Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Sony TA-F245R

Dzieni

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Obecnie słucham muzyki na Sennheiserach HD419, ale nie jestem do końca zadowolony. Oprócz tego, że uszy mi się w nich grzeją, to brakuje mi przestrzeni i dobrego odwzorowania wokali. Czuję, że niektóre kawałki (np. The xx - "Shelter", Kortez - "Pocztówka z kosmosu") mogłyby brzmieć dużo lepiej.

Muzyki słucham bardzo różnej, aczkolwiek jest sporo hip-hopu - niemniej jednak chciałbym, żeby były dość uniwersalne i grały czysto na różnych pasmach.

Do nagłośnienia jest mały pokój (7 m^2) i najlepiej by było, gdybym mógł postawić kolumny na biurku - akurat ono jest całkiem spore.

Mam do dyspozycji wzmacniacz Sony TA-F245R. Czy ten model się do czegoś sensownego nadaje? Jaki będzie rozsądny budżet na kolumny, żeby ten wzmacniacz ich nie ograniczał?

Wstępnie ustaliłem sobie budżet na 250-500 zł. Sensownie?

Źródło grania: laptop z integrą oraz Samsung Galaxy S6, muzyka ze Spotify Premium. DAC-a do kompa kiedyś dokupię :).

https://www.audiostereo.pl/topic/125320-jakie-kolumny-do-sony-ta-f245r/

Sony TA-F245R. Czy ten model się do czegoś sensownego nadaje?

Tylko na złom, sorry.

Jeśli już to 668, 910r, czy choćby seria 5xx es, ba nawet amplituner 930/940 QS... Wszystko to Sony i powinieneś się zamknąć w 500-600 zł

Taniej już naprawdę się nie da ;(

;(

No to płacę za błędy młodości... A mogłem tu zajrzeć te 5 lat temu, zanim wydałem pieniądze na ten wzmacniacz ;).

W porządku, w takim razie zaczynam od zera. Zwiększamy budżet do 500-600 - czy w takim wypadku da się już pomyśleć o kolumnach aktywnych, nowych bądź używanych? Jestem studentem i obstawiam, że w ciągu najbliższych 10 lat czeka mnie sporo przeprowadzek do pokoi większych i mniejszych - zmniejszenie liczby elementów zestawu będzie więc dla mnie udogodnieniem.

Być może nowe głośniki jestem w stanie wziąć na fakturę, więc załóżmy zniżkę 23% :D

Moc tego wzmacniacza, pasmo i dynamika na 7 m2 to aż za dużo.

Można spoko w budżecie dokupić np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na tych metrach powinny zagrać większość repertuaru...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Moc tego wzmacniacza, pasmo i dynamika na 7 m2 to aż za dużo.

Ja to słyszałem, dlatego odradzam Koledze budowanie czegoś na tym. Kosiarka do trawy też ma dynamikę i moc.... ;P

Szkoda po prostu zrazić się do muzy i szkoda pieniędzy na budowanie na takiej podstawie zestawu....

Jeśli to ma być Sony - a warto, primo tanie, sekundo jak teściowa - nie do zajechania.

Podałem Koledze parę nazw Sony - same końcówki. Żebyś nie szukał długo Sony TA 661R, Sony TA FE-910r, Sony TA 5xx ES (za xx wstaw 00, lub 30, lub 50, lub 70) Czy amplitunery Sony STR 930/940 QS Obecnie używki w cenie 400-600 zł Nowe - to były ceny od 1600 do zdrowo ponad 4000 zł.

Sony ma jeden plus (wśród wielu innych) uczciwie podchodzą do klienta im coś droższe, tym rzeczywiście lepsze...

Także ja bym pozbył się szybciutko tego wynalazku, kupił coś z w/w i do tego jakieś monitorki....

Ale to ja, Kolega zakładający post zrobi jak będzie uważał...

Tak czy siak: udanych łowów :)

Taaa...najlepiej, ale tak, żeby się do muzy nie zrazić, to zacząć od ampli kina,

albo Sony 910, którą od razu musimy tuningować, żeby w ogóle jakiś dźwięk

z niej wydobyć, bo ma wewnątrz 7 modułów łączonych shitową komputerową taśmą.

A ominąć się tych wiązeczek nijak nie da, podobnie, jak

w przypadku amplitunerów KD. Te serie po 90' roku to ja już przerabiałem i nie

życzę nikomu powtórki z rozrywki; moc to nie wszystko, szczególnie na tych metrach.

Poproszę o coś sensownego...a nie tylko upajanie się watami czy katalogiem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kolego ogarnij się proszę....

Nawet to forum ma limit bzdur które można wypisywać....

Namawiasz człowieka do zachowania złomu nie wartego 100 zł, który nigdy z niczym nie zagra....

Co on Ci złego zrobił ???

A reszta Twoich wypocin to już tak kosmiczny stek bzdur iż szkoda mi czasu żeby je komentować...

Ale nick dobrałeś sobie mistrzowsko - 10/10

Może zamiast Twej specjalności - jednak mowy nienawiści - coś na temat ?

Tobie nie zagra, mnie też zagra gorzej od tego, co mam - i co z tego...

Wzmacniacz zawsze, na każdym etapie może, wg Ciebie - tylko utylizować

Jak kupi niezłe kolumny, to może wtedy będzie chciał więcej...

Poszuka ograniczeń i znajdzie wszystko: CD, Wzmacniacz, kable głośnikowe,

kabel IC, wreszcie ...nowo nabyte kolumny;

bo ZAWSZE można lepiej. To tyle z mojej strony i dej se luz.

Pozdrawiam mimo to serdecznie. R.

Widziałeś na oczy Sony 245 ? Wątpię, słyszałeś na pewno nie.

Miej odwagę się przyznać iż głupoty po prostu wypisujesz.

Ja słyszałem ten wynalazek I dlatego nie polecam żeby Kolega go zatrzymał.

Weźmie za to trupiszcze z 200 zł - dołoży 200 i będzie miał coś konkretnego na początek...

Tak ten produkt Sony można wyłącznie utylizować. Przykro mi. (Sony TA 245R)

tak wygląda w środku ten "wzmacniacz"

remont-usilitelej-Sony-TA-F245R-2.jpg

A to jest ten w.g Ciebie:

Sony 910, którą od razu musimy tuningować, żeby w ogóle jakiś dźwięk

z niej wydobyć, bo ma wewnątrz 7 modułów łączonych shitową komputerową taśmą.

49_1221159448.jpg

Cholerka, nie widzę tych siedmiu modułów łączonych shitową taśmą komputerową, ba nie widzę nawet jednej taśmy...

I to tyle o twojej wiedzy. może zacznij doradzać na portalu o gotowaniu ???

Bez komentarza i bez odbioru - serio szkoda mi czasu

58_1221170141.jpg

P.S. Zdjęcia środka Sony TA FE-910R (zdjęcia 2 i 3) pochodzą ze elektrody i dotyczą jakiegoś egzemplarza kupionego bez kilku tranzystorów - przepraszam, ale na szybko tylko takie mi się fotki środka znalazły przez google......

1 zdjęcie - Sony TA 245 - z jakiejś rosyjskiej strony

Najważniejsze bywa często to, czego nie widać..

Polegając na tych zdjęciach nigdy nie nabrał bym najmniejszych podejrzeń,

co do przyczyny kiepskiego dźwięku. Ale do rzeczy: taśmy na trzecim zdjęciu są ;-)

Teraz konkrety, co do układu, a mam przed sobą schemat "rodzinny" od modeli 610 do 910,

różniących się końcówkami, trafo i lekko samym wzmacniaczem napięciowym:

zacznę od toru PHONO na

INPUT BOARD:

po elektronicznym przełączniku TAŚMA do Main Board ( wzm phono) i powrót

TAŚMA do In Board

TAŚMA do Main Board ( tylko przelot ) !!?

TAŚMA do Vol Board ( tylko przelot )!!?

TAŚMA do Panel Board ( reg barwy, loudness, direct )

TAŚMA do Vol Board (vol i mute )

TAŚMA do Main Board ( wzm nap )

TAŚMA do Amp Board (końc mocy )

TAŚMA do Speaker Board ( przekaźniki, gn wy )

fakt, że tor np. CD ma o dwie taśmy mniej, ale już mniejsza o to.

Zrobił bym i dołączył zdjęcia schematów z zakupionej lata temu serwisówki - a bardzo mi pomogła -

ale kiepsko wychodzą :-((( bo to i tak jest słaba jakość jeszcze z czasów "rtvc schematy".

Ale żeby nie być gołosłownym obejrzyj sobie te dwa zdjęcia z serwisówki:

i czego na pierwszy rzut oka nie widać - z ilu modułów składa się ten "wynalazek",

a dotyczy to już dwóch, albo i więcej wcześniejszych wersji - tak twierdził znajomy z serwisu.

Pozdrawiam . R.

Dzięki za odzew.

Sytuacja jest taka, że te 7 metrów kwadratowych nie jest wiążące - jestem studentem, co wiąże się z częstymi przeprowadzkami. Niewykluczone, że np. w październiku będę już miał pokój 12 czy 15 m^2 ;). Ale generalnie mają to być kolumny do odsłuchu z komputera, więc będą raczej przy biurku, blisko słuchacza.

Dlatego też nie chcę wydawać zbyt dużo. Finansowo pewnie dałbym radę odłożyć, ale do takich zabaw trzeba już mieć jakieś stałe miejsce zamieszkania i ustawiać pod audio tak naprawdę cały pokój.

W związku z tym na początku myślałem o głośnikach aktywnych, ale potem przypomniałem sobie o tym wzmacniaczu, który leży i się kurzy...

Podstawowa kwestia jest taka - czy przy budżecie, jakim operuję, lepiej jest dobrać kolumny pod ten wzmacniacz, czy kupić sobie jakieś aktywne i mieć problem z głowy? Ile jestem w stanie zaoszczędzić bądź o ile lepszy dźwięk jestem w stanie uzyskać? Niech punktem odniesienia będą popularne Edifiery R2600.

Sporym plusem aktywnych na pewno jest fakt, że zajmą mniej miejsca od zestawu z oddzielnym wzmacniaczem, no i R2600 są nowe i mają wzmacniacz dopasowany do kolumn - oszczędzam czasu na szukaniu dobrej jakości używanego egzemplarza.

Słuchałem niedawno podobnego do Edifiera zestawu ( nie pamiętam, co to było,

sporo tego na rynku ) i byłem zaskoczony jakością dźwięku.

Jeśli ktoś nie ma zbyt wysokich wymagań, to słyszany przeze mnie zestaw

uznał bym za wystarczający, a do tego nowy.

Decyzji jednak nikt za Ciebie nie podejmie; są dużo lepsze wzmacniacze i

dobre kolumny, ale założony budżet i warunki częstych przeprowadzek jednak

wymuszają wybór mniejszych klocków; gwarancji nie wspomnę...

Jeszcze zasadnicze pytanie:

czy jeśli te Sennheisery były używane z Sony TAF 245, to jakość dźwięku

z tego kompletu była dużo lepsza, w porównaniu np. z laptopem czy innymi źródłami ?

Jeśli była naprawdę dobra, to jednak radzę dokupić monitory...

Słowem - jak nie uważałeś, jak robiłeś, rób jak uważasz ;-)))

Niestety nie sprawdzałem tego wzmacniacza ze słuchawkami, ponieważ leży on obecnie w moim domu rodzinnym ;).

Ale mam porównanie między integrą w starym laptopie, a Samsungiem Galaxy S6, który podobno ma dobry DAC Wolfsona. SGS6 brzmiał lepiej (szczególnie po zabawie z EQ), ale dalej przy kawałkach wymienionych w pierwszym poście mi czegoś brakowało - głównie sceny i wokali. Materiał raczej przyzwoitej jakości, bo 320 kbps ze Spotify Premium.

A opcja "pomiędzy" - czyli używane kolumny aktywne - wchodzi w grę? Jest jakiś sensowny wybór do sześciu stówek?

Chyba jednak za słaby budżet; prawdziwe audio zaczyna się wyżej.

Ja bym zaczął od monitorów, a gdyby wzrósł apetyt można zawsze coś

za nie za duże pieniądze zmienić na półkę wyżej.

Kolego ogarnij się proszę....

Nawet to forum ma limit bzdur które można wypisywać....

I Tyle mogę powtórzyć.... To do audioburaka.

I na tyk skończę bo sprowadzisz mnie do swojego poziomu i pokonasz doświadczeniem parafrazując znane powiedzenie..

@Dzieni

jeśli podłączysz do walkmana firmy krzak kolumny za 100 zł i za 50 000 nie usłyszysz różnicy - porównanie czytelne ???

Dlatego po raz ostatni - zmień tego trupa na coś innego - coś co potrafi odtwarzać dźwięki w całym paśmie i do tego jakieś monitorki dopiero...

I wtedy będziesz miał frajdę ze słuchania muzyki - zwykłą frajdę......

Wiesz wszystko, jesteś studentem, umiesz myśleć - także sam wyciągnij wnioski... Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.