Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś może jakieś doświadczenia w stosowaniu takich kondensatorów olejowych Tesli w dziedzinie audio?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te philipsy rekomendował mi kiedys kolega , więc kupiłem ale zapytam na forum co o nich sadzicie . I czy po 30 latach to one jeszcze mają elektrolit w płynie czy w proszku ;p ? Próbuję je właśnie formować ale jakies dziwne pomiary wychodzą .

Ukryta Zawartość

post-3970-100000014 1277651803_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Mam pytanie, w układzie są zastosowane kondensatory bipolarne, czy można zamiast nich zastosować zwykłe kondy z zaznaczoną biegunowością?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wszyscy wszędzie polecają Panasoniki FC jakby innych kondensatorów i to dużo tańszych a lepszych nie było. Użyłem FC-ki w Gainclonie jak i we wzmaku na TDA7375 do samochodu, i szczerze mówiąc lepiej już graja nichicony Fine Gold które po prostu są wmiare fajne(świetna scena) tylko w nich dołu brakuje. Wracając do FC dźwięk staje się jakiś taki ostry, średnie idą ku górze głos eminema przy FCkach brzmi jakby dochodził (...) z mojego odczucia FCki po prostu piszczą syczą i każdy ton jest skierowany ku górze co najwyżej niski basior jest ok ale wysoki bass jakby ktoś walił w karton. Oczywiście nie musicie się ze mną zgadzać wyraziłem swoje zdanie i o to mi chodziło :)

Witam!

Może na to pytanie odpowiecie :)

Takie o to kondy wylutowałem ze zwrotnicy z kolumn Sony SS-G3, to były jakieś ekstra, czy raczej półka średnia, a może jeszcze niżej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czyli nic wybajerzonego? Kondy są z 78 roku tak przy okazji :)

Na oko wydają się znacznie większe od współczesnych odpowiedników. Ciekawe, że kondensator o najmniejszej pojemności jest większy od tego 33uF, przy tym samym napięciu maks. Zapewne róznią się grubością zastosowanych folii.

No właśnie mają więcej niż 10 lat :) Dziękuję za odpowiedź. Kondy były jak najbardziej robione na zamówienie i dobierane pod konkretne głośniki - przynajmniej ja mam takie informację, ale mogę się mylić...

Szukam dobrym elektrolitów na zasilanie.Jakie możecie polecić BC,Nippon,Rubycon,Nichicon?

Mam bardzo dobre doświadczenie z BHC ale niestety wartość jaka mnie interesuje 220uf 450v jest kobylasta

emasik, 5 Lip 2010, 16:38

>Kondziory "powinno" się wymieniać około co 10 lat wiec ja na twoim miejscu wywalił bym je do

>śmietnika.

Mam CDka z 1993 roku, a w nim Panasoniki PX, które wciąż grają zacnie. Z takimi poradami to ostrożnie. Nic nowszego w ich miejsce nie chciało zagrać lepiej. Silmic w jednym miejscu zagrał równie dobrze, nawet Black Gate STD nie zagrzały miejsca.

>Kondziory "powinno" się wymieniać około co 10 lat wiec ja na twoim miejscu wywalił bym je do

>śmietnika.

>Mam CDka z 1993 roku, a w nim Panasoniki PX, które wciąż grają zacnie. Z takimi poradami to

>ostrożnie. Nic nowszego w ich miejsce nie chciało zagrać lepiej. Silmic w jednym miejscu zagrał

>równie dobrze, nawet Black Gate STD nie zagrzały miejsca.

>Pełna zgoda bardzo trudno zastąpić pewne specjalistyczne kondensatory.

Fakt, trzeba z tym uważać, ale moje kondy już były pulchne, więc musiałem to zrobić :) Dźwięk też już odbiegał od neutralności, średnicy czasami już praktycznie nie było,a wysokie strzelały szpilkami po uszach. Teraz zamontowane są Jensen`y i się właśnie wygrzewają :)

• 2 tygodnie później...

Czy znacie może kondensatory Nichicon-(VR) wywlokłem je z mojej zepsutej nagrywarki stacjonarnej cd Philips, mają 3300uf/16v grają w zasilaczu mojego słuchawkowca tpa6120 i dzwięk ich najlepiej podoba mi się ze wszystkich kondensatorów jakie próbowalem min.. Bc-component philipsa nie nadają się doniczego(przereklamowane) Fc-panasonic(mulą) Rubicon yxg(za detaliczne i ostre z płytkim basem)

Czy jest jakiś odpowiednik kondensatorów Nichicon(VR) aby grał tak samo? może nichicon(PW) innych nie widziałem a moje nichicony VR lekko się wybrzuszyły bo dostały za wysokie napięcie:)

VR to najzwyklejsza stara seria standardowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Żadne low impedance, wysokie pasma czy inne cuda.

Ukryta Zawartość

Żeby jak najwięcej zarobić :) . VR to jeden z najtańszych kondensatorów Nichicona,STANDARD,85 stopni,wstawiany tam gdzie są małe wymagania i ma byc tanio, jak widać z tabeli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Można wstawić np. VZ jak to sugeruje karta katalogowa.

Ukryta Zawartość

a co sądzicie o ty Nichicon (PW) czy między nimi jest duża różnica? a co do tych VR może są tanie ale z dostepnością już jest gorzej,i naprawde na zasilaniu grają bardzo dobrze,detalicznie z dobrze kontrolowanym basem,dobrym wokalem i są leciutko ocieplone ale nie tak matowe jak panasonic-FC,FCki grają przy nich bezbarwnie,sprawdziłem też jeszcze inny typ nichiconów min..VX(M) też nie dają takiego dzwięku jak VR,jamicony też.mam wstawione podstawki a testuje na HD520 I HD650 obie pary słuchawek są bardzo szczegółowe,więc charakterystykę głównych kondensatorów na zasilaniu da się usłyszeć i to dość wyrażnie.

Te VR wyciągnołem właśnie z zasilacza tego philipsa,był to model nagrywarki CDR870 który grał nie najgorzej a prawie wszystkie kondensatory miał właśnie nichicon(VR),nichicon VX(m) oraz na wyjściu sygnału nichicon mouse.

Niestety VR o tak dużej pojemnośći to były tylko 2szt:) i one mi się najbardziej spodobały,mam jeszcze elny takie niebieskie i też są trochę przymulone z rozlazłym basem.

a gdzie można kupić te elny duorexII,albo jak by ktoś dał namiary na nichicony (VR) tylko o pojemnościch min 2200uf/25v,3300,2700,max4700uf chyba że ktoś posiada ze starych zapasów takie kondensatory to chętnie bym kupił 2szt

faktycznie sprawdziłem i audio note upyche te nichicony VR w prawie wiekszośći swoich konstrukcji nawet lampowych,nawet jeśli są to tanie kondesatory to zapewne najlepsze z najtańszych,jest wiele innych tanich kondensatorów które audio note mogło by upychać zamiast tych (VR) a jednak wybrali właśnie te,czyli nie bez powodu!

Co według odsłuchu a nie (suchych danych) ja też doświadczyłem mimo że wcześniej nie miałem zielonego pojęcia że tago typu kondy są wykorzystywane przez audio note :)

Zależy jeszcze w których miejscach Audio Note je stosuje - zasilacz anodowego, zasilanie żarzenia lamp, czy w katodach lamp. VR widziałem na alledrogo, ale takiej pojemności jak 3300uF to nie.

znalazłem na ebayu te kondensatory:

Ukryta Zawartość

tylko 4700uf/64v ale to chyba nie będzie za dużo? za 2szt razem z wysyłką wyjdzie ok30zł więc ich zamawiam:)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi