Skocz do zawartości
IGNORED

porada wzmak stereo i kolumny

adameloman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow,zaglądam tu od kilku lat natomiast przez kilkukrotne kłopoty z rejestracją głównie jako czytelnik.Tym razem udało sie :)

Chciałbym troszke zasięgnąc jezyka i Waszych opinii w temacie z ktorym gryze sie od miesiąca.

Po przygodzie z tematem 5.1,co jednak nie było dobrym posunieciem,stwierdziłem ze sprzet aut,i idziemy w strone stereo.

Pozbyłem sie całkiem przyzwoitego tematu B&W cm 7 i stwierdziłem ze kupuje wzmak stereo i 2 kolumny i nic wiecej jezeli chodzi o przetworniki,ten kierunek mi pasuje :))

Ubzdurałem sobie a moze i nie,ze chciałbym wstrzelic sie we wzmacniacz stereo moze nie vintage,ale cos porzadnego uzywanego z tranzystora,cos co da mi dobrego kopa.Vintage tez nie wykluczam ale narazie chciałbym zrobic rozeznanie.Nowe piece takze wchodza w gre ale jednak wygląd staroci przyciąga mnie do nich.

Chciałbym na wzmak przeznaczyc w zaleznosci od opcji:

uzywany okolice 3000,nowy okolice 5000.

Niestety zakres muzyki ktorej słucham jest dosyc duzy wiec nie bede pisał konkretow,słucham zarowno rocka jak i popu,instrumentalnej jak i wokalnej muzyki,natomiast nie ukrywam ze rzadza u mnie czarne rytmy..

Mam upatrzone kilka piecy z allegro i odwiedziłem Nomos/studio Vintage w Warszawie oraz kilka salonow z nowym sprzetem.Chyba po tych wizytach jeszcze bardziej mam zmielony mózg....

Niestety nie da rady odsłuchac kazdej konfiguracji sprzetu..

Po krotce mam pytanie,ktorą koncowke z ponizszych polecili byscie z uzywek,potrzebuje czegos z duzym kopem i kontrolą niskich tonow oraz w miare niezłą reszta,oczywiscie nie szukam w tej cenie cudu,bardziej prosze o dyskusje i poprowadzenie w dobrym kierunku :)

o kolumnach napisze pozniej.

uzywane wzmaki ktore biore pod uwage:

JVC JA S71

HITACHI HA 7700

ROTEL RA 1070

SONY TA-F830S

TECHNICS SU-8600

KENWOOD KA-601

DENON PMA 2000R

ROTEL RA 1312

PIONEER A07

Accuphase E-206

wszystkie sa teraz dostepne w uzywce

moze jakies rady bo sie bije z myslami......

z góry dziekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/125235-porada-wzmak-stereo-i-kolumny/
Gość numik

(Konto usunięte)

Polecam Baltlaba Epoca 2, Audiolab 8000/8200/8300 (zależy od kasy), Roksan (Kandy, lepiej Caspian), AMC lub Vincent hybrydowy, różne grania, ale bardzo dobre i uniwersalne. Wg mnie i dla mnie dwie pierwsze propozycje najlepsze, nie znalazłem bardziej uniwersalnych wzmacniaczy. Obecnie mam ciut lepszą wersję Audiolaba w postaci Tag Mclaren, można za śmieszne pieniądze znaleźć w PLi UK

Dzieki za info,narazie rozpatruje cos z mojej listy a potem bede myslał moze o czyms nowym,musze miec cos by dalej szukac kolumn,szlify beda robione w dalszych planach.

Mam nadzieje ze zaden z tej listy nie jest strzałem w kolano.

A jakie kolega ma źródło? Może warto zastanowić się nad używanym Hegel H 80 lub 100? Myślę, że do takiej muzyki, gdzie bas musi być dynamiczny i dobrze kontrolowany Hegel spełni swoją rolę. Do tego oba modele mają zintegrowany DAC więc i kompa można bezpośrednio podłączyć. Do tego monitory np. Impuls Audio Alize lub coś mocniejszego Studio 16 Hertz Canto Grand i czarna muza popłynie gęstym strumieniem po mieszkaniu:) Oba monitory słuchałem u siebie w połączeniu z H 100 i była potęga.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Narazie zrodłem bedzie gramofon Technics SL-QD33,lub cd Cambridge d500 ale to nie są docelowe zrodła

Hegel nie mowie nie,ale na pierwszy strzał potrzebuje cos tanszego,starszego..

Jeden z Kolegów na forum sprzedaje nowe 16Hz Canto One New - może takie monitory i do tego sub ?

Myślę, że sub będzie zbędny.

Jeden z Kolegów na forum sprzedaje nowe 16Hz Canto One New - może takie monitory i do tego sub ?

raczej celuje w jakies duze kolumny,a co do suba to juz okresliłem w pierszym poscie,nie dziekuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i masz hi-end cena nowego 15,5 tys zł!!!

z listy którą podałeś zdecydowanym faworytem jest Rotel 1070, świetny sprzęt

Ukryta Zawartość

Cena rewelacyjna ale tutaj nasuwa się pytanie czemu tak tanio

Może dlatego że nie są za popularne. Słyszałem opinie że H200 z tych wszystkich modeli ma najbardziej techniczne i surowe brzmienie, które wielu ludziom się nie podoba. Więc wybór pada na H80, 100, 160 lub 300.

Słyszałem opinie że H200 z tych wszystkich modeli ma najbardziej techniczne i surowe brzmienie

Prawda to..

H160 już nie brzmi tak sterylnie.. Właściwie to brzmi całkiem równo..

Może dlatego że nie są za popularne. Słyszałem opinie że H200 z tych wszystkich modeli ma najbardziej techniczne i surowe brzmienie, które wielu ludziom się nie podoba. Więc wybór pada na H80, 100, 160 lub 300.

Co nie zmienia faktu że jak z nim wszystko w porządku to na miejscu adameloman bym brał nawet jak nie podejdzie to nie straci przy odsprzedaży

Sony ta f 830es

Baltlaba sluchalem 2, dobry ale daleko mu do tego sony, roksan to tez nie ten poziom, ktos tam porównywał hegla h200 i baltlaba 3 do sony ta f 870es i tez sony wypadl najlepiej.

Denon 2000R to tak do 2k można za bdb stan jeszcze dać, ewentualnie niższe ale nowsze modele można rozważyć 15xxae. Tutaj cena będzie bardzo zależeć od wieku, czyli czy to będzie 1500ae, 1510ae czy nowy model 1520ae.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie słuchałem go ale jest to ponoć bliźniacza konstrukcja music halla a ten gra jak dla mnie wybornie

Sony ta f 830es

Bumpalump a czy przypadkiem nie ty coś kiedyś pisałeś że z tym jest coś nie tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisałem o NOMOS to firma w wawie co restauruje i sprzedaje sprzety vintage,tam oglądałem pare klockow z listy a reszta z niej jest na allegro,wszystkie gdzies tam były polecane wiec pokleciłem do kupy.

Poprostu zdało by sie kazdego odsłuchac ale to nie realne wiec chce zaciesnic krąg :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.