są w/g specyfikacji 8ohm a tutaj piszą, że 4 ohmowe

"Problem mogą być wybrane przez Ciebie MA BX6, bo przede wszystkim nie są 8 ohmowe jak deklaruje producent (minimum ma 3,5 w zakresie 150-200Hz - to dosyć nisko, zwłaszcza w wymagającym zakresie niskich częstotliwości), poza tym deklarowana skuteczność 90dB jest bardzo optymistycznie zawyżona i to nie o "standardowe" 3dB ale prawie o 5-6dB, więc żeby zagrać nimi głośniej trzeba nieco poważniej odkręcić gałkę wzmocnienia, problem jednak w tym, że słabszy wzmacniacz może mieć inne zdanie na ten temat i będzie się notorycznie wyłączał z przegrzania (jeśli ma zabezpieczenie) albo zwyczajnie się spali. Czasem producenci amplitunerów wyraźnie przestrzegają przed podłączaniem kolumn 4-ro ohmowych, a BX6 właśnie takimi są.

Innymi słowy - MA BX6 potrzebują solidnego zasilania i żaden amplituner za niespełna 1800 zł nim nie jest, zwłaszcza, że w przyszłości przyjdzie mu wysterować jeszcze głośnik centralny i efektowe" ( nie ja zadawałem pytanie do którego to jest odp) znalazłem to na innym forum zupełnie przez przypadek. Co Wy na to?

3) Podczas odsłuchu wielokanałowego, różnicę w głośności słychać tylko do zakresu jakieś 40-50, później, miedzy 50 a 80 nie ma żadnej różnicy. Dlaczego?

Był już na forum poruszany ten sam problem i niby rozwiazło go sprzątanie pokoju i ponowna kalibracja Accueq- niestety nic to nie daje ( bo tak naprawdę to co ma piernik do wiatraka)

Czy to wina Mocy 636? tylko dlaczego? Przed nim miałem 525 z Jamo 626 i tam głośność rosła wraz z odkrecaniem pokrętła do samego końca. Chyba, że czegoś nie pamietam.

Czy to może wynika z tego, ze faktycznie MA są 4 ohm a ja w amplu ustawiłem na 6 ohm

I teraz sedno tematu:

Chcę coś dokupić żeby było lepiej.

A) Co zyskam w KD dokupując do tego wzmacnaiacz stereo?

B) Co zyskam w stereo dokupując do tego wzmacniacz stereo

C) Amp nie ma pre out, więc potrzebny mi będzie rozdzielnik. Jak to spiąć i czy to spełni moje oczekiwania (ma być lepiej w stereo i większy zakres mocy w kinie)

D) Czy przy takim podłączeniu ( przez rozdzielnik) bedę mógł słuchać przez wzmacniacz a za źródło muzyki mieć Spotify w amplu?

E) Czy MEDa 800 mogę podłączyć pod wzmaka i z niego też słuchać muzyki? tylko jak tym sterować nie mając obrazu?

Jeśli juz do tego wszystkiego dojdzie to jaki wzmacniacz polecie do max 1800 zł? ( muszę jeszcze kupić dzielnik)

Czy lepiej zmienić na coś z pre out i poczekać ze wzmakiem.

A może poczekać i kupić coś z onkyo RZ, które jest ponoć dobre i w tym i w tym?

Z góry dzięki za odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania.

Pozdrawiam.

1) ONK 636 przy dwóch kanałach mają jakieś 95W na jeden, wiec dlaczego przy odsłuchu stereo przy volume na poziomie 50 ( z 80 ) głośniki przy basie dostają zadyszki ?

Pytanie zasadnicze czy wtedy wzmacniacz pracuje w trybie stereo czy 5.0, to że słyszysz muzykę z kolumn frontowych (bo tak nagrana jest płyta) nie oznacza że wysterowane są 2 kanały.

2) W ampli mogę ustawić impedancję na 4ohm lub 6ohm czyli jak? skoro MA są w/g specyfikacji 8ohm a tutaj piszą, że 4 ohmowe

Pozostałbym jednak przy 6 Ohm.

Podczas odsłuchu wielokanałowego, różnicę w głośności słychać tylko do zakresu jakieś 40-50, później, miedzy 50 a 80 nie ma żadnej różnicy. Dlaczego?

Prawdopodobnie ustawione jest zabezpieczenie przed przesterowaniem lub przypadkowym przekręceniem poziomu głośności na maksimum. Można to zmienić luz całkowicie wyłączyć. Patrz -> manual.

Zalecam ostrożność przy zbliżaniu się do górnej granicy skali Volume.

Jeśli juz do tego wszystkiego dojdzie to jaki wzmacniacz polecie do max 1800 zł? ( muszę jeszcze kupić dzielnik)

Czy lepiej zmienić na coś z pre out i poczekać ze wzmakiem.

Przy twoich preferencjach słuchania bardzo głośno,( z tego co piszesz chcesz wyciągnąć ze wzmacniacza tyle co fabryka dała) w tej cenie to raczej mrzonka.

Proponuję zakupić coś z PRE-OUT (bo wnioskuję że nie wiesz o co chodzi z dzielnikiem napięcia, szkoda czasu i ewentualnie twoich pieniędzy na nowy sprzęt jak pójdzie coś nie tak).

Poczekać ze wzmacniaczem i dozbierać na coś co wyrywa z fotela.

PS: wyłącz to Acceq i ustaw odległość kolumn ręcznie, włącz Music Optimizer (MOpt) bo przy obecnej konfiguracji amplitunera słuchanie stereo to straszna "bieda".

Zakup wzmacniacz stereo bądź końcówkę mocy jednak ja proponuję wzmacniacz i wcale nie potrzebne są pre out w onkyo636 bo ja też je mam.

Na terminale frontowe zakupić musisz konwerter hi low do poziomu rca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I już wtedy lecisz czinczami do wzmacniania stereo pod którego podpinasz tylko frontowe kolumny.

Wzmacniacz kupujesz starego NAD c350 lub C320 ( polecam pierwsza opcję bo większą ma moc) i oddajesz na tuning do kolegi Muda44 z tego forum i bez wydawania kasy większej jak1000 masz wszystko co potrzebne a poziom dźwięku jaki osiągniesz będzie najlepszy z możliwych jaki osiągniesz na tych kolumnach

Aha i ja też mam Mede8er i on gra jako dac raczej słabo.

Tzn wyjścia analogowe jakoś grają ale naprawdę bez polotu.

Na plus że możesz sterować bez ekranu tv mede8er przez upnp jak masz smartfona.

Ukryta Zawartość

Napisano dziś, 09:46

Użytkownik KANSAS dnia 15.12.2015 - 21:51 napisał

1) ONK 636 przy dwóch kanałach mają jakieś 95W na jeden, wiec dlaczego przy odsłuchu stereo przy volume na poziomie 50 ( z 80 ) głośniki przy basie dostają zadyszki ?

Pytanie zasadnicze czy wtedy wzmacniacz pracuje w trybie stereo czy 5.0, to że słyszysz muzykę z kolumn frontowych (bo tak nagrana jest płyta) nie oznacza że wysterowane są 2 kanały.

To o 95W na kanałprzy podłaczonych dwóch, wyczytałem w jakiejś zagranicznej recenzji/tescie

Użytkownik KANSAS dnia 15.12.2015 - 21:51 napisał

Pozostałbym jednak przy 6 Ohm.

To rzeczywiście jak jest z tymi BX6? 8ohm czy 4ohm Bo jesli faktycznie 4 to czemu ustawić na 6? Sorki za te pytania ale chciałbym przy okazji rozszerzyć swoją wiedzę :)

Patrz -> manual

W instrukcji obsługi to jest?

ograniczyć zakres też można w ustawieniach ale to chyba nie o to chodzi ???

Przy twoich preferencjach słuchania bardzo głośno,( z tego co piszesz chcesz wyciągnąć ze wzmacniacza tyle co fabryka dała) w tej cenie to raczej mrzonka

Może tak można było wynioskować z wypowiedzi ale tak nie jest:) Muzyki lubię słuchać różnie ale bez przesady 50 volume u mnie to jest mega głośno a mieszkam w bloku.Bardziej teraz chcę jakości

Co do kina to rzeczywiśćie filmy lubię ogladać na granicy wytzrymałośći sąsiadow:)

.

przy odsłuchu stereo przy volume na poziomie 50 ( z 80 ) głośniki przy basie dostają zadyszki ? BX6 w/g specyfikacji 150W

Chodziło mi bardziej o to dlaczego przy przekroczeniu połowy skali w MA przy basie słychać pukanie, chociaż w/g specyfikacji mają jeszcze zapas.

( nie chodzi o to że tak zyłuję głosniki bo tak nie jest, zdazyło mi sie tak odkrecić dwa razy uslyszałem pykanie i koniec. a temat mnie poprostu zainteresował.

Pomijając to, to przy grających 5 kanałach okrecając do końca(80) nie jest tak głośno jak odkręcająć w stereo do (40) Chodzi o tryby w Amplu.

M.Opt włączony a Accueq to jakaś porażka jest i na OFF

Zakup wzmacniacz stereo bądź końcówkę mocy jednak ja proponuję wzmacniacz i wcale nie potrzebne są pre out w onkyo636 bo ja też je mam.

Ukryta Zawartość

I już wtedy lecisz czinczami do wzmacniania stereo pod którego podpinasz tylko frontowe kolumny.

Wzmacniacz kupujesz starego NAD c350 lub C320 ( polecam pierwsza opcję bo większą ma moc) i oddajesz na tuning do kolegi Muda44 z tego forum i bez wydawania kasy większej jak1000 masz wszystko co potrzebne a poziom dźwięku jaki osiągniesz będzie najlepszy z możliwych jaki osiągniesz na tych kolumnach

A jak to sie będzie miało do słuchania muzyki ze Spotify w amplu?

Na plus że możesz sterować bez ekranu tv mede8er przez upnp jak masz smartfona.

Przez appke tak? Bo miałem kiedyś taką. Jakoś nigdy nie miałem czasu się zagłębić we wszystkie funkcje tego urządzenia a skupiłem się na zapełnianiu dysków:)

Ukryta Zawartość

Użytkownik venom200 dnia 16.12.2015 - 10:11 napisał

Ukryta Zawartość

Rozumiem że, w kinie fronty zasila wzmacniacz a resztę kanałów amplituner?

Ukryta Zawartość

Dobrym wyjsciem jest kupno wzmacniacza ktory rowniez streamuje muzyke. Jesli chcesz pojsc w przyszlosci w ta strone. Czyli tzw. Network Receiver. Mniej pudelek, wiecej muzyki. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem czy to dobry sposób na zastosowanie takiego urządzenia do domowego systemu audio. Te konwertery są do systemu audiocar a nie do domu, z tego co widziałem to największy ma 50watt

tak więc nie wiem jak się zachowa jak dostanie trochę więcej. Miałem to kiedyś zrobione w aucie ,fabryczne radio plus konwerter i wzmacniacz . Wszystko działało ale jakość muzy nie była powalająca,

jak zmieniłem radyjko na takie z wyjściem liniowym to poczułem bardzo dużą różnicę. Prawdopodobnie będzie tak samo z nagłośnieniem w mieszkaniu.

Marantz ktorego mam brzmi nienajgorzej. Sluchany byl rowniez z Sonusami. Grala muzyka. :) Mozna trafic na okazje, jak sie nie sprawdzi, mozna odsprzedac, nie ryzykujac zadnej straty. zeby nie bylo ze polecam tylko Marantza, mozna tez poszukac np. Simple Audio Roomplayer plus, choc ja wole miec wyswietlacz takze na pudelku. ;) Oczywiscie mowie z punktu widzenia melomana, niz audiofila.

Dodam tez, ze moj Marantz spokojnie poradzil sobie z Dali Zensor 5. Takze jest pewien wachlarz wyboru przy doborze kolumn. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dobrym wyjsciem jest kupno wzmacniacza ktory rowniez streamuje muzyke. Jesli chcesz pojsc w przyszlosci w ta strone. Czyli tzw. Network Receiver. Mniej pudelek, wiecej muzyki. :)

A mozecie podrzucić jakieś linki do konkretnych modeli, żebym mógł o tym poczytać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.