Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebna pomoc w sprawie subwoofer(a).

Michał Jańczak

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam kolejny dylemat. Jako , że doradzaliście mi już w sprawie DAC. To teraz mam kolejne pytanie w sprawie subwoofera. Cały sprzęt wygląda następująco. Komputer>DAC Audiotrak Prodigy>Rotel RA-960BX2>DIY Tonsil SIESTA SAT . I brakuje mi jednak trochę bassu . Chciałbym go zastąpić właśnie subwooferem. W przystępnej cenie do 800zł. I jak go też podłączyć pod Rotela. Proszę o opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/125649-potrzebna-pomoc-w-sprawie-subwoofera/

Podejrzewam, że wielu będzie odradzać Ci Suba. Subwoofer do stereo pasuje jak śwince kamizelka. Na upartego można zgrać Suba z zestawem ale nie takiego za 800zł. Pomnóż tę kwotę razy 3 i wtedy możesz coś pomyśleć, chyba, że wystarczy Ci zwykłe łup, łup.

pobiegaj z kolumnami, sprawdzać rożne ustawiania a jak nie pomorze wrzuć trochę wełny lub uderz w poważniejsze ustroje (odsyłam do działu akustyka)

BTW: chyba nie ten dział..

Witam. Od kilku dni obserwuje, że nikt, oprócz jednego kolegi nic konkretnego Panu nie poradził. Być może dlatego, że koledzy zgadzają się z tym co napisałem w pierwszym poście. Zakładam, że zapoznał się Pan z tematem Subwoofera i już Pan wie, dlaczego nie jest to najlepsze rozwiązanie, żeby poprawić bas w systemie stereo. Poza dość wysoką ceną takiego urządzenia dochodzi kwestia odpowiedniego ustawienia. Poziom głośności, regulacja fazy, częstotliwość odcięcia, sposób połączenia… Moim zdaniem Pońskie monitory to najsłabszy punkt. To raczej takie pukawki o małej efektywności, wąskim paśmie przenoszenia. Podejrzewam, że schodzą najniżej do marnych 80-100 Hz, więc nie można oczekiwać od nich niskiego basu. Obawiam się, że najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana kolumn a jak wiadomo wiąże się to z niemałym wydatkiem, żeby czerpać radość z dobrej jakości dźwięku.

Racja lepiej zmienić kolumny niż dokupywać w Twojej sytuacji suba . dobry sub tzn rel lub velodyne w obudowie zamkniętej bo ta jest znacznie bardziej muzykalna używane koszt w granicy 1500

jak masz nie duży pokój do 20m to po zadbaniu o akustykę wiele kolumn zagra fajnie z basem lecz flakami ruszać nie będzie ( : poprawisz w ten sposób jakość nie tylko basu ale też średnicy oraz wysokich

Kwestia wymagań też jakościowych kwestia czego słuchasz i w jakiej jakości taka prawda że wybitny sprzęt zagra tylko kiedy dasz mu świetne realizację w innym przypadku zagra nie wiele lepiej niż średni zestaw

zależy czy jesteś zadowolony z tego co posiadasz z czasem to w chorobę się zmienia ( :

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.