Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio 42 zmiana części w zwrotnicy

Kamil Ełk

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wpiąłem w miejsce czarnego SCR, tego czerwonego Jantzena którego chcesz wsadzić, w zbliżonych do twoich kolumn kolumnach z niemal takimi samymi głośnikami

Pojawił się jazgot. One dodają góry te Superiory, względem innych kondów.

Ja bym zaczał od cewki. Rdzeniówka psuje i bas i muli średnice.

Ja wpiąłem w miejsce czarnego SCR, tego czerwonego Jantzena którego chcesz wsadzić, w zbliżonych do twoich kolumn kolumnach z niemal takimi samymi głośnikami

Pojawił się jazgot. One dodają góry te Superiory, względem innych kondów.

Ja bym zaczał od cewki. Rdzeniówka psuje i bas i muli średnice.

Szkoda że wczesniej nie przeczytałem Twojego postu, bo żem już je kupił, ale zadzwonię jutro z rana może da radę wymienić je na supreme. Chodzi Ci o tą mniejszą Cewkę ?

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Supreme do Audience 40 to chyba przerost formy nad treścią..

Ja bym został przy Mcapach albo czarnych SCR a wymienił cewkę.

Ta mała cewka to jest OK. chodzi to tą większą do 15w75.

Superiora już mi wysłali, ale zadzwoniłem i mogę go odesłać i najprawdopodobniej tak zrobię razem z cewką do zmierzenia . Z ciekawości na pewno sprawdzę jak się sprawuje, szkoda byłoby zmarnować okazję na takie doświadczenie, moze akurat a może będe musiał go odesłać.

Taki Superior długo się wygrzewa, więc jak go testowo podłączysz to nie spodziewaj się rewelacji żadnych.

Panowie z Polinka dobiorą Ci powietrzną cewkę. Od tego bym zaczął, kolejne zmiany wg uznania, ale po wymianie cewki.

Jak tylko przyjdzie pomierz go dokładnie; wszystkie parametry, a jak się wygrzeje,

wtedy jeszcze raz i skorzystaj z rękojmi, bo nie wiesz, jak się będzie zachowywać

po następnych 100 czy 1000 godzinach, skoro już po

niedługim czasie pracy ta tandeta już na ucho "nie trzymie" parametrów ;-)))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak tylko przyjdzie pomierz go dokładnie; wszystkie parametry, a jak się wygrzeje,

wtedy jeszcze raz i skorzystaj z rękojmi, bo nie wiesz, jak się będzie zachowywać

po następnych 100 czy 1000 godzinach, skoro już po

niedługim czasie pracy ta tandeta już na ucho "nie trzymie" parametrów ;-)))

To ten wyślij mi miernik i instrukcje ;)

Wygrzewałem białego Mundorfa ok 350-400 godzin , tyle trzeba było . Falowo ostrości i przebasowania , na początku mocniej , pod koniec łagodniej aż do ustania i klarowności . Tak mają , ale na pocieszenie powiem , że pierwsze kilka godzin ( + - ) , powinien grać " tak jak po pełnym wyklarowaniu , czyli na początku powinien pokazać swoje możliwości ( czasem pełne ) .

Jeżeli będzie dobrze obsadzony " ( bez większych innych błędów i złych elementów ) to nawet podczas dalszej wygrzewki " powinien też pracować z głośnikami raczej już przyzwoicie ( choć te fale nastrojów mogą być zauważalne ) .

Niektórzy tego zupełnie nie wyłapują , mówią tylko ,np ... O , dzisiaj jest dobry prąd w sieci , bo sprzęt wyjątkowo dobrze zagrał ... A często to są zwykłe objawy wypalania elementów , kabli itd. , które się dzieją w czasie , długim czasie i nie są aż tak oczywiste .

Mam problem ze znalezieniem plusa na płytce dla kondensatora. Stary kondensator nie posiadał takiego oznaczenia to raz. Następnie na płytce tam gdzie są terminale wejscia na kable do kolumn jest na odwrót, gdzie wejscie oznaczone na czerwono + tam idą kable - do głośników. Zatem jak to ma być, z której strony plus na kondensator ? Przesyłam zdjęcia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-55534-0-64578800-1456829172_thumb.jpg

post-55534-0-60003400-1456829352_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dodam jeszcze że bezpośrednio od terminala czerwonego jest połączona bezposrednio jedna nóżka kndensatora.

nowy kond i cewka i tak nie zmieści Ci się na tej płytce raczej. Albo bedziesz musiał położyć cewkę z jednej strony a resztę dać z drugiej.

dodam jeszcze że bezpośrednio od terminala czerwonego jest połączona bezposrednio jedna nóżka kndensatora.

kond jest w szeregu do głośnika i + terminala. Ta mała cewka to pewnie drugi element, równoległy z tym filtrze, czyli D28 jest na drugim rzędzie filtrowany

Słucham z 3 godzinę czerwonych jantzenów i rewelacji nie ma, kond. wyprowadziłem byłymi kabelkami z tych monitorów. Zmiany są nie duże to i ciężko je konkretnie wychwycić. Ogólnie delikatnie wiecej wysokich, nie ostro, ale ostrzej, przejzystość lepsza ale nie dużo ale to najbardziej słychać, trochę lepsza głębokość, szczegółu delikatnie więcej. Z wad to na cieplejszych lampach bardziej to słychać, mniejsza plastyczność, wokal trochę wychudział barwa zmalała ? zdaje się że jest jakoś techniczniej.

Gość

(Konto usunięte)

Kamil te kondy nowe tak? To daj im pograć jakieś 100-200h :) i pilnuj, żeby kable od kondów do zwrotnicy były jak najkrótsze, najlepiej wsadzić w zwrotnicę, nie wyciągać poza nią.

Kamil te kondy nowe tak? To daj im pograć jakieś 100-200h :) i pilnuj, żeby kable od kondów do zwrotnicy były jak najkrótsze, najlepiej wsadzić w zwrotnicę, nie wyciągać poza nią.

Nowe. Nie wiem czy to dobry kierunek na czekanie, poczekam na rezystory od bmxmen-a może w tym połączeniu będzie miało to sens, jest on zdania że jego rezystory dają wypełnienie ale może wyjsc ze w połączeniu z fabrycznymi kond. będzie lepiej, nie wiadomo. Wypełnienie, masa, plastyczność by się przydała t. Potem wlutuje swoje stare kondy i porównam.Braki w organiczności to braki na przyjemności z dzwięku a analityczne zalety tego nie rekompensują. Ale na razie spokojnie.

poczekam na rezystory od bmxmen-a

Mam nadzieje że kolega Bmxmen ma już porządny sprzęt do pomiaru rezystancji swoich nota bene ciekawych i nie drogich rezystorów...

Jak zamówiłem pare 3R5, to jeden miał 3R8 a drugi 3R9.

To nieco za duży rozrzut, bo to ponad 1dB tłumienia więcej od zamierzonego.

Superesy za 3zł mają 1% tolerancji..

Wcześniej napisałem że czerwone kondensator jantzena dał delikatnie więcej wysokich, zagrało ostrzej ale nie ostro. Dziś słuchając muszę zweryfikować swoją opinię bo uważam że to nie jest delikatnie a sporo więcej góry, co już drażniło, w stosunku do wczesniejszego kond. mniej plastyczniej, bardziej technicznie, wokale mniej przyjemne z jakimś to czasem metalicznym nalotem. Dziś przyszły cztery rezystory od bmxmena, po przelutowaniu z rezystorów zmiana jest oczywistsza/czytelniejsza niżeli po wymianie na czerwone kond. jantzena gdzie trochę się zastanawiałem. Ogólnie spokojniej z dociążeniem po całości te zmiany są duże i oczywiste od razu, góra jest spokojniejsza jak przed jantzenem. Posłucham na spokojnie z odpoczynkami na świeżo.

Dziekuje kolego rambo54 za dobra reklame. Szkoda ze nie wspomniales ze rezystory chcialem poprawic , malo tego oddalem Ci cala kase. A najlepsze jest to ze ich mi nie zwrociles! Wiec kto jest fair? Dodam ze jestes jedyna osoba juz z chyba 100 ktorej cos nie pasowalo.

Te rezystory 22R nie są w audio, lepiej tą kasę na grafity dołożyć gdzieś gdzie to ma jakiekolwiek przełożenie na dźwięk. Możesz przesłać te grafity od Bmxmena razem z cewkami rdzeniowymi do Polinku na pomiary. Będziesz wiedział czy słyszalna różnica w dźwięku to różnica miedzy ceramicznymi a grafitami czy różnica między różnymi wartościami tych rezystorow które wyjałes a tymi które wsadziłes.

Bmxmenie, ja nie besztam twojego dobrego imienia. Napisałem że warto sprawdzić jak jest czym i gdzie, bo u mnie była taka i nie inna sytuacja z Twoimi rezystorami.

Znajdę czas to Ci je odeślę, ale zmieniłem projekt i nie potrzebuje takich wartości. Jak dostanę takie jak chce, zapłacę za nie znowu, i będą trzymać tolerancje 2% to też o tym napiszę.

Zawsze staram sie zeby rezystory byly z dokladnosci 0.1R nie wazne jaka wartosc rezystora. Chcialem poprawic Twoje rezystory ale nie chciales wiec Ci wrocilem wraz z wysylka. Zreszta temat uwazam za zakonczony. Zawsze staram sie je wykonac starannie, sprawdzajac na dwoch sredniej klasy miernikach. Od jakiegos czasu planuje kupic jakis mega dokladny miernik jednak nic nie znalazlem co by mnie interesowalo. Ale na pewno to zrobie. Malo tego planuje wprowadzic kolejne dwa typy rezystorow, ale to dopiero jak przejda testy.

No to skoro się już przyznałeś do działalności na forum, to gdzie masz znaczek branża, co.. ;)

Mogę Ci tanio załatwić taki u moderacji ;)

Ja biorę tylko pięć dych

Kamil , spokojnie wygrzewaj i obserwuj , napisz coś czasem o tych wrażeniach ... U mnie ten czerwony Jantzen na początku był bardzo szczegółowy , zrobiło się przestrzennie szczególnie w głębokości , dopiero potem stopniowo zaczęła nasycać się średnica , a na końcu bas . Barwa / ciekawsza/ chyba pojawiła się już na początku , ale czasem trzeba na to kilka dni poczekać .

Proszę napisz coś więcej o tych rezystorach , ponieważ wspomniałeś o szczegółowości i jej przytępieniu " /?/ czy dobrze zrozumiałem ? sprecyzuj dużą zmianę ...Jakie plusy i jakie minusy ?

Pozdro

Kamil , spokojnie wygrzewaj i obserwuj , napisz coś czasem o tych wrażeniach ... U mnie ten czerwony Jantzen na początku był bardzo szczegółowy , zrobiło się przestrzennie szczególnie w głębokości , dopiero potem stopniowo zaczęła nasycać się średnica , a na końcu bas . Barwa / ciekawsza/ chyba pojawiła się już na początku , ale czasem trzeba na to kilka dni poczekać .

Proszę napisz coś więcej o tych rezystorach , ponieważ wspomniałeś o szczegółowości i jej przytępieniu " /?/ czy dobrze zrozumiałem ? sprecyzuj dużą zmianę ...Jakie plusy i jakie minusy ?

Pozdro

Wyczuwam to tak że balans tonalny poszedł mocno w dół z ogólnym dociążeniem dźwięku. Góry jest duużo mniej, przytępiła się/z uplastycznieniem i straciła ona całkowicie blask, nie ma swobody z jaką rozświetla się na scenie szczegół na górze, zmniejsza to uczucie przestrzenności, czystości te zmiany są duże. W odczuciu wspomaga to wypchnięcie średnicy i jej bardzo dominującą rolę w przekazie. Wymieniłem z powrotem jeden rezystor 3R9 na cementowy, cechy góry wróciły, grafitowy zostawiłem na dole. Przekaz wydaje się spójny, wydaje się nawet że jest ciekawiej z grafitowym na dole.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.