Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz pod nowe kolumny

Domi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bardzo serdecznie. Moja sytuacja wygląda następująco:

Na 30 urodziny dostałam od rodziców prezent - kolumny marki klipsch, model r26f. Czy dobre? - nie wiem, prezentów się nie odrzuca icon_wink.gif

Niestety same nie zagrają więc chciałabym dokupić do tego wzmacniacz stereo, ale nie mam wogóle wiedzy na ten temat. Póki co , ze względu na ograniczenia finansowe muzyka będzie puszczana z odtwarzacza blu-ray. Głównie cd ponieważ przez te wszystkie latka trochę mi się ich uzbierało, jednak nigdy nie było mnie stać na jakiś poważniejszy zestaw więc były męczone na pseudo wieży Panasonica. W późniejszym czasie dokupie odtwarzacz cd. Poniżej uzupełniłam dane zgodnie z wymogami.

Pokój - 20m2, kwadrat. Koszt jaki mogę przeznaczyć - 1000 Pln. W tej cenie chyba nic nowego dobrego nie kupię więc pozostaje wzmacniacz używany. Muzyka jakiej słucham to Rock , Metal , Pop.

Ze względu na rodzaj słuchanej muzyki lubię dźwięk , który charakteryzuje się dość mocnymi niskimi tonami i podkreślonymi wysokimi. Nie lubię dźwięku suchego , płaskiego, wręcz przeciwnie - dynamiczny , z życiem.

Z tego co się dowiedziałam te kolumny grają dość konturowo, więc chyba dobrze. Znajomi coś tam mówili że dobrym partnerem do tych kolumn byłby wzmacniacz firmy NAD lub HARMAN KARDON, ale czy dobrze ...?

Bardzo bym prosiła o jakieś porady, bo stoją teraz te bidulki w kącie i czekają icon_wink.gif

Pozdrawiam serdecznie ...

https://www.audiostereo.pl/topic/125933-jaki-wzmacniacz-pod-nowe-kolumny/

i dobrze brzmi w ostrzejszej muzyce co też nie jest takie częste, a w popie to w ogóle jest miód na uszy, piękna góra i średnica, świetna przestrzeń i detale. Nie wiem jak z tymi kolumnami ale wzmak jest raczej neutralny, powinien grać dobrze z większością. Jako tańszy substytut można polecić pma-1055r bo za 1000zł ciężko upolować 1500r

Dziękuję Panowie za przykłady. Przyjrzę się im. A co myślicie o Yamaha AX 870 lub Harman Kardon 3490 (w sumie to amplituner , a radia nie potrzebuję, ale jakby się zgrał z Klipschami to czemu nie).

Generalnie klipsche z serii reference to naprawde niezłe kolumny (moim zdaniem). A co koledzy powiedzieliby na temat jakiegoś rotela? Wydaje mi się, że zestaw zagrałby ładnie. Z nowych zawszę można poszukać czegoś z rodzaju pioneera a 20, yamahy r-s300 albo onkyo tx 8020 ;)

te denony nie są misiowate i ospale czy kluchowate :) bas jest dobrze kontrolowany, idzie równo z tempem muzyki, można go samego też słuchać :) wysokie i średnica są rozdzielcze, wzmaki są neutralne jak na ten budżet oczywiście, tzn nie uwypuklaja żadnego pasma.

1500r ma bardziej może podkreślone te zalety, ktore nie dla każdego będą zaletami i paradoksalnie 1055r może lepiej wypaść. Co warto brać zależy od stanu technicznego, wizualnego i różnicy w cenie.

Harmana odpuść, jak trochę dozbierasz to możesz mieć nowego Onkyo 8130.

Nie potrzebujesz radia a z czego będziesz puszczać? Komputer? CD? Stremowanie?

Ten Denon 1500r to ciekawa propozycja. Z Harmanów HK 680.

Pozdrawiam

Nie potrzebujesz radia a z czego będziesz puszczać? Komputer? CD? Stremowanie?

Póki co , ze względu na ograniczenia finansowe muzyka będzie puszczana z odtwarzacza blu-ray. W późniejszym czasie dokupie odtwarzacz cd.

Czytam cały czas o tych dwóch denonach - Pma 1500r oraz 1055r. Coraz bardziej się do nich przekonuję. Harman Kardon 680 faktycznie świetny jest , ale ciężko go dostać.

Mam pytanie: oba Denony mają coś takiego jak wyjście Pre-out. Czy to służy np do podłączenia aktywnego subwoofera?

Nie, słuzy to do podłączenia końcówki mocy. Lepszego wzmacniacza. Ogólnie myślę że nie bedzie Ci to potrzebne.

Tak 680 ciężko dostać ale zdarza się i to nawet w dobrym stanie.

Ale ten Denek to Klipschów te żbedzie dobry.

Pozdrawiam

z pre out chyba zasili aktywny subwoofer?... gdzieś tu na forum to czytałem, przecież on ma wbudowaną właśnie końcówkę mocy, czyż nie? :)

ps. wolisz srebrny, złoty czy czarny kolor wzmaka? :)

Witam , kolor zdecydowanie czarny. Dostałem propozycję kupna odtwarzacza Cd Denon dcd 720 ae w bardzo atrakcyjnej cenie, na gwarancji. Czy by pasował dzwiekowo pod ktorys z omawianych tu denonów i klipschami? Napewno lepsze takie zrodło niż blu ray.

trudno aby denon pod denona nie pasował... jak będziesz miał (miała? bo już sam nie wiem :)) tego dcd 720ae to aż się prosi o wzmak tej samej firmy, nieco starszy ale za to sporo lepszy od wspolczesnego pma-720ae, oba omawiane takie są. Czarny pasuje do czarnego a szampan do srebrnego (trochę mniej).:)

"miała". Literówka się wdarła w poprzednim poście. W takim razie zakupie tego dcd 720 ae, czym bardziej ,że jest w naprawde dobrej cenie ;) Dzięki. W takim razie będę polowała na 1500r lub 1055r. Napiszcie jeszcze proszę do jakiej ceny warto kupić tego 1500r i 1055r aby nie przepłacić.

1500r za 1000-1200 ostatnio schodziły za znanym portalu, za 1055r można dać 700-800 z pilotem w dobrym stanie i oczywiscie super sprawny :)

Ciekawe jaką to dobrą cenę dałaś za cd, to prawie nówka z usb.

odpowiadać oczywiście nie musisz :)

Właśnie wiem, dlatego też , jeśli chodzi o Cd to chciałam coś "współczesnego". Planowałam zakupić coś w przyszłości nowego , ale jak się wtrafiła okazja to skorzystałam. Teraz już mi tylko wzmacniacza brakuje. Znalazłam pare sztuk 1055r, ale oczywiście bez pilota .

może być ciężko bo tych wzmacniaczy nie ma na pęki na Allegro, czasem trafi się ze 3 naraz a potem pół roku nic, różnie bywa. Do jakiej kwoty i czy musi być na wczoraj? :)

Absolutnie nie śpieszy mi się. Wolę poczekać niż kupić jakąś padaczkę, no ale wiadomo , że pół roku też nie będę czekać. Za Denona Pma 1055r z pilotem i w bardzo dobrym stanie (rzecz jasna na oryginalnych częściach) jestem w stanie dać do 800 zł, natomiast za 1500r (z takimi samymi wymogami) do 1000 zł.

Mam pytanie, może ktoś sprawdzał czy uniwersalne piloty da się zaprogramować na te denony. Mam pilota Logitech Harmony One, w sumie jestem ciekawa czy by dało radę w razie co.

cały czas jadę na uniwersalnym silvercrest a oryginały w szufladzie :) jak ma w liście kodów Denona to na pewno spasuje, jest tylko jeden kod do wzmaków Denona od najstarszych do najnowszych, generalnie dotyczy to też innych elementów wieży.

Proponuję jeszcze dokupić tuner denona, są bardzo dobre i tanie, na przyszłość odtwarzacz sieciowy.

Jak byłby 1500r za 1000 to tylko brać, już nawet bez pilota, byle sprawny i nie poobijany, nie grzebany, czarne są przeważnie trochę tańsze bo... szampańskie ładniejsze :)

Fajnie. Dziękuję za informację. Przyznaję , szampański jest bardzo ładny kolor, jednak z tego względu , że cały pozostały sprzęt mam czarny więc by nie pasował zbytnio, stąd też muszę mieć czarny, który też mi się zresztą bardzo podoba ;)

Jeśli chodzi o tuner, jakiś wyjątkowy model jest na którego warto zwrócić uwagę i w rozsądnych pieniądzach?

tu-1500rd jest pod linię tych wzmacniaczy, niestety dość drogi, tu-580rd bywa bardzo tani bo jest ze starszej linii, a jest taki sam dźwiękowo a funkcjonalnie nawet lepszy, oba to już wysokie modele.

Ewentualnie szukaj z tej nowszej linii ale niższych modeli tu-255, 245, 235, idealnie do wzmaka pasuje ten pierwszy lub 1500rd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.