Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA-F830ES vs Krell KAV 300i

Bumpalump

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, nie chcę spekulować, ale mam wrażenie, że dla Bumpalumpa liczy się we wzmacniaczach tzw. "kopyto", barwa, scena są na dalszym planie pod względem kryterium jakości wzmacniacza.

Jaki Kandy i jaki Yaqin ?

Roksan Kandy, modelu nie pamiętam, a ten lampowiec to zwykły yaqin mc-10l

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Nie wiem, nie chcę spekulować, ale mam wrażenie, że dla Bumpalumpa liczy się we wzmacniaczach tzw. "kopyto", barwa, scena są na dalszym planie pod względem kryterium jakości wzmacniacza.

Kopyto maja oba wzmacniacze ale masz rację, bo brak kopyta dyskwalifikuje wzmacniacz. Barwa jest wazna a najważniejsze to spasowanie z reszta systemu.

Dlatego KAV300i potrzebuje odpowiedniej jakości kolumn (abyś był wiarygodny powinny to być dobre kolumny firmowe np coś ze stajni Vienna Acoustics lub Dynaudio), źródła podpiętego po XLRach (najlepiej także Krella) i dokładnie dobrane okablowanie. Sony nie jest nawet w połowie tak wymagający. To zwykła japońska integra średniej klasy

Kurde, nie zgodzę się kurde!

To tak jakby testować powiedzmy Forda Focusa RS (Sony) i Ferrari (Krell) na zwykłej drodze. Ferrari nie pojedzie bo za dziurawa, wąska i dyshonorem jest wyścig z Focusem. Ale zróbcie tor, zalejcie ferrari benzyną stosowaną w rajdach, dobierzecie wyścigowe opony to dopiero wtedy będzie miarodajny wyścig. A z Focusem nie róbcie nic - tak wygląda propozycja testowania tego Krella.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kurde, nie zgodzę się kurde!

To tak jakby testować powiedzmy Forda Focusa RS (Sony) i Ferrari (Krell) na zwykłej drodze. Ferrari nie pojedzie bo za dziurawa, wąska i dyshonorem jest wyścig z Focusem. Ale zróbcie tor, zalejcie ferrari benzyną stosowaną w rajdach, dobierzecie wyścigowe opony to dopiero wtedy będzie miarodajny wyścig. A z Focusem nie róbcie nic - tak wygląda propozycja testowania tego Krella.

Nietrafione porównanie, kurde ;-)

Nietrafne porównanie akurat focus rs to bardzo zwinne autko na torze :) i może to ferrari objechać ...

I właśnie dlatego jest trafione! :)

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Byc moze nie mam odpowiedniego zrodla dla niego, ale skad wiesz ze Ty w czasie gdy miales Sonego zapewniles mu odpowiedni zestaw kolumn + zrodlo?

Daj spokój z tym źrodlem. Jak mają być jakieś zmiany na plus wychwycisz je nawet na adapterze bambino. Dlatego śmieszą mnie tym bardziej zarzuty pod względem transportu, który ma minimalny, albo żaden wplyw. Chodzi o wychwycenie różnic między konstrukcjami, a to można dostrzec na czymkolwiek. Może nie wyciagniesz z urządzenia X max możliwości, ale łatwo można zweryfikować wyższość jednego nad drugim nawet bez kabla coax o długości 1.8m i badziewnego CD 52 z odpadajacym kołem napędu szuflady.

To co Ty powiesz o Krellu nie ma znaczenia. Urządzenie ma renomę i mieć ją zawsze będzie.

Sony jest bardzo słaby. Cała seria x00 i x30 jest słaba.

Krell jest urządzeniem z zupełnie innej półki zatem konfiguracja jest szalenie istotna. Bardziej istotna niż w przypadku Sony. ES potrzebuje jasnych kolumn i wtedy zagra na poziomie zbliżonym do akceptowalnego. Krell potrzebuje wszystkiego na odpowiednim poziomie: od kolumn przez źródło aż po okablowanie. Ktoś nawet kiedyś słusznie napisał że każdy kto słuchał Krella po RCA w zasadzie go nie słuchał. Krell gra o klasę lepiej po XLRach.

Disco, ale różnice, tj wyższość jednego nad drugim wychwyci się nawet na altusach i nie trzeba super zajefajnych kolumn za 20 kola czy kabli za drugie tyle. Wiadomo ze nie rozwinie on skrzydeł, ale chodzi tylko o tą "lepszosc". Rozumiesz o co chodzi?

A po drugie myślę ze za dużo tu chrzanienia o niczym i porownania brak. Wątek spalony dawno. Nikt w przyszłości nie będzie miał z niego pożytku.

?👈

Gość kizol666

(Konto usunięte)

A po drugie myślę ze za dużo tu chrzanienia o niczym i porownania brak. Wątek spalony dawno. Nikt w przyszłości nie będzie miał z niego pożytku.

To prawda przeczytałem właśnie cały i już mnie łeb rozbolał... wyszło jak zawsze.
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Daj spokój z tym źrodlem. Jak mają być jakieś zmiany na plus wychwycisz je nawet na adapterze bambino. Dlatego śmieszą mnie tym bardziej zarzuty pod względem transportu, który ma minimalny, albo żaden wplyw. Chodzi o wychwycenie różnic między konstrukcjami, a to można dostrzec na czymkolwiek. Może nie wyciagniesz z urządzenia X max możliwości, ale łatwo można zweryfikować wyższość jednego nad drugim nawet bez kabla coax o długości 1.8m i badziewnego CD 52 z odpadajacym kołem napędu szuflady.

Krell to nie jest Denon, Yamaha ani Sony. Dlatego kwestia konfiguracji a co za tym idzie odpowiedniego źródła jest kwestią kluczową.

Transport w sprzęcie wyższej klasy potrafi mieć szalenie istotny wpływ na dźwięk ale jak ktoś całe życie porusza się w segmencie budżetowym to nigdy tego nie zrozumie.

Cały wątek jest spalony od samego początku. Przypadkowa konfiguracja, przypadkowe źródło itp itd. To nie są żadne miarodajne testy i do niczego to nie prowadzi.

Ten badziewny Marantz CD52 z " odpadającym " kółkiem gra w kilku systemach za cenę o której niektórzy tylko mogą czytać .

Są oczywiście lepsze i dużo droższe .

Transport w sprzęcie wyższej klasy potrafi mieć szalenie istotny wpływ na dźwięk ale jak ktoś całe życie porusza się w segmencie budżetowym to nigdy tego nie zrozumie.

Dokładnie tak .

To prawda przeczytałem właśnie cały i już mnie łeb rozbolał... wyszło jak zawsze.

A czego sie spodziewales w sumie po wizycie kolegi dosci? kazdym watek potrafi rozwalic

Krell to nie jest Denon, Yamaha ani Sony. Dlatego kwestia konfiguracji a co za tym idzie odpowiedniego źródła jest kwestią kluczową.

Chodzi o wychwycenie różnic urządzenia X nad Y. Nie trzeba do tego promu kosmicznego. Wiadomo ze to urządzenie nie rozwinie skrzydeł w tej czy innej konfiguracji. Tak jak ktos wcześniej pisal, nie muszę jechać ferrari na tor żeby poczuc wyższość nad focusem. Chyba ze ktele graja tylko po XLR, bo po RCA to gra jak amplituner za 500zl. Może z tym krelem cos nie tak w tedy?

?👈

Cały wątek jest spalony od samego początku. Przypadkowa konfiguracja, przypadkowe źródło itp itd. To nie są żadne miarodajne testy i do niczego to nie prowadzi.

Przypadkowy bo Ty tak stwierdziles?

jest pierdyliard roznych konfiguracji i nie ma szans posluchac wszystkiego ze wszystkim

Pewnie masz troche racji ze Krell z Krellem zagra lepiej, bo tego samego doswiadczylem wczoraj podlaczajac x77, wyszla znaczna roznica na plus dla zestawu Sony, ten cdp uzupelnil to czego minimalnie brakowalo, rozjasnil nieco srednice i uplastycznil ja (przynajmniej wiem teraz ze jest to do zrobienia bo juz nosilem sie z zamiarem modyfikacji zwrotnicy), nieco czytelniejsza scena w glab, ogolnie x77 w stosunku do 338 to duzy skok, nie jestem poeta wiec nie bede wymyslal tu bezsensownych przymiotnikow opisujacych roznice, po prostu jest lepiej w wielu aspektach, z Krellem mialem wrazenie ze ta srednica wraz z gora pasma jest juz nieco przesycona, ale w pozostalych aspektach tez bylo znacznie lepiej, moje kolumny do tego Krella sa za jasne.

Panowie, do porównywań koniecznie musi być dobre źródło a przede wszystkim dobre kolumny. na słabych różnice mogą być pomijalne.

Jakie kolumny są użyte do testu bo nie doczytałem ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Wydaje mi się że jakieś sony po modyfikacjach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie, do porównywań koniecznie musi być dobre źródło a przede wszystkim dobre kolumny. na słabych różnice mogą być pomijalne.

Jakie kolumny są użyte do testu bo nie doczytałem ?

Różnice między wznacniaczami sa tak duże że można je wychwycić nawet na altusach. Gorzej z Dakami, cd playerami. A transport czy drut to w ogóle. Ale sa tacy co twierdza ze wtyk w kablu ma duże znaczenie jak w wątku obok. Choć każdy średnio rozgarniety wiec ze 99% wtykow zrobiona jest z dziadowskiego mosiądzu plus mikronowa warstwa zlota.

?👈

Różnice między wznacniaczami sa tak duże że można je wychwycić nawet na altusach. Gorzej z Dakami, cd playerami. A transport czy drut to w ogóle. Ale sa tacy co twierdza ze wtyk w kablu ma duże znaczenie jak w wątku obok. Choć każdy średnio rozgarniety wiec ze 99% wtykow zrobiona jest z dziadowskiego mosiądzu plus mikronowa warstwa zlota.

Tu jest hi-fi. Hi-end zostawmy w spokoju. Skupiamy się jednak na wiedzy technicznej.

Brakuje troche mięska na basie, tych najnizszych partii jak i głębi, kontrola jest na dobrym poziomie, ani lepsza ani gorsza w porownaniu do Sony, mocy jest pod dostatkiem jednak nie czuje przyrostu.

Ja bym wyciągnął inne wnioski:

- brakuje mięska bo kontrola jest wyższa,

- nie ma najniższych partii, bo głosniki mogą mieć z nimi problem (ewentualnie nie było ich w nagraniu).

Kolega też trochę okopał się na barykadzie:

Swoja droga, sprzet nie ma grac transparentnie dla mnie, ma grac tak jak mi sie podoba.

stąd faktycznie ten test robi się mało miarodajny.

Teraz czekam na wpisy ze glosniki tanie to kolumna nie moze grac :)

Na niektórych naprawdę trudno coś wychwycić ale w żadnym wypadku nie mówię, że Twoje takie są.

Ja bym wyciągnął inne wnioski:

- brakuje mięska bo kontrola jest wyższa,

- nie ma najniższych partii, bo głosniki mogą mieć z nimi problem (ewentualnie nie było ich w nagraniu).

- Sluchalem juz wydajniejszych jednostek i miesko bylo

- Glosniki nie maja z tym problemu bo j/w slyszalem juz je na tych kolumnach w tych samych nagraniach

Na niektórych naprawdę trudno coś wychwycić ale w żadnym wypadku nie mówię, że Twoje takie są.

Oczywiscie, kolumn tez troche przerzucilem wiec wiem o czym piszesz

Nudne to gadanie o krellu.Ja wiem zebon moze zsgrac ale nie jest to zadne cudo. Mialem i z dynkami i z dac hegla hd20 i innymi no i bylo niezle ale bez szalu tak jak w innych klockach.Gadanie o renomie i inne o roznicach klas mozna wsadzic sobie w kieszen. To tak jakby gadac ze krell jest malo popularny to do dupy.nie gra po rca? To po co one tam sa? Panowie troche pokory.Nie kazdemu krell sie podoba i wg mnie jest ok ale nie jest uniwersalnym wzmacniaczem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A czego sie spodziewales w sumie po wizycie kolegi dosci? kazdym watek potrafi rozwalic

Przyniosłeś sobie wzmacniaczyk postawiłeś na półeczce podłączyłeś pod kolumienki i upadła legenda. Takie to proste prawda? A tak na poważnie: przykro mi że nie rozumiesz prostych rzeczy. W audio to są podstawy.

Wniosek jest jeden: musisz zacząć obcować z lepszym sprzętem i tego Ci życzę. Na pewno zmienisz wtedy poglądy.

Krótko mówiąc: brak tzw mięsa na basie i brak głębi to kwestia kolumn a nie wzmacniacza. Na zwykłych Studio 16 Hertz Canto Grand bas masuje klatę i jest trzymany wzorowo za pysk. Z tego słynie Krell. To jest kolejny dowód na bezsens takich porównań.

Opowiem Wam pewną anegdotę. Jeden mój znajomy wiele czytał na temat 300i. Głównie na zachodnich forach. I wreszcie przywiózł go do domu. Jechał 300km po idealny egzemplarz spoza portali aukcyjnych. Po kilku godzinach odsłuchu zadzwonił do mnie załamany zaczynając od słów że ten Krell to jednak "chujnia jest". Że zaliczył wtopę życia i takie tam głupie gadanie. Zapytałem z czym ten Krell u niego gra. Okazało się że z Trianglami. Trochę mi to przypomina wątek Bumpalumpa.

Tak jeszcze apropo cen, Sony byly bardzo tanie na tle konkurencji w porownaniu ale moim zdaniem nie powinno rozpatrywac sie ich w kategorii sprzetu budzetowego

Krótko mówiąc: brak tzw mięsa na basie i brak głębi to kwestia kolumn a nie wzmacniacza. Na zwykłych Studio 16 Hertz Canto Grand bas masuje klatę i jest trzymany wzorowo za pysk. Z tego słynie Krell. To jest kolejny dowód na bezsens takich porównań.

O czym ty pierdzielisz, na Sony tez mi masuje klate, na Krellu tego nie ma, ale kontrola jest, oba wzmacniacze wzorowo kontroluja bas.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

O czym ty pierdzielisz, na Sony tez mi masuje klate, na Krellu tego nie ma, ale kontrola jest, oba wzmacniacze wzorowo kontroluja bas.

Twoje posty zaczynają być coraz bardziej zabawne.

Tak jeszcze apropo cen, Sony byly bardzo tanie na tle konkurencji w porownaniu ale moim zdaniem nie powinno rozpatrywac sie ich w kategorii sprzetu budzetowego

Luxman LV-117 (do kupienia w cenie identycznej jak Sony czyli 2.300 DM) jest wzmacniaczem o klasę lepszym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.