Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z odtwarzaniem plików HI-RES

matti_75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z odtwarzaniem plików wysokiej rozdzielczości na moim sprzęcie :

Terminal HP 5740 z DAPHILE, Kolumny Focal Alpha 65, DAC Audio-GD 10.2, kabel USB Wireworld Ultraviolet.

Pliki 16 bitowe idą bez problemu, natomiast 24 bitowe dźwięk jest silnie zniekształcony (jakby ktoś płukał gardło wodą, takie gulgotanie)

Zastanawiam się czy przyczyną jest nieszczęsny odbiornik USB w Audio-GD 10.2 (TENOR 8802)

czy też przyczyna jest w ustawieniach Daphile, lub jeszcze gdzie indziej?

Dodam, że na komputerze (Foobar, JRiver 17) chodzi na wszystkich plikach i nic się nie dzieje takiego.

Dziwi mnie to tym bardziej, że Daphile powinien natywnie i bez problemu odtwarzać pliki Hi-Res,

został w końcu do tego stworzony,

podczas gdy Windows zawsze był problemowy, a u mnie jest dokładnie odwrotnie!

Spotkał się ktoś z taką sytuacją?

Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Muzycznego 2016 Roku wszystkim życzę :-)

Nic nie zmieniałem..

W pliku jest wersja Daphile

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Masz dosyć starą wersję z października 2014. Nie próbowałeś jej aktualizować?

Jeśli twój przypadek nie był odosobniony to jest szansa że zostało to poprawione w kolejnej wersji (jeśli to wina daphile).

Tak czy inaczej spróbować nie zaszkodzi.

Też o tym myślałem, ale czy po zaktualizowaniu będzie możliwość powrotu do starszej wersji?

Jak to zrobić?

Z przeczytanych na tym forum opinii o Daphile wynika, że nowsze wersje nie były lepsze od starszych, stąd mój opór przed aktualizacją ;-)

Jest baza wszystkich wersji Daphile do ściągnięcia.

Zawsze można wrócić do wcześniejszej wersji.

Ja osobiście nie miałem problemów z żadną wersją tego systemu łącznie wersjami beta.

Od Ciebie zależy czy chcesz się w to bawić.

Ja bym zaryzykował sprawdzenie nowszej wersji.

Oczywiście powrót do starszej wersji wiąże się ze ściągnięciem jej z netu i ponownym zainstalowaniem.

Na stronie audio gd jest patch do linux. Nie wiem co on daje ale moze to świadczyć o jakiś problemach tenora pod tym systemem.

A mógłbyś mi linka wrzucić? Nie mogę tego znaleźć.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

A mógłbyś mi linka wrzucić? Nie mogę tego znaleźć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No teraz musisz teraz ten kod nałożyć na źródła jądra i skompilować. Ale nie mam pojęcia

jak jest zbudowane daphile i jak tam podmienić jądro.

Ukryta Zawartość

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem to jakiś stary patch (autory nie podają w stosunku do której wersji jądra został stworzony.

Obejrzałem sobie źródło jądra 4.3.3 i to wygląda jakby ten patch został już nałożony przez deweloperów

jądra więc nie ma go sensu dodawać.

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem to jakiś stary patch (autory nie podają w stosunku do której wersji jądra został stworzony.

Obejrzałem sobie źródło jądra 4.3.3 i to wygląda jakby ten patch został już nałożony przez deweloperów

jądra więc nie ma go sensu dodawać.

Witam w Nowym 2016 Roku :-)

Dzięki za wszystkie dobre rady.

Też to gdzieś wyczytałem. A problem nadal pozostaje.

Dobrze, że chociaż odtwarza pliki 16bit/44.1kHz

Chyba będę musiał wypożyczyć innego dac-a, żeby się przekonać, czy to faktycznie TENOR 8802 robi takie rzeczy.

Innej rady nie widzę..

A spróbuj zainstalować shadow. Nie jako docelowe rozwiązanie ale sprawdź czy to działa. Teraz jest tam jądro 4.2.3. I tak nowsze niż w daphile.

A spróbuj zainstalować shadow

Jestem kompletnym laikiem w systemach linuksowskich.

Miałem problem z zainstalowaniem Daphile, korzystałem z pomocy forumowego kolegi BeatX.

Na razie jestem na etapie czytania wątku o Shadow.

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać.

Dzięki za wszelkie podpowiedzi i rady :-)

Jestem kompletnym laikiem w systemach linuksowskich.

Miałem problem z zainstalowaniem Daphile, korzystałem z pomocy forumowego kolegi BeatX.

Na razie jestem na etapie czytania wątku o Shadow.

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać.

Dzięki za wszelkie podpowiedzi i rady :-)

Zobacz manual w PDF.

Przeczytałem i poddaję się.

Szacunek za stworzenie takiego systemu, ale dla takiego laika jak ja 70% rzeczy jest niezrozumiałych

i to mimo wyjaśnienia pojęć, konfiguracji itp.

Pozostanę przy Daphile, nawet jeśli z ograniczeniami :-(

No to niestety nie potrafię ci pomóc. Nie mam pomysłu jak na tym co masz odpalić jakieś świeże jądro, które ma być może lepszą obsługę twojego tenora.

No to niestety nie potrafię ci pomóc

Ale i tak dziękuję :-)

Poczytałem trochę i prawie na 100% to wina Tenora 8802, a właściwie sterowników do niego :-(

Nie są rozwijane, a te co są, nawet na komputerze nie dają rady (korzystam z Kernel Streaming, żeby uzyskac bit-perfect)

matti_75, a koniecznie musisz słuchać po USB?

Spróbuj połączenia po optyku z integrą.

Nie chcę tutaj pisać jakieś herezje, ale przy moim słuchu dźwięk z integry puszczony po optyku do NFB-10ES3, jest nie do odróżnienia niż po USB :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

matti_75, a koniecznie musisz słuchać po USB?

Spróbuj połączenia po optyku z integrą.

Nie muszę, ale terminala nie podłączę po optyku, laptopa raczej tez nie.

Chyba, że przez jakiś konwerter?

Możesz napisać jak to ewentualnie zrobić?

Przy okazji jaki kabel optyczny polecisz?

Jeżeli masz w domu do dyspozycji wyłącznie laptop i terminal, to faktycznie - nie ma innej rady niż USB z jakimś konwerterem USB-SPDIF..

No chyba, że ten laptop to MacBook? (one często mają cyfrowe wyjście optyczne w gniazdku od słuchawek)

Ja bym na Twoim miejscu wypożyczł za kaucją od np. q21.pl ten konwerter:

Ukryta Zawartość

i sprawdził jak działa z plikami hi-res.

Jeżeli problem ustąpi, to masz dwa wyjścia:

- zostawić sobie Hiface 2

- odesłać Audio-GD do 4hifi.pl żeby wymienili moduł odbiornika USB na jakiś z VIA albo popularny ostarnio Amareno.

Co do kabla optycznego to ja korzystam z WireWorld Nova.

Kupiłem go 3 lata temu, jak jeszcze wierzyłem wpisom audiofili na tym forum, że kabelki mogą grać :D

Teraz kupiłbym najzwyklejszy optyk, byleby jakoś przyzwoicie wykonany.

Ukryta Zawartość

No chyba, że ten laptop to MacBook?

Niestety nie :-(

odesłać Audio-GD do 4hifi.pl żeby wymienili moduł odbiornika USB na jakiś z VIA albo popularny ostarnio Amareno.

Niestety nie da rady wymienić modułu USB w tym modelu, temat już wielokrotnie wałkowany na tym forum.

Ja bym na Twoim miejscu wypożyczł za kaucją od np. q21.pl ten konwerter:

Ukryta Zawartość

i sprawdził jak działa z plikami hi-res.

Dzięki za rady, może spróbuje :-)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Jeżeli masz w domu do dyspozycji wyłącznie laptop i terminal, to faktycznie - nie ma innej rady niż USB z jakimś konwerterem USB-SPDIF..

Problem rozwiązany :-)

Pomógł faktycznie konwerter, tyle, że nie ten który poleciłeś (może w przyszłości), a konwerter projektu forumowego kolegi JarkaC.

Pliki są ograniczone do 24bit/96 kHz, ale lepszych nie mam, więc spoko!

Wszystko działa bez najmniejszego zająknięcia :-)

Dzięki BeatX, szacunek!

Tak więc dla potomnych (może komuś się przyda), gdyby ktoś napotkał na takie problemy z plikami HI-RES przy odbiorniku w dacu TENOR 8802 :

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

01. J. River 17 gra pliki Hi-Res (do 192kHz) na Kernel Steaming (Bit-Perfect), pozostałe ASIO, WASAPI rwie lub nie odtwarza wcale

02. Foobar gra pliki Hi-Res (do 192kHz) Kernel Steaming, ASIO, WASAPI bezproblemowo, ale nie wiadomo czy bit-perfect :-(

03. W Audio-Gd NFB 10.2 (z nieszczęsnym odbiornikiem USB TENOR 8802) trzeba zwrócić uwagę na włączone filtry!

Filtry 1,2,3 nadpróbkowują sygnał x2 !

Filtry 4,5,6 nadpróbkowują sygnał x4 !

Filtry 7,8,9 nadpróbkowują sygnał x8 !

MAX jeśli chodzi o TENOR 8802 to : 24bit/192kHz !!

Czyli jeśli mamy plik 24bit/192kHz nie pójdzie na filtrach 4,5,6 !!! (192kHz x 4 = 768kHz)

Czyli jeśli mamy plik 24bit/96kHz nie pójdzie na filtrach 7,8,9 !!! (96kHz x 8 = 768kHz) itd. itp.

04. Najlepsza opcja odsłuchu (bez stresu i nerwów) :

Terminal + Daphile + konwerter + Dac (z nieszczęsnym Tenorem 8802) + aktywne głośniki

Dziękuję wszystkim zaangażowanym w pomoc : ayran, Przemysław_51508 oraz BeatX razem i z osobna :-)

Pozdrawiam :-)

Nie ma sprawy :) cieszę się, że problem rozwiązany.

A tak z ciekawości.. zanabyłeś konwerter JarkaC w postaci samej płytki - czy już z obudową i zasilaczem?

Jeżeli sama płytka, to jak sobie poradziłeś, żeby to gdzieś zamocować i podłączyć zasilanie?

zanabyłeś konwerter JarkaC w postaci samej płytki - czy już z obudową i zasilaczem?

Zanabyłem już kompletny element tzn płytka ulokowana w obudowie po dysku (na gotowo)

Jest to pierwsza wersja tego konwertera tzn z wejściem mini-USB

U góry, na obudowie jest nowa wersja, którą nabył poprzedni właściciel. To był powód sprzedaży.

Kupiłem około rok temu i najlepsze jest to, że chciałem go sprzedać, ale mi się nie udało.

I całe szczęście ;-)

P.S. Zasilacz kupiłem w polskiej firmie ABASCO

Parametry : ST (zasilacz stabilizowany) 6V/500mA

Polecam, bardzo miły kontakt, doradztwo.

Ukryta Zawartość

post-25669-0-71507000-1452278453_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.