Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego mnie to interesuje, będę miał w rękach to sprawdzę dokładnie po co :)ale na zdjęciu wygląda jakby właśnie 2x 1000uf było szeregowo spięte :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak są spięte dwa szeregowo, to znaczy że wypadkowa pojemność jest 500uF. I taki bipolar jest potrzebny. Jeden bipolar 500uF zamiast dwóch polarnych 1000uF.

To fakt - ale i tak wszystko się okaże przy oględzinach jak to jest podpięte. Ale czy jakaś firma robi takie wartości? Z ciekawości bo pewnie i tak taniej będzie poskładać z mniejszych. Z reszta Frako walają mi się po pudełkach, taki nieodkryty wynalazek w audiofilskich zwrotkach :)

>robson24-78

Sapcon to chyba kondensatory do płyt głównych? W audnio nie stosowane ale to nie znaczy że są złe.

Miałbym opory przed użyciem kondenatorów Jackon i Shamwa, czarne Nippon Chemicon z serii SME/SMG wymienia się często na takie o mniejszej impedancji, bo te mają ją za dużą.

ELNA, Sanyo, Rubycon to (zależnie od typu) bardzo dobre i niezawodne japońskie kondensatory.

piotr_37, 9 Mar 2010, 01:06

>No popatrz pierwszy raz widzę ,trudno ....

Pierwszy raz było tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molibden, dzięki za przejrzystą odpowiedź. Nie wiem jak dla innych ale dla mnie elektrolity to gąszcz nie do przejścia... producentów są pewnie setki i ciężko rozdzielić to co warte uwagi od śmieci.

Sapcon-y siedziały albo w płycie głównej albo w jakimś zasilaczu impulsowym i pewnie do tego typu urządzeń się nadają, będę je omijał przy audio. Jackon to z tego co widzę tania masówka dostępna w każdym sklepie elektronicznym. Rubycon, Nishicon i inne con-y są często spotykane, i prawdę mówiąc też brałem je za śmieć...

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

podstawowe pytanie - co to znaczy "czy nadają się do audio"?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo,

Czy nadają się do audio... Ja rozumiem to tak - jak sprawują się pracując w torze urządzenia audio (wzmacniacza, przedwzmacniacza, przetwornika itp), jak widać po tym wątku wiele osób potrafi bardzo jasno określić przydatność kondensatorów różnych firm do tego typu zastosowań. Wierzę że te opinie są poparte doświadczeniami i wrażeniami "organoleptycznymi". Dodatkowym potwierdzeniem tego zdaje się byc fakt że w różnych tego typu urządzeniach jakie miałem okazję oglądać nie stosuje się co popadnie i niektóre firmy, typy zdarzają się częściej...

Ja czuję się w tej materii przysłowiowym lajkonikiem, ale jestem w stanie wyobrazić sobie że od kondensatora pracującego w zasilaczu impulsowym, w klasycznym zasilaczu, w torze wzmacniacza czy w urządzeniu cyfrowym wymaga się trochę innych własciwości, stąd moje pytanie - nie szukam magii, mistycyzmu a chciałbym "z grubsza" nauczać się określać który kondensator mogę przeznaczyć do tego a który do innego urządzenia.

Pozdrawiam!

robson24-78, 9 Mar 2010, 21:18

Jeśli chcesz rozumieć a nie na pałę wstawiać co inni piszą zacznij od czytania not katalogowych oraz opracowań choćby producentów dotyczących ich własnych produktów.

Nie ma czegoś takiego jak kondensator do audio!

Każdy kondensator powinno się dobierać do układu i funkcji. Niska impedancja to tylko jeden z parametrów kondensatora.

>wezmy np. taki Sanyo Oscon w sekcji cyfrowej... rozwiazanie sprawdzone na miliard sposobow i jakos

>nikt w tym wypadku pytan nie ma i w watpliwosc nie poddaje.

pytania są, pomiary są. trzeba tylko włożyć trochę energii by dowiedzieć się że nie są najlepsze w cyfrze do audio. zwykły Panasonic FC w kombinacji z perełką ferrytową i kondem z polisiarczku fenylenu zachowuje sie znacznie lepiej (czytaj nie dzwoni + układ trzyma niską impedancję do bardzo wys. częst).

to co proponujesz to właśnie problem -> powtarzanie tych samych błędów.

mad_z, 9 Mar 2010, 22:41

>robson24-78, 9 Mar 2010, 21:18

>

>Jeśli chcesz rozumieć a nie na pałę wstawiać co inni piszą zacznij od czytania not katalogowych oraz

>opracowań choćby producentów dotyczących ich własnych produktów.

>

>Nie ma czegoś takiego jak kondensator do audio!

Pierwsze zdanie zaprzecza drugiemu - właśnie czytając noty katalogowe można stwierdzić jednoznacznie, że są serie capacitors for audio.

jeśli masz potrzebę by wierzyć w reklamę i "guru audio" - to stosuj wszędzie capicitors for audio. Jeśli chodzi o sanyo oscon to na pewno nie wszędzie - zobacz na ich upływność a potem dowiedz się na co ona się przekłada.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

mad_z - jeśli chodzi od tę "perełkę" .... czytałeś co mówi o tym Ch. Hansen?

Rambo, 10 Mar 2010, 09:34

>jeśli masz potrzebę by wierzyć w reklamę i "guru audio" - to stosuj wszędzie capicitors for audio.

>Jeśli chodzi o sanyo oscon to na pewno nie wszędzie - zobacz na ich upływność a potem dowiedz się na

>co ona się przekłada.

Nie w tym rzecz w co wierzę a w co nie. Istnienie kondensatorów dedykowanych do audio to fakt. Różnice konstrukcyjne też jakieś są bo i gabaryty przeważnie sporo większe z niczego nie wynikają i przeznaczenie do pracy w drogim sprzęcie audio wysokiej klasy z zachowaniem parametrów przez powiedzmy 20 lat jest wymagane czego nikt nie oczekuje po np popularnym sprzęcie komputerowym gdzie wystarczy, że przez 5 lat nie spuchną.

pawelb, 10 Mar 2010, 11:51

Wiem o tym, że producenci dodają frazę 'for audio' w niektórych notach katalogowych. To wyjątki i przede wszystkim nadal nic nie mówi o tym jak zastosować komponent. Os-con seria SP jest for audio ale wg producenta z powodu miedzianych (OFC) wyprowadzeń....ale to jest akurat najmniej istotna sprawa.

Noty katalogowe są pisane w różny sposób przez różne osoby...potrzeba dystansu i popatrzenia na parametry a nie nagłówki noty katalogowej.

Rambo, 10 Mar 2010, 09:59

>mad_z - jeśli chodzi od tę "perełkę" .... czytałeś co mówi o tym Ch. Hansen?

Tak. Nie jestem przekonany czy jemu dokładnie chodzi o perełki do RF czy o nawijane dławiki i większe ferryty na kablach zasilających. Mam to na uwadze, Jocko też nie był przekonany...wspominał coś o odmienności zjawisk w obu przypadkach tj. perełki RF i ferrytów wokół kabli...

no to jakie parametry ma dobry kond - czy zawsze jest to małe ESR, mała upływność i straty dielekryka?

myślę, że nie - taki kond zazwyczaj gra sucho, szybko, odchudzony dźwięk - może to dobre do cyfrówki ale w analogu niekoniecznie - tu trzeba dobrać bo własny gust

josef, 10 Mar 2010, 12:48

no właśnie w tym rzecz by dobrać kondensator do funkcji a nie sprzedawać 'golden rules'. Czasem niska impedancja nie ma sensu a liczy sie właśnie upływność, innym razem na odwrót. Pisanie, że jakiś konkretny kondensator jest do audio to IMHO mocne uogólnianie.

jeśli chodzi o samą analogówkę - to dla mnie temat jest dość skomplikowany i wg moich licznych eksperymentów sam kondensator (pomińmy na razie coupling) to jakiś tam efekt zupełnie innych ciekawych zjawisk, o których chciałem porozmawiać w temacie nowe zasilanie dac ale widać nie ma chętnych. wszędzie są duchy voodoo a kond. w jakiś tam sposób z nimi tańczy ale nie znaczy to, że on ma być ostatecznym panaceum.tak więc, ten taniec oznacza m.in. zabawę ze zjawiskiem ground return. trzeba więc wzrosnąć w wiedzę i dopiero wtedy rozpocząć już świadome zastosowanie kondensatorów. wiedza przyczyni się też do tego że kondensator nie będzie odgrywał już tak istotnej roli a raczej świadoma zabawa z subtelnymi zjawiskami ;)

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie do znawców. Zamówiłem kondensatory ROE EKS 2200uf/40V z madral.pl i otrzymałem coś takiego jak na fotce poniżej. Rozumiem że otrzymałem kondensator firmy Frolyt ? Czy ona ma coś wspólnego z ROE czy madral.pl robi w konia ? Dopiero teraz zerknąłem w notę ROE EKS (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i nie ma nawet kond o napięciu 40V. Proszę o pomoc bo nie wiem czy to odsyłać czy lutować.

post-24939-100008364 1269944865_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widziałem tą stronę. Nadal jednak nie wiem czy Frolyt ma coś wspólnego z ROE? Czy to dwie oddzielne marki? Pytam bo znalazłem wpis typu ROE/Frolyt tak jakby to było jedno i to samo. Jeżeli jednak to zupełnie co innego to czy warte są te kondensatory sprawdzenia, czy ktoś je testował ? Bo w nocie Frolyt EKS nie mogę się doszukać ESR :/

Ja do madral.pl jestem sceptyczny. Mieli np. zielone Elna Silmic IIa, których nigdzie indziej nie widziałem. W żadnym innym sklepie a nawet w datasheet'ach producenta. Chyba, że to jakieś odpady, lub wyluty z firm urządzeń dla których Elna robiła coś bezpośrednio. Ja bym odesłał dla samej zasady. Towar niezgodny z opisem i "dziwny". Nawet, że OK.

System gra dobrze, albo nie....

Frolyt jest firmą z dawnego NRD, która po przekształceniach własnościowych produkuje dalej.

Ich wyroby maja dobrą opinie.

Występują w zestawieniach audiofilskich kondensatorów (a nie znajdziesz tam tych wszystkich Muse, FG, itp nichiconów)

• Pokaż nowe odpowiedzi