Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Naprawdę twoim zdaniem Wimy MKT 4,7uF będą tu najlepsze ?

To nie MKP, a tylko MKT i w dodatku podobno jedna z najgorszych serji.

To dobre, nowe elektrolity o bardzo niskjej stratności, robią takie straty w sygnale, że wyłącznie nadają się do różnych rzeczy poza "przepuszczaniem" sygnału ? Czy może jeszcze jakiś ważny parametr tu wchodzi w rachube ?

Przybliżcie, proszę tą sprawę.

Ja myśle że ten test w audio niewiele nam powie, największe znaczenie ma tutaj brzmienie każdy kondziołek ma inne. Chociaż ja bardzo cenie Elny na wyjściu nawet bardziej od BG.

< Piotreq23

< kolczas sądzisz że elektrolit nawet silmic jest w tym przypadku lepszy od np. wimy mkt i mkp???

No tak właśnie sądzę. Wimy mogą dać dość poprawny dźwięk. Ale często za suchy, albo nieobecny. Zresztą kolega żółwik chciał coś małego.

A ponowię przy okazji pytanie o porównanie ruskich kondów z Jantzen Z-Superior. Czyżby nikt tego nie zrobił?

Witajcie.

Mam takie pytanko, niedawno dokonałem odrestaurowania ukochanego 30 letniego Amplitunera.

Wymianie poddałem wszystkie kondensatory elektr. w mniej wiecej takiej proporcji : zasilanie nichicon Fine Gold, reszta ELNA silmic II kilka sztuk silmic I i cerafine (mniej znaczace sekcje) najmniejsze pojemności sprzegajace rzędu 1 - 4,7 uf nichicon fine gold.

Generalnie po kilkunastu godzinach grania dzwięk poprawił się ale nie zniknęło całkiem takie przytłumienie, które sprawia wrażenie jakby instrumenty nie mogły do końca wybrzmieć.

Wzmak generalnie gra średnicą szczegółową i wyraźną (i tu przytłumienia jakby nie było) całe brzmienie ciepłe i łagodne ale całkiem szczegółowe i nie pozbawione ataku.

Czy moźna by coś jeszcze pokombinować z marką kondów?

A moźe pobocznikować co nieco?

Pozdrawiam

Przy Silmicach i Fine Goldach inaczej nie będzie - i tak masz trochę szczęścia że nie zmuliło do końca. Jeśli lubisz w miarę ciepłe brzmienie spróbuj Panasoniców FC, co prawda nie mają tej barwy co Silmiki ale są trochę żwawsze.

Jeżeli chcesz coś pokombinować odwróć role - tam gdzie wsadziłeś Cerafiny włóż Nichicony i Silmiki a Cerafiny na ich miejsce (o ile pozwolą na to wartości) i napisz koniecznie jek gra.

pzdr

Ewentualnie zamień silmic na nichicon muse kz, u mnie były wręcz za ostre. silmic są fajne, ładnie grają ale jak to określił któryś z kolegów są takie "misiowate". wolę cerafine.

Simic zastosuj tylko do sprzęgania. Panasonic FC do zasilania. Cerafine do odsprzęgania przy wzmacniaczach operacyjnych. Nichicon FG nie wiem do czego się nadaje, ja ich nie lubię i tyle.

Z bocznikowaniem to chyba za dużo grzebania jest.

• 2 tygodnie później...

Mam pewną wątpliwość w oznaczeniu biegunowości przy kondensatorach tantalowych.

Na zdjęciu pierwsze dwa od lewej mają tak jak zwykle oznaczony + (plus) po prawej stronie, natomiast pierwszy z prawej ma po prawej tylko kreskę. Czy ta kreska oznacza + czy może - (minus).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam grono pasjonatów !

Proszę o informację , czy ktoś z szacownego forum miał do czynienia , używał , lub używa podobnych kondensatorów przy własnej konstrukcji .

W moim przypadku chodzi o zastosowanie w zwrotnicach w odgrodach .

Proszę o opinie przydatności , zalet , wad , wrażeń odsłuchowych itp ... np, kombinacji zastosowań z innymi kondensatorami .

Dodam , że są to fabrycznie nowe elementy tzw NOS - y .

Ukryta Zawartość

post-18198-100006928 1219917254_thumb.jpg

post-18198-100006929 1219917254_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czym najlepiej usuwa się składową stałą napięcia za OPAM'em?

Oryginalnie mam bipolarne Nichicon Muss 100uF, ale mają już ok 20 lat i przydałaby się wymiana.

Polecam wyszukiwarkę Audiostereo. U mnie najlepsze to BGN 4,7 u. Z tanszych mogą być ruskie olejaki.Mozna też zwykłym MKT

Krzych 2

Spróbuj proszę oszacować do czego klasą są podobne ruskie MBGO-2 np czy do FC, Wimy MKP, najtańszych jantzen. Jakoś ja w Audiostereo nie znalazłem do tej pory.

Tu mozna znalezc ciekawe porownanie kondensatorow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę o pomoc w wyborze, co będzie lepsze do bocznikowania dużych elektrolitów.

Pojemność ta sama 100nf.

1. MKP 1840 Vishay/ERO 5%

Ukryta Zawartość

2. MKS2 Wima 5%

Ukryta Zawartość

obydwu mam wystarczające ilości tylko nie wiem które wybrać.

MKS2 wima jest już dobrze znane w bocznikowaniu, to MKP wygląda ciekawie ;-) czy ktoś go do tego używał produkcji tej firmy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

dzięki za temat - miałem co robić cały porane i zapisałem chyba z 3 strony papieru ...

Macie jakieś doświadczenia w budowie "baterii" do CD?

ta na fotce to 97,000uF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Wpadł mi w ręce pioneer PD8500. Zdziwiła mnie ta skłonność do owijania kondensatorów blaszką miedzianą. Sam CD brzmi nieszczególnie ze względu na .... no np. na idiotyczny sposób puszczania wszystkich sygnałów do PCM 63 jednym chipem 74HC04 i zachodzącą w chipie intermodulację. Tak więc nie zajęli się tym co trzeba a za to owijali kondensatorki. Jednak zostawmy błędy Japońców na boku. Kwestią jest dla mnie to, dlaczego owijają te kondensatory. Czasami wręcz ekranują jeden kondensator od drugiego w zasilaczu (tak, tak- specjalny ekran z miedzi i w tym przypadku to już podłączony do masy). Sądząc po efekcie finalnym nic im to nie dało. Takie owijanie to żaden ekran ... więc pytanie po co to robią. Myślę, że to sztuka dla sztuki ale może ktoś potrafi to uzasadnić.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>no np. na idiotyczny sposób puszczania wszystkich sygnałów do PCM 63 jednym chipem 74HC04 i zachodzącą w chipie intermodulację. /.../ Jednak zostawmy błędy Japońców na boku.

Rambo, a zlituj się nad samym sobą. Gdyby było coś takiego co piszesz, to np. wcześniejszy GDL zrobiony jak za króla ćwieczka rodem z epoki automatów do gier zamiast robić co trzeba produkowałby tylko uboczny produkt intermodulacji:))) Litości:)))

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek - obawiam się, że nie kojarzysz dokładnie tematu. Izolacja w chipie 74HC04 jest stosunkowo słaba a w nim idą wszystkie 3 sygnały łącznie z taktującym. Nie ma siły żeby nie wpływały jeden na drugi. Grać to gra jednak jest to patologia.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo, nic prostszego - rozszyj układ i zrób tak jak proponujesz. Podpowiem Ci tylko że znam tego Pioneera i to co piszesz to bzdura. kropka.

Trochę sensu poproszę.

dlaczego bzdura?

A dlaczego niby nie? Przecież te 6 bramek pracuje "po bożemu", wg not katalogowych. Nie linearyzujesz ich itd, a one maja za zadanie tylko i wyłącznie negować sygnał cyfrowy. Dlaczego mają niby wprowadzać zakłócenia o których piszesz? Z resztą prosta sprawa, tak jak pisałem rozszyj sygnał i porównaj.

Trochę sensu poproszę.

.... ten wpis sporo mi wytłumaczył. Dobra szkoda gadać o niczym.

Też mi się tak wydaje. Najprościej jest tak bez zastanowienia postukać w klawiaturę jacy ci konstruktorzy z Pioneera są głupi:(

Koniec offtop.

Trochę sensu poproszę.

jesteś gagacek popierdolony, że aż miło :)

-Jasne. A teraz przyjmij do wiadomości że jest wiele dobrych, fabrycznych aplikacji w których kilka takich bramek połączonych w szereg tworzy bufor wyjściowy spdif. Dodatkowo uzmysłów sobie w jakim reżimie pracuje ostatnia bramka. Pomyśl co by się działo gdyby proces intermodulacji z nakładających się na siebie opóźnień czasowych poszczególnych bramek wpływał na wyjściowy sygnał spdif. wymagam od Ciebie za wiele? Chyba tak, skoro Twoim argumenetm jest stwierdzenie że jestem p..

Wiesz, pisać bzdury jest bardzo łatwo, sęk w tym że niektórzy to czytają i mogą takie objawienia wziąć za dobrą monetę. A przecież nie o to Tobie chodziło, prawda?

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi