Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, Mariusz03 napisał:
1 godzinę temu, arturp napisał:

Silmiki ,, japońskie

Pokaż jak wyglądają 

Takie japońskie z Chin  🤭

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

8 minut temu, arturp napisał:

Ukryta Zawartość

Ładnie wyglądają a porównywałeś z normalnymi brazowymi? Jeśli tak to napisz kilka słów. 

Ukryta Zawartość

27 minut temu, Mariusz03 napisał:

porównywałeś z normalnymi brazowymi?

Porównywałem i napisałem. Ogólnie chińsko-japońskie zagrały trochę ciemniej na średnicy niż brązowe natomiast mają w miarę normalną górę a z brązowych jest jej wyraźnie mniej . Mimo tego w zasilaniu wolę brązowe na niskie napięcia ( 16, 25V ) bo średnica bardziej otwarta i tylko górę trzeba poprawić ceramikiem COG albo lepiej foliowcem . To standard w zasilaniu układów scalonych więc w sumie brązowe wypadają lepiej . Ale ważne jest napięcie maks. pracy brązowych - te na wysokie napięcia ( 100V ) mocno zamulają w zasilaniu i podobnie w sygnale , usunąłem .  

...there is no spoon...

2 godziny temu, arturp napisał:

Mimo tego w zasilaniu wolę brązowe na niskie napięcia ( 16, 25V ) bo średnica bardziej otwarta i tylko górę

Ja nie używam ich wcale oprócz sygnału.  

2 godziny temu, arturp napisał:

Ale ważne jest napięcie maks. pracy brązowych - te na wysokie napięcia ( 100V ) mocno zamulają w zasilaniu i podobnie w sygnale , usunąłem .  

👍

Cytat

Szkoda ze nie masz Silmic ów , przekonałbyś się że zmiotą kaisei w sygnale. Co do Cosmos, one są naturalne, ale moim zdaniem lekko cieplejsze niż Kaisei,  wszystkie pasma są równe. I posiadają barwę. 

Hmmm, nie szukam ocieplenia i elementów dodających barwy, wolę to zrobić lampą a tor wolę mieć przezroczysty, mam podobne wrażenie odnośnie Kaisei , aczkolwiek one potrafią  przekazać barwę bardzo dobrze i precyzyjnie, także jak dla mnie jest okey 🙂

19 godzin temu, bart.dev napisał:

elementów dodających barwy

Czasem warto spojrzec od drugiej strony. Czy to obecny komponent nie wyplawia barw a ten lepszy przywraca koloryt?

Oczywiscie bez przegiecia w ktoras strone.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, rafa napisał:

Czasem warto spojrzec od drugiej strony. Czy to obecny komponent nie wyplawia barw a ten lepszy przywraca koloryt?

Oczywiscie bez przegiecia w ktoras strone.

Sprawdzę 😉 Natomiast jeśli to jest ocieplenie to raczej przyjemny dodatek, barwa to barwa, nie zawsze jest ciepła

Z innej beczki, gdzie jest Outer foil w Miflexach KPCu-01?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, bart.dev napisał:

Hmmm, nie szukam ocieplenia i elementów dodających barwy, wolę to zrobić lampą a tor wolę mieć przezroczysty, mam podobne wrażenie odnośnie Kaisei , aczkolwiek one potrafią  przekazać barwę bardzo dobrze i precyzyjnie, także jak dla mnie jest okey 🙂

Przeźroczysty tor to chyba by musiał być jedynie sam drut... ale jaki... srebrny czy miedziany?

39 minut temu, bart.dev napisał:

Z innej beczki, gdzie jest Outer foil w Miflexach KPCu-01?

Ukryta Zawartość

Miałem je jako sprzęgające na wejściu końcówki, bardzo mi odpowiadała góra i średnica, ale w stosunku do Auricap XO brakowało mi kontroli niskich tonów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit
Godzinę temu, Prewwit napisał:

Ukryta Zawartość

Miałem je jako sprzęgające na wejściu końcówki, bardzo mi odpowiadała góra i średnica, ale w stosunku do Auricap XO brakowało mi kontroli niskich tonów.

Dzięki, no ja mam Mundorfy Supreme Silver Gold Oil aktualnie 😉 Ale przydałoby się trochę lepsze oddanie barw, natomiast bez ograniczania detalu i przestrzeni 🙂

Ukryta Zawartość

Wrzucę tutaj może wrażenia z przed paru lat, co do wymienionych kondów, myślę że trochę Ci to pomoże:

"Sprawdziłem u siebie w sprzęganiu zamiast Auricap XO 1uF, konda Mundorf Supreme Silver Gold Oil 1uF. Wrażenie z osłuchu, bardzo czysto i z bardzo dobrą separacją podane wysokie tony, przyjemnie, zero męczenia podczas odsłuchu, podkręcona przestrzenność grania, zwłaszcza w głąb. Średnica też czysto. Niskie mają niezły wykop, ale przy tym dostały zwartości, co przy moich kolumnach z Peerlesem SDS, które same z siebie grają zwarto, było dla mnie przesadą. Kto ma poluzowany bas w kolumnach i chciałby go uspokoić może to być dobry kierunek. W stosunku do Auri, dla mnie duży minus, SGO spowodowało lekkie osuszenie, przekaz nie jest tak emocjonalny i nie daje tak dobrego wrażenia grania na żywo jak Auricap. Dla mnie to jest priorytet, do którego dążę. Całościowo bardzo dobry kond, mógłbym z nim dłużej zostać."

"Milfex KPCU-01 po testach u mnie w sprzęganiu na wejściu w Heglu H200. Średnica, wokale, instrumenty, bardzo żywe, energetyczne granie, zero suchości, w moim odczuciu trudno powiedzieć czy lepszy jest Miflex od Auricap XO, ogólnie ten sam styl grania, ktoś dobrze napisał, że po Auri to jedynie miedziaki mogą coś więcej wnieść i mają ten sam styl grania. Wysokie tony bardzo przyjemnie podane, ale mają jakiś dodatkowy błysk, są jakby lepiej słyszalne, odseparowane od Auri, przy tym nie pojawiają się jakieś negatywne odczucia, że jest za ostro. Odczuwalna jest też różnica w przestrzenie grania, mocniej rozbudowana, jest jakby więcej powietrza, np. lepiej czuć atmosferę koncertu, ale nie ma efektu jakiejś delikatnej sztuczności jak przy Mundofie SGO Supreme. Zmiany na plus w tych aspektach całościowo są odczuwalne w stosunku do Auricapa XO, ale nie ma efektu WOW. Tutaj w moim systemie wszystko zagrało jak trzeba i by zastąpiły Auricapy, ale niestety niskie tony u mnie z Miflexem straciły odpowiednią zwartość, np. granie kontrabasu, nie było wyczuwalnego drania pojedynczych strun, brakowało jakby separacji i powodowało to takie jego rozlazłe granie. W utworach gdzie niskie powinny być zwarte z wykopem, to było uczucie zalewania pomieszczenia mniej zróżnicowanym basem. Niby go więcej ale słabej jakości. Na tyle mi to doskwierało, że z powrotem zagościł Auricap.

Obecnie w moim wzmaku nr.1 Auricap XO, 2. Miflex KPCU-01 3.Mundorf SGO Supreme(z powodu suchości grania, już wolę Miflexa z jego mankamentami niskich😉)"

7 minut temu, Prewwit napisał:

Wrzucę tutaj może wrażenia z przed paru lat, co do wymienionych kondów, myślę że trochę Ci to pomoże:

"Sprawdziłem u siebie w sprzęganiu zamiast Auricap XO 1uF, konda Mundorf Supreme Silver Gold Oil 1uF. Wrażenie z osłuchu, bardzo czysto i z bardzo dobrą separacją podane wysokie tony, przyjemnie, zero męczenia podczas odsłuchu, podkręcona przestrzenność grania, zwłaszcza w głąb. Średnica też czysto. Niskie mają niezły wykop, ale przy tym dostały zwartości, co przy moich kolumnach z Peerlesem SDS, które same z siebie grają zwarto, było dla mnie przesadą. Kto ma poluzowany bas w kolumnach i chciałby go uspokoić może to być dobry kierunek. W stosunku do Auri, dla mnie duży minus, SGO spowodowało lekkie osuszenie, przekaz nie jest tak emocjonalny i nie daje tak dobrego wrażenia grania na żywo jak Auricap. Dla mnie to jest priorytet, do którego dążę. Całościowo bardzo dobry kond, mógłbym z nim dłużej zostać."

"Milfex KPCU-01 po testach u mnie w sprzęganiu na wejściu w Heglu H200. Średnica, wokale, instrumenty, bardzo żywe, energetyczne granie, zero suchości, w moim odczuciu trudno powiedzieć czy lepszy jest Miflex od Auricap XO, ogólnie ten sam styl grania, ktoś dobrze napisał, że po Auri to jedynie miedziaki mogą coś więcej wnieść i mają ten sam styl grania. Wysokie tony bardzo przyjemnie podane, ale mają jakiś dodatkowy błysk, są jakby lepiej słyszalne, odseparowane od Auri, przy tym nie pojawiają się jakieś negatywne odczucia, że jest za ostro. Odczuwalna jest też różnica w przestrzenie grania, mocniej rozbudowana, jest jakby więcej powietrza, np. lepiej czuć atmosferę koncertu, ale nie ma efektu jakiejś delikatnej sztuczności jak przy Mundofie SGO Supreme. Zmiany na plus w tych aspektach całościowo są odczuwalne w stosunku do Auricapa XO, ale nie ma efektu WOW. Tutaj w moim systemie wszystko zagrało jak trzeba i by zastąpiły Auricapy, ale niestety niskie tony u mnie z Miflexem straciły odpowiednią zwartość, np. granie kontrabasu, nie było wyczuwalnego drania pojedynczych strun, brakowało jakby separacji i powodowało to takie jego rozlazłe granie. W utworach gdzie niskie powinny być zwarte z wykopem, to było uczucie zalewania pomieszczenia mniej zróżnicowanym basem. Niby go więcej ale słabej jakości. Na tyle mi to doskwierało, że z powrotem zagościł Auricap.

Obecnie w moim wzmaku nr.1 Auricap XO, 2. Miflex KPCU-01 3.Mundorf SGO Supreme(z powodu suchości grania, już wolę Miflexa z jego mankamentami niskich😉)"

A dzięki, znalazłem to 🙂 Na razie zostawię kondensatory w spokoju, muszę wygrzać nowe zabawki - początki bardzo obiecujące

Rozważam zakup Jupiterów Cooper Foil Paper & Wax - ponoć mają zalety Mundorf Supreme Silver Gold Oil plus barwę

Znów hificollective i trzeba odżałować 20 euro na wysyłkę...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.03.2025 o 13:06, Mikha'el napisał:

Jak wiesz Silmic RFS to niezła barwa jak na elektrolit i ciekawa prezentacja średnicy ale najwyższej górze brak blasku tego pełnego otwarcia nie jest to zmulenie ( bynajmniej u mnie nie ma -może,że kond jest na 100V ?), a najniższy dół jest delikatnie poluzowany ( używam suba na klasie D więc aż tak bardzo mi to nie przeszkadza ) więc chciałbym się skupić tylko na najwyższej górze. Wiadomo najlepiej było by wstawić porządny MKP ale niestety miejsca brak, a wstawienie zworek też nie wchodzi w grę bo wolałbym dla bezpieczeństwa kond zostawić.

Jeśli masz w wzmaku kondensator wejściowy, to wylutuj kondensator o którym piszesz ,sprawdź czy na wyjściu nie ma prądu . Zworka ze srebra czy miedzi occ ,z pewnością lepiej się sprawdzi niż kondensator MKP .

W dniu 24.03.2025 o 14:30, Mariusz03 napisał:

je nie mogę polecić, kondensator teflonowy daje dźwięk jaskrawszy i  cienki. Może gdzies bliżej cyfry ,ale do sygnału... mi się nie sprawdzily. 

Chyba że ktoś ma ciężki dźwięk to może. 

Z pewnością nie ruski ft,daje dźwięk jaskrawy cienki😁 góra jest stonowana ,ciemnawa  a k72 ,w zasadzie ten sam materiał tylko różni się obudowa ,pierwszy z aluminium ,k72 to stal ,podobna prezentacja , bardziej dynamiczny ,ogólnie równe granie .

W dniu 24.03.2025 o 19:24, arturp napisał:

No to już wiesz co robić - wstawiasz dane do kalkulatorka z linku i patrzysz na wykresy , które się tam pokazują . 

1nF niewiele da bo spadek charakterystyki filtra zaczyna się już od kilkunastu kHz i osiąga -3dB przy 5.89kHz. 

Ukryta Zawartość

10nF pokryje pasmo równo do około 1,5kHz a -3dB będzie przy około 580Hz - czyli trochę za nisko .

Wniosek prosty - jeżeli bypass ma działać tylko na wysokie cz. to eksperymentuj z pojemnościami w zakresie od 1nF do 10nF . Na przykład 4,7nF :

image.thumb.png.9ab79e36185b0fc0f011bcd9a192fd8c.png

Można wstawić 220nF WIMA MKP2 i posłuchać jak wpłynie na wysokie tony i średnicę .

image.thumb.png.c4c2b086f2d6baeeb888d634c6c13108.png

I w praktyce tak się potwierdzą ,

W dniu 25.03.2025 o 15:39, Mariusz03 napisał:

nie masz Silmic ów , przekonałbyś się że zmiotą kaisei w sygnale. Co do Cosmos, one są

Nie myl zasilania analogowki ,z sygnałem analogowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.03.2025 o 17:54, arturp napisał:

Ukryta Zawartość

TO NIE JEST NAJLEPSZY SILMIC ! pomijając autentyczność tego kondensatora ,ten gra typowa V czyli skrajami pasma .Najlepszy to ARS ,bardzo równy kondensator ,ze świetną barwa ,lekko poluzowany basem ,dobra góra . Były jeszcze wersję specjalne robione np.dla Sansui ,czyli silmic alfa super gold ,te o których piszecie przy nim to zabawki😁

Ukryta Zawartość

25 minut temu, tedi02 napisał:

gra typowa V czyli skrajami pasma

Też mam takie wrażenie . Może warto je mieszać z brązowymi bo te ładnie grają średnicą , lekko eksponują .

...there is no spoon...

10 godzin temu, bart.dev napisał:

Rozważam zakup Jupiterów Cooper Foil Paper & Wax - ponoć mają zalety Mundorf Supreme Silver Gold Oil plus barwę

Jupiter są pięknie „naturalne” o organicznym charakterze i brzmieniu i to uważam za najważniejsze i najbardziej pożądane. Kondensatory Juputer mają więcej powietrza w górnym paśmie, ulepszone mikroszczegóły i oczywistą poprawę uderzenia basu.

Bałbym się porównania do SGO, to nie ten poziom. W mundorfach nie znajdziesz takiego brzmienia tam wszystko jest plastikowe. U mnie SGO leży w szufladzie od 7 lat i nie zamierzam go z tamtą wyciągać. 

Jednak aby za mocno nie krytykować to kazdy dostępny kondensator, który będzie odpowiadał danemu gustowi określa jakiego konkretnego dźwięku się szuka.

Jest mnóstwo dobrych wyborów. I Tobie też tęgo życzę. 

10 godzin temu, bart.dev napisał:

A czy to jedyny tylko sklep? Taniej dostaniesz je za Wielką Wodą .

14 godzin temu, Prewwit napisał:

Ukryta Zawartość

A które, w tym samym układzie, miały lepszą kontrolę basu (z miedzianych)?

Możliwe że dawno nie testowałem kpcu, zawsze je uważałem za wzór kontroli basu - do tej pory, jak przyjechały v-capy cutf... musiałbym zrobić sparing z miflexami.

KPCU mial u mnie tylko trochę bardziej poluźniony bas niż KFPM.

Rike q-cap, kpal, Jensen copper PIO, Alexander, Jupiter mialy wyraźnie dłuższy bas niż miflexy. A Audyn TC był - w tej kwestii - najgorszy.

Dobry bas ma też superior i na pewno nie dowolny Mundorf z serii classic supreme. 

Clarity cap MR też dość spoko bas, ale dłuższy niż Superior.

Ukryta Zawartość

Wezmę na razie te KPCU-01 Miflexa, z tego co poczytałem to Jupitery lepiej brać na 600V, aktualnie niedostępne w Hificollective, z USA pewnie by szły miesiąc

Wygrzeję Miflexy razem z lampami

Zobaczymy jak wypadną całościowo i ewentualnie pomyślę potem 🙂

Jak będzie za ciepło/ciemno, mogę wrzucić lampy Siemensa, dodadzą trochę życia a Mundorfy SGO może się komuś spodobają, mi niestety brakuje z nimi barwy przy instrumentach akustycznych, a rezystory węglowe nie rozwiązują problemu - zbyt dużo zabierają

15 godzin temu, bart.dev napisał:

A dzięki, znalazłem to 🙂 Na razie zostawię kondensatory w spokoju, muszę wygrzać nowe zabawki - początki bardzo obiecujące

Ukryta Zawartość

A w lampy elektronowe? Mowa o jupiterach...

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, tedi02 napisał:

Kondensatory jupiter Cooper paper wax, sklepie lampy elektronowe,,

Planowałem wziąć z hificollective, ale tam też nie ma aktualnie wersji 600V, zobaczymy więc jak się sprawdzą Miflexy KPCU-01, jutro będą

W dniu 24.03.2025 o 19:24, arturp napisał:

No to już wiesz co robić - wstawiasz dane do kalkulatorka z linku i patrzysz na wykresy , które się tam pokazują . 

1nF niewiele da bo spadek charakterystyki filtra zaczyna się już od kilkunastu kHz i osiąga -3dB przy 5.89kHz. 

Ukryta Zawartość

10nF pokryje pasmo równo do około 1,5kHz a -3dB będzie przy około 580Hz - czyli trochę za nisko .

Wniosek prosty - jeżeli bypass ma działać tylko na wysokie cz. to eksperymentuj z pojemnościami w zakresie od 1nF do 10nF . Na przykład 4,7nF :

image.thumb.png.9ab79e36185b0fc0f011bcd9a192fd8c.png

Można wstawić 220nF WIMA MKP2 i posłuchać jak wpłynie na wysokie tony i średnicę .

image.thumb.png.c4c2b086f2d6baeeb888d634c6c13108.png

Stary patent z rozwiązań SANSU, to do głównych zasilających  ,czy dalej ,dodawano kondensatory MKP japońskiej firmy U com a ponadto do km azdego z tych elektrolitów  , kondensator styroflexowy  od 2,2nf - 10nf .   Tak było w topowych wzmakach ,pre ,świetna budowa ,rezystory Riken ,wytłumienie obudowy ,duże transformatory ,kondensatory silmic ARS alfa super gold ,lub nippony wersji specjalnych ,też niedostępne w sprzedaży.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś kiedyś kupował kondy u tego sprzedawcy na eBay? - 

Ukryta Zawartość

Chciałem zrobić jakiś zapasik i napisałem do sprzedawcy. Czekam na wiadomość za ile opchnie kilkadziesiąt sztuk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zamar

@tedi02 mam pytanie, w starych kondach masz dosiadczenie, proszę powiedzieć jak takie cudo śmiga i gdzie je testowałeś ,chodzi mi o miejsce: zasialnie czy sygnał lub cyfra. Dzięki. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tymi nie , bardziej z Frako osiowymi ( widziałem ich też u Lampizatora) to równo ,grające kondy z kolorem ,i jak dla mnie z troszkę rozjechana góra jak to kondensatory osiowe. Myślę że każde wyprowadzenia kondensatora w jakiejś części słychać : śrubowe ,osiowe ,snap in. Świetne ,klasa Siemensa Sikorel albo i lepsze ,były złote Frako z wyprowadzeniami drutowymi.

33 minuty temu, tedi02 napisał:

Świetne ,klasa Siemensa Sikorel albo i lepsze ,były złote Frako z wyprowadzeniami drutowymi.

Oczywiście ale to już historia, nie ma ich. Więc trzeba szukać nowych opcji.

• Pokaż nowe odpowiedzi