Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PL-12D, jak wypoziomowac ramie

Artur_60374

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, mam pewien problem. Kupiłem mój pierwszy gramofon, wszystko ustawione, gra jak marzenie. Ustawiłem nacisk igły na poziomie 2gramy. Problem polega na tym że ramię wypoziomowalem prawie maksymalnie przybliżając odważnik w kierunku igły. Gdy dołożyłem 2g d nacisku zabrakło już miejsca, nie da się już nic dołożyć. Być może coś się przesunęło w transporcie. Jeśli ktoś podpowie będę bardzo wdzięczny, na zdjęciu dość dobrze to widać. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-60800-0-10043000-1450524092_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/124283-pioneer-pl-12d-jak-wypoziomowac-ramie/

No dobrze ale jaką masz pewność ze ustawiłeś 2g? Posługujesz się wagą? Czy podziałka na przeciwwadze? Z tego co widzę na pierwszym zdjęciu też nie mam pewności czy wkładka jest dobrze ustawiona.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Ustawiłem dzięki podziałce, myślę że mam 1.75 Waga zamówiona, będzie w poniedziałek to ustawie precyzyjniej. A co dostrzegłes z wkładką? Jutro wydrukuje szablon i sprawdzę. Dzisiaj tylko chciałem sprawdzić czy gramofon działa no i mam problem z tym balansem ramienia, brakuje po prostu skali

Brakuje miejsca na ramieniu znaczy. Ciężkie początki chociaż przyznam szczerze, że dźwięk z płyty jest niesamowity a sam gramofon mimo wieku, znaleziony gdzieś na strychu robi wrażenie, nawet na starym pasku ruszył.

Wkładkę rzeczywiście ustawiłem maksymalnie do przodu. Jutro będę mieć czas wreszcie to zrobię wszystko precyzyjnie od szablonu.

Gdy wyjąłem ramię z uchwytu ( bez wkładki jeszcze) to wręcz wystrzeliło do góry, faktycznie jeśli dociąże ramię problem zniknie. Puściłem tylko jeden kawałek żeby nie zepsuć płyty,cały tor działa świetnie co mnie bardzo cieszy. Dzięki za podpowiedzi

Ja np zastanawiam się , na jakiej podstawie ustawileś wkładkę przesuwając ją w otworach headshella maksymalnie do przodu .

www.vinylengine.com/ve_downloads/index.php?pioneer/pioneer_pl-12d.pdf

Od biedy można wysunąć z chassis "overhang checker" (na pierwszej fotce pod wkładką) i zgodnie z instrukcją ustawić wkładkę. O ile pamiętam to oryginalnie ten patefon posiada płytkę dociążającą o masie 0.8 g montowaną razem z wkładką.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Wg instrukcji, dopuszczalny zakres wagowy wkładek zaczyna się od 6.2 g. Twoja at95 waży 5.7 czyli troszkę za mało. Możesz dociążyć headshell kawałkiem plasteliny. No i ustaw ten overhang! Swoją drogą to świetny patent z tym overhang checker'em

Dziękuję bardzo za pomoc. Wszystko ustawione, czekam jeszcze na wagę i to będzie wszystko. Kupiłem nową płytę Enya - dark sky Island i jestem wręcz zachwycony jakością dźwięku. To mój pierwszy w życiu gramofon a od miesiąca mam pierwszy " poważny " zestaw stereo. Powiem tak, uśmiech od ucha do ucha. Dziękuję wszystkim i życzę Wesołych Świąt.

Proszę bardzo Kolego drogi.

Tutaj do poczytania i do przyswojenia zwróć uwagę na poprawność wydrukowania szablonu. To taka postawa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Ukryta Zawartość

A tutaj znajdziesz generator szablonu do ustawienia wkładki.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.