Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe 60 m2

MichałF

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiają się zatem trzy opcje.

KEF Q900 2,5 drożna - zamknięta

QUADRAL PLATINUM M40 3 drożna - br tylni

Focal Chorus 726 Focal Chorus 726 - br przedni

grające z Anthem MRX-510 lub Onkyo TX-RZ800

tylko jaką konfiguracje wybrać?

Quadral + Onkyo + polecane przez Adek45 głośniki instalacyjne Heco lub Magnat.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Proponuję jeszcze raz pozostawienie kolumn frontowych "na wierzchu" , zapuścisz muzę więc ludziska będą ją słyszeli tylko z frontów a pózniej jakiś film , wiesz jakie będzie zaskoczenie , ludziska przygotowani do dźwięku tylko z przodu a tu jak nie jebnie z każdej strony a SW115 zatrzepie ich kichami , potarga włosy na klacie i na łonie kobiet (jesli mają :) ) powodując podniecenie, wzwód i orgazm u wszystkich, kisiel w gaciach, i orgia w chacie , załóż folie na wypoczynek jak nie chcesz mieć siwych śladów :) :))

Witam po weekendzie.

Byłem na odsłuchu 3 zestawów kolumn.

Test poprosiłem specjalnie na Onkyo 636 ale testowaliśmy kolumny jeszcze na mocniejszym sprzęcie.

Najpierw KEFq700 ( niestety nie mieli q900 ale każdy model który testowałem był mniejszy o model i dobrze bo sala miała 25 m2

Kef grał świetnie. Szybki dynamiczny bas z czystym jak łza dźwiękiem. Podobała mi się jego dynamika. było naprawdę super.

Banan na twarzy i już myślałem że są moje q900

Potem podpięliśmy Focale. Nieźle ale zupełnie inaczej. Nie wiem jak to opisać w porównaniu do Kefa, ale to inna bajka, poziom ten sam. Inny charakter po prosu.

Również przyjemnie i spokojnie na Focalu można zbudować kino domowe.

Dylamacik zaczął się pojawiać, ale została jeszcze jedna para, której nie brałem pod uwagę natomiast poprosiłem o odsłuch.

Następne były Klipsh rp260 niestety nie mieli 280. Dość sceptycznie podchodziłem do tej marki bo wydawało mi się że jest to troszkę przerost formy.

Zamienili kolumny nie dotykając głośność ani ustawień Onkyo poszła muza i ........................ WOOOW!!!!!!!

Kefy i Focale zniknęły z mojego życia szybciej jak się pojawiły.

Ta moc dźwięk i dynamika nie tylko pobiły tamte kolumny ale porostu absolutnie zmiażdżyły.

Coś mi jednak nie dawało spokoju bo myślałem że zamienili wzmacniacze czy cuś.

Myślałem ze mnie ktoś w konia robi. Przecież Klipsh są tańsze.

Prosiłem kilka razy o przepinanie kolumn.

Tak to jest absolutnie to. KLIPSH jest w tej cenie bezkonkurencyjny. !!!

Wspomniane B&W przestraszyły by się Klipshów jak by tylko lekko podniosły głos.

Co do samego dźwięku tych kolumn to nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń.

Moc, Bas, jest ODLOTOWY, natomiast zaskakuje góra. Jest chyba lepsza niż bas. Średnie tony idealne.

A teraz najlepsze. Te kolumny podpięte do onkyo 636 za 2500zł grają jak dla mnie bosko.

Podpięliśmy je pod amli arcam 550 za 13tyś i różnica w dźwięku był, ale naprawdę musiałem się wsłuchać żeby to usłyszeć w stereo.

Nie byłem sam i zapytał się obcego klienta który był ze mną na odsłuchu i testował później projektor, czy słyszy różnice?

Odparł że jest minimalna i z zamkniętymi oczami ciężko było by rozróżnić te dwa ampli na tych Klipsh.

Zapytałem sprzedawcę dlaczego tak się dzieje że 10 000zł różnicy i prawie nie wiele wnosi.

Odparł, jak podepniemy Onkyo pod głośniki KEF lub Focal to Różnice będą znaczne natomiast przy dużej skuteczności jaką ma Klipsh nie trzeba mocnego ampli. (oczywiści do stereo )

Potem podpięliśmy Velodyne EQ10 i to był już kompletny odlot.

Banan na twarzy i nie wiem kiedy mineło 2h

Zostałem na odsłuchu arcam 550 w KD.

Klient zażyczył sobie test na Klipsh 260;D

Zjechał projektor i mnie wgięło. Moje założenia telewizora za 13tyś 70cali wyparowały.

Panowie za tą cenę dostajemy projektor za 4tyś. Nie pamiętam nazwy ale cenę tak. ekran za 2 - 3 tyś winda za 3 - 4 tyś do projektora a za 3 kupujemy tv do oglądania pogody i rancza.

105cali i idealny obraz. Można 120 i większy ale to już inna bajka.

Co do samego kina to na tym arcam 550 i Klipshach 260 z Velodyne EQ10 w kinie takiego czegoś nie zobaczycie.

Sala była 25m2 więc przy mojej powierzchni wezmę o nr większy zestaw.

różnica miedzy kinem a tak wyposażoną salą.

1 nikt nie je i nie pije obok ciebie!!! żaden spocony grubas nie śmierdzi.

2 dźwięk jest naprawdę lepszy niż w kinie. Nie wiem czemu ale jest tak. system był chyba 7.1 (Atmosa nie było)

3 oglądam piękne przejścia dźwięku świetny obraz na potężnym ekranie i nagle jak spadła jakaś bomba czy cuś to jak by mnie ktoś w kanapa od tył kopną. Boskie uczucie.Taką moc ma eq10 w 25m i tego właśnie w kinie nie odczujecie

Nie wierzyłem ale potwierdzam opinie o Velodyne EQ

Polecam sklep Audiotrendt w Krakowie. Świetna obsługa

Nie wiem czy nie złamie się na eq15 ale za tą cenę mam dwie 12

Dzięki za nieocenioną pomoc.

przedrzymskim dzięki Adek45

sam bylem w tym sklepie na odsluchu rp 260 bo jak widze do tej pory nie zalatwili sobie rp 280 czyli jakies 9 miesiecy :)

nie probowali ci wciskac wszystkiego co potrzebne do kina i to po mega wysokich cenach???, pamietaj ze rp 280 + 450 c + 150 na tylach to cena ok 6500 6300 i nie daj sobie ich wcisnac drozej, a na centralny musowo 450c zaden mniejszy! sam posiadam wyzej wymieniony zestaw + 636 i w tych pieniadzach w kinie ciezko o lepszy i bardziej efektowy zestaw... chociaz jak psluchasz rz900 to zmienisz zdanie o 636 i szybko bedziesz chcial zamienic ampli :P

Mam u siebie velodyne eq-max12 I na 25m2 to aż nadto spokojnie nagłośni ten sub dużo większe pomieszczenie. Miałem na testach 10 i uważam że to takie minimum na taki metraż.

Zestaw klipsch do tego veloś oraz duży ekran min.100" i masz kino na bardzo dobrym poziomie.. ;-)

Nie nie próbowali.

Co do uchwytu na projektor czy windy to tylko zależy od designu pomieszczenia.

Jak jest sufit podwieszany i chce się mieć bajer z wysuwaniem to ok.

Przy zakupie na pewno mocno się będę zastanawiał nad rz800 zamiast 636 i jak się znam to będzie rz800

Dokładnie tak. Głośniki instalacyjne mają inną konstrukcję zwrotnicy uwzględniającą ograniczenie przestrzeni promieniowania przez odgrodę (ścianę). Tradycyjne głośniki w takim umiejscowieniu będą miały zaburzone przetwarzanie niskich częstotliwości.

Wydawało mi się zawsze, że głośniki otwarte przeznaczone do montowania w wielkie odgrody (np. sufit podwieszany lub gipsowy) mają wysoką sprawność (Qts>0.7) inną niż głośniki przeznaczone do obudowy bassreflex albo zamkniętej i absolutnie nie ma to nic wspólnego ze zwrotnicą.

Ale mogę się mylić.

Gość

(Konto usunięte)

Wzmocnienie niskich częstotliwości przy ustawieniu konwencjonalnej kolumny głośnikowej w przegrodzie lub przy ścianie jest spowodowane dodaniem się fal bezpośredniej i odbitej od powierzchni ściany. Niewielkie odległości powodują, że obie fale są w fazie (odsuwając kolumnę od ściany "przesuwamy fazę" fali odbitej co powoduje efekt SBIR). Producenci głośników in-wall stosują różne zabiegi korekcyjne w zwrotnicy mające na celu zmniejszenie tego efektu. Nie ma to nic wspólnego z dobrocią głośnika lub efektywnością zestawu. Więcej tutaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.