Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, slawek.xm napisał:

każde zwiększenie skutecznosci (efektywności ) o 3db to redukcja o polowę mocy potrzebnej dla uzyskania takiej samej głosności

Tyle to wiem. Ale coś mi tu nie pasuje... tylko sam nie wiem jak to opisać. 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)

to akurat widzę 🙂

7 godzin temu, xajas napisał:

Zanim mu zazczniesz opowiadac o roznicach miedzy pomiarami z bramkowaniem i bez, powiedz mu najpierw po co te bramkowanie, i w jakim zakresie czestotliwosci jest mozliwe 

Zacznij od tabliczki mnozenia a nie rachunku rozniczkowego

PS.

Do ustawienia subwoofera tego nie potrzebuje 🙂

tak tylko przypomnę , że dyskusje z tobą juz dawno zakończyłem

dlatego nie oczekuj odpowiedzi

dużo zdrówka i pozdrowionka

5 minut temu, slawek.xm napisał:

to akurat widzę 🙂

Mam przykład! Liczby będą totalnie z d..., ale tak łatwiej będzie wyjaśnić o co mi chodzi. A więc do rzeczy.

1. Wyobraźmy sobie monitorek 2way 5'. Dostarczamy mu 100W i gra muzyka. Ale już przy 50Hz zaczyna się spadek.

2. Dokładamy więc trzeci głośnik 6,5' i przerabiamy na podłogową 2,5way. Trzeci glośnik gra tylko bas poniżej 50Hz, a że bas potrzebuje sporo mocy, to z dostarczonych do kolumny 100W sam bas zabiera 75W.

3. Rozumiem, że 2,5way będzie mieć wyższą skuteczność niż 2way, więc przy 100W podłogowa wytworzy większe ciśnienie akustyczne niż monitor.

ALE

4. Większe ciśnienie akustyczne rozłoży się na szersze pasmo, czyli trzeci głośnik ze 100W zużyje 75W na sam bas, a na całą resztę pasma będzie musiało wystarczyć 25W.

5. Czyli dźwięk 25Hz będzie odtworzony głośniej bo przez dwa przetworniki 5' i 6,5', które otrzymają aż 75W, ale już dźwięk 1000Hz znacznie ciszej bo przetwornik 5' otrzyma tylko 25W

6. Summa summarum przy tych samych 100W muzyka zagra ciszej (np ciszej usłyszymy śpiew), ale zostanie wzbogacona o basowe szczegóły.

7. Żebyśmy śpiew usłyszeli z tą samą głośnością, to przetwornik 5' musiałby otrzymać 100W, a wtedy do przetwornika 6,5' musielibyśmy dostarczyć 300W.

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

A coś więcej? Gdzie błąd?

Edytowane przez szymon1977

14 minut temu, slawek.xm napisał:

jak mi przejdzie furia to coś napiszę

Cały ciąg podważysz gdy znajdziesz pierwszy błąd 🙂

15 minut temu, slawek.xm napisał:

albo zaczekam , może ktoś inny ogarnie to co napisaleś 🙂

Obawiam się, że jesteś jedyną osobą zdolną do podjęcia dyskusji.

Ile bym kawy nie pił to mi tak wychodzi 😉

Większe kolumny z tej samej serii (np podłogowe 2x6,5') mają większą efektywność od mniejszych (np monitorki 1x6,5'). Czy jeśli obu dostarczyć tą samą moc to podłogowe zagrają głośniej od monitorów? A może raczej ciśnienie akustyczne wyjdzie większe bo będzie więcej dołu, ale rzeczywista głośność muzyki pozostanie bez zmian bo głośność środka i góry będzie niezmieniona?
Coś mi tu nie pasuje bo nawet mój mały subik 8' ma wzmacniacz 250W, a zgodnie z powyższą tezą powinno mu wystarczyć mniej niż potrzebowały Mercury M1.

Zapomnijmy to roznicowanie monitor/podlogowe, a pozostanmy przy efektywnosci.
Przy dostarczeniu tej samej mocy glosniej zagraja te, ktore maja wieksza efektywnosc.

Ale w wielu dyskusjach nastepuje duze pomieszanie z poplataniem tych pojec i to na dodatek jeszcze z dalszym pojeciem „zejscia“.

Dlatego warto „uporzadkowac“ pewne pojecia i „legendy“

Podlogowe nie musza miec nizszego „zejscia“ niz monitory, ale przewaznie maja…

Podlogowe nie musza miec wiekszej skutecznosci niz monitory, ale przewaznie maja…

… i dlatego przewaznie te duze podlogowe zestawy sa dla wzmacniacza latwiejsze do napedzenia niz male monitory, a nie na opak, ja mysli wiekszosc kowalskich

Do tego dochodzi fakt, ze ten sam przetwornik (np. basowy) ma zupelnie inna skutecznosc przy 150Hz a zupelnie inna przy 40Hz. Jesli uzyjesz go w subwooferze w zakresie do 60Hz, to musisz liczyc sie z o wiele nizsza skutecznoscia, niz przy uzyciu go w „normalnym“ zestawie glosnikowym strojonym/grajacym od 40Hz. Dlatego w subwooferach mimo wielkosci przetwornikow basowych porownywalnych z „normalnymi“ zestawami glosnikowymi musisz wpompowac w nie wiecej mocy (niska skutecznosc w zakresie 20-60Hz)

Wyzsza skutecznosc nie jest rownoznaczna z nizszym zejsciem!
Przyklad estradowki: ekstremalnie skuteczne, ale bez basu!
to akurat widzę
tak tylko przypomnę , że dyskusje z tobą juz dawno zakończyłem
dlatego nie oczekuj odpowiedzi
dużo zdrówka i pozdrowionka

Ty nie masz ze mna dyskutowac. Ja wiem co to jest bramka. Ale obawiam sie, normalny Kowalski tego nie wie, wiec pojmie sensu porownania takich pomiarow

Może inaczej: mamy monitor 1x6,5' dostarczamy mu 1W i gra. A teraz dokładamy drugi 6,5', i okazuje się, ze podłogowa 2x6,5' nie dosć, że nie potrzebuje więcej W, to jeszcze przy tym samym W gra głośniej. Perpetum mobile?

To „perpetum mobile“ polega na tym, ze przez dokladanie drugiego 6,5“ i zwiazana z tym zmiane konstrukcji podwyzszyles skutecznosc calego zestawu.

Patrz powyzej: wyzsza skutecznosc > gra glosniej przy tej samej dostarczonej mocy

@xajastak, ja to wszystko rozumiem. Ale umyka Ci to coś, co.ki się we łbie kołacze... to może w ten sposób:

Kolumna 2,5 drożna w bi-amping-u.

1. Włączasz tylko wzmacniacz napędzający tweeter i midwoofer. Muzyka gra.

2. Włączasz też wzmacniacz napędzający woofer. Co się dzieje? Zacznijmy od pewników:

- zwiększasz efektywność kolumn,

- dostarczasz im więcej mocy,

- ciśnienie akustyczne się zwiększa,

- rozszerzasz pasmo w dół,

- muzyka brzmi pełniej... itd, itp.

3. Zwiększyliśmy moc i "wszystkiego" przybyło. Ale czy głośność muzyki się zwiększyła? Pomyślmy:

- talerze zagrają tak samo głośno,

- śpiew też,

- gitara akustyczna zasadniczo chyba też...

4. Co więc się zmieni? Na pewno zyskają na głosności najniższe dźwięki gitary basowej (choć może raczej na jakości niż na głosności)...

-----

Podsumujmy: większa dostarczona moc, większa efektywność 2,5 drożnych podłogowych niż 2 drożnego monitora, większe ciśnienie akustyczne a głośność muzyki taka sama... co się niezgadza?

Ps.

Podobnie jest z subem aktywnym: dostarczasz więcej mocy a muzyka nie gra głośniej pomimo, że ciśnienie akustyczne się zwiększa.

1. Włączasz tylko wzmacniacz napędzający tweeter i midwoofer.
..
2. Włączasz też wzmacniacz napędzający woofer.
..
3. Zwiększyliśmy moc i "wszystkiego" przybyło. Ale czy głośność muzyki się zwiększyła? Pomyślmy:
- talerze zagrają tak samo głośno,
- śpiew też,
- gitara akustyczna zasadniczo chyba też...
4. Co więc się zmieni?

Bass

Jak mierzysz „glosnosc muzyki“?
Wyobraz sobie ze ta muzyka to bylo „solo basowe“. Czy zmieni sie glosnosc?

Porownujesz jablka z gruszkami
2 godziny temu, xajas napisał:

dlatego przewaznie te duze podlogowe zestawy sa dla wzmacniacza latwiejsze do napedzenia niz male monitory, a nie na opak, ja mysli wiekszosc kowalskich

👍

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

52 minuty temu, xajas napisał:

Porownujesz jablka z gruszkami

Czy aby na pewno ja? Jeśli muzyka gra dla mnie za cicho i właczę subwoofer aktywny, to zwiększy się moc, efektywność zespołu głośnikowego, ciśnienie akustyczna, jakość sola na gitarze basowej... ale jak było za cicho tak będzie za cicho, a odczuwalna subiektywnie głosność się nie zmieni.

52 minuty temu, xajas napisał:

Jak mierzysz „glosnosc muzyki“?

Nie wiem, ale myślę że subiektywne poczucie głośności rozmija się z ciśnieniem akustycznym.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Czy aby na pewno ja? Jeśli muzyka gra dla mnie za cicho i właczę subwoofer aktywny, to zwiększy się moc, efektywność zespołu głośnikowego, ciśnienie akustyczna, jakość sola na gitarze basowej... ale jak było za cicho tak będzie za cicho, a odczuwalna subiektywnie głosność się nie zmieni.

Tyle dobrodziejstwa dzięki sabłóferowi aktywnemu 😳 Moje 8-omowe kolumny o efektywności 89dB/2,83V/1m, jeśli podłączę suba, będą miały skuteczność z 95dB i poprawi się jakość sola na basie ukulele 😲

4 godziny temu, volmaster napisał:

Tyle dobrodziejstwa dzięki sabłóferowi aktywnemu 😳 Moje 8-omowe kolumny o efektywności 89dB/2,83V/1m, jeśli podłączę suba, będą miały skuteczność z 95dB i poprawi się jakość sola na basie ukulele 😲

Nie dosć, że nie zrozumiałeś tego co zacytowałeś, to jeszcze swoje autorskie głupoty dopisujesz. Brawo!

2 godziny temu, xajas napisał:

Nie wierze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A coś na temat?

Ukryta Zawartość

59 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie dosć, że nie zrozumiałeś tego co zacytowałeś, to jeszcze swoje autorskie głupoty dopisujesz. Brawo!

Fakt. Trudno Ciebie zrozumieć. Subwoofer zmienia u ciebie partery ZG, moc, efektywność i zapewne impedancje, tylko dopisać obocyłeś. Cudo inżynierii 😁

Edytowane przez volmaster
Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie wiem, ale myślę że subiektywne poczucie głośności rozmija się z ciśnieniem akustycznym.

szczególnie po kilku glębszych kiedy gość podchodzi do wzmaka przekręca gałę w prawo na ful a głośniki wypluwają membrany 🙂

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, volmaster napisał:

A w Jazzie solówki na kontrabasie jak na żywo słychać. Sprzedaj mi tego suba 🙏🏻

Szymon stworzył synergię z monitorami wg wlasnej recepty wręcz niepowtarzalnej i nie do ogarniecia przez przeciętnego audiofila ,nalezy to docenic, ale nie polecam iść ta droga ani Tobie ani Sabie 🙂

17 minut temu, slawek.xm napisał:

Szymon stworzył synergię z monitorami wg wlasnej recepty wręcz niepowtarzalnej i nie do ogarniecia przez przeciętnego audiofila ,nalezy to docenic, ale nie polecam iść ta droga ani Tobie ani Sabie 🙂

Ja się tylko tak naprawdę drażnię z Szymonem. Doceniam jego powołanie. Szczerze mówiąc, również lubię dociekać jak i co w trawie piszczy, ale trochę szkoda mi na to czasu. Jeszcze tyle muzyki zaległej do słuchania, a życie trwa krótko. Jakby jednymi drzwiami wszedł i po chwili drugimi wyszedł 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Szymonie. Teraz na poważnie. Zadajesz pytania, a jeśli ktoś Ci odpowie, to piszesz, że są to bzdury. Po co więc zadajesz te pytania. Wpisz w Google skuteczność czy efektywność i poczytasz o sprawności energetycznej, mocy akustycznej, impedancji itp., zamiast w kółko o subie, jakby był to jakiś przełomowy wynalazek pozwalający z kiepskim zestawem wskoczyć na dużo wyższy jakościowo poziom audio.

Edytowane przez volmaster
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, volmaster napisał:

jakby był to jakiś przełomowy wynalazek pozwalający z kiepskim zestawem wskoczyć na dużo wyższy jakościowo poziom audio.

przy dobrej rzetelnej aplikacji jest to możliwe

3 godziny temu, volmaster napisał:

o subie, jakby był to jakiś przełomowy wynalazek pozwalający z kiepskim zestawem wskoczyć na dużo wyższy jakościowo poziom audio.

Przy budżetowych monitorach tak wlaśnie może stać się z basem.

5 godzin temu, volmaster napisał:

Subwoofer zmienia u ciebie partery ZG...

Przeczytaj jeszczeraz ale uważnie bo ja nic takiego nie pisałem.

-----

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

to nie ma nic wspólnego z układem dwu czy trójdrożnym, tylko z wypadkową impedancją kolumny jej rozpiętością i minimami

Nie czyli tak, bo właśnie tymi parametrami różnią się kolumny 2 i 3 driżne w jednej serii.

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

szczególnie po kilku glębszych

Jesteś ostatnim userem, po którym spodziewałbym się sprowadzenia dyskusji do docinek.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, szymon1977 napisał:

Jesteś ostatnim userem, po którym spodziewałbym się sprowadzenia dyskusji do docinek.

to nie jest docinka tylko rzeczywistość , którą znam z autopsji

9 minut temu, slawek.xm napisał:

to nie jest docinka tylko rzeczywistość , którą znam z autopsji

Niech będzie. A merytorycznie coś napiszesz?

• Pokaż nowe odpowiedzi