Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobre kondzie do zasilaczy we wzmakach równiez do wymiany w klockach vintage..jak na swoja pojemnosc nie maja do bólu zminiaturyzowanych obudów co dzis jest zaletą.

Panowie szybkie pytanie:

zmniejsznie pojemnosci w zasilaniu WO rozjaśnia a zwiekszanie nie, czy odwrotnie ? - bo dorabiałem nowe zasilanie i mam za płytko za jasno -brak ciepła i aksamitu a dałem philipsy błękitne.

Dal mnie to najlepsze kondensatory przy zasilaniu operacyjnych z testowanych, a było ich naprawdę wiele.

Nawet w szczytowych modelach CDków stosują te Philipsy co niektóre firmy, pomimio nie wyśrubowanych parametrow. Choćby BURMESTER. W dodatku za przesadne już sumy za ich produkty, pomimo wspaniałego brzmienia.

a jakie elektrolity były by poprawiły moją sytuacje poza cerafine, bo mam troche nipponów i nichiconów itp, itd a i starsze wersje elny też mam i niewiem co mnie natchneło żeby tam wstawić te philipsy,(ale pewnie dobre wykonanie wizualne- skuteczny wabik na oczy) a zeby je teraz wymienić to prawie pół dnia roboty (amplituner) wiec wolałbym sobie coś z gubsza przygotować przed wymianą. teraz siedzą te nieszczesne philipsy 47uF a wiec elny cerafine nie mam i musiał bym na allegro kupić bo u mnie na lublszczyżnie to za chiny ludowe takiej egzotyki nie kupie wiec wolałbym coś co już mam wykorzystać bo chciałbym to zrobić dzisiaj lub ewentualnie jutro.

ps wielkie dzieki za zainteresowanie i pomoc :-)

żółwiu wierz mi na słowo, dżwięk jest tak surowy i analityczny ze na pierwszy rzut uchem jest doskonały ale po dłóższym słuchaniu zaczyna meczyć ta analityczność i brak jakiego kolwiek wyrazu wiec piwerwsze co chciałbym wymienić w kirunku poprawy to te elektrolity bo wcześniej orginalnie siedziały elny re2 i jak nic nie wymyslę to wrócę do nich(nowszych bo tamte ze starości straciły parametry), ale niesamowita zmaiana jest po dodaniu oddzielnego zasilania dla wzmacniaczy operacyjnych, ten ampituner pioneera poprostu wkońcu ożył(wymiana samych elektrolitów podstarzałych to maleńka zmaiana w porównaniu z taką przebudową).

747

chyba tak zarobie bo widze ze i na forum ludzie czesto je wykorzystją wiec pewnie sie sprawdzają ale to już przy nastepnej wolnej chwili a teraz chyba potestuje z nichiconami bo te philipsy co by ktoś o nich niepisał w moim układzie sie kompletnie niesprawdziły

dzieki i pozdrawiam

>mahariasz

Jeśli można spytać. Ele grały te niebieskie Philipsy?

I jeszcze jedno. Jaki prąd pobiera ten WO i jaką rolę pełni w układzie?

tak niebieskie na zasilaniu para bo symetrycznie i pobór nie mierzyłem ale rząd jednostek mA.

WO to przedwzmacniacz/bufor pomiedzy kostką przełącznika i korektorem + korektor + tuner i wszystko stabilizowane z 7812/7912 i oddzielne trafo do tego do układów cyfrowych też zrobiłem stabilizator z oddzielnego trafo.

mahariasz, 22 Lip 2010, 21:03

>tak niebieskie na zasilaniu para bo symetrycznie i pobór nie mierzyłem ale rząd jednostek mA.

>WO to przedwzmacniacz/bufor pomiedzy kostką przełącznika i korektorem + korektor + tuner i wszystko

>stabilizowane z 7812/7912

To ile z tego stabilizatora zasilasz, inaczej, elektrolit jest tylko na samo WO?

Napisałeś ale nie jestem w stanie wyciągnąć wniosków.

jeden jest w zasilaczu przy 78xx a drugi na płycie przy węźle (identyczne)x2 połaczenie kablowe i zasila wo dla przed wzm., wzm w korektorze, przełącznik wej., i tuner-cały tuner dodatowo są mniejsze pojemności przy kostkach/wimy.

teraz mam do wyboru:

1 panasoniki su

2 nippony sms

3 nichicony vx

4 elena re2, elna re

5 miniaturowe wersje j.w. bez opisu seri czyli najzwyklejsze pewnie

6 sanyo oe (takie czarne z nadrukiem wzdłóż kadłóbka)

7 nover

i teraz które z nich bedą lepsze od błękitnych philipsów przy zasilaniu ?

Nie jestem w stanie określić poboru prądu jaki obsługuje ten elektrolit ale przypuszczam, że jest za małej pojemności. Niebieskie Philipsy z moich doświadczeń "grają" zupełnie inaczej niż napisałeś.

Sprawdź 100-220uF, BC (136 lub 140), Philips, Nippon LXY, LXV, SME. I jeszcze jedno, nie oceniaj zaraz po wymianie, daj im pograć z tydzień.

Takie porady na odległość, to raczej wróżenie z fusów (bez schematu).

hmm..wiem ze nie za dobrze wygląda te 7 punktów ale teraz tylko to mam :(

a z czsem coś lepszego sie wlutujeale narazie musze poprawić to co jest

tak wiem ale po tygodniu już moge powiedzieć co nieco

wróżenie z fusów to sie zgadza ale potrzebowałem z grubsza informaji a reszte sbie sam dopracuuje i dobiore i pokombinuje

no nic pokombinuje jeszcze

aha co do prądu to pi razy drzwi to myśle że nie przekracza -5mA i ok +500mA

włąsnie też stoje przed myślą ze najlepsze z nich bedą elna re2 i nichicon vx tylko mnie zastanawiają te sanyo jeszcze

philips strasznie wysusza a z doświadczenia wiem ze elna też troche zamula..

ale skoro radzisz elne to chyba tak zrobie i sprawdze niechce tych philipsów meczyć bo podejżewam ze jeśłi sie coś zmieni to bedzie to minimalna zmiana

mahariasz, 23 Lip 2010, 00:50

>aha co do prądu to pi razy drzwi to myśle że nie przekracza -5mA i ok +500mA

No tym zdaniem, to mnie zadziwiłeś.

a tak zabłysneła jeszcze myśl jakby te super jasne philipsy zmieszać z elną lekko podmuloną...

jak sie tak zastanowić to mogły by sie wypełnić wzajemnie chyba ze jakieś nowe zjawisko dojdzie

próbowli panowie takiej kobinacji w praktyce ? (chodzi mi o metode nie o tpy kondesatorów )

Ciągle mowa o konkretnych elektrolitach, a nie o prawidłowym doborze pojemności.

Nawet najlepszy, najdroższy czy inny naj nie sprawdzi się gdy jego pojemność będzie spora za mała lub za duża.

Filipsy nie mają pojemności dla małych sygnałów, na wyskich frekwencjach - jeżeli masz stabilizatory scalone, to już one wystarczająco degradują dzwięk, żeby psuć jeszcze kondensatorami - elna cerafine uratuje trochę sytuację.

chodzi o tymczasowe rozwiązanie

no ale nic, jak już coś z tego wyniknie to napisze

a te prądy to też tam zero sie zabłąkało...

pozdrawiam

nierozumie o jaką degradacje dżwięku chodzi ?

-skoro było prawie ze beznadziejnie a wstawienie stabilizatorów uratowało sytuacje...

jest teraz niemal dobrze tylko sucho wiec na początek kombinacja z kodensatorami jeśłi tu nic niedrgnie albo niewystarczająco to sie pomysli nad ukałdem, nad jego poprawieniem/przerobieniem i ot cała filozofia.

a elny cerafine zebym nawet i na głowie teraz staną to nie wykombinuje bo moge jedynie kupić w sklepie internetowym, bądż allegro.

mam do wyboru 7 kondensatorów i kilka innych ale ich niebiore pod uwage oganiczyłem opcje do 3 a kolega sugeruje elne wiec wstawie elene i zobaczymy.

Dziekuje i życzę spokojnej nocy !

Witam

Walczę z kondami w odtwarzaczu BR. Do audio biorę tylko stereo SPDIF. Wymiana kondów na tantale ROE bardzo poprawiła dźwięk, ale nadal w dźwięku brakuje wypełnienia na średnicy, a bas jest za płytki. (Porównywałem do DVD Samsunga) Tak przy okazji, obraz stał się kosmicznie cudny!

Panowie polećcie mi jakieś kondy do strefy cyfrowej, które umuzykalnią go i pogłębią basy. Może Oscon? A jeśli to czy koniecznie najdroższa seria SP? I czy duże pojemności czy małe?

Czy warto zmieniać kondy (3 x po 1000uF) w zasilaczu impulsowym. Jeśli to na jakie?

panowie znalazłem rozwiązanie z sytuacji tzn. pierwsza myśl okazała sie słuszna !

i tutaj żółwik przyznaje Ci racje,

problemem niebył philips a jego pojemność po usunieciu zdublowania po 47 zostawiłem tylko jeden z philipsów na gałaż zasilania i to sie okazało zbawieniem, żyletki z otoczenia moich uszu znikneły i to jest to czegho potrezbowałem ale dodatkowo wpowadziłem zmiany w filtrowaniu zasilania korektora.

niewybrażam sobie w tym momencie kondesatora który mógłby lepiej zadziałać w tym układzie i niemam najmniejszego już zamiaru ani tymbardziej potrezby dokupować nowe !

co uzyskałem ze starego grata:

wspaniała stereofonia, przestrzeń...że aż chciało by sie dotknąc instrumentu muzyka i do tego realistyczna obecność wokalistów... to jest to !

blachy- blaszane tak jak być powinno

inne perkusyjne też głębokie i wybrzmiewające

instrumenty strunowe czyste i szczegółowe

dęte zapierające dech...

zame zalety a wady...brak !

słucham muzyki różnej lecz głównie rockowej i cięższej

próbowałem też przy okazji z elną re2 i re a także nipponami sms i smg

i z elną to radio monofoniczne na 225kHz mojej babki lepsze ma brzmienie niż ja z nimi w moim pionierze -totalna porażka mimo ze nie wygrzane pół dnia na nich sie katowałem i koniec-nigdy wiecej! a z nipponami chaos nie do ogarniecia.

te same philipsy już wmontowałem do DAC na tda1545 do WO

polecam je kazdemu wariatowi !!!

pozdrawiam i udanych strojeń życzę.

O których Philipsach piszecie? Tych osiowych czy stojacych ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100000001 1279962910_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

tych osiowych niesprawdzałem bo miałbym problem z upchnieciem ich ale za to te ze zdjęcia nr 2 powinny być dobre bo ja użyłem podobnych ale z oznaczeniem seri W4 które polecam mimo ze to chyba nie są współczesne elektrolity, ale nie zgłębiałem tego.

Ja pisałem o tych, stojących, beczułkowatych Philipsach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi