Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto? Thorens TD-146

Tygr Ys

Rekomendowane odpowiedzi

Tak właśnie zrobiłem. W moim ramieniu raczej poziom headshella idzie równolegle do ramienia więc ustawiłem wszystko na równolegle.

Skoro to jest dobre ustawienie to znaczy, że w poradnikach wszelkiej maści o igle ustawionej 90 st do płyty można zlekceważyć bo ten kąt gołym okiem oceniając jest inny. Może tak zrobili tą wkłądkę i już :)

PW :)

Wally Malewicz twierdzi że VTA należy ustawić tak aby oś szlifu igły była nachylona do powierzchni płyty po kątem nieco większym niż 90 stopni - mówił o 92 stopniach ( ramię wyżej niż dla 90 st.) tak więc decydującym parametrem jest ten właśnie kąt. Nie zawsze oś szlifu jest osią symetrii igły ( ale to przy bardziej fikuśnych szlifach ) generalnie wkładki są konstruowane tak aby ustawiając górną powierzchnię wkładki równolegle do płyty uzyskać prawidłowy kąt igły względem płyty ( przy odpowiednim nacisku). Krótko mówiąc jeżeli jest tak jak napisałeś to raczej coś tu nie gra. zrób może jak najwyraźniejsze zdjęcie wkładki opuszczonej na płytę "z profilu"

• Redaktorzy
Tak właśnie zrobiłem. W moim ramieniu raczej poziom headshella idzie równolegle do ramienia więc ustawiłem wszystko na równolegle.<br />Skoro to jest dobre ustawienie to znaczy, że w poradnikach wszelkiej maści o igle ustawionej 90 st do płyty można zlekceważyć bo ten kąt gołym okiem oceniając jest inny. Może tak zrobili tą wkłądkę i już :)

Pozostaje wyregulować to na słuch. Ja zawsze biorę do ręki płytę, którą dobrze znam i koryguję VTA do momentu aż osiągnę zadowalające brzmienie (równowaga tonalna). Niuanse dopieszczam siłą nacisku.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Nie ma takiej informacji. Siłę nacisku mam ustawioną na 1,4 g gdzie zakres jest od o,75 do 1,5 g.

Porównywałem oba warianty i sila nacisku ze szczoteczką była taka sama jak bez. Pomijając oczywiście błąd wagi bo jakieś delikatne różnice były ale w granicach błędu pomiaru.

Daj na 1,5 g i zobacz czy coś się zmieni w kącie ustawienia igły i dzwięku . Jeśli dalej będziesz nie pewny czy jest dobrze ustawiona wkładka to między nią a headshell wstaw podkładkę 0,5 mm a w ostateczności 1mm (coś wymyślisz z podkładkami) . Kolega Kangie pisał wyżej jak on ustawia Vta .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.