Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

A czy mógł by ktoś powiedzieć cokolwiek o tym kondensatorze SIC Safco?, bo smutno mi by było gdyby on był do niczego, albo przepłaciłem...

Hmm co mozna powiedzieć , mialem inny model SIC Safco i były bardzo OK, więc i te powinny być- tylko radzę je poformować jako że są leciwe....

sic safco to jedna z lepszych firm.stosowałem ich kondensatory z bardzo dobrym rezultatem. mają znakomite parametry. firma ta specjalizuje się w produkcji kondensatorów profesjonalnych. więcej na ten temat mógłby powiedzieć bodo_z , ktory ściągał je z Francji. Jednak on też mógłby podać same plusy. Jak zawsze są kondensatory o różnych parametrach do różnych zastosowań ;) faktem jest jednak, że ta firma nie robi bubli.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

A ja muszę tu pochwalić Sanyo OSCON SD, postawione obok DACa na zasilaniu obwodów cyfrowych w Technicsie SL-PS840 wniosły wiele dobrego, przebiły Nippon ChemiCon KZJ i lepsze od nich nausznie Jamicon, o fabrycznych ??? nie wspomnę.

Rubycon SSL i Rubycon ZL, co są warte te kondki? w zasilaniu, w torze audio?

Pytam bo chcę w końcu złożyć FirstWatt F4 Nelsona Passa są tam 4 kondy w torze sygnału,

Peter Daniel poleca oczywiście BG-N ale 100uF/50V kosztuje 44 zl na allegro, a potrzeba ich tam 8 szt

może jakaś inna rozsądna alternatywa. Znajomość przyda się również przy innych Passach.

1. Nichicon Muse ES??

2. Elna Cerafine ROA??

3. ?? ??

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

tak sie zastanawiam czy ktos z was probowal kiedys tak dla jajec zlozyc kondensator ze zlota platkowego .. albo szlagaluminium ?? :) ciekawe czy mozna osiagnac jakis sensowny efekt :) mnie troche korci.. i chyba sprubuje sobie z czyms takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ..

jak mam wydac na papierosy albo alko to czemu nie zainwestowac w doswiadczenie i sprobowac zlozyc cos takiego domowym sposobem z folia spozywcza :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

najwieksze znaczenie na wlasciwosci elektryczne > akustyczne wydaj mi sie ze ma rodzaj izolatora a nie przewodnika (przy pominiecu takich kwestii jak ewentualna powierchnia kondensatora bo tutaj taki tantal ma wyrazne znaczneie roli przewodnika)

niekoniecznie zloto.. :) chodzi mi bardziej o sprawdzenie czy w warunkach domowych mozna zbudowac cos co nie bedzie odbiegalo zbytnio od kondensatorow produkowanych seryjnie ...

hmm, też kiedyś o tym myślałem. taśma teflonowa jako izolator i cewka taśmowa (miedź lub srebro) :)

może poteoretyzujemy chociaż nad budową takiego kondensatora?

spece proszeni są o wpisy ;)

pozdrawiam

Tymczasem pochwalę Sanyo WG jako lepszą alternatywę dla Sanyo Os Con SP. Jakiś taki ogólnie bardziej neutralny i przejrzysty.

Nie mam miernika pojemności. Czy elektrolity Elny z początku lat 80-tych będą trzymały jeszcze pojemność?

Ukryta Zawartość

post-17098-100002344 1201294377_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bartezzz, 25 Sty 2008, 01:37

>michelangelo, a gdzie Ty je kupowałeś ?

ebay, użytkownik egekecu - ma sklep on-line na ebay'u, lista jest zawsze z lewej strony aukcji. Jak chcesz 1000uF 6.3V, to mogę się podzielić, jak również innymi, np. Panasami FC i FJ. Jak coś, to na PW zapraszam, najlepiej z wyszczególnieniem jakich szukasz.

Spotkał się ktoś może z Elna Tonerex - mam takowe we wzmacniaczu.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Według aktualnego katalogu Elny to nieco gorszy typ od Cerafine (rosnąco wg jakości: RA2 -> Tonerex ->Cerafine ->Silmic -> Silmic II). Natomiast jeśli chodzi o jakość brzmienia, wydaje się to mniej oczywiste - osobiście mam wrażenie, że np Cerafine sa bardziej 'przezroczyste' od Silmiców, które zdają się rozmywać niskie częstotliwości...

silmiki tak fajnie misiują dźwięk jak potrzeba przejrzystości lepsze sa cerafiny tylko sie dłuugo wygrzewają...maja skłonności do ochładzania.

Witajcie!

Nie chcę zakładać nowego wątku, gdyż moje pytania dotyczą kondensatorów. Chciałbym jeszcze pogrzebać w moim kompakcje i mam kilka pomysłów, ale nie wiem czy warto. Dlatego proszę was o poradę.

- A więc czy jest sens wymieniać kondensatory łączące zasilanie PCM-ów z GND na np. BG NX? Są u mnie zastosowane takie same jak w nocje układów PCM1704 czyli 2x47uF i 1x100Uf dla części analogowej. Zaznaczone na niebiesko

- Czy warto wymienić te kondensatory SMD po stronie cyfrowerj C50, C58, C59, C60?

- Mam filtr oparty na elementach dyskretnych żadnych opów : ) i mam tam kondensatory 47uF/25V obecnie Elny Silmice(zaznaczone na czerwono). Czy jest sens włożyć tam BG lub jakieś MKP?

- I podobne pytanie dotyczące tych co są zaznaczone na pomarańczowo. Obecnie Elna Silmic 10uF/50V

Z góry dziękuje za odpowiedź : )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

ekhm, czy ktos moze mi wyjasnic jak takie cos moze kosztoac kilkaset zlotych? (6,8 uF)

Ukryta Zawartość

Josef, po co to było? Jak kogoś stać to niech sobie kupi. Życzę mu! :)

Czy to wynika z zazdrości, że nie możesz sobie na takie zachcianki pozwolić?

W porównaniu do Twojego sprzętu słucham na zabawkach, w takim razie powinienem napisać, że trzeba być posranym żeby ładować tysiące złotych w Krelle i BAT'y. Fajnie, że masz taki sprzęt. Uczciwie na niego zapracowałeś, niech Cie cieszy :)

Niestety coraz częściej zauważam u ludzi taką mentalność...

Po przeczytaniu waszych wpisów odnośnie Elna Cerafine odniosłem wrażenie że to bardzo ciekawe kondy - u jednych do dupy, u innych genialne. Nie piszecie Panowie w jakich okolicznościach a jak to potem się analizuje to niewiele z tego pożytku.

Sam je wypróbowałem i na tyle mi się spodobały że muszę o ty wspomnieć. Cerafine 10uF/35V na zasilaniu OPA2604 w CD-721 Philips. Dorobione zasilanie na LM717/337 na wyjściu zasilania FC 100uF. Za OPA na wyjściu z CD Elna Silmic 22uF. Porównywałem różne kondy na zasilaniu WO i tak Silmic 47uF/25V - basik dobry, średnica bardzo dobra, przestrzeń dobra wysokie niedobre-obcięte i zniekształcone. Zminiłem je na Nichikon Fine Gold 100uF po tym zabiegu CD zagrał jak Audigi II Creative tzn. wszyskio niby OK (116dB itp), ale zero muzykalności, kiepska lokalizacja, wysokie nieco metaliczne i ogólna nuda. Potem dałem 47uF FC no i zagrało lepiej noż Silmic i Nichikon FG, z tym że FC to kondensatory zaledwie dobre. Wsadziłem jeszcze na próbę Cerafine 10uF i się zachwyciłwm bez czekania na wygrzanie. Cerafine zagrały świetnie na wszyskich zakresach, bardzo analitycznie, precyzyjnie, ale na kolana rzuciła mnie wprost fenomenalna przestrzeń. Instrumenty się rozdzieliły i przy każdym z nich pojawił się pogłos, to dało niesawitą atmosferę różnym nagraniom. Zwykle po zamienie kondów, zachwyca się człowiek że usłyszał jakieś drobne dźwięki drugoplanowe o których wcześniej nie wiedział, ale z tym razem to inny poziom. Gdzieś tam wyczytałem potem że połaczenie Silmic i Cerafine przynosi sukces, bo ich zalety się sumują, a wady znoszą. Może taki był zamier producenta?

Nie wiem czy BG N lepiej zagrałby na zasilaniu WO bo nie mam go pod ręką.

Panowie piszcie proszę gdzie dany kond gra bo np. Silmic świetnie gra na wyjściu sygnału (odsprzęgający), ale zaledwie średnio na zasilaniu OPA, pewnie w cyfrówce wcale by nie zagrał. Wyszczególnienie jak dotąd widziałem zaledwie przy: Oscon do cyfry, BG N na wyjście sygnału, to za mało. Nie każdy ma arsenał kondensatorow i czas na próby.

Jeszcze pytanko: do czego się nada Nichicon FG, bo niem co z nimi począć - a ponoć są dobre?

• Pokaż nowe odpowiedzi