Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

zaproponuj spotkanie u Ciebie w lokalu, celem demonstracji możliwości brzmieniowych kabl

MrArkowski miał do mnie przyjechać, ale na razie spotkanie nie doszło do skutku. Ciebie też zapraszałem, ale pisałeś że masz za daleko;-)

Pisałem, że mam daleko i że wpierw chcę się do discomaniac przejechać, skoro już się zaoferował i założył rok temu odpowiedni wątek.

Ale jak spotkanie jest u Ciebie aktualne, to czemu nie?

Napisz coś więcej: jakie masz kolumny, jaki sprzęt (jaki DAC), jak z akustyką itp :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Czego się spodziewałeś?

Że najbardziej kontrowersyjny temat wśród audiofili właśnie tu i teraz zostanie ostatecznie ustalony i usystematyzowany?

Nie licz na to, i w najbliższych dekadach nie liczyłbym na jakąkolwiek zmianę w tej kwestii.

Kable zawsze będą dzieliły audiofili, koniec kropka.

Rzecz w tym, że tzw. audiofile nie chcą dopuścić do swojej świadomości prostego w gruncie rzeczy rozwiązania tego dylematu. Mianowicie, że to nie kable stanowią tu problem, rzeczywistym problemem są urządzenia które tymi kablami łączą.

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Truwerzy tak jak i lampy elektronowe to relikty przeszłości.

to nie kable stanowią tu problem, rzeczywistym problemem są urządzenia które tymi kablami łączą.

Ja bym napisał, że rzeczywistym problemem jest akustyka pomieszczenia, w którym to wszystko jest odtwarzane.

Ja bym napisał, że rzeczywistym problemem jest akustyka pomieszczenia, w którym to wszystko jest odtwarzane.

Akustyka nie ma najmniejszego wpływu na urządzenia, to co zdegenerują urządzenia żadna akustyka nie poprawi.

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Do jakich doszliście wniosków ? Grają te kable czy nie ?

Wnioski sa takie ze wszystko jest wzgledne i nie ma obiektywnego testu potwierdzajacego lub zaprzeczajcego wystepowania zjawisk. Zmysly sa subiektywne a racja jest jak dupa kazdy ma swoja i nigdy nie dojdziemy do kompromisu

W dylematach moze nam pomoc technika ale trzeba by opracowac poprawna procedure. Na ucho nie ma szans. Tzn mozna dojsc do glupiego wniosku ze nic nie wplywa na brzmienie systemu

Edytowane przez biniek

Akustyka nie ma najmniejszego wpływu na urządzenia

Akustyka nie ma wpływu na urządzenia - owszem, ale ma dramatyczny i całkowity wpływ na to co się słyszy z głośników :)

Czyli de facto, na to co ostatecznie słychać.

Ostatecznie akustyka zdegraduje dźwięk z nawet najlepszego systemu - czy to się komuś podoba, czy nie :)

Akustyka zniekształci dźwięk zawsze.

Pytanie tylko, jak mocno zniekształci i czy komuś to przeszkadza czy nie.

Wnioski sa takie ze wszystko jest wzgledne i nie ma obiektywnego testu potwierdzajacego lub zaprzeczajcego wystepowania zjawisk. Zmysly sa subiektywne a racja jest jak dupa kazdy ma swoja i nigdy nie dojdziemy do kompromisu

W dylematach moze nam pomoc technika ale trzeba by opracowac poprawna procedure. Na ucho nie ma szans. Tzn mozna dojsc do glupiego wniosku ze nic nie wplywa na brzmienie systemu

Czyli po staremu. Nikt nikogo nie przekonał, to było pewne. Mi tam kolumny, wzmacniacze, źródła i w jakimś zakresie kable analogowe grają różnie i pewnie tak zostanie. Chyba, że ogłuchnę :)

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

... nie ma obiektywnego testu potwierdzajacego lub zaprzeczajcego wystepowania zjawisk ...

Oczywisty nonsens ! To, że nie potrafisz czegoś obiektywnie zbadać nie oznacza, że inni nie potrafią.

Akustyka nie ma wpływu na urządzenia - owszem, ale ma dramatyczny i całkowity wpływ na to co się słyszy z głośników :)

Czyli de facto, na to co ostatecznie słychać.

Ostatecznie akustyka zdegraduje dźwięk z nawet najlepszego systemu - czy to się komuś podoba, czy nie :)

Akustyka zniekształci dźwięk zawsze.

Pytanie tylko, jak mocno zniekształci i czy komuś to przeszkadza czy nie.

Jakie pasmo przy skopanej akustyce najbardziej się zniekształca ?

Beatx to ze Ci sie wydaje lub sobie droga dedukcji i pseudologicznych przemyslen uroiles nie znaczy ze ma to uzasadnienie w realu

Ostatnio przekonywales ze najlepsza akustyka to 100% pochlaniania przez wytlumienie. Jak wiatr zawieje tak powstaja Twoje teorie na poczekaniu

Edytowane przez biniek
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Rzecz w tym, że tzw. audiofile nie chcą dopuścić do swojej świadomości prostego w gruncie rzeczy rozwiązania tego dylematu. Mianowicie, że to nie kable stanowią tu problem, rzeczywistym problemem są urządzenia które tymi kablami łączą.

Ale żeś wymyślił ;D

Źle postawione pytanie, powinno brzmieć jak bardzo musi być skopana akustyka by miała aż tak duży wpływ jak sugerujesz. Tu nasuwa się dość prosta odpowiedź, w normalnych, czyli przeciętnych warunkach nie jest tak źle a wszelkie sugestie o skopanej akustyce najczęściej pojawiają się ze strony handlu (oględnie mówiąc) gdy sprzedawany sprzęt nie spisuje się tak jak oczekiwałby tego nabywca.

Oczywisty nonsens ! To, że nie potrafisz czegoś obiektywnie zbadać nie oznacza, że inni nie potrafią.

Kazda procedure mozna podwazyc i tak sie dzieje na tym forum. Pisalem w kontekscie sytuacji i ewentualnego porozumienia ale jak sam widziales to niemozliwe bo przyleci taki Lech ze swoimi farmazonami i bedzie Ci wmawial ze test jest technicznie niepoprawny bo jak on czytal z zapartym tchem relacje z testow to doszedl do innych wnioskow. A pozniej znajda sie poklepywacze ktorzy niczego nie zrozumieja z dyskusji ale opowiedza sie po stronie sceptykow bo im sie to zgadza ze swiatopogladem. I tak sie to kreci

Najwięcej problemów jest z niskimi tonami.

Beatx to ze Ci sie wydaje lub sobie droga dedukcji i pseudologicznych przemyslen uroiles nie znaczy ze ma to uzasadnienie w realu

Każdy ma prawo do swoich przemyśleń i rozważań, tak samo jak każdy ma prawo pisać o tych przemyśleniach.

Bolą Cię moje przemyślenia, czy o co chodzi tym razem? ;)

O jakich moich pseudourojeniach piszesz?

Ostatnio przekonywales ze najlepsza akustyka to 100 pochlaniania przez wytlumienie.

Cytat proszę, cytat gdzie ja napisałem, że najlepsza akustyka to komora bezechowa.

Jak nie znajdziesz (a nie znajdziesz, bo nigdzie tak nie napisałem), to już będzie chyba z szósty raz jak wkładasz mi w usta słowa których nigdy nie powiedziałem.

Ani razu też nie przeczytałem od Ciebie "sorki, faktycznie tak nie napisałeś".

Może tym szóstym razem doczekam się sprostowania?

Edytowane przez BeatX

Źle postawione pytanie, powinno brzmieć jak bardzo musi być skopana akustyka by miała aż tak duży wpływ jak sugerujesz. Tu nasuwa się dość prosta odpowiedź, w normalnych, czyli przeciętnych warunkach nie jest tak źle a wszelkie sugestie o skopanej akustyce najczęściej pojawiają się ze strony handlu (oględnie mówiąc) gdy sprzedawany sprzęt nie spisuje się tak jak oczekiwałby tego nabywca.

Dokładnie. A problemem w skopanej akustyce przeważnie są niskie rejestry częstotliwości.

Nawet przy skopanej akustyce bez problemu można rozpoznać różny sprzęt po charakterze dźwięku. Człowiek najlepiej wychwytuje średnicę :)

Najwięcej problemów jest z niskimi tonami.

Każdy ma prawo do swoich przemyśleń i rozważań, tak samo jak każdy ma prawo pisać o tych przemyśleniach.

Bolą Cię moje przemyślenia, czy o co chodzi tym razem? ;)

O jakich moich pseudourojeniach piszesz?

Cytat proszę, cytat gdzie ja napisałem, że najlepsza akustyka to komora bezechowa.

Jak nie znajdziesz (a nie znajdziesz, bo nigdzie tak nie napisałem), to już będzie chyba z szósty raz jak wkładasz mi w usta słowa których nigdy nie powiedziałem.

Ani razu też nie przeczytałem od Ciebie "sorki, faktycznie tak nie napisałeś".

Może tym szóstym razem doczekam się sprostowania?

juz Ci nie raz udowadnialem - problem tylko w tym ze nie do konca rozumiesz to co piszesz wiec cytaty nie pomogą

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Zmysly sa subiektywne a racja jest jak dupa kazdy ma swoja i nigdy nie dojdziemy do kompromisu

Nie dojdziemy, dopóki jedna strona będzie podchodziła do tematu tak jak piłkarz ,który chce się nauczyć grac w nogę w przedpokoju ;)

Kazda procedure mozna podwazyc i tak sie dzieje na tym forum. Pisalem w kontekscie sytuacji i ewentualnego porozumienia ale jak sam widziales to niemozliwe bo przyleci taki Lech ze swoimi farmazonami i bedzie Ci wmawial ze test jest technicznie niepoprawny bo jak on czytal z zapartym tchem relacje z testow to doszedl do innych wnioskow. A pozniej znajda sie poklepywacze ktorzy niczego nie zrozumieja z dyskusji ale opowiedza sie po stronie sceptykow bo im sie to zgadza ze swiatopogladem. I tak sie to kreci

Po raz któryś już muszę się zgodzić (i niech przypadkiem jar1 nie czepia się wyrazu muszę gdyż jest to wyraz wewnętrznego przekonania) z Twoim stanowiskiem a zdanie i pisaninę Lecha możesz śmiało ignorować, nie ma on pojęcia o czym pisze.

biniek, chociaż raz w tym wątku w momentach jak wkładasz mi w usta słowa których nie powiedziałem - zachowaj się jak facet z jajami i wklej cytat gdzie ja rzekomo napisałem że najlepsza akustyka to komora bezechowa.

Edytowane przez BeatX

Nie dojdziemy, dopóki jedna strona będzie podchodziła do tematu tak jak piłkarz ,który chce się nauczyć grac w nogę w przedpokoju ;)

Nie śmiej się. Podobno Majdan często w przedpokoju trenował !

biniek, chociaż raz w tym wątku w momentach jak wkładasz mi w usta słowa których nie powiedziałem - zachowaj się jak facet z jajami i wklej cytat gdzie ja rzekomo napisałem że najlepsza akustyka to komora bezechowa.

nie pisałem ze napisales o komorze bezechowej tylko o calkowitym wytlumieniu pokoju odsluchowego bo to wg Ciebie ideał

juz Ci nie raz udowadnialem

Próbowałeś udowodnić, a nie udowodniłeś.

A to jest różnica :)

Póki co nic w tym wątku nie udowodniono.

Chociaż nie, po części udowodniłem że czterech facetów ze zdrowym słuchem nie jest w stanie odróżnić po dźwięku trzy budżetowe DAC'i zbudowane w całkowicie w różny sposób :)

To chyba jedyny namacalny dowód czegokolwiek, o czym się w tym wątku dyskutuje i teoretyzuje.

nie pisałem ze napisales o komorze bezechowej tylko o calkowitym wytlumieniu pokoju odsluchowego bo to wg Ciebie ideał

A czym jest komora bezechowa, jak nie całkowicie wytłumionym pomieszczeniem odsłuchowym?

To jest jedno i to samo.

Edytowane przez BeatX

• Pokaż nowe odpowiedzi