Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki blu-ray player do projektora

mirhon

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję odtwarzacza WYŁĄCZNIE do płyt BD. Nie interesują mnie funkcje sieciowe i super przetworniki audio. Filmy w plikach i muzę odtwarzam inaczej. Mam przyzwoity amplituner yamahy i wyście po spidif do niego z playera mi wystarczy.

Posiadam projektor Sony HW40es, wyświetlam na ekranie magicscreen 110 cali. Jedyne co mnie interesuje to jakość obrazu z płyt.

W sony mam zastrzeżenia co do procesora obrazu a konkretnie do funkcji Reality Creation. Nawet na minimalnych ustawieniach potrafi brzydko (jak na mój gust) pokazać ziarno w materiale. Gdy to wyłączę to niestety mam mydło. Miałem przed sony na kilka dni optome hd50 i gdyby nie tęcza to bym zostawił bo obraz podobał mi się bardziej.

Czytałem trochę o aktualnie dostępnych modelach i z tego co przeczytałem wyszło mi że player do 1000 zł da taki sam obraz jak np. chwalony oppo 103 (bez darbee).

Trudno mi w to uwierzyć - przecież kompresja na BD jest stratna i wiele zależy od obróbki (nawet bez ulepszaczy).

Zastanawiałem się nad playerem do 1000 zł i osobno procesorem darbee - wyszło by 50% tego co za oppo 103d. Ma to sens ?

https://www.audiostereo.pl/topic/125657-jaki-blu-ray-player-do-projektora/

...szczerze to nie wiem co masz z tym ziarnem u siebie.... fakt jest taki ze RC w hw40 masz ustawiane skokowo... u mnie w hw55 jest płynne 0-100... i mam to ustawione w zależnosci od materiału... nowe materiały na płytach blu-ray są całkowicie pozbawione ziarna, natomiast starsze takowe mniej lub wiecej posiadają i wartość RC ustawiam od 5-30 zależnie od materiału źródłowego...do tego jest jeszcze Noise Filtering ( płynne 0-100) które mam ustawione na 30 , a funkcja ta powoduje pozbywanie się ziarna jesli takowe wystepuje....

... co do playera BD ja posiadam panasa BDT-500 i jestem z niego zadowolony....

@max720 gdzie w Polsce kupić Darbee 5000 ?

i ciekawe co z materiałów reklamowych tego bdt500 to oznacza w praktyce:

"Adaptive Chroma Processing (adaptacyjna obróbka chrominancji) jest metodą obróbki obrazu wysokiej jakości opracowaną w celu realizacji precyzyjnej obróbki każdego piksela sygnału wideo z odtwarzacza Blu-ray Disc™ w kierunku pionowym i poziomym. Dane o kolorze w pionie zostały zwiększone 1,5 raza (w porówaniu do modeli z roku 2011), umożliwiając funkcji Adaptive Chroma Processing reprodukcję kolorów w sposób wierniejszy niż dotychczas."

w BDT700 piszą o zgodności z THX - może warto się zastanowić ???

Myślę też o sony bdp7200...

Kurcze szkoda że w necie nie ma nigdzie sensownego porównania jakości obrazu pomiędzy różnymi odtwarzaczami.

BTW Netflix mi bangla

Tu jest fajny test:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i stwierdzenie, które parę bardziej doświadczonych osób na różnych forach potwierdza:

"we've seen that no matter what device you use—whether it's a PlayStation 3, a basic Blu-ray player or a high-end model—the sharpness and colour fidelity of your Blu-ray discs will effectively be identical and equally as faithful to the source"

Wychodzi mi na to że optymalnie jest kupić coś w miarę sensownego mechanicznie, bez zbędnych wodotrysków (jak dla mnie) i ewentualnie dokupić tego darbee (osobny procesor). Zakładam że on będzie lepiej wyostrzał niż RC w moim sony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja bym nie inwestował aż takiej kasy w plajer, dawaj foty kina :D, jak z tym magic screnem ? Zadowolony? co do ziarna to może masz filmy przy których jest taka realizacja.

Ale jak masz przyjacielu mydło ? na magic screnie ? przecież wg. tutejszych opinii to mydło jest niemożliwe na tym ekranie, przecież pisali że nawet z budżetowymi projektorami jest świetnie ...

Kolega pisząc mydło pisał o ostrości.tak sądzę..my słowa mydło używamy przy braku kontrastu...

A co do darbee i RC w sony to poczytaj bo zdaje się jeden lub dwóch kolegów tutaj ma oppo z darbee i sony hw55. ..znajdź ich opisy a się przekonasz o kilku sprawach...

Może niech kolega zakupi sobie oryginalny blu-ray Exodus i jeżeli tam zobaczysz ziarno na swoim hw 40 tzn.że coś z nim nie halo...ja przy tym tytule RC podkręciłem na 50 i nadal żadnego ziarna nie uświadczyłem a obraz był tak ostry że przy zbliżeniach twarzy widziałem jak dermatolog pod mikroskopem czyli każdą porę skóry ze szczegółami...

Foty dam jak poskładam wszystko do kupy...

Porównania robiłem na razie na ścianie... ekran przyjeżdża do mnie jutro :-)

Co do mydła to mówiłem o ostrości a nie o kontraście a "mydło" używamy na forach foto jak obiektyw nie jest ostry :-)

Napiszcie do Markus77. ... koszt około tysiaka....

Bipo a po co Ci to?....Will66 ma oppo z darbee i używa tylko RC od sony....jeśli dobrze pamiętam jego wpisy... bo pamiętam że robił stosowne porównania...

Kiedyś miałem na testach oppo 103d i jak włączyłem sobie derbee tak na 30-40 to jak dla mnie poprawił się obraz w szczegółach. Bez załączania nie widziałem żadnych różnic. Na projku mam cały czas załączone RC na 30 i ten drugi od ziarna co jest pod nim też na 30.

Potwierdzam, oppo 103d daje rade. Co ciekawe ma dwa wyjscia hdmi wiec mozna wykorzystac go jako rozgaleznik na wyjsciu z amplitunera, jedno wyjscie to z darbee dajesz na projektor, drugie na TV. Drugi plus funkcjonalny to wejscia HDMI czyli mozesz procesor darbee uzyc to polepszenia jakosci sygnalu z apple tv, tunera dvb-t lub innego playera sieciowego. Poza tym swietnie dzialajacy Tidal, bardzo wygodny podswietlany pilot i swietne pancerne wykonanie odtwarzacza. Polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.