Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem to zdjęcie na necie . Widać że właściciel miał chyba ten sam problem i je wymienił .... chyba to philips .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No tak BC Components są zazwyczaj na 105 st. C... i mają bardzo dobrą opinię, ale ja wiem czy te lampy się tak grzeją, myśle że spoko mogą być kondensatory na 85 st. C. Ja mam w SONY 770ES temperaturę ponad 50 st. C i z kondensatorami nic się nie dzieje specjalnego.

Jak chcesz zainwestować więcej to nie kupuj Jamiconów, kup inne, ale myśle, że Jamicony spokojnie tu wystarczą.

kogutaudio, 4 Maj 2008, 11:16

>OK . Myślałem o nichicon KG

>

>

Ukryta Zawartość

>

>

>

>A może masz inne typy . Szkoda że te nichicony nie są na 105 C bo Odległość elektrolitów od lampy to

>25mm . A co powiesz o Jamicon- Z tego co wiem lepiej dać coś lepszego (droższego )to tej klasy

>wzmacniacza

Możesz pomiędzy kondensatory i lampki wstawić po kawałku błyszczącej aluminiowej blaszki, tak by odbijała promieniowanie cieplne lampy, i chroniła nieco kondensatory. Blaszkę podłącz do masy, i uważaj żeby nią zwarcia z czymś nie zrobić.

Ukryta Zawartość

A jak wypadają Jamicon-y w stosunku do nichicon KG .(pomijam cenę )

Może ktoś je testował.

A może 15000uf/22000uf63V jamicon będzie lepszy od 10000uf63V nichicon KG

nichicony kg 10000uf 63v u mnie się nie sprawdziły ,brak swobody i detali ,dobry bas ,na nich było zbyt muląco ale one podobno takie są nawet pomimo długiego wygrzewaniaście ,dóżo leprze są bhc aerovox seria alc,no i oczywie bhc slit foil,BC też próbowałem są niezłe jednak ich średnica mi nie pasowała jest trochę wypchnięta przed inne zakresy i jakłby nosowa,sam jestem ciekaw opini na temat jamikonów są tanie.

Mgaiwer ma rację za dóża pojemność może zmulić,ale to zależy czy te kondy będą szybkie czy nie ,bo stosując np roe eys (bardzo szybkie kondy )możesz dać ich naprawdę dóżo a zmulenia tak łatwo nie będzie.

Właśnie Jamicon- jest bardzo popularny na allegro i cena atrakcyjna. Tylko co po tym kondensatorze można się spodziewać.

Jeśli kolega testował nichicon KG i wypadły średnio to lepiej sobie tego nichicona odpuszczę .

Może ktoś ma jeszcze jakieś dobre typy odnośnie kondensatorów .....

Ja osobiście pamiętam jak miałem Wzm SANSUI .Był tam chyba Hitacon 10000uf z dopiskiem pure focus 4x10000uf . Dawno nie spotkałem wzmacniacza który miał taką dynamikę .... Ciekawe czy to właśnie za sprawą tego zasilacza z tymi kondesatorami tak to fajnie brzmiało .

Gabler masz rację . Z tego co wiem jak ktoś wstawia Blackgate N lub STD w sekcji wzmacniacza a w zasilaczu pakuje byle co to takie operacje są bez sensu. Ograniczają możliwości tych kondesatorów

kogutaudio, 4 Maj 2008, 13:43

>Ja osobiście pamiętam jak miałem Wzm SANSUI .Był tam chyba Hitacon 10000uf z dopiskiem pure focus

>4x10000uf . Dawno nie spotkałem wzmacniacza który miał taką dynamikę .... Ciekawe czy to właśnie za

Za dynamikę wzmacniacza odpowiada przede wszystkim odpowiedź impulsowa tranzystorów mocy... mówiąc potocznie musza być szybkie. Oczywiście jeszcze wiele czynników wpływa na dynamikę wzmacniacza jak np. jego konstrukcji :) ale marka użytych kondensatorów ma na tę cechę minimalny wpływ :))

Za dynamikę wzmacniacza odpowiada przede wszystkim odpowiedź impulsowa tranzystorów mocy... mówiąc

>potocznie musza być szybkie. Oczywiście jeszcze wiele czynników wpływa na dynamikę wzmacniacza jak

>np. jego konstrukcji :) ale marka użytych kondensatorów ma na tę cechę minimalny wpływ :))

Dzięki za fachową odpowiedz.

Zoltar a ty jak sądzisz co wstawić do tego coplanda . Masz jakiś typ odnośnie tego kondensatora

No i tutaj bym się z tobą kłucił ,marka i rodzaj kondów mają znaczny wpływ na dynamikę,sam to parę razy przechodziłem,są kondy kture mulą,mają słaby bas itd.i choćbyś się niewiadomo jak starał to i tak bez dobrych kondów super nie będzie ,co najwyżej może być średnio.

TS HA są dostępne w RS i SCHURO de

Właśnie znalazłem w katalogu farnel-a Panasonic TS-HA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co moglibyście powiedzieć o kondensatorach BHC ALS31A103DE063 10.000uF 63V ??

Z tego co patrzyłem to mają przy 20 stopniach C:

- ESR(100Hz) równe 17

- Imp (10Hz) równe 14

a przy 85 stopniach C:

- ESR(100Hz) równe 10,8

- Imp (10Hz) równe 11,9

dobre ma parametry ??

Mam 4 sztuki takich kondensatorów i chciałem 2 sprzedać i nie wiem czy dobre one są.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Witam Kupię 4szt Aerovox-ów 10000uf 63V o takich parametrach

Ukryta Zawartość

a może będzie brał ktoś z schuro.de jakieś klamoty

Ukryta Zawartość

Możemy zrobić jakieś zamówienie . Powyżej 4szt jest 10,76 euro za szt .

Pytanie czy już ktoś kupował w schuro i wie jak wygląda wysyłka . Z tego co przeczytałem chcą przelew na konto . Z tego co wiem to taniej jest zamówić kuriera z polski .

Jutro wyślę do nich mail-a czy wysyłają do naszego kraju i ile chcą za wysyłkę .

Witam

mam pytanie.

Co oznacza takie oznakowanie kondensatorów.

-50/25+ lub -100/12+ .

Sa to kondy ponad 40-letnie

pozdrawiam i dzieki

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi