Skocz do zawartości
IGNORED

symetryczne ustawienie głośników

slud

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko z pozoru banalne , chodzi mi o to że dokładnie symetryczne ustawienie głosników jest bardzo istotne, niektórzy twierdzą że znaczenie ma dokładnośc co do centymetra, w związku z powyższym jak należy traktować zasłonę z boku kolumny, odległośc należy mierzyć od ściany czy od zasłony która znajduję się około 25 cm od ściany, oczywiście chodzi mi o sytuację kiedy z drugiej strony takiej zasłony nie ma.

Zasłona nierównomiernie pochłania dźwięki o różnych częstotliwościach, a prawie wcale nie odbija. Zatem fala odbita od ściany, a raczej okna (a uwzględniłeś głębokość wnęki okiennej ;-) ) będzie miała różne natężenie dźwięku w słyszalnym przez Ciebie paśmie. A samo opóźnienie fali będzie raczej zależało od odległości od ściany niż od zasłony. Jeżeli np. lewa ściana jes nośną, a prawa działową, to sprawa się dodatkowo komplikuje. ;-)

Jednym słowem przesrane. Powodzenia!

pozdr Andrzej

-->slud, ustawienie w pełni symetryczne, czyli nie tylko np. 2m między kolumnami, ale też jedna jak i druga kolumna np. .5m od ściany bocznej i .75 od tylniej (tej za którą stoją kolumny). Oczywiście jedna i druga ściana boczna musi być taka sama ( jeżeli na jednej jest okno, to i na drugiej musi być... ), ściana za kolumnami na całej długości też ma być taka sama ( ew. symetryczna, np. kwiatek po lewej kwiatek po prawej... ).

Czy komuś z nas uda się takie ustawienie uzyskać ( pomijam pomieszcenie budowane od podstaw po odsłuch )?

Wątpię.

Ale mozna zmusić żeby ustawienie było zgrubsza symetryczne "akustycznie", mimo niesymetrii pokoju ( sam morduję się z tym, jak to zrobić :) )

Są firmy które co do symetrycznego ustawienia swoich produktów nie przywiązują takiej wagi ( np. Teledyne Acoustic Research )

Prawidłowa aranżacja pomieszczenia odsłuchowego ma według mnie znacznie krytyczne dla brzmienia systemu.

Istnieje szereg reguł ustawiania kolumn (np. reguła trójek, piątek i ich modyfikacje). Inni ustawiają kolumny tylko na słuch.

Generalnie to ściany (ewentulanie duże okna) są elementem odbijającym fale dźwiękowe i wedłuch nich należy ustawiać głośniki.

Bardzo "eksperymentalne" w sensie empirycznym zasady przedstawione są na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do własnych eksperymentów polecam również program do pobrania w dziale Download

Ukryta Zawartość

Powodzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondi , fałdki były małym elementem humoru ale nie dopatrywałbym się żadnych podobieństw do Yabadabdu na twoim miejscu, wbrew pozorom ustawienie głośników i akustyka pomiesczenia jest trudnym i jednym z bardziej istotnych punktów programu, który jest chyba najbardziej niedoceniany, osobiście jestem audiofilem już od dawna, mam spore doświadczenie,miałem już bardzo różne konfiguracje i mógłbym powiedzieć że jestem trochę osłuchany, ale to własnie z akustyką pomiesczenia mam zawsze największe problemy, i dlatego też chętnie przyjmuję rady innych ponieważ zawsze można się dowiedzieć czegoś ciekawego , sprzęt który posiadam narazie mnie satysfakcjonuje, i jestem na etapie dopiesczania szczegółów i wiem że tutaj mogę jescze sporo uzyskać choć nie zawsze spotyka się to z akceptocją drugiej połowy dla której ważniejsza jest estetyka

Witam !

Wykorzystam i podepnę się pod ten wątek. Na poniższych linkach nakresliłem z grubsza jak ustawię meble i kolumny. Wiem, że to kiepskie rozwiązanie ale nie mogę ścisnąc tych szafek i postawić kolumn po rogach. Kolumny to np małe podłogówki (AA Phoebe) lub monitory na standach (JMLab chorus 706). To co do tej pory wymyśliłem to rozsunięcie tych mebli (bardziej niż na zdjęciach), żeby kolumny miały więcej przestrzeni z boku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam, Konrad

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też się o to martwię. Wydam 4 000 PLN a efekt może być tragiczny. Może coś zaproponujesz...

Myślę, że jak kolumny podstawkowe będą stały na standach przed meblami i dam im trochę więcej przestrzeni po bokach to zagra to poprawnie. Zwróć uwagę, ze barek po lewe ma tylko 37 cm głębokości, czyli tylna ścianka kolumny będzie wysunięta względem szafki (będzie tam sporo luzu). Gorzej jest z prawej strony gdzie ma być już wysoki regał ale także niezbyt głęboki (37 cm). Jaka powinna być odległość tylnej i bocznej ścianki kolumny od mebli, ściany ? Kolumny posiadają oczywiście BR do przodu.

Będą kolumny, to zobaczysz i pochodzisz z nimi. Generalnie nie łudź się, że w tym układzie poprzesuwanie czegoś o kilka centymetrów pomoże.

pierwsze rozwiązanie to kolumny na czwartą ścianę (okna?) i fotel do słuchania, ale pewnie ma być razem z tv...

Inne to zsunąć szafki a kolumny na zewnątrz ich i bardziej do środka pokoju. Kanapa pół metra - metr w głąb pokoju. Ale to kompromisy mieszkaniowe znowu są. Jakbyś wywalił gdzieś te szafy na inną ścianę...

Miejsce z boku jest ważne ale trochę inaczej, nie obok kolumny tylko ogólnie, chodzi raczej o dźwięk odbity od bocznych ścian (czyli gdzieś w okolicach połowy między słuchaczem a głośnikami). Mebel obok głośnika chyba aż tak bardzo nie szkodzi, o ile nie wychodzi przed niego. Ustawienie względem ścian bocznych ma duży wpływ na stereofonię, a wobec tylnej ogromny wpływ na niskie tony - i tego ostatniego dowiesz się dopiero jak wstawisz sprzęty.

Pokój nie wygląda tak źle. Zgadzam się z przedmówcą, że warto spróbować wysunąć kolumny nieco do przodu. Takie manewry ułatwią kolce ze zintegrowanymi podkładkami Soundcare Spikes. Przynajmniej podłoga nie ucierpi. Odsunięcie kanapy w stronę zestawu to kolejny krok. Eweuntualne dobre wytłumienie ściany za słuchaczem (np. estetyczny korek). Jeśli okno zajmuje większą część ściany (jak rozumiem tej, z której przedstawiłeś rzut pomieszczenia z boku), to możesz je potraktować punkt odniesienia do symetrycznego ustawienia głośników. Potem zostanie jeszcze właściwe "dogięcie" kolumn w kierunku słuchacza. Tak żeby osie przecinały się za głową słuchającego lub - wprost przeciwnie - wyraźnie przed. Skierowanie na wprost słuchającego powinno z kolei zwiększyć ilość wysokich tonów. Przy dudnieniu basu jeszcze raz polecę program z zakładki "Download". Wstawisz sprzęt i poeksperymentujesz. Przy łatwo przesuwalnych kolumnach (p.kolce) możesz w czasie, gdy nie nie słuchasz zestawu wsunąć kolumny bliżej ścian ze względów estetyczno-funkcjonalnych. Powodzenia.

Korzystając z postu, chciałbym zapytać co zrobilibyście na moim miejscu z ustawieniem kolumn. Niestety jest trudno ustawić je symetrycznie do obu ścian. Co się robi w takiej sytuacji?

[obrazekLUKASZ-201053_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kazik, Papamek

Z prawej strony są oczywiście okna i drzwi balkonowe. Zajmują powierzchnię połowy ściany. Wzdłuż tej całej ściany wisi pofałdowana firanka więc odbić od szyb raczej być nie powinno. Co do odległości kolumn do kanapy to żadne zmartwienie, będę słuchał z fotela który będzie tworzył trójkąt równoboczny. Przeniesienie kolumn na inną ścianę (z oknami) nie wchodzi w grę. Muszą stać z telewizorem. Zastanawiam się jeszcze czy zaryzykować wstawienie AA Phoebe czy jednak JMLab Chorus 706 na standach. Raczej nie będę miał możliwości porównania w pokoju przed zakupem. Na zsunięcie szafek żona nie chce się zgodzić :(.

w mojej umowie przedmałżeńskiej będzie jedna pozycja - żona nie ma nic do powiedzenia jeśli chodzi o sprzęt. Za to ja nie mam nic do powiedzenia, jeśli każe mi posprzątać puszki po piwie.

może spróbuj jakieś ekrany za kolumnami, potrafią być całkiem stylowe niektóre. Wtedy fala od kolumn będzie się odbijała w obu przypadkach symetrycznie - teoretycznie. co do reszty pomieszczenia: żona może przełknąć zawieszenie na ścianie np. jakiegoś dywanu, ustawienie półek zastawionych książkami...dobre i nieszpecące ustroje.

>Papamek

Czy miałeś do czynienia z Soundspikami? Zastanawiam się, czy mogą one zastąpić płyty granitowe.

Kiedy miałem Pro Ac Studio 125 granity wnosiły dużą poprawę na podłodze z paneli.

BeerfaN

Co do umowy przedmałżeńskiej to zobaczymy czy będziesz taki cwaniak :). Półek z książkami będzie sporo (np na przeciwległej ścianie). Na żadne wiszące dywany żonka napewno się nie zgodzi zresztą ja też nie :)

Powtórzę pytanie czy kolumny na standach dzięki temu, że będzie wolna przestrzeń, powietrze pod kolumną da lepszy efekt ? Czy może małe podłogówki zagrają tak samo ?

Konrad:

jak się nie godzi na to, to na wysunięcie kolumn do przodu też zapewne nie.

Jeżeli kolumny będą wysunięte nieco przed meble przednią linią, to stereo powinieneś uzyskać, chociaż żal mieć w takim pomieszczeniu taką wąską bazę.

A basu nie przewidzisz... chyba że ten program pomoże.

Ostatecznie, jak masz cierpliwość możesz przestawiać kolumny do słuchania, jakieś malutkie ślady na parkiecie gdzie powinny stać etc :)

kazik

kolumny będą wysunięte przednią ścianką sporo przed meble (tylna ścianka kolumny powinna być na tej samej lini co przednia szafki). Żona na to musi się zgodzić !! :)

>Krzycho

Soundcare spikes używa pod kolumny romekp. Ja zamontowałem je jako nóżki do gramofonu :) chociaż nie jestem przekonany, że to idealne rozwiązanie przy sztywnej (chociaż dociążonej) konstrukcji TT.

To są fajne kolce zintegrowane z podstawkami, więc łatwo przesuwać kolumny bez uszkodzenia podłogi i mozolnego ustawiania ich na oddzielnych podkładkach.

>Kazik

No może rzeczywiście trochę przesadziłem z tą kanapą, ale poza tym wymiary są zachowane.

Macie jakieś sugestie co do lepszego ustawienia sprzętu? Dodam tylko że na wszystkich oknach są zasłony.

Kolumny powinny być symetrycznie ustawione WZGLĘDEM SŁUCHACZA. Im dokładniej tym lepiej. Ale nie demonizowałbym sprawy pojedynczych centymetrów. Przy wstawaniu z fotela i ponownym siadaniu mogą być różnice nawet o całe centymetry.

Natomiast ustawienie dokładnie symetryczne WZGLĘDEM ŚCIAN BOCZNYCH chyba nie jest aż tak krytyczne, jak względem słuchacza. Bardziej istotne jest, żeby kolumny nie stały bardzo blisko ścian. Przypuszczam, że mało kto ma naprawdę symetrycznie ustawione kolumny względem ścian bocznych. Ktoś tu już słusznie napisał, że oprócz równych odległości, jest jeszcze sprawa jednakowych ścian, co już chyba jest wyjątkowo rzadko spotykane.

Poza tym w dokładnie symetrycznym pomieszczeniu jest chyba większe ryzyko rezonansów. Chociaż tego nie jestem całkiem pewien.

Jest jeszcze jedna sprawa, co do odległości.

Proporcje trzech odległości:

lewa ściana - lewa kolumna

lewa kolumna - prawa kolumna

prawa kolumna - prawa ściana

nie powinny być 1:2:1. Jeżeli odległości po bokach są jednakowe, to odległość między kolumnami nie powinna być sumą odległości bocznych. Jeżeli tak jest, to lepiej rozsunąć nieco kolumny, albo je zbliżyć, albo nawet przesunąć nieco bliżej którejś ściany.

> KonradRak

Jeżeli nie możesz tych szafek zsunąć bliżej, to może możesz je rozsunąć do rogów pokoju. W ten sposób miałbyś trochę szersze wnęki na kolumny. To niekoniecznie będzie lepiej, ale jest bardzo możliwe, że jednak tak. Trzeba by to sprawdzić empirycznie.

Janusz z Torunia

Odległość od ścian bocznych musi być po prostu duża (1 - 1,5 m.). Mogę się domyślać, że jak będzie za mała, to przy symetrycznym ustawieniu i tak zagra, i uzyskamy efekt poszerzenia bazy stereo poprzez odbicia od ścian bocznych, ale tego nie testowałem. Tylko wtedy chyba raczej symetrycznie

Czy nie ma nikt żadnych propozycji co do ustawienia sprzętu u mnie w pokoju? (patrz rysunek) Nie wiem jak najlepiej rozwiązać ten problem.... Jeśli ktoś z Was miał podobny problem to niech się podzieli swoim doświadczeniem.

rafko,

przy takiej powierzchni i takiej ilości mebli nie powinieneś mieć chyba problemów...

Sensownie wydaje się na ścianie z oknem i fotelik do słuchania naprzeciw. A może spróbować na przekątnej? Masz tyle możliwości kombinacji więc po prostu pochodź z głośnikami

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.