Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, rafa napisał:

Chcialbys 😁

Nowoscia byly chyba okolo roku temu. Jakos tak.

Pod wzgledem balansu tonalnego najblizej im MR ale graja plynniej z mniej wyrazna krawedzia. Nie tak kontrastowo jak MR.

Bardzo udane moim zdaniem i w bardzo normalnych cenach.

już bym się namówił ale niedostępne w PL 😞

2 minuty temu, suxon napisał:

już bym się namówił ale niedostępne w PL 😞

A co to za roznica gdzie dostepne? Najwazniejsze ze do kupienia bez problemu 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ile kosztuje wysyłka z tego sklepu? Widzę trochę fajnych gadżetów.

W sobotę z kolegą zamawialiśmy jakieś pierdółki z USA , bardziej kolega, ja sobie wziąłem rezystory Takman jedynie. No i na podsumowaniu zamówienia Amerykanie tak sympatycznie piszą: Happy Listening . Fajni są.

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Ile kosztuje wysyłka z tego sklepu? Widzę trochę fajnych gadżetów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak pojaśnić (lepsza przestrzeń) to superior 
dodać najwyższej góry + j.w. to silver 
jak przyciemnić z ładną sceną Supreme Classic 
jeśli 'ponoś lekko' przyciemnić + barwa alumen (nie miałem)
dobry jest też miflex kpal - na wysokich gra namacalnie i też lekko ciemno 
względem cross capa wszystko będzie dużym postępem w szczegółach
Zabieg taktyczny producenta: Supreme Classic ma w nazwie Aluminium (czerwone napisy), już od jakiegoś czasu, faktycznie gra barwnie i dobrze buja (ciemne tło)
jantzeny silver i superior tło mają jasne, nie są tak dynamiczne jak mundorf.  Grają (w zwrotce) subiektywnie głośniej przez co rozumiem wypychają plany do przodu /mikrodynamika  jest przeciętna/ jest jasno i jak na dłoni (w zwrotnicy) bez minimum i maksimum całkowitej dynamiki dostępnej dla serii Supreme Classic /SG/SGO (te bujają solidnie m.in. przez ciemne tło + ładnie rozróżniają).
bardzo podobny do Jantzena Superior był Clarity Cap MR, tyle że był neutralny, nie jasny, nie ciemny i miał nieco lepsza dynamikę nagrań, tylko cena nie ta...
Lita folia zwijki kondensatora np. aluminiowa daje lepszą całkowitą dynamikę, mikrodynamikę, separację i barwę od każdego MKP napylanego jaki miałem - ja bym dopłacił. Wydaje się też że taki typ lepiej przenosi harmoniczne (namacalność a nawet jazgot).
Patrzę na swój rabat 10%, w chwili pisania tekstu, alumen 218zl/sztuka
kpal-03 mam bez rabatu - ceny można sprawdzić 
moim zdaniem różnica jest warta dopłaty do konda z litego metalu oraz zmiana konda na Jantzena superiora lub silvera, w już zestrojonej zwrotnicy, wymaga dopasowania rezystora na wysokich - supreme Classic, kpal, alumen ma większe szanse zagrać poprawniej czyli bez zbytniego zaburzenia balansu tonalnego;
Jantzena Silvera/superiora trzeba raczej przyciszać, w zwrotnicy.

Super kompendium. Dzięki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Panowie pytanie laika . Są kondesatory np mundorfa w wersji olejowej i nie . Co daje olej jako izolator? Wczym jest lepszy ? Oczywiście wiem że jest tendencja że najdroższe są olejowe

Mogą być odpowiedzi techniczne - chętnie zrozumiem różnicę, ale liczę na praktyków którzy ocenia wpływ na dźwięk .
Dzięki.

Olej powoduje głównie, spowolnienie i podkreslenie dolnego pasma. Dlatego niektórzy producenci,  aby "dopalić" basik robi takie mieszanki. Musisz sam to ocenić. Mundorfy po za mlytic to nie moja bajka.

W dniu 17.10.2023 o 09:54, krolewicz napisał:

a co myślicie o tych?

Ukryta Zawartość

Niemal zawsze je (ogolnie Mundorf) probuje w nowej zwrotnicy i zawsze koncze z czyms innym. Maja swoje zalety ale maja tez swoj wyrazny charakter - sa jakies (za bardzo) i nigdy nie znalazlem ostatecznie im miejsca.

Ale warto sprobowac zeby wyrobic swoje wlasne zdanie czy to nam odpowiada. Supreme od bialych sa lepsze pod wzgledem wiekszego nasycenia barwa..ale jak wszystkie Mundorfy troche usredniaja przekaz. Moze byc przyjemnie i milo ale zawsze jakos tak na jedno kopyto 😉 

Ukryta Zawartość

W dniu 15.10.2023 o 19:49, suxon napisał:

Panowie jakie kondensatory polecicie do poprawy przestrzeni i holografii? Mam w tej chwili w zwrotnicy cross capy a tweeter to tekstylny sb acoustics. Cenowo do 150zl/szt dla 3.3uF

Clarity Cap CMR.Wyrównane brzmienie dobra scena i mnóstwo planktonu.Cała scena aż tętni od detali .

Jeszcze jedna sugestia którą testowałem.

Jeżeli system jest agresywny.

Mix z hummble HiFi .

Mumforf Evo oil i superior w proporcjach 3/1.

Niezwykła płynność dźwięku jak pełny analog.Tanio ale trzeba pomęczyć się z wygrzaniem superiora.

Ja nie mam tej płynności dźwięku i chyba trzeba będzie iść w miedziaki.

Jeszcze jedna sugestia którą testowałem.
Jeżeli system jest agresywny.
Mix z hummble HiFi .
Niezwykła płynność dźwięku jak pełny analog.Tanio ale trzeba pomęczyć się z wygrzaniem superiora.
Ja nie mam tej płynności dźwięku i chyba trzeba będzie iść w miedziaki.

A porownywales może mundorf silver oil do silver gold oil ?

14 godzin temu, Divide napisał:

Ja aktualnie mam w filtracji napięcia anodowego w SRPP duet Mundorf Supreme 2,7uF i Jantzen Superior 2,2uF czyli wg innych proporcji. Rzeczywiście jest pewna różnica względem poprzedniego wariantu, gdzie miałem tylko Supreme. Sam Mundorf Supreme dodał przestrzeni, takiej kinowości w graniu, ale z trochę mglistą górą co sprawiało, że cały przekaz wydawał się mniej klarowny. Duet z Jantzenem otworzył to granie i mam wrażenie wyciagnął zalety obydwóch, aczkolwiek granie jest mimo wszystko nie do końca analogowe. Najlepiej barwą i charakterem, z takim mięsem i grunge'em , najbardziej romantycznie jednocześnie gra bez żadnego kondensatora, ale trochę brakuje tu wtedy czarnego tła i przejrzystości. Wkładałem w to miejsce już różne MKP i zawsze granie jest czystsze, ale zabiera coś z magii. Marzy mi się więc kondensator, który "nic nie robi". Po prostu filtruje, ale nie nadaje swojego firmowego charakteru i nie spłaszcza tego "mięsa".

Co do męczenia się z wygrzewaniem, to raczej Mundorf Supreme jest u mnie bardziej kapryśny i irytujący w tej kwestii.

Edytowane przez Wito76

Bevenbi MKPA-S . Zamówiłem, bo tanie i srebrna folia ( albo srebrzona ) 🤣 . Ale nie mam pojęcia jak to gra . Czy ktoś miał ostatnio z tymi ,,cudami" do czynienia ?

...there is no spoon...

2 minuty temu, arturp napisał:

Czy ktoś miał ostatnio z tymi ,,cudami" do czynienia ?

Widziałem, że kolega @bmxmen miał je - chłopaki w tym wątku coś przebąkiwali, że ciekawe, zainteresowałem się więc nimi i zagadałem kolegę na priv. Póki co jednak odpuściłem je sobie. Mój sprzęt właśnie w drodze do Michała :). On ma luzem jakieś Kaiseie - zobaczymy co powie po testach kondów.

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Póki co jednak odpuściłem je sobie.

W zasadzie to mnie skusiła cena i możliwość zastosowania ich jako boczniki . Pewnie będą jasne i agresywne ( bo nie dość, że srebrne, to jeszcze chińskie 😉 ) ale za to klarowne , konturowe , z dobrą kontrolą dołu. Może być tak , że one wcale nie mają srebrnej folii albo Chińczyk się ,,pomyli" podczas pakowania. Ostatnio zamówiłem 2 sztuki pojedynczych LT1028 w obudowie DIP8 a przyjechały 2 sztuki podwójnych LT1208 w obudowie SO8 . No, ale i tak się cieszę, że mi nie przysłali kredek albo korkociągu ...

...there is no spoon...

22 minuty temu, arturp napisał:

Bevenbi MKPA-S . Zamówiłem, bo tanie i srebrna folia ( albo srebrzona ) 🤣 . Ale nie mam pojęcia jak to gra . Czy ktoś miał ostatnio z tymi ,,cudami" do czynienia ?

jaką pojemność wybrałeś?

28 minut temu, OLES napisał:

nie da rady stwierdzić czy folia, czy pylone. 

A różnica jest. Niby charakter brzmienia podobny ale te z folii zwykle są bardziej neutralne. Przynajmniej takie ,,nauki" wyciągnąłem  z porównań kondensatorów miedzianych. Początkowo chciałem wziąć jeden egzemplarz, żeby go rozebrać, zobaczyć co jest w środku, ale potem doszedłem do wniosku, że i tak nie będę w stanie stwierdzić, czy to jest folia srebrna czy metalizacja na folii . W zasadzie to trudno by było odróżnić srebro od aluminium albo cynku.

...there is no spoon...

17 minut temu, arturp napisał:
51 minut temu, OLES napisał:

nie da rady stwierdzić czy folia, czy pylone. 

A różnica jest.

Ano.

Pylone mam Scr silver sound. 

Ciekawe, bo na stronie producenta tych bevenbi silverow,  piszą że folia. 

1 minutę temu, OLES napisał:

bevenbi

też wziąłem na boczniki 0,47, 0,22 0,1. Będę testował jako dodatek do Miflex'a 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

48 minut temu, eMCZe napisał:

też wziąłem

Jeśli będziesz mógł to wrzuć tutaj swoją opinię, jak tylko je przetestujesz. Bo moje przyjdą gdzieś dopiero w styczniu. Darmowa wysyłka oznacza 3 miesiące oczekiwania. 🤣

Ze śledzenia przesyłki przez eBay wynika, że Cińczyk ich jeszcze nawet nie wysłał.

...there is no spoon...

19 godzin temu, arturp napisał:

opinię

Ja właśnie swoje z paczkomatu odebrałem i wielkość powala. To jest 400V i są mniejsze niż najtańsze Jantzen Crosscap 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Połóż jakąś zapalniczkę, paczkę zapałek albo coś dla odniesienia, bo nie kumam co masz na myśli że wielkość powala.

2 minuty temu, Wito76 napisał:

wielkość powala

To był sarkazm. Napisałem że są mniejsze niż Jantzen Crosscap. 

3 minuty temu, Wito76 napisał:

zapalniczkę, paczkę

Moim jedynym nałogiem jest audio. 

Ja wiem że to duży amerykański SUV ale bez przesady a wysypałem 20 kondensatorow na podłokietnik więc chyba można sobie ich wielkość. 

0,47 uF to wymiary jakieś niecały 1 cm x niepełne 2 cm. Wiele się po nich niespodziewam. 

W dniu 30.10.2023 o 10:43, Wito76 napisał:

Ja aktualnie mam w filtracji napięcia anodowego w SRPP duet Mundorf Supreme 2,7uF i Jantzen Superior 2,2uF czyli wg innych proporcji. Rzeczywiście jest pewna różnica względem poprzedniego wariantu, gdzie miałem tylko Supreme. Sam Mundorf Supreme dodał przestrzeni, takiej kinowości w graniu, ale z trochę mglistą górą co sprawiało, że cały przekaz wydawał się mniej klarowny. Duet z Jantzenem otworzył to granie i mam wrażenie wyciagnął zalety obydwóch, aczkolwiek granie jest mimo wszystko nie do końca analogowe. Najlepiej barwą i charakterem, z takim mięsem i grunge'em , najbardziej romantycznie jednocześnie gra bez żadnego kondensatora, ale trochę brakuje tu wtedy czarnego tła i przejrzystości. Wkładałem w to miejsce już różne MKP i zawsze granie jest czystsze, ale zabiera coś z magii. Marzy mi się więc kondensator, który "nic nie robi". Po prostu filtruje, ale nie nadaje swojego firmowego charakteru i nie spłaszcza tego "mięsa".

Co do męczenia się z wygrzewaniem, to raczej Mundorf Supreme jest u mnie bardziej kapryśny i irytujący w tej kwestii.

Supreme to inne granie niż Evo Oil .

Mam Supreme w filtracji aluminiowego seasa.

Faktycznie długo był kapryśny.

Supreme to inne granie niż Evo Oil .
Mam Supreme w filtracji aluminiowego seasa.
Faktycznie długo był kapryśny.
A pamiętasz czym te kaprysy się obawiały? U mnie najpierw jako nówka petarda, potem mgła i zmulenie, potem płaskość i ostrość. Teraz trochę szorstkości jeszcze zostało.
  • Pokaż nowe odpowiedzi