Skocz do zawartości
IGNORED

Seas FA22RCZ w prawie referencyjnej obudowie

natalleos

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas sklecić uczciwe DIY , po trzech latach czytania forum czas coś klepnąć większego niż przelutowanie kilku elementów .

Zacznijmy od warunków akustycznych pomieszczenia

15xn3pf.jpg

Niebieskie - oscieżnice

Żółte frame- wersalka

Żółte solid- TV 32"

Czarny frame - komoda

Okno - na "czystej" scianie

system Audio stoi na komodzie na platformach antywibracyjnych :

Końcówka - Hlly 2x18W T-Amp (capacitor swamp mod) + zasilacz tuningowany Impilsowy (dodatkowy mod wygaszania tętnień)

Bufor YAQIN SD - CD3 po tunigu (capacitor swamp mod) bańki Teasure Black CV-181Z 6SN7

Źródło - Tablet-Chipset Intel Aura 32bit/96 pliki odtwarzane -> FLAC 24bit i "grubsze" (80% posiadanych)

Okablowanie- RCA-RCA neotech silver N6 + REAN / RCA-Jack neotech silver N6 + REAN / głosnikowy CALIBER CS240RB 2x 4,0mm

Głosniki jakie męczę (lub one mnie) - Heco Victa 200

Co słucham- 80" , 90" , Rock , Jazz , Duże składy akustyczne , Małe składy akustyczne , Elektronika syntezatorowa (Jarre ... Kraftwerk)

Ambient i okolice od Psybientu po Dark ambient

założenie :

Konstrukcja Referencyjna Seasa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w wersji z filtrem o najbardziej płaskiej Charce

czysta "referka" raczej by tu nie pasowała ze względu na wysokość komód i to że paczki idą na te komody

Moja wersja zdażeń pochylenie ścianki przedniej w kierunku wersalki czyli w dół . lekka modyfikacja kształtu

oczywiście z utrzymaniem kubatury obudowy czyli orientacyjnie 536mm wys. x 486mm gł. x 306mm szer. , a głosnik przeniósł na środek frontu bądź

nawet w wersji "do góry nogami", kolumny będą stać i tak przy krawędzi komody więc nie będzie odbicia od blatu .

Teraz pytanie czy to ma sens . Przy czym wybór głosnika jest już permanentny a kwestia obudowy i jej nachylenia jest dyskusyjna

jeśli by to spotkało się z negatywnym oddźwiękiem załatwił bym w referencyjnej i na odpowiednich kolcach/podstawie

pochylił do przodu jednak wolałbym trochę zmodyfikować tę obudowę ala "2way bez twitka".

Czyli ogólnie rozchodzi się o niewielką modyfikację obudowy referencyjnej . Za konstruktywną dyskusję z góry dziękuję

W razie niepoprawności lokacji tematu proszę o moderację/przeniesienie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 miesiące później...

Odświeżam temat

Formatki już pocięte na obudowę wg katalogu czyli 635x420x300

Plus zmiana w konfigu w systemie wypadła końcówka Hlly a wszedł Zale-Voxhifi Design 2x35W

Kwestia umiejscowienia głośnika na froncie obudowy jest jak wyżej czyli czy mogę sobie nim przesuwać góra/dół

i o ile z tym szaleć umiejscowieniem głośnika

i kusi mnie by pomyśleć o super tweeterze w osobnej gondli

Witam - czy Ty już masz te głośniki, czy zacząłeś od zrobienia obudów i będziesz je kupował?

Sam, się nimi interesuję tylko, że albo nikt ich nie słuchał w tej budzie albo po prostu nikt nie chce się podzielić opinią.

Na youtube jest kilka filmików z tymi kolumnami. Jak powszechnie wiadomo to Harpia robił na nich kolumny dedykowane do lampy.

Odświeżam temat

Formatki już pocięte na obudowę wg katalogu czyli 635x420x300

Plus zmiana w konfigu w systemie wypadła końcówka Hlly a wszedł Zale-Voxhifi Design 2x35W

Kwestia umiejscowienia głośnika na froncie obudowy jest jak wyżej czyli czy mogę sobie nim przesuwać góra/dół

i o ile z tym szaleć umiejscowieniem głośnika

i kusi mnie by pomyśleć o super tweeterze w osobnej gondli

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

zaczynam od zrobienia paczek mogę sobie na to pozwolić bez pomiarów bo robię referencyjną konstrukcję SEAS'a dla tych głośników . W innym wypadku musiał bym już mieć przetworniki i je "ważyć" filtrowanie poleci też z noty producenta na uczciwych elementach . Ja mam tylko zamiar potem wzbogacić brzmienie o pasmo 18k-50k . Ale to będzie odrębny projekt supertwitterów na Fostex . Może pobawię się wtedy w eksperymenta z WG coś się wytoczy pomierzy a jak nie to będzie tylko gondolka na przetwornik i filtr G-P

• 2 tygodnie później...

Co konkretnie chcesz osiągnąć w tym wątku? Pytasz o akustykę, dobór kabli, optymalne ustawienie sprzętu czy o coś jeszcze innego? Dużo informacji, a brak sprecyzowanych pytań.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Co konkretnie chcesz osiągnąć w tym wątku? Pytasz o akustykę, dobór kabli, optymalne ustawienie sprzętu czy o coś jeszcze innego? Dużo informacji, a brak sprecyzowanych pytań.

Sprecyzuję . Ze względu na warunki akustyczne w pokoju chce obniżyć przetworniki względem frontu kolumn , powiedzmy na środek . Jaki wpływ będzie miało to na ich brzmienie w stosunku do konstrukcji zaprezentowanej przez Seas'a . W sytuacji gdy w ocenie Kolegów Forumowiczów sensowne jest takie rozwiązanie to zabuduję supertweeter w obudowie (w późniejszym czasie jako odrębny projekt przebudowy) . W sytuacji gdy rozwiązanie będzie nieakceptowalne wykonam supertweeter w odrębnej gondoli a'la Fostex T500AmkII (oczywiście jak wyżej w późniejszym terminie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.