Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Subwoofer do yamaha RX-473

Memo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zauważyłem, że na tym forum można uzyskać konkretne odpowiedzi więc pomyślałem, że zwrócę sie tutaj z moim problemem.

Posiadam zestaw yahama RX-V473 +BD-S473 + NS50+NSP60

Pokój 16m2.

50%muzyka 50% kino

Chce kupić Subwoofer i wpadł mi w oko YAMAHA YST-SW030.

Co sądzicie o nim? wart swojej ceny? czy może coś innego polecacie?

(dodam, że mam karte podarunową do media markt i chciałbym tam zakupić Subwoofer)

Do wydania mam +- 500-800 zł

Dziękuje z góry za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/125608-jaki-subwoofer-do-yamaha-rx-473/

w tej cenie szalu nie bedzie wiec coz ci napisac... na bank szukaj suba na przetworniku wiekszym niz te 20 cm co jest w tej yamaszce wiec min 25 cm i jak ma sluzyc tez do muzy to najlepiej zeby byl w zamknietej obudowie... w teorii bedzie mu latwiej nadazyc za muzyka tylko w kinie bedzie troszeczke gorzej

Co sądzicie o nim? wart swojej ceny? czy może coś innego polecacie?

A z jakimi frontami ma grać subwoofer? Ja osobiście odradzam! Czy jest warty swojej ceny? Musiałbyś go po prostu posłuchać (najlepiej we własnej "PRZYZWOITEJ" akustyce) i sam odpowiedzieć sobie na to pytanie (dla jednego będzie warty milion a dla kogoś innego, nic). Jestem przekonany że subwoofer jak już, będziesz chciał kupić w MM bo masz przecież bon, dlatego też napisz nam może jaki masz inny wybór w tym "sklepie", może znajdziemy coś lepszego, choć wątpię by kupić tam dobrze grające "pudło" pod kanał LF.

"jestem niewyspany..."

Pozdrawiam

RX-V473 +BD-S473 + NS50+NSP60

Przepraszam, nie doczytałem. Przy tej klasie kolumn głośnikowych nie ma większego znaczenia co kupisz. Ja wolał bym te pieniądze zainwestować np. w lepszy (używany) głośnik centralny który poprawi znacząco odsłuch przy oglądaniu filmów z BD...

w tej cenie szalu nie bedzie wiec coz ci napisac... na bank szukaj suba na przetworniku wiekszym niz te 20 cm co jest w tej yamaszce wiec min 25 cm i jak ma sluzyc tez do muzy to najlepiej zeby byl w zamknietej obudowie... w teorii bedzie mu latwiej nadazyc za muzyka tylko w kinie bedzie troszeczke gorzej

Zaraz będę szukał na stronie MM czy jest inny wybór.

Mam do wykorzystanie na karcie podarunkowej 500 zł więc sami rozumiecie, że chciałbym to tam wykorzystać.

Przepraszam, nie doczytałem. Przy tej klasie kolumn głośnikowych nie ma większego znaczenia co kupisz. Ja wolał bym te pieniądze zainwestować np. w lepszy (używany) głośnik centralny który poprawi znacząco odsłuch przy oglądaniu filmów z BD...

Jestem trochę zielony jeśli chodzi o tego typu sprzęt. Gdy kupowałem ten zestaw chyba ok 2-3 lata wstecz był nawet nawet :) ale wiadomo z biegiem lat wszystko staje się kiepskie bo co chwile powstaje nowy sprzęt :)

A może MAGNAT Monitor Supreme Sub 302A Mocca ( 899zł)

lub JBL Arena Sub 100P Czarny ( 1049zł)

tylko kwoty też wyższe.....

Jeśli amplituner nie daje rady tym kolumienkom i musisz słuchać dodatkowo muzyki z subem to raczej nie supreme i sub tzw. zamknięty byłby jak najbardziej ok. Nie musi być mega wielki, czy super mocny bo pokój jest średniej wielkości. Sub między 700-900zł i tak wyprzedzi klasą resztę zestawu, a jak kupujesz w MM popatrz w outlet będzie jeszcze taniej i targuj się, bo można.

Gdy kupowałem ten zestaw chyba ok 2-3 lata wstecz był nawet nawet :)

I tak dobrze, że nie kupiłeś modelu 377, seria 473 ujdzie w kinie ( niestety nie w muzyce) natomiast kolumny ns50 nie są i nawet nie były nawet, nawet. To raczej zestaw uzupełniający, lub startowy dołączany do amplitunera dla efektów w kinie, a nie do muzyki.

wiadomo z biegiem lat wszystko staje się kiepskie bo co chwile powstaje nowy sprzęt :)

Nie zawsze, jak coś było naprawdę dobre 5-10 lat temu, to jest dobre i teraz.

Niestety producenci często produkując nowy sprzęt patrzą na modne dodatki, a nie jakość brzmienia. Teraz jest coraz więcej do wyboru taniego szmelcu. np.kolumn dziwnych marek i dziwnej budowy, gdzie zestaw 5 dużych kolumn do kina kosztuje mniej niż 1 przeciętna, markowa kolumna.

dodatkowo oferują coraz to niższe i bardziej beznadziejne modele amplitunerów na rynki wschodzące, których jeszcze kilka lat temu wstydzili się pokazać.

Witaj,

Faktycznie w tym budżecie i do tego kompletu 030 może być wystarczająca choć budżet pozwala na wybór subwoofera Magnat Sub 302A i to byłby mój zdecydowany faworyt.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Jeśli amplituner nie daje rady tym kolumienkom i musisz słuchać dodatkowo muzyki z subem to raczej nie supreme i sub tzw. zamknięty byłby jak najbardziej ok. Nie musi być mega wielki, czy super mocny bo pokój jest średniej wielkości. Sub między 700-900zł i tak wyprzedzi klasą resztę zestawu, a jak kupujesz w MM popatrz w outlet będzie jeszcze taniej i targuj się, bo można.

I tak dobrze, że nie kupiłeś modelu 377, seria 473 ujdzie w kinie ( niestety nie w muzyce) natomiast kolumny ns50 nie są i nawet nie były nawet, nawet. To raczej zestaw uzupełniający, lub startowy dołączany do amplitunera dla efektów w kinie, a nie do muzyki.

Nie zawsze, jak coś było naprawdę dobre 5-10 lat temu, to jest dobre i teraz.

Niestety producenci często produkując nowy sprzęt patrzą na modne dodatki, a nie jakość brzmienia. Teraz jest coraz więcej do wyboru taniego szmelcu. np.kolumn dziwnych marek i dziwnej budowy, gdzie zestaw 5 dużych kolumn do kina kosztuje mniej niż 1 przeciętna, markowa kolumna.

dodatkowo oferują coraz to niższe i bardziej beznadziejne modele amplitunerów na rynki wschodzące, których jeszcze kilka lat temu wstydzili się pokazać.

Dziękuje za odpowiedź.

Więc skoro nie musisz być przy takim metrażu mocniejszy SUB to ten yamaha może być?

W sumie SUB to tylko potrzebny do filmów a nie do muzyki, to prawda?

W sumie SUB to tylko potrzebny do filmów a nie do muzyki, to prawda?

zalezy jak lubisz słuchać muzyki bo jednym wystarczy bas z samych kolumn a drugim potrzeba pomocy suba bo wg niego kolumny dają za mało basu. Jeśli kupiłeś ten zestaw te 2-3 lata temu to podeszło Ci ich brzmienie prawda więc rozumiem, że teraz chcesz tylko dokupić do tego zestawu kolumn subwoofer do kina d.

Ten Yamahy W030 nie jest żadną rewelacjąa i w kinie nie da zadowalających efektów , mały 20-to cm-owy głośnik nie pozwoli zejść zbyt nisko a wzmak (70 czy 75W) nie da odpowiedniego impulsu. Szukaj subwofera na co najmniej 10"-owym głośniku (25cm) i ze wzmakiem 100W, ponad 100 W. Jego duża moc wcale nie świadczy o tym, że będzie za mocny do tego małego pomieszczenia a o dobrym impulsie w czasie scenn akcji bo suba odcinasz na 80Hz ewentualnie na 60 a głośność ustawiasz w nim do połowy, max połowa bo dalej podgłaśniasz amplitunerem. W podobnej cenie ( kurcze, 3 stówy droższy) jest MAGNAT Monitor Supreme Sub 302A z 30-to cm-owym głośnikiem więc nawet przy tylko 100W-owym wzmaku zejdzie niżej i da większe ciśnienie na niższym basie niż ta Yamaha co bardziej Cie usatysfakcjonuje.

Nie zawsze, jak coś było naprawdę dobre 5-10 lat temu, to jest dobre i teraz

Własnie tyle lat temu a nawet i dawniej robili zajebisty sprzęt a teraz to są zabawki z bajerami a nie sprzęt do grania. Fakt, nie było HD ale brzmienie z tamtych "klocków" było lepsze

zalezy jak lubisz słuchać muzyki bo jednym wystarczy bas z samych kolumn a drugim potrzeba pomocy suba bo wg niego kolumny dają za mało basu. Jeśli kupiłeś ten zestaw te 2-3 lata temu to podeszło Ci ich brzmienie prawda więc rozumiem, że teraz chcesz tylko dokupić do tego zestawu kolumn subwoofer do kina d.

Ten Yamahy W030 nie jest żadną rewelacjąa i w kinie nie da zadowalających efektów , mały 20-to cm-owy głośnik nie pozwoli zejść zbyt nisko a wzmak (70 czy 75W) nie da odpowiedniego impulsu. Szukaj subwofera na co najmniej 10"-owym głośniku (25cm) i ze wzmakiem 100W, ponad 100 W. Jego duża moc wcale nie świadczy o tym, że będzie za mocny do tego małego pomieszczenia a o dobrym impulsie w czasie scenn akcji bo suba odcinasz na 80Hz ewentualnie na 60 a głośność ustawiasz w nim do połowy, max połowa bo dalej podgłaśniasz amplitunerem. W podobnej cenie ( kurcze, 3 stówy droższy) jest MAGNAT Monitor Supreme Sub 302A z 30-to cm-owym głośnikiem więc nawet przy tylko 100W-owym wzmaku zejdzie niżej i da większe ciśnienie na niższym basie niż ta Yamaha co bardziej Cie usatysfakcjonuje.

Własnie tyle lat temu a nawet i dawniej robili zajebisty sprzęt a teraz to są zabawki z bajerami a nie sprzęt do grania. Fakt, nie było HD ale brzmienie z tamtych "klocków" było lepsze

Dziękuje za odpowiedź :) dużo mi pomogała.

A co myślisz o Magnat Monitor Supreme Sub 202A ? czy może nie ma co się pchać w to i od razu 302A ?

Tak po za tym firma magnat jest dobrą firma?

Pozdrawiam

Firma Magnat to dobra firma a jesli chcesz zmieniac suba to lepiej ten 302 bo jak pisalem mimo 100 Watowego wzmaka ma 30- to cm- owy glosnik a to duzo daje jesli chodzi o niski bas i jego moc jednal wez pod uwage ze jest to bardzo budzetowy sub i nie wiadomo jak bedzie z kontrola tego basu. Patrzac tylko na te dwa parametry ( glosnik i wzmacniacz) na pewno ma lepsze zejscie i moc przy tych niskich basach. Proponuje przed zakupem posluchac go na jakiejs scenie akcji i do tego odciac go najnizej jak mozna. Patrzylem na jego tyl, najnizsze odciecie to 50Hz.Glos ustawic w granicach polowy, nawet przed polowa, tak na 11.00 i zapuscic mu jakis fragment z dobra młucką w filmie :) chodzi o sceny z niskim basem, np jakis wojenny film, sf, katastroficzny. Incepcja z Di Kaprio ma bardzo duzo scen z takim basem. A wiesz co zrobic najlepiej, nagrac sobie na plytke z YT bass test 2000 Hz - 1Hz i zapusc go w sklepie na sprzecie z podlaczonym subem. Jesli zamilknie przy 30 Hz to jest dobrze a jak nizej, np 29, 28 to jest super natomiast jesli zamilknie przy 35 to kiepsko. Im nizej tym lepiej jednak za ta cene nie ma sie co spodziewac rewelacji i dlatego jesli zamilknie nawet przy 30- tu to nie jest az tak zle. Taki test zrob sobie kolumnom. Bedziesz wiedzial gdzie konczy sie ich mozliwosc ma basie a to pozwoli. Ci w dobrym miejscu odciac kolumny jesli masz taka mozliwosc w amplitunerze. Jesli nie masz to na czestotliwosci dolnej granicy kolumn odcinasz suba podnoszac o 10. Np kolumny milkna przy 40 Hz to suba odcinasz ma 50. Wtedy sub przejmuje to niskie pasmo z ktorym kolumny juz nie dawaly rady i jest gicio.

Firma Magnat to dobra firma a jesli chcesz zmieniac suba to lepiej ten 302 bo jak pisalem mimo 100 Watowego wzmaka ma 30- to cm- owy glosnik a to duzo daje jesli chodzi o niski bas i jego moc jednal wez pod uwage ze jest to bardzo budzetowy sub i nie wiadomo jak bedzie z kontrola tego basu. Patrzac tylko na te dwa parametry ( glosnik i wzmacniacz) na pewno ma lepsze zejscie i moc przy tych niskich basach. Proponuje przed zakupem posluchac go na jakiejs scenie akcji i do tego odciac go najnizej jak mozna. Patrzylem na jego tyl, najnizsze odciecie to 50Hz.Glos ustawic w granicach polowy, nawet przed polowa, tak na 11.00 i zapuscic mu jakis fragment z dobra młucką w filmie :) chodzi o sceny z niskim basem, np jakis wojenny film, sf, katastroficzny. Incepcja z Di Kaprio ma bardzo duzo scen z takim basem. A wiesz co zrobic najlepiej, nagrac sobie na plytke z YT bass test 2000 Hz - 1Hz i zapusc go w sklepie na sprzecie z podlaczonym subem. Jesli zamilknie przy 30 Hz to jest dobrze a jak nizej, np 29, 28 to jest super natomiast jesli zamilknie przy 35 to kiepsko. Im nizej tym lepiej jednak za ta cene nie ma sie co spodziewac rewelacji i dlatego jesli zamilknie nawet przy 30- tu to nie jest az tak zle. Taki test zrob sobie kolumnom. Bedziesz wiedzial gdzie konczy sie ich mozliwosc ma basie a to pozwoli. Ci w dobrym miejscu odciac kolumny jesli masz taka mozliwosc w amplitunerze. Jesli nie masz to na czestotliwosci dolnej granicy kolumn odcinasz suba podnoszac o 10. Np kolumny milkna przy 40 Hz to suba odcinasz ma 50. Wtedy sub przejmuje to niskie pasmo z ktorym kolumny juz nie dawaly rady i jest gicio.

Dziękuje za pomoc. Tak jak większość tutaj doradzała kupiłem 302A.

Teraz bawię sie i męczę z prawidłowym ustawieniem tego suba :)

Pozdrawiam

Jakim kablem połączyłeś suba z amplitunerem. Pojedynczym RCA, w jakie wejście w subie. Jeśli sub ma jedno wejście , LFE to odcięcie jego ustawiasz w amplitunerze SETUP->MANUAL-> i szukasz ustawień kolumn , SUB na YES , odcięcie gdzieś 80Hz (jeśli to połaczenie kablem RCA-RCA z wejściem LFE w subie) jeśli natomiast jest to wejście LINE IN L i R (bo nie wiem jakie ma wejścia ten sub) to odcięcie ustawiasz w subie i wycyrkluj podobne co by było na amplu czyli ok 80Hz. Nie wariuj na poczatku z głośnością i nie dawaj poza połowę a przed połową, spróbuj gdzieś między 10.00-11.00 , kolumny ustaw na LARGE wtedy będa grały swoim basem. Bo jeśli ustawisz na SMALL to basy zostaną przekierowane na suba.

Znalazłem zdjęcie tyłu tego sub ai ma wejście LINE IN ale tylko jedno wejście więc myślę, że można je traktować jako LFE więc głośnośc ustaw tak jak pisąłem a odcięcie w amplitunerze. W subie przekręć na maxa a w ampli na 80, głośność suba w ustawieniach kolumn w amplu daj na maxa. Nie dawaj wyższego odcięcia na suba w amplu bo ma być stosunkowo niskie bo on ma się odzywać tylko wtedy kiedy potrzeba a nie cały czas.

Jeśli jednak nic nie da ustawianie go w amplu to to wejście LINE IN nie jest LFE i ustawiasz wszystko na subie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.