Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w podpięciu sprzętu

Piotr Sękowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów

Mam do rozwiązania pewien problem z którym nie mogę sobie poradzić.

Otóż zachciało mi się w domu wzbogacić trochę oglądanie filmów poprzez zakup albo soundabara, albo wieży mini-hifi z subwooferem, albo zestawu kina domowego ... założenie było takie, by wzmocnić dźwięk z telewizora, nie musi to być dźwięk przestrzenny (głównie chodzi o to, by nie było kabli w całym pokoju) itp ... Polecono mi zakup wiezy Panasonic PMX70 z Magnatem Sub 202A lub denon X500 z kolumnami Eltax. W międzyczasie jednak wpadłem na pomysł, by w domu podłączyć do TV swoją starą wieżę hi-fi.

No i po krótkim wstępie dochodzimy do problemu. TV jest stary, to Philips 42PFL5322 który nie ma wyjścia AUDIO OUT.

Wieża to Technics SL-CH570. Z tylu ma wejścia:

EXTERNAL IN L+R oraz PHONO L+R. Poradziłem sobie za pomocą kabla JACK (do wyjścia słuchawkowego w TV) i 2 x CINCH do wejścia EXTERNAL IN L+R (tylko w ten sposób dźwięk z TV poszedł na wieżę, na której musiałem przełączyć na EXT). Dźwięk z wieży był bardzo stłumiony, jakby wydobywał się spod wody, w dodatku głośniki bardzo buczą co słychać w momentach gdy akurat jest chwila ciszy np: pomiędzy mówionymi kwestiami. Dla próby, tym samy kablem podłączyłem laptopa do wieży. Tak samo: JACK w wyjście słuchawkowe w laptopie, a 2 x CINCH do wieży, ale tym razem, żeby dźwięk z komputera poszedł do wieży musiałem je wcisnąć w gniazda PHONO L+R. I tutaj wszystko działa rewelacyjnie, bo muzyka puszczana z Youtube i film z CDA bardzo ładnie, bez żadnych szumów i buczenia szły przez wieżę.

Wpadłem więc na pomysł, by laptopa podłączać do TV za pomocą kabla HDMI, a wieżę do laptopa powyższym, udanym sposobem. I tu jest właśnie problem o ktorego rozwiązanie Was proszę. Po takim podłączeniu obraz wyświetla się z laptopa na TV, ale dźwięk nie idzie przez wieżę. Jak tylko wyjmę kabel HDMI obraz znika (wiadomo), a dźwięk od razu pięknie leci przez wieżę.

Jak mam to wszystko podłączyć bym mógł przez wieżę, bez żadnych zakłóceń oglądać filmy z laptopa, filmy z TV itp ?

Ten TV ma z całą pewnością wyjście audio, z tym, że wbite w złącze euro.

Albo trzeba nabyć gotowca z euro na dwa cinche do wieży,

albo samemu wykombinować składaka.

U mnie działa bez problemów; wymaga jednak oddzielnej regulacji

głośności, bo to wyjście ma stały poziom.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

bbobii - możesz rozwinąc temat co to za urządzenie, co do czego musiałbym podpiąć by mi to zadziałało tak jak chcę ? Czyli abym z komputera mógł oglądać filmy na TV jednocześnie mając dźwięk z wieży, oraz oglądać programy na TV mając dźwięk z wieży BEZ udziału komputera.

audioburak - ten telewizor ma dwa wolne miejsca na wtyczkę typu EURO SCART , nazwane jako: EXT.1 (RGB) oraz EXT.2 (CVRS/S-VIDEO). Wystarczy kupić taki kabel :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , koncówki CINCH wsadzić w wieży do .... (EXTERNAL IN L+R czy PHONO L+R ?) i będzie wszystko sprawnie działać ?

Dziękuję Wam chłopaki za pomoc, sprecyzujcie mi proszę jeszcze tylko Wasze propozycje, a jak mi się uda to wypiję za Wasze zdrowie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taki kabel wystarczy, a trzeba go podpiąć do EXT IN w wieży. Powinno działać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.