Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Sony PS-LX231

Uki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stałem się posiadaczem gramofonu wymienionego w temacie. Szukałem w Internecie informacji na jego temat ale nie znalazłem. Czy ktoś z Was posiada taki gramofon? Nie mam niestety przedwzmacniacza i nie mogę sprawdzić jak on brzmi. Jakieś opinie?

Czy jest możliwość wymiany wkładki na lepszą. Gramofon ten nie ma regulacji przeciwwagi a ramie wygląda dość mizernie. Gramofon ogólnie jest w stanie prawie idealnym, a cena była atrakcyjna, dlatego zdecydowałem się na zakup bez odsłuchu. Znajomy od którego go kupowałem bardzo go zachwalał. Bardzo proszę o opinie. Dzięki.

[obrazekLUKASZ-202214_1.jpg] [obrazekLUKASZ-202214_2.jpg] [obrazekLUKASZ-202214_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4088-100002018 1170261059_thumb.jpg

post-4088-100002019 1170261058_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/12561-gramofon-sony-ps-lx231/

Cóż po samej konstrukcji wygląda to na prosty gramofonik, hmm Paskowy Napęd? Nie wiem ale nie spodziewaj się po nim wiele. Niestety ale nie jest to żadny Hi-End więc nie zdziwił bym się gdyby jakość była na pograniczu polskich Arturów. Po pierwsze jeśli chcesz zainwestować w ten gramofonik, proponuję zmianę ramienia oraz dociążenia tego SONY... może zbuduj do obudowę z drewna, można też spróbować pobawić się w stali... Hmm przepraszam jeśli uraziłem Twoje Ambicje ale ramię raczej kruche... hmm Pomyśl czy warto w to kolejne pieniądze inwestować... ??

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Witam !

Regulację wyważenia ramienia ma - spróbuj nacisnąć ten karbowany, środkowy fragment ciężarka - przy jednoczesnym nacisnięciu i ciągnięciu powinien sie poruszać w przód i w tył.

Pozdr.

Audio-nie-fil> Jeśli po odsłuchach okaże się to coś przyzwoitego i będzie możliwość zastosowania innego ramienia lub innej wkładki zamierzam zrobić mu obudowę z granitu.

Stożek> nic się nie da nacisnąć, z tyłu jest wkręt jakiś, zrobiłem kilka obrotów ale chyba nic się nie zmieniło.

Jaka wkładka pasowała by do tego modelu?

Jest regulacja docisku. Moim zdaniem bardzo kiepska, no ale ja się nie znam, w każdym bądź razie nie jest Hi-Endowa ;) hehe. Z tyłu ramienia jest śrubka do której przytwierdzona jest sprężynka. Wkręcając bądź wykręcając tę że śrubkę reguluje się naciąg sprężyny która z większą bądź mniejszą siłą ciągnie tył ramienia.

Pewnie więc ponad dwa razy tyle ile daleś za gramofon? Trochę za długo wybieram gramofon więc zdążyłem zorientować się w cenach. Ale następne pytanie wynikające z tego pierwszego jest jak najbardziej praktyczne. Na ile warto inwestować w dobrą i bardzo dobrą wkładkę do prostego, taniego gramofonu by miało to praktyczny sens.

• Redaktorzy

Po pierwsze, jaki do licha tam jest standard mocowania wkładki? Bo ze zdjęć to ja nic nie widzę. Są dwie śruby w wodstępie pół cala czy nie? Jeśli nie, tylko całe ustrojstwo działa na wcisk, czy jakoś tam, wybór ograniczony jest do wkładki tego samego producenta, albo jego bliskich kolegów. Ogólnie gramofonik wygląda na nieserwisowalnego plastika.

Są dwie śruby mocujące.

[obrazekLUKASZ-202683_1.jpg] [obrazekLUKASZ-202683_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4088-100001985 1170261104_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Uki

Nie wiem czy jest sens inwestowania w ten gramofon - moim zdaniem szkoda sobie nim zawracać głowę i bawić się w jakieś marmurowe dociążenia plastikowej mydelniczki :-).Rozejrzyj sie za jakimś gramofonem na Allegro - już od 50 pln można trafic znacznie ciekawszą konstrukcję np. Dual w której naprawdę można duzo zmienić na +(przynajmniej będziesz miał mozliwość instalowania szerokiej gamy systemów różnych producentów) a tego soniaczka sobie podaruj - moim zdaniem szkoda pieniedzy.Poszukaj a napewno znajdziesz coś znacznie lepszej jakości i za małe pieniadze.Mnie ostatnio udało się kupic bardzo przyzwoity gramofon mikro seiki za 40pln - tak wyglada

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-202703_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uki

Tutaj masz coś na poczatek do zabawy o ile wszystko jest zgodne z opisem sprzedajacego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chyba że masz wiekszy zapas gotówki :-)

Ale za tą cene myslę że warto braż tego duala - napewno zagra lepiej niz to sony.

Pozdro

Ukryta Zawartość

SIRTOM75>

Nie polecam tego gramofonu. Posiadam 1224 i 1225 jest to praktycznie ta sama konstrukcja. Posiadam takze jeszcze Bernard G-603 i Pioneer PL-115D. Ten polski gra zdecydowanie lepiej od tych Duali.

Moze jedynie co w tym gramofonie dobre to naped bezposredni, za to kiepskie ramie. Kiepskie mocowanie wkladki. Nie polecam. Juz lepiej kupic Fonike.

• 1 rok później...

Witam

Wątek trochę odgrzebany, ale dla mnie chyba będzie aktualny... otóż mam okazję kupić całkiem niedrogo gramofon, który na oko ma - jak na moja wiedzę - dość dziwną wkładkę (jak na fotkach). Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie, czy takiego typu wkładki są jeszcze gdzieś do kupienia?? Lub jeśli nie, to czy istnieje możliwośc wymiany samej igły w takiej wkłądce. Pytanie może wydać się wam banalne, lecz dopiero zaczynam przygode w analogiem, a raczej chcę zacząć, więc dlatego prosze o wyrozumiałość...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-3936-100007228 1170284223_thumb.JPG

post-3936-100007229 1170284221_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.