Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje głośników

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam

Poszukuję namiarów do firm lub osób, które zajmują się profesjonalnymi modyfikacjami - tunningiem głośników. Oczywiście mogę to znaleźć w necie, ale poszukuję kogoś sprawdzonego i polecanego, kto ma w tym doświadczenie oraz pojęcie co czyni i przy okazji nie zmasakruje głośników z zewnątrz.

Obiekt modyfikacji: JBL TL260

Problem: niedosyt średnicy

Będę wdzięczny za namiary. Ogólna prośba, aby nie skupiać się na poradach typu sprzedaj, kup coś lepszego, bo te JBL to ...... , wymień wzmacniacz, wymień kable itd (te elementy są na razie stałe i nie do wymiany).

Mam świadomość, że jest wiele lepszych zestawów głośnikowych, ale jeśli w tych udałoby się poprawić to co chcę, byłoby wyśmienicie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/124412-modyfikacje-g%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w/
Gość

(Konto usunięte)

Lublin. Mam świadomość, że może to nie być tania zabawa, ale nie musi być też koniecznie porażająco droga. Nie są to głośniki, w które będę inwestował grube tysiące, bo przecież jak we wszystkim, należy zachować zdrowy rozsądek i umiar. Uważam jednak, wbrew wielu negatywnym opiniom na temat tych głośników, że mają w sobie potencjał i myślę, że można je trochę poprawić w zakresie średniotonowym. Mi osobiście żaden sprzęt pomiarowy nie jest do niczego potrzebny, ponieważ sam nie mam zamiaru nic robić. Chcę to powierzyć komuś, kto temat zna i nie będzie się uczył na moich głośnikach.

Jeśli okaże się, że koszty są niewspółmierne do wartości głośników, nastąpią u mnie w tym zakresie zmiany. Na razie chcę rozpoznać temat czy oraz kto i za ile dukatów podejmie się tematu.

Także ponawiam pytanie czy ktoś zna fachowców w temacie.

Masz kilka opcji:

- możesz sam wymienić elementy zwrotnicy na lepsze, ale też trzeba zrobić to umiejętnie i mieć w tym doświadczenie - to najtańsza opcja. Koszt 200-500 w zależności od elementów. Możesz też wysłać same zwrotnice żeby ktoś to zrobił.

- pomiar kolumny i mała modyfikacja zwrotnicy, ale tutaj efekt wcale nie musi spełniać twoich wymagań. Nie wystarczy zmienić jednej wartości na inną, bo aby wyrównać "dołek" na średnicy, trzeba też modyfikować górę i niskie tony. A wtedy zmienia się cały charakter kolumny. W zależności od nakładu pracy to koszt 400 w górę. Sam pomiar kolumny to 100-300 zł.

- pomiar kolumny i projekt całkowicie nowej zwrotnicy. Zapewne będziesz miał "płaską" charakterystykę (o ile da się to zrobić) ale znów nikt nie jest w stanie powiedzieć w którą stronę to pójdzie. Tutaj koszt to pewnie 800-1000.

Znam dwie firmy które zajmują się takimi rzeczami. Jest też kilka osób które siedzą w DIY, potrafiły by to ogarnąć i dysponują sprzętem pomiarowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.