Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Peter Daniel >

Dzieki za linka, naprawde ciekawa lektura. Tym fajniej, ze na afiszu znalazly sie tez rosyjskie teflony, a spostrzezenia pokrywaja sie z tymi ktore maja forumowicze diyowcy. Budujace, bo nie trzeba miec systemu za cwierc miliona USD zeby uslyszec te roznice (wbrew temu co mozna by wnioskowac z przytoczonego artykulu) ;)

Czy ktos zna, uzywal kondensatorow DynamiCap, ktore C.Johnson zaleca przy upgrade Sonic Frontiers, a jako bypass REL-CAP TFT Teflon 0,01u/600v ??

Nie słyszałem, ale zamówiłem komplet z ciekawości.

Oprócz tej opini podanej przez Petera Daniela powyżej w PDF-ie, jest jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będę też testował niedługo Mundorfy silver in oil i miedziane Jenseny. Nie ma to jak wypróbować samemu :)

Ukryta Zawartość

Dostalem takie wytyczne dla upgradu swojego SFL2 w tabelce, + diody, rikeny, kabelki, gumki itp...

Szkoda tylko, ze jakbym chcial w przyszlosci sprzedac ten preamp to nikt go nie bedzie chcial kupic bo bedzie grzebany ;-)) i pewnie nie bedzie mialo znaczenia, ze wskazowki dal sam konstruktor i prezes PC ...

Czy ta plama pod kondensatorem to tzw. wylanie? Natychmiast wymienic? I czy ma to duży wpływ na prace preampa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

są też bardziej popularne..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ceny promocyjne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stefan5000, 18 Lis 2006, 15:09

Moją pierwszą, budżetową wersję Leach'a zrobiłem na Jamiconach 8 x 4700uF/100V.

Mogę tylko powiedzieć, że wysłały w diabły Kendeile, których próbowałem później.

Ostatecznie po paru miesiącach grania musiałem Kendeile wywalić bo... spuchły!

Jamicony mają się świetnie do dzisiaj.

Nowsza wersja wzmacniacza jest już na elementach bardziej wypasionych,

w tej filtracją zajmuje się bateria Nichiconów.

Dobre zdanie słyszałem też o Elnach LPO, ale nie próbowałem osobiście.

Nigdy jamiconów nieużywałem, bo to właśnie tylko "jakieś" jamicony- sama nazwa samopoczucie psuje, ale niemcy wymieniają je wśród kondensatorów, które do audio się nadają.

Elkos

Jelmax Rubicon: BLACK GATE Typ: FK/K, LUG, SKZ/WKZ (Hochvolt), Ungepolt: N/NX (High-Quality)

Rubicon YXA, YXF, YXG, ZL, ZLH

ELNA: ROS, Silmic / ROA, Cerafine / RJH / RSH, Starget / RJJ / DynaCap

Sanyo: OS-CON, SG

Nichikon: PL

Panasonic: FC/HFQ/HFZ/HC

BHC-Aerovox: Slit-Foil, T-Net

Philips bzw. BC,

EPCOS (Siemens),

Vishay-Röderstein (ROE),

Vishay BCcomponents 128 SAL-RPM (Vertragen 80% Wechselspannungsanteil)

FROLYT

JAMICON

F&T (Fischer&Tauscher)

Jensen Four-pole-Elko

J & J

LCR

United Chemicon LXV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Wklejałem już kiedyś tego linka)

Ukryta Zawartość

Wpisałem w wyszukiwarce "samwha" i nie znalazłem wielu opinii na temat tych kondensatorów. Czy omijać je szerokim łukiem, czy też dają radę w chodźmy tanich wzmakach. Na allegro można kupić tanio samwhe HC o dużej pojemności w sam raz do filtru w zasilaczu. Ktoś pisał że samwha i samsung to ta sama linia produkcyjna? Co o nich sądzicie?

w moim preampie Musical fidelity w zasilaniu stoja wlasnie jamicony sa to male wartosci 470, 220mf wiec nie sa drogie. zastanawiam sie czy wymienic je na cos lepszego np black gate jaki bedzie stosunek jakosci do nakladow pozdrowienia

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Próbowałem samwhy for audio 6800UF w zasilaczu mojego wzmaka i powiem szczerze że te kondy są wolne a ich góra jest szorstka .Mnie się nie podoba ich brzmienie.Kendeile są o wiele leprze od nich pod względem góry i średnicy jednak dół mają trochę mułowaty.Roe EYS szybkie jak cholera , trochę dużo góry i średnica jakaś nie muzykalna,bas krótki i szybki.Czekam na NICHIKONY 10000UF GOLDY to zobaczymy.Trudno o tanie dobre kondy no i pasujące do konkretnej aplikacji.Trzeba szukać i próbować.

Parę dni temu zdarłem koszulki z kondów zasilacza analogówki i cyfrówki w moim cd Arcamie i bardzo się pozytywnie zdziwiłem .Dzwięk stał się bardziej przestrzenny szybszy i przyjemniejszy.Nie jest to oczywiście wielka zmiana ale słyszalna.Wiedziałem o tym modzie od dawna bo pisano o nim na forum jednak podchodziłem do tego sceptycznie a jednak zostałem mile zaskoczony.Pozakładałem na te kondy jeszcze gumowe oringi tak jak to robi teraz Arcam w swoich nowościach.Naprawdę warto to zrobić.

Czy wiecie jak sprawują się brązowe Elny RJ3 ?

Chciałbym wykorzystać je do lampy z uwagi że są tanie i na wysokie nap. Czy ta seria nadaje się do audio ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam kondensatory RIFA PEH200KD5220M 22000uF / 50V.

Czy ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z takimi kondami ?

Pytam się bo chcę je wstawić do NAD C320BEE zamiast 15000uF - warto?

Zerkos, mam te kondy przy lampie w analogowce CD. Możesz brać uważam. Nic mnie w dźwieku nie boli, chociaż nie sprawdzałem innych. Javoreczek ma też bdb ROE 0,1uF/440V takie szare spore kostki.

Warto nimi zrobic odsprzeganie dla elektrolitów w anodowym.

Panowie prośba o pomoc.

Na płycie głównej w CD najwiekszy elektrolit mam wartości 6800uF/16V jest to Nichicon vxm , czy jakos tak(standard w Philipsie) Postanowiłem go wymienić(przed chwilą).

Pod ręką miałem Nippona SXE 5600/16.

Tylko się zdenerwowałem:)

Dxwiek sie spulchnił, ogólnie słabiej a w każdym razie nie mój typ.

Szczególnie stracił bas, z punktowego stał sie jakiś taki wlekacy, ale też i wiekszy.

Do czego zmierzam: poszukuję kondensatora, który w tym miejscu ma szanse spisać sie lepiej od VXM-a.

Zależy mi zwłasza na tym, zeby bas dociążyc nieco, ale żeby nie stracil spręzystości, a reszta barw.

Może jakiegoś Gold Tune , albo....no właśnie?

Jakie duże elektrolity spisują sie dobrze w cyfrówce?

Jest sens wlutowac na tego VXM równolegle OSCona? np. 33uF?

Szczególnie liczę na Brencika;)

Pozdrawiam

W innym Philipsie wstawiłem BC Components 4700uF (są chyba na Allegro) m.in. z tego metalowego konda i jest lepiej. Powiem szczerze że innych tam póki co nie wciskałem.

A ja przed chwlą polutowałem(dodatkowo) nippona lxy 560/35V i chyba jest lepiej(brutalniej:))

Mam wrażenie, ze tych kondów w zasilaczu to lepiej za dużo nie ruszać, bo można sobie "rozjechać" całe strojenie CD...

Pozdrawiam

>>lancaster

właśnie ruszać! i to jak najwięcej. Jak tam się skopie to dalej jak grzebanie w g... Potem zmienisz gdzieś w torze i znowu będzie wielki zawód. Pogrzeb tam bo warto.

No dobra, to będe potrzebował kilku wartości kondów.

Co się nadaje do cyfry?

Oprócz osconów, bo takich 6800/16 nie widziałem?

Reszta to jakieś 330, 470 itp. Moze jakiś 1000uF tez sie znajdzie. W kazdym razie wartości 330-6800uF/16V Obstawcie cos "na początek zabawy"

Pozdrawiam

;( nie ma osconów na 16V w chałupie.

No nic...nie ukrywam, ze najlepiej by było, gdyby wystarczyło porównoleglic wszystkie kondy w zasilaczu osconami....

One bas mają bardzo si. Reszte też zreszta(w cyfrze)

Idę sie rozejrzec po allegro:)

Słuchajcie, jakie wartosci tych osconów kupić? 10uF/20V wystarczy, czy ma być np 33, 47, 100?

Doradzicie coś, czy ma mnie moc prowadzić?;)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi