Skocz do zawartości
IGNORED

heco - co sądzicie o tych głośnikach?

white

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem sie jeszcze wypowiedziec co nieco (zapomnialem).

Kwestie basu zostawie na pozniej bo nie mam jeszcze odpowiedniej obudowy.

- Srednica ta nizsza (porownywalem w 10L closed gdn16/50/6 i w/w heco) - tonsil gora, wokal cieply, niskie glosy meskie slychac jak niskie glosy meskie (zenskie tez), heco - niskie glosy meskie brzmia bez takiego jakiegos ciepla sa takie troche jakby "bez jaj" ( nie wiem jak to napisac inaczej ).

- Wyzsza srednica (porownanie j/w) tonsil - taki jakby bardziej krzykliwy jest ale poprawny i przyjemnie sie go slucha,

heco - troche bardziej wyrownana ta srednica jakby ale czuje ze czegos jej brakuje, w kazdym badz razie z nog mnie nie zwalila.

Jak bedzie to wszystko juz zaaplikowane jako tako to napisze cos wiecej.

ps Tak nawiasem mowiac to ten gdn16/50/6 odcienty bardzo nisko od dolu (ok 150-200Hz) gra IMHO calkiem nie do poznania, znacznie lepiej, srednica jest znacznie lepsza i mozna ja porownywac z znacznie drozszymi glosnikami.

W roli sredniotonowca ten tonsil sprawuje sie wysmienicie, zreszta o ile sie nie myle to jest wersja sredniotonowca od clasic1 (niech mnie ktos poprawi jak sie myle).

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Dokładnie tak. GDN 16/50/6 to jest średniotonowiec pracujący od ok. 150 Hz. Więcej... Odcięcie go od góry bardzo dużą cewką żeby zniwelować wznoszącą się charakterystykę częstotliwościową nie przynosi poprawnych efektów. Bas będzie mocno łupał ale średnie zostają tez mocno zbasowione. Przy odtwarzaniu mowy pojawia się charakterystyczna "radiowa" hrypka basowa - jakby speaker mówił zbyt blisko mikrofonu.

Lepszy do układu 2droznego jest GDN 16/50/4 - czyli też średniotonowiec zdaje się że z Tango 200.

Qubric

Lepiej bym tego nie ujal, jest dokladnie tak jak mowisz.

Choc z drogiej strony te jak to nazywasz "zbasowione srednie" moga sie podobac.

Z innej beczki:

Igod pisal wczesniej ze podbicie ok 100Hz moze wynikac z bledu pomiaru.

Pomiary robie nie pierwszy raz i staram sie je wykonywac dosyc starannie, polaczylem NearField i OnAxis tak zeby bylo widac jak najwiecej, mysle wiec ze raczej to nie jest blad pomiaru.

Do okolo 40Hz pomiary generalnie wychodza mi bardzo poprawnie.

Jakby tak mozna bylo prosic kogos o pomoc przy zwrotnicy to byl bym wdzieczny.

Narazie wymnodzilem tyle: 2 x IIrzad Likwitza z podzialem ok 2,9-3kHz. Prosze o jakies uwagi.

Jakby tak mozna bylo prosic kogos o pomoc przy zwrotnicy to byl bym wdzieczny.

Narazie wymnodzilem tyle: 2 x IIrzad Likwitza z podzialem ok 2,9-3kHz. Prosze o jakies uwagi.

Jakos mi to wklejanie cos nie idzie (modem)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1.wykres wygladzany?

2.używałeś goala do projektowania?

3.bardziej złagodziłbym opadanie heco,spróbuj dać większą cewkę (1,2 - 1,5 mH) i nieco większy kondensator.Złagodzi to baflle step,poprawi wykres.

4.przyciszyłbym wysokotonówkę (tak nawiasem nie podoba mi się jej wykres...)

5.popracuj nad filtrem do wysokotonówki (za duży kondzior,za mała cewka - filr o nieciekawej dobroci - jakby co to zwiększ cewę i lekko kondziora)

6.pokaż wykres impedancji samego woofera (z korektorem)

7.zastosowałbym korektor dla vify

8.raczej nieszczędziłbym na kondensatorach i rezystorach :) (do korektora warto parować i mierzyć wartości)

9.odbyłbym rozmowę z głośnikami na temach ich oczekiwań co do obudowy i wzmacniacza :)

Dzieki za zainteresowanie gipsy2

1. Wykresy nie sa wygladzane, pogrobilem tylko linie dla lepszej widocznosci.

2. Wstepnie tylko uzywalem goal'a do projektowania, pozniej sam dobieralem elementy.

3. Dalem wieksza cewke na heco 1,2mH i nieco wiekszego konda 3,9.

4. Wysokotonowki nie chce przyciszac bo do ok10kHz nie jest zle, pozniejsze podbicie wynika z braku pliku kalibracyjnego przy pomiarach, ogolnie wykres wyglada znacznie lepiej.

5. Zwiekszylem cewke, kondensator zostal taki sam ( mysle ze ta vifa to twardziel i pociagnie z takim filtrem od 3kHz - jak cos to napisz co myslisz !!!)

6. Korektor jest symulowany narazie, pozniej jak cos to bede nieco modelowal charakterystyke w granicach podzialu za pomoca niego.

7. Korektor dla vify hmmm , impedancja w granicach podzialu praktycznie nie zmienia sie, korektor chyba tylko zeby troche pokombinowac z charakterystyka ( napisz cos wiecej na ten temat, jak oczywiscie masz czas).

8. Kondy kupie chyba Jantzena (ewentualnie polnik - co o tym myslisz ??? )bo do Nowego Targu mam niedaleko, rezystory to dobrze jak bys mi jakies polecil w normalnej cenie (mills odpada :) ).

9. Wzmak to bedzie roznie, Yamaha a1020 , gainclone, holton, pioneer sx750, na codzien chyba bedzie pionek bo to amplituner i bede go w akademiku trzymal.

Elementy wstepnie wybralem jak dla filtrow likwitza, pozniej troche zwiekszylem wartosci cewek i zmniejszylem nieco pojemnosci ( poglebienie charakteru filtru likwitza ), wynik byl zamieszczony powyzej.

Ponizej wykres po modycikacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Qubric, żeby zakończyć jałowe teoretyzowanie zrób najlepiej jak potrafisz dwudrożne kolumny na tym Tonsilu plus powiedzmy GTC11/100 (skoro twierdzisz że dobry), a później urządzimy zbiorowy odsłuch porównawczy z moimi kolumnami na Heco i tanim tweeterze, za 7 zł sztuka. Zgoda? Niech się chłopaki przekonają "nausznie"."

Świetny tekst.

borysgo2 - to jest niemożliwe,że bez wygładzania osiągnąłeś taki wykres. Zero odbić, mieszkasz w komorze bezechowej? :-)

Jakie masz ustawienia karty w SW?

Jaka rozdzielczość próbek?

igod

A mozliwe, mozliwe sa takie pomiary. Moja "komora bezechowa" ma jakies 25m kw, podloga wylozona baranica ( z wscieklego barana ), 2 wersalki i troche gratow, rozdzielczosc 16bit probkowanie 44kHz czyli standard, nie wiem moze sekretem jest preamp na opa2134 . Pomiar wykonuje zawsze na -20dB, jak jest ciszej to mam mniejszy wplyw odbic i calosc wychodzi znacznie lepiej.

Napisz jaka masz wartosc impulsu pomiarowego, chodzi mi o amplitude impulsu diraca przy pomiarze pulse response !! Z gory dzieki za odpowiedz.

Obecnie nie mogę tego sprawdzić bo SW chwilowo nie używam (przyszedł czas na LSP itp :-).

W każdym razie Ty musiałeś ustawić krótki czas analizy "sygnału użytkowego" bo poniżej 1kHz już mało widać, a poniżej 500Hz pomiar na 100% niewiarygodny (tak naprawdę poniżej 500Hz trudno mierzyć).

Tak z ciekawości... możesz wykonać pomiar jeszcze raz, ale ustawiając Sample Rate & Size na maksimum (oczywiście w miarę możliwości karty)?

_igod_

Bardzo świetny. Teraz nie można zamienić słowa bo zaraz każą budować kolumny. Moze od razu ograniczmy się do budowania i odsłuchiwania, a kto nie chce niech trzyma gębę. To na pewno rozwinie pomocniczość tego forum jeszcze bardziej.

Moja propozycja - zróbmy kupę po zjedzeniu w barze mlecznym vs. po obiedzie w Savoyu i zobaczymy czyja ma ładnieszy glanc???

Zwłaszcza mnie ten tweeter za 7 zł. zastanowił - grający lepiej od Tonsila - Morel ma aż takie przeceny? ;)

borysgo2

Czy masz zmierzone parametry tych Heco po długotrwałym użytkowaniu?

(naprawde są róznice od Qts 0,56-0,46, bo zrozumiałem że te 0,56 było już po rozgrzaniu).

Qubric, moja propozycja była poważna. A co wnoszą Twoje kpiny z tweetera którego jedynie cenę znasz?

I nikt Ci niczego nie każe, sam pisałeś że zbudowałeś już kolumny na Tonsilu i Vifie PL więc niczego budować od nowa nie musisz. Skoro tak, to OK, dla zachowania równych szans ja daję do porównania kolumny na Heco i Vifie D26. Pokaż swoje kolumny, daj do odsłuchu. Nie chciałbyś utrzeć nosa McGyverowi? A może wstydzisz się Twoich kolumn? Albo boisz się porażki? Jasne, że wygodniej jest teoretyzować nie ujawniając ani siebie, ani swoich dzieł. Wtedy cokolwiek napiszesz może mieć chociaż pozory prawdopodobieństwa, bo nie sposób tego skonfrontować z rzeczywistością.

mierzylem qts tego heco kilka razy

pierw jako nowka i wychodzilo 0.55-0.58

potem zeszlo kolo 0.45-0.5

to chyba normalne wyrabia sie troche resor i inne mechanicze rzeczy i parametry troche ida

Cud to żaden nie jest, ale pod paroma względami jest lepszy od czecha, a kopułki Tonsilu nie mają nic do powiedzenia. Jednak nie zdradzę co to jest, bo sam to znalazłem przerzucając setki głośników. Mogę tylko napisać że jest to kopułka tekstylna 25mm.

Zaintrygowales mnie tym glosniczkiem, nie rozumiem czemu nie chcesz zdradzic co to jest. Jedak nie naciskam, bo w sumie ty go odkryles i masz racje ze cenisz swoja wiedze :].

Qubric

Nie zdazylem jeszcze zbytnio pograc na tych heco wiec paremetry narazie takie jak podalem wczesniej. Za jakies 2 tyg zamieszcze wszystkie parametry razem z przesluchana juz zwrotnica, narazie to tak sobie troche na surowo pogrywa. Narazie jakos te heco mnie nie powalily ale nie sa zle, moze jak wykoncze wsio jak trzeba to napisze cos wiecej. Narazie moge dodac tyle ze odpowiedni polipropylen Tonsila chyba zezre te Heco ale z tym osadem narazie sie w 50% wstrzymuje.

Mam taka prosbe do forumowiczow: jakby mi ktos pokrotce mogl napisac (z wlasnego doswiadczenia) kilka zdan odnosnie glosnikow Visatona W130S (te z alto), AL130, bede bardzo wdzieczny! Dzieki.

igod

Napisz prosze dlaczego pomiar ponizej 500Hz wg ciebie nie jest wiarygodny !

To sa przeciez laczone 2 wykresy a nie jeden. Czas analizy mam mysle poprawny, opoznienie karty wynosi jakies do 2ms max a drogi marker mam na 12 - 13 ms, wykonam pomiary na max ustawieniach jak radzisz, tylko moze po wekendzie bo narazie krucho z czasem. Apropo tez sie bire za LSP (jak u ciebie z jigiem to niego?)

Ps. Nie da sie wykonac w amatorskich warunkach pomiaru z 1m poprawnie ponizej ok 500Hz - 1kHz i wlasnie dlatego sie robi pomiar w polu blizkim zeby pozniej zsumowac rezultaty i pozbyc sie oddzialywania pomieszczenia (odbicia). Jakbym mierzyl z 1m to przeciez musial bym miec pomieszczenie conajmniej jak hala Wisly Krakow (choc nie wiem czy i to nie bylo by malo)

Dokupilem troche rezystorow visatona, uspokoilem troche vife no i stalo sie, Heco skasowalo Tonsila. Srednie bardziej takie jakby naturalne, glosnik "nie nadajacy sie do br" gra swietnie wlasnie w br !! Bas szybki zwarty bez zadnego przeciagania (napewno lepszy od ARN150), dosyc znaczne podbice okolo 75Hz mi nie przeszkadza poniewaz mam taka akustyke pomieszczenia ze zawsze i tak musze bas troche podciagnac.

Po tych calych moich wypocinach moge powiedzec ze warto dac 65zl.

gipsy2

THX za zainteresowanie tematem i pomoc przy zwrotce, dobrze gadasz zeby jednak nie oszczedzac na elementach w zwrotnicy szczegolnie te ktore sa w torze glownym.

Dla zainteresowanych zwrotnica to jest ona taka jak wyzej (ostatnia wersja) z wprowadzonymi zmianami:

1. Kopolka podlaczona w zgodnej polaryzacji.

2. Korektor impedancji 8,2uF(bipolarny Elecnic) + 4,7R

3. Tlumik: szeregowo 2,35R ( 2 rezystory 4,7R rownolegle), 4,7R rownolegle z kopolka.

McGyver, 21 Cze 2005, 23:31

Raz już napisałem co można zrobić na Tonsilu i z czym się daje porównać. Przeczytaj wyżej - najlepiej dwa razy.

To nie ja lansuję tu siebie dla zarobku, więc nie mam potrzeby porównywania czegokolwiek z czymkolwiek. Pisze Ci jak krowie na rowie, że te Heco nie są odpowiednie do BR. Bo nie są, cobyś tam nie wypisywał, że słyszałeś i ile razy - twoje słyszenie tego nie zmieni. Tak samo jak słyszenie szeleszczenia w każdej kopułce którą niewłaściwie zastosowałeś, aż musisz kupować jakieś śmiecie za 7zł. z których nie słychać szczegółów - więc nie "szeleszczą" ;)

Sam bym chętnie znalazł dobry głośnik do BR w jakiejś ludzkiej cenie (te Heco też mnie interesują), ale takich tanich głośników nie ma... choć kto wie, może trafię na coś ciekawego i taniego - poza jedną czteroomową Teslą.

Qubric przeczytaj sobie wpisy powyżej. Ludzie stosują te głośniki w bassrefleksie z powodzeniem, twierdzą też (z czym się zgadzam całkowicie) że mają dobre srednie tony, lepsze niż większość Tonsili. Nie rób z siebie większego idioty niż już zrobiłeś przecząc oczywistym faktom, i kpiąc sobie z rzeczy których na oczy nie widziałeś. A co do mojego zarobku, to co miałem z tego, że pomogłem Jaro444 zaprojektowac kolumny? Co mam z tego, że spopularyzowałem na forum tanie i przyzwoite głośniki? Co mam z tego że dzielę się tutaj swoją wiedzą?

Wystaw swoje kolumny do testów odsłuchowych zamiast się tylko ciągle przechwalać jak to ten Tonsil z Vifą dobrze gra, a ja wystawię swoje kolumny. Bez tego , to idź się udzielać na bocznicy, bo tu nic konstruktywnego nie wnosisz.

A tweeter za 7 złotych gra lepiej niż dowolny seryjny tweeter Tonsila. Kolumny z tym tweeterem też mogę wystawić do odsłuchów.

McGyver

a ile kosztują u ciebie takie kolumny na wysokotonówce za 7 zł

interesuje mnie to ponieważ mam paru znajomych którzy jak cena byłaby atrakcyjna zainteresowali by się pewnie nimi

Piter Z, tweeter za 7 zł generalnie przeznaczałem do surroundów do kina, ale budżetowe fronty mogę z tym zrobić. Mam nawet już gotowe obudowy do tego, monitorki albo podłogówki. Napisz na priva to dostaniesz zdjęcia i szczegóły.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.