Skocz do zawartości
IGNORED

chcę kupić gramofon?

luck_

Rekomendowane odpowiedzi

chcę kupić gramofon tyle tylko,że nie mam pojęcia jaki bo sie na tym w ogóle nie znam. Mam na to 100-150zł Wiem ze to nie za dużo ale chce na nim tyllko słuchac od czasu do czasu. czy mógłby ktos mi cos doradzic. myslałem nad unitrą bo są dośc tanie i jest sporo częsci a także na techniksem bo wydaje mi się, że to dobra firma tyle tylko, że z częsciami chyba mogą byc problemy. Dzieki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/12467-chc%C4%99-kupi%C4%87-gramofon/

Przedwzmacniacz nie tyle dużo daje, co jest konieczny o ile nie dysponujesz we wzmacniaczu wejściem phono. Jest parę rodzajów tych przedwzmacniaczy wbudowanych we wzmacniacz lub stanowiących osobny moduł zależnych od rodzaju wkładek. Ciebie praktycznie interesuje ten opisywany jako MM co jest własnie określeniem odpowiadającej mu wkładki. Dodaję to tylko dlatego, że czasami we wzmacniaczu są i inne wejścia opisane jako phono lub jest przełącznik, jak na przykład w starych Radmorach. Co do samego gramofonu to skazany jesteś na jakiś wyrób polskiej Unitry Foniki sprzed lat ale raczej nie najstarsze Bernardy różnej maści ale te nieco późniejsze (bezimienne). Sprawa ta była omawiana na forum i najlepiej poszukaj, bo wszystko chyba już na ten temat powiedziano. Ja też się do tego zakupu przymierzam i przymierzam tylko wciąż brakuje mi kasy :-( Raczej jednak kupię Adama lub Daniela i bedę musiał wydać trochę więcej. 200-300 złotych.

Jeśli nie chcesz wydawać za dużo uwagę swoją kieruj na gramofony paskowe. Będą mniej sprawiały kłopotu z powodu budowy "cepa". Tańsze z pewnościa będą produkty post PRL-owskie. Gramofon ma bardzo słaby sygnał z wkładki MM, a z MC jeszcze słabszy. By prawidłowo wysterować, sygnał nalezy wzmocnić. W tym celu stosuje się przedwzmacniacz gramofonowy. Podstawowe wzmacniacze budźetowe posiadają przedwzmacniacz już wbudowany. Nie szlaj zatem, bo skoro szukasz czgoś taniego? to nie potrzebujesz rewelacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widać nie zanm sie na gramofonach i chciałbym sie dowiedzieć, który z tych gramofonów byłby waszym zdniem najlepszy. Czy może coś innego. Szukam do max 150zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2i3. Nr 4 (Daniel) jest dobry, ale skomplikowany, czyli raczej dla zaawansowanych. Ma miękkie zawieszenie (należy wiedzieć jak wyregulować) i dużo skomplikowanej elektroniki, z którą trzeba wiedzieć jak sobie radzić, a w przypadku usterki konieczny jest schemat i wiedza. To tyle, pozostałe dwa spełniają kryteria podane przez Józwę, i mają najlepsze ramiona spotykane w polskich patefonach.

a może coś z techniksa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jakiegoś innego

albo ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie żadne dziadostwo, dobry gramofon, sam go kiedyś miałem i też "oddałem w dobre ręce" (do tej pory ma się znakomicie, a to rocznik 1973) ale dla początkujących się nie bardzo nadaje.

mam wierze taką wierze, kiedyś od kogoś za darmoche prawie odkupiłem chodzi to całkiem nieżle do tego spore 4 kolumny

diora - wzmacniacz

fonica - cd

diora - tuner AS 502

MocWatts - kaseta

MocWatts - stereo eqalizer FS 0421

chce do tego dorzucić gramofon i mam nadzieje że mi się to uda

Wszelkie rady mile widziane:))

Ukryta Zawartość

zastanawiam sie nad tym tylko myśle czy koleś jego nie zajechał na scratchu chyba tak to sie pisze hehe

jakby coś piszcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znalazłem jeszcze coś takiego nie wiem czy się nada wydaje mi się, że wygląda nieźle

Tylko jeśli już czy dostanę do niego igłe??

Ukryta Zawartość

Igły bywają na Allegro. Z polskich najlepsza jest MF102, tylko trzeba wiedzieć że parzystych numerków nie da się wymieniać z nieparzystymi. Lepiej jednak kup całą wkładkę Audiotechnica.

wiem, że moge wkurzyć forumowiczów ale jestem zielony w tym temacie wiec sie pytam który z tych bedzie najlepszy:)))dzieki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak ktoś może ti nieh mi powie Przeczytałe, że najlepsze polskie gramofony to GS - 473, 475 i 500 i że były one lepiej robione od starszych, tylko zauważyłem, że te ramie w nich jest proste czy to lepiej niż łamane takie jak tu

Ukryta Zawartość

co o tym myślicie

Ukryta Zawartość

Byc moze jest tak wyjatkowo w przypadku polskich gramofonow. Moze zdarzylo sie, ze ramiona "lamane" byly w polskich gramofonach lepsze tylko dlatego, ze proste byly niezbyt udane. Niemniej to co napisalem jest faktem - proste teraz rzadza.

Ukryta Zawartość

np. jak taki jak ten??

ten wygląda całkiem sympatycznie

Ukryta Zawartość

Ramię w porządku, ale w obudowie tego modelu prawie sam plastik, i to lekki. Jeżeli możesz się wstrzymać do przyszłego tygodnia, to mam do zaoferowania gramofon z wkładką, a więc zero problemów, tylko szukam do niego paska bo się drań urwał.

Jeszcze zdjęcie

[obrazekLUKASZ-200293_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

"Obudowa w kilku miejscach przytopiona ale niewiele..." Niezłe. Te proste ramiona od ostatnich modeli Fonniki wyglądaja jak coś pomiędzy Thorensem a Dualem. To niezłe pokrewieństwo, przynajmniej w zakresie budżetowym. Ponieważ Fonica robiła gramofony dla Thorensa, może to być nawet dokładnie to samo. Czy ktoś jest w stanie to sprawdzić?

Generalnie chciałbym tylko przypomnieć, że gramofon z drugiej ręki za 100-200 złotych to narzędzie tymczasowe. Np. wszystkie Foniki cierpiały na nieulaczalne kołysanie dźwięku. W Polsce po prostu niemal nie trafiają csię wysokiej jakości gramofony z drugiej ręki, bo ich tu w ramach pierwszej ręki nie było. Takie evergreeny jak Dual 505 czy Thorens 150 lub powiedzmy 280 to nieliczne zabawki którymi warto się zainteresować. Co do reszty, to raczej proponuję obstawiać niemieckie lub angielskie witryny secondhandowe i czekać na okazję. Np. Linn Basik za 250-300 funtów to świetna rzecz, zwłaszcza jeśli ma zainstalowane ramię Akito.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.